Samsung Gear 360 - a legjobb gyerekcipő

A koreai gyártó 360 fokos kamerája a jelenlegi legjobb a piacon, de a technológia még nagyon friss, hosszú az út addig, hogy megszülessen a közel tökéletes eszköz.

Tartozékok, külső

Pár héttel ezelőtt teszteltük az Insta360 nano névre hallgató, kizárólag iEszközökkel használható 360 fokos kamerát, amelynek koncepciójával nagyon meg voltunk elégedve. Most pedig végre megkaptuk a Samsung hasonló funkcióval rendelkező kiegészítőjét, az elsősorban Samsung Galaxy készülékekkel használatos Gear 360-at, úgyhogy az LG 360 CAM-mel együtt már három efféle eszköz volt a kezünkben huzamosabb ideig, és végre teljesen összeállt a fejünkben, hogy mitől is lesz jó egy ilyen kamera.


[+]

Ha a tisztelt olvasókat kérdeznénk meg erről, a többség valószínűleg azt válaszolná, hogy a képminőség az, ami igazán számít, és ez valóban egy nagyon fontos dolog. Ha zajos fotók és homályos mozgóképek készülnek, akkor nyilván nincs értelme az egésznek, de közel sem ez az egyetlen szempont. Az egyszerű kezelhetőség is sokat nyom a latban, a GoPro akciókamerái sem véletlenül lettek nagyon népszerűek, gyakorlatilag bárki tudta kezelni őket. Ebből a szempontból a Gear 360 jelenleg az etalon, mindössze három darab gomb található rajta egy aprócska kijelző társaságában, bekapcsolás után gyakorlatilag egyből lehet is használni, amennyiben van benne microSD memóriakártya; papíron akkor is kellene működnie, ha nincs, hiszen olyankor a vezeték nélkül csatlakozó okostelefon memóriájába tudná menteni a felvételeket, de ez a teszt során elég bizonytalan volt.


[+]

A külső megint egy fontos kérdés, az Insta360-nál például már csak azért is jobb tesztünk tárgya, mert található az alján egy szabványos állványmenet. A dizájn amúgy ötcsillagos, szinte mindenkinek felkelti az érdeklődését az egyszerre high-tech és aranyos Gear 360, amely amúgy por- és fröccsenésálló borítást kapott. A 66,7 x 56,3 x 60,1 milliméteres kiterjedés és az akkumulátorral együtt 152 grammos tömeg kellemes hordozhatóságot biztosít, az viszont nagyon sajnálatos, hogy a borítás egyáltalán nem strapabíró.

Pedig pont ez lenne a lényeg, egy 360 fokos kamerának az akció középpontjában kell elhelyezkednie, de nem biztos, hogy ezt bírja, a lencséket takaró borítás nem karcálló. Hurcolás közben ez amúgy nem gond, mert a stílusos dobozban található egy plüssből készült szütyő, egy mikroszálas törlőkendő, valamint egy bőrből készült csuklópánt is, illetve nem maradt ki az 1350 mAh-s, cserélhető akkumulátor töltésére szolgáló microUSB kábel sem.


[+]

Az eszközön két darab f/2-es lencse található, mindkettő halszem, a mögöttük lévő CMOS-szenzorok 15 megapixeles felbontásúak. Ha csak az egyiket használjuk, legfeljebb 3072 x 1728 pixeles felbontású fotókat és 2560 x 1440-es videókat tudunk készíteni, utóbbiakat 30 képkocka/másodperc sebességgel, csak úgy, mint a 360-as videóknál, de ilyenkor a felbontás már 3840 x 1920 pixel. A teljes fotók 30 megapixelesek, ami 7776 x 3888 képpontot jelent.

Szoftver, képminőség, vélemény

Az eszköz teljesértékű használatához telepíteni kell a Samsung Gear 360 Manager nevű androidos alkalmazást, ami kizárólag a gyártó Galaxy szériás okostelefonjain fut. Persze az eszköz ennek hiányában is használható, hiszen a tetején található gomb segítségével aktív okostelefonos kapcsolat nélkül is el lehet sütni, a saját menürendszerben pedig kiválasztható, hogy álló- vagy mozgókép, loopolt videó vagy time lapse felvétel készüljön, ráadásul a felbontás és a használt lencsék is beállíthatók innen – ez utóbbinál kimondottan jól jön, hogy mindkét oldalon található egy-egy piros led, amelyek akkor égnek, ha az adott lencse működik, magyarul ránézésre meg lehet mondani, hogy 180 vagy 360 fokos felvételekre választottunk-e.


[+]

A szoftver használata nem egy nagy mutatvány, az alapból is viszonylag, NFC-vel pedig pofonegyszerű vezeték nélküli (Bluetooth + WiFi Direct) párosítás után a kezdőképernyőn a már tárolt felvételeket lehet megcsodálni, függetlenül attól, hogy azok az okostelefonon vagy a kamerában lévő memóriakártyán vannak. A sebesség szempontjából viszont nagyon nem mindegy, hol találhatók a felvételek, a beépített tárhelyen fotókat ugyanis körülbelül 3-4 másodperc alatt illeszti össze az alkalmazás, míg a Gear 360 memóriakártyáján lévőknél ez körülbelül háromszor ennyi időt vesz igénybe.


[+]

Ez még persze nem olyan nagy gond, viszont a videók megosztásához szükséges másolás kínosan hosszú, percben mérve nagyjából a duplája is lehet annak, amilyen hosszú maga a felvétel, ez pedig alaposan megnehezíti a használatot, szívja az eszközök akkumulátorát és a többi. Épp ezért érdemes lehet inkább kivenni a memóriakártyát és közvetlenül számítógépről megosztani a tartalmakat, az eltárolt felvételeket a megfelelő platformok (például a YouTube) támogatják.


[+]

A felvételeket visszanézni több módon is lehet, a Gear VR nyilván adja magát, de az androidos alkalmazásban is kellemes az élmény, főleg, mert ötféle nézet közül lehet választani: a kettős kép elég beszédes, a két lencse felvételei egymás alatt kerülnek megjelenítésre, a panoráma egy horizontális, nem körbeforgatható csíkban tárja elénk a felvételt, a 360 fokos nézet az alapértelmezett, lehet forgatni a képet és csípéssel bele is lehet nagyítani, csak úgy, mint a más szoftverekben kisbolygó néven ismert körnézetnél, illetve van egy kicsit idétlen nyújtott nézet is. A mozgatás történhet a kijelző tapicskolásával vagy a telefon döntögetésével is.


Kültéren, jó fényviszonyok között rendben van a képminőség.

A képminőség kapcsán nyilván ezúttal is tisztázni kell, hogy egy 360 fokos kamerától mást vár el az ember, mint mondjuk egy csúcskategóriás okostelefontól. Az aktuális Galaxy csúcskészülékekhez képest pusztán a képminőséget nézve nincs is sehol a Gear 360, hiszen a felvételek kevésbé élesek, vannak elmosott részek, a színek is kicsit fakók. Ugyanakkor a hasonló eszközök között jól szerepel, nyilván hosszú még az út, és lehet, hogy pár év múlva ezeken a felvételeken már csak mosolyogni fogunk, de alapvetően azért használhatók, és ami a legfontosabb: 360 fokosak. Éjszaka kevés a részlet, viszont nagyjából azért látszódnak a dolgok, beltérben viszont jól teljesít, ha jó a megvilágítás. A két kamera közötti résznél jól látható az illesztési hézag a közeli témáknál, ezt alapvetően jobban is megcsinálhatta volna a Samsung; fotóknál nem mindig problémás, videóknál viszont nagyon is látszik, mint arról kicsit lejjebb meg is lehet győződni.


Az éjszakai képek minősége lehetne jobb, ugyanakkor egészen kevés fényben is látszódik valami, ami összességében nem rossz.

A beépített akkumulátor körülbelül 40-60 percnyi folyamatos videózást tesz lehetővé, ami elsőre nem hangzik túl soknak, de alapvetően azért nem rossz, főleg, mert a telep ugyebár cserélhető. Hogy hány fotót lehet vele lőni, azt nehéz megmondani, attól is függ, hogy nézegetjük-e a rajta tárolt képeket, de turistáskodva (tehát rendszeresen, de nem folyamatosan használva) két napot azért kibír egy töltéssel.

Ezek fényében a Samsung Gear 360 az eddigi legjobb végfelhasználók számára is elérhető 360 fokos kamera, de közel sem hibátlan. Konkurenseinél alapvetően felbontás és képminőség szempontjából is jobb, klassz a formája, jól használható, víz- és porálló, de a kialakításán azért lehetne még mit csiszolni, akkor talán a képek illesztésénél található, zavaró hézag is eltűnne. Magyarán ezt a terméket a helyén kell kezelni; egy első fecske, ami megmutatja a jövő egyik lehetséges irányát. Mindezt 100 000 forintért teszi, amivel kicsit drágább a konkurenseinél, de ami azt illeti, jobb is.

Samsung Gear 360

Bocha

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Azóta történt

Előzmények

 • Samsung Galaxy Note7 - nézz mélyen szemembe!

  Az S szériához közeledő Note7 kijelöli a csúcs Galaxyk csapásirányát: ívelt kijelző, retinaszkenner, 64 GB tárhely, Android 7 stílusú TouchWiz – ja, és víz alatt működő S Pen, hogy az egyéniségből is maradjon.

 • Okostelefonos kamerateszt (2016)

  Kilenc mobil száll versenybe a legjobb okostelefonos kamera címéért. Vajon a nagy nevek szoros csatáját hozza az összecsapás, vagy fű alatt kúszik be a győztes?

 • Samsung Galaxy S7 - páratlan galaxiS

  A Samsung legújabb zászlóshajója ránézésre nem tűnik a haditengerészet forradalmának, a tavalyi flottaparancsnok mégis veteránnak érződik, amint a fedélzetre lépünk, pláne, ha a gépházba is lenézünk.

 • Samsung Galaxy S7 edge - a tökéletesség határán

  A Samsung hallgatott a felhasználókra: az ismerős ívek por- és vízálló burkolatot, microSD kártyafoglalatot, hatalmas telepet és ultragyors kamerát rejtenek. Szinte minden területen van fejlődés, ez tényleg modellváltás.

Hirdetés