2018. október 20., szombat

Gyorskeresés

Szponzorunk

LG blog: Belekóstoltunk a gyártó virtuális valóságába

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: Mobilarena

Az LG csúcsmodelljének két barátja, a 360 CAM és a 360 VR járt nálunk, előbbi a tartalomgyártásban játszik fontos szerepet, utóbbi pedig a megjelenítésben.

Az LG a barcelonai Mobile World Congress alkalmával leplezte le legújabb csúcskészülékét, a G5-öt, ami az eddigi zászlóshajóktól jelentősen eltérő formatervet kapott, nem utolsósorban pedig moduláris kialakítású, így különféle eszközök csatlakoztathatók hozzá. Ezeket a tartozékokat a dél-koreaiak friendseknek, vagyis ismerősöknek, barátoknak nevezik, amikből jó néhány napvilágot látott, ilyen a kamera grip és a DAC erősítő. Mostani blogbejegyzésünkben viszont a VR-ra megyünk rá, a 360 CAM-mel és picit a 360 VR-ral foglalkozunk, amiknél viszont rögtön tudni kell, hogy különálló termékek, tehát nem kell a telefon aljára csatlakoztatni, mint a legtöbb társukat.

Az LG G5 és az egyik legjobb barátja, a 360 Camera
Az LG G5 és az egyik legjobb barátja, a 360 Camera [+]

A 360 CAM doboza az idei évben bevett zöld-fehér színkombinációban pompázik, oldalról kell felnyitni a fedelet, hogy megpillantsuk magát a kamerát. Alatta fekszik a használati útmutató, plusz egy USB Type-C kábel, amit töltésre és adatmásolásra használhatunk. A 360 CAM egyik hatalmas előnye, hogy rendkívül kompakt, a 40 x 97 x 25 milliméteres dimenziók manapság tényleg aprónak számítanak, a 76,7 grammos tömeg szintén a mérnökök munkáját dicséri. Két oldalon egy-egy gomb segíti a védőtokba való kapcsolódást, a kütyü jobb felén van még egy bekapcsoló billentyű, valamint két külön led, amik mutatják, hogy 180 vagy 360 fokos képeket készítünk. Alul lelhető fel egy standard 1/4"-es állványkapcsolódási pont, egy műanyag ajtó pedig a Type-C interfészt és a microSD foglalatot védi. Belül egy 1200 milliamperórás akkumulátor rejtőzik, ami elvileg 70 órányi videofelvételt bír ki egy feltöltéssel.

Oldalt található a bekapcsológomb, alul a Type-C csatlakozó és a microSD foglalat
Oldalt található a bekapcsológomb, alul a Type-C csatlakozó és a microSD foglalat [+]

A csatlakozást Bluetooth 4.1 és 802.11b/g/n-es WiFi modulok segítik, először le kell tölteni az LG 360 CAM Manager alkalmazást a Play Áruházból. A fotókat, videókat vagy a 4 gigabájtos adattárolóra, vagy a maximum 2 terrabájtos microSD kártyára lehet menteni, méghozzá Jpeg illetve Mp4 formátumban. Képek esetén a legnagyobb felbontás 16 megapixeles (5660 x 2830 pixel), mozgófilmeket akár 2K-ban (2560 x 1280 képpont) tudunk rögzíteni 30 képkocka/másodperc sebességgel. A munka oroszlánrészét két darab, egyenként 206 fokos látószöggel rendelkező 13 megapixeles halszem kamera, a hangok felvételét pedig 3 különálló mikrofon végzi. Lehet 360 fokos (felső sor), illetve 180 fokos (alsó sor) alkotásokat lőni, tényleg nagyon egyszerű a dolog, előhúzzuk a zsebünkből a kamerát, kattintgatunk és kész. A minőség a következőképpen alakul:

Gépen visszanézve a végeredményeket teljesen más élményt kapunk, mintha telefonon tennénk mindezt, persze lehetőség nyílik már a Google Street View-ba és a YouTube-ra is feltölteni a felvételeket. A 360 fokos képek síkban már nem mutatnak annyira jól, pedig mobilon a gömbpanoráma ikonjára nyomva egy kis földgömbként fürkészhetjük a 360 fokos kamera teljesítményét, kis kijelzőn ez kimondottan nagy élmény. Persze hiba bőven van, azt például még nem sikerült kiküszöbölni (de a konkurenseknek sem), hogy a kezünk, amiben az eszközt tartjuk, ne látszódjon. A minőség főleg a 180 fokos fotónál hagy némi kívánnivalót maga után, a szélek nagyon elmosódnak, a vonalélesség és a részletesség jelentősen gyengébb a fókuszpontnál. Az egész értékelés és élmény viszont egy szempillantás alatt megváltozik, ha a G5-ön nézzük meg a minőséget, hiszen a 360 fokos videóknál és képeknél foroghatunk ide-oda, és akár így is körbenézhetünk, hogy mit vettünk fel.

Így fest a fejemen az LG 360 VR
Így fest a fejemen az LG 360 VR [+]

164,1 x 185,6 x 45,9 milliméteres, kicsit sajnos kényelmetlen LG 360 VR headset (Type-C kábelen keresztül csatlakozik a telefonhoz) pedig ráteszi az i-re a pontot, mert valójában saját készítésű virtuális valóság tartalmat lehet otthonunkban élvezni, mondjuk még nem működik minden tökéletesen, amikor az elkészült filmeket tekintettük volna meg, csak gondolkodott, gondolkodott a rendszer, végül a YouTube-ra felkerült változatot sikerült megnézni, szóval ezen még bőven lehet finomítani. A hardveres erőforrást a G5, a képet pedig két darab 1,88 hüvelykes, 920 x 720 pixel felbontású IPS kijelző biztosítja. Nyilván nem maradhatott el a tesztvideó sem, egy budai rakparton való sétakocsikázás nagyjából így fest ha nem közvetlenül a telefonról tesszük fel az internetre (a hangot érdemes levenni a szél miatt), ha pedig már a készülékről töltjük fel a videomegosztó oldalra, akkor erre számíthatunk (ez már egy hosszabb bemutató):

A szoftver egyszerű és a gyárihoz hasonló, kiválaszthatjuk, hogy a filmek mellé felvegyen-e a kütyü hangot, bekapcsolhatjuk a GPS-címkével ellátást, az időzítőt, változtathatunk a felbontáson, az érzékenységen, és akár a záridőn is.


[+]

Összességében elmondható, hogy az LG remek munkát végzett a 360 CAM fejlesztésénél, nagyszerű dolog, hogy a készülék apró, mégis nagyon könnyen kezelhető. További előny, hogy van beépített tárolóegység, aki pedig multimédiára éhesebb és állandóan kattintgatni akar, az akár 2 terrabájtos microSD-t is beszerezhet, ami tényleg szinte mindenre elég, a lencséket védő tok pedig igazi útitárssá varázsolja az eszközt. A képminőség persze nem hibátlan, mégis igazi élmény ilyen felvételeket készíteni, teljesen más perspektívákat lehet alkalmazni, sokkal több dolgot meg lehet örökíteni, talán akkor lenne igazi a rendszer, ha a vízállóságot is megoldaná a gyártó. A saját VR tartalom gyártása tehát tényleg óriási élmény, új kapukat nyithat meg a felhasználók előtt, ha pedig a 360 VR szemüveg támogatása még nagyobb lesz és az ökoszisztémát fejleszti az LG, akkor a későbbiekben ez nagy ütőkártya lehet majd a dél-koreaiak kezében, amire a konkurens megoldások tudatában szükség is lesz.

Azóta történt

  • LG G5 SE - semmivel SE rosszabb

    Az LG moduláris csúcskészülékének visszafogott variánsa közel olyan jól szerepel, mint a teljes értékű megoldás, ráadásul az ára is kedvezőbb. Már a G5 eredeti nyitóárához képest...

  • Insta360 Air - körbe futunk, Dugó!

    Az Apple termékekhez készült verzió után itt van az androidos ketyerékkel kompatibilis változat is, ami fontos pontokon fejlődött és ennek fényében már van értelme is.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.