Samsung Gear 360 (2017) - bezárva a Samsung világába

A Samsung 360 fokos kamerájának második generációjának nem titkolt célja, hogy minél több ember számára elérhető legyen egy ilyen kütyü és gyűljön a kontent.

Feldolgozás és szerkesztés

Ha az ember nem csak arra akarja használni az eszközt, hogy bohóckodjon egy kicsit és felrakja valami közösségi oldalra, akkor nyilvánvalóan szerkeszteni is szeretné a képeket. Ha a nyers fájlokat kivesszük a termékből, akkor sima JPG és MP4 formátumú állományokat fogunk találni, amelyeket megnyitva egymás mellett látjuk a két lencse által felvett dolgokat. Mit lehet kezdeni ezekkel? Hát először is van egy Samsung Gear 360 Action Director nevű, Windows rendszerű gépre telepíthető program, amit a CyberLink gyárt a Samsung számára, ebben lehet a videókat pofozgatni, leginkább minimálisan effektezni, vágni és egymás mögé tenni a snitteket, valamint zenét dobni alá. Elég prinyó, legalábbis egy normális videóvágóhoz képest, de ezt össze tudtam vele azért dobni:

Mac gépekre csak egy viewer van, azzal még ennyit sem lehet csinálni, a fotós vonalhoz viszont nem kapunk szoftveres támogatást a gyártótól, erre keresni kell valami mást, mondjuk a PTGui egynek jó, sokan javasolják az Autopano nevű szoftvert is, de ahhoz előbb ketté kell vágni az eredeti képeket, mert valamiért nem tudja ezeket kezelni, ha egyben vannak. Szóval mindenképp valami 3rd party szoftvert fogunk nyúzni több-kevesebb sikerrel.


[+]

És én ezzel nem vagyok elégedett, nem azért, mert nem lehet megküzdeni így a feladatokkal, nyilván ki lehet kísérletezni egy olyan metódust és szoftvercsomagot, amivel aztán már készségszinten el lehet bánni az anyagokkal, hanem azért, mert egy darab, több platformon is működő, normálisan felépített, képeket és videókat is kezelő program elég lett volna ahhoz, hogy azok a felhasználók is megtalálják a számításaikat, akik esetleg nem csak arra akarnak használni egy 360-as kamerát, hogy kitegyenek egy képet a Facebook-falukra a tengerpartról. Napszemüvegben. Januárban. Hanem azok is, akik netán azt gondolják, hogy ennél többre hivatott a dolog, az egyébként képminőségben csúnyán alulmaradó Insta360-hoz például igen korrekt editort kap az ember Windows-ra és Mac-re is, itt pedig lehet bohóckodni és kísérletezni. És van még egy apróság, ami megint csak talán nekünk számít: a 360 fokos képeket szeretném beágyazni egy weboldalba, viszont a Samsungnak nincs saját szolgáltatása erre (ellentétben a már említett Insta360-nal), marad a Facebook és a Google Fotók, ami persze szódával elmegy, de elegánsabb lett volna egy saját felület. Közösséggel, fórumokkal, tippekkel és trükkökkel.


[+]

Az viszont elvitathatatlan, hogy egy 360 fokos kép, vagy még inkább videó visszanézése egy VR-szemüvegen egészen más élmény, mint bármi máson. Még csak nem is a Samsung saját megoldását próbáltuk (mert a Gear VR már nincs nálunk), hanem a pont itt levő Honor 8 Pro mellé adott, tényleg szögegyszerű izét, de még ezen is klasszisokkal jobb élmény 360 fokos tartalmat fogyasztani, mint bármilyen egyéb felületen, ami sík. Ha a családi karácsonyi ünnepség és ajándékozás közepére ledobok egy Gear 360-at, ami felvesz egy órányi videót, akkor utána ezt egy ilyen megoldással azok is teljesen más élményként tudják majd visszanézni, akik valamilyen ok miatt nem tudtak ott lenni, tényleg egy lépcsővel beljebb vonódik az ember. Ezt mondjuk már eddig is tudtuk a VR kapcsán, de most már mi is létre tudunk hozni saját tartalmat, ami óriási dolog.


[+]

Mindent egybevetve viszont igen felemásak az érzéseink. Adott egy jól kitalált, ügyes formatervű, nagy felbontásra is képes, a lehetőségekhez mérten korrekt minőségű tartalmat szolgáltató, mindenképpen valamennyire úttörőnek tekinthető termék, amely nem is túlzottan drága a maga 80 ezer forintos bruttó árával. De a gyártó bezárja a saját ökoszisztémájába, csak néhány, nem éppen olcsó telefonnal tud együttműködni, nincs hozzá egy normális és könnyen kezelhető, univerzális és multiplatform szoftver, amivel szerkeszteni tudjuk a dolgainkat és nincs hozzá cloud sem, ahová gyűlhetnének a fotóink, hogy akár az egész albumot megoszthassuk pikk-pakk. Kicsit mintha leragadtak volna abban a világban a tervezők (vagy a stratégák), hogy legyen Samsung telefonod és úgy is csak a Facebookon fogod megosztani, meg bizonyára veszel egy Gear VR-t, ahhoz meg milyen jó lesz. És jó is — de nem csak ilyen felhasználókból áll a világ. Sőt, leginkább nem ilyen felhasználókból áll.

Adunk rá egy Tetszett plecsnit. Mert tényleg tetszett, jópofa, hardveresen és ergonómiai szempontból átgondolt, ha az olvasó már rendelkezik egy jóféle Samsung telefonnal és érdekli a 360 fokos kép -és videorögzítés, akkor bátran belevághat. Mindenki más pedig inkább felejtse el, mert ha már ott elvérzik a dolog, hogy nincs hozzá telefon, akkor nem érdemes erőltetni. Tartok tőle, hogy — főleg a mi árérzékeny piacunkon — kevesek játékszere lesz majd ez a kamera is, pedig kis rugalmassággal és nem görcsösen ragaszkodva a “Samsungon kívül nincs más” filozófiához akár népszerű is lehetett volna.

Samsung Gear 360 (2017)

Bog

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről és a Galaxy S8-ról lehet olvasni.

Azóta történt

 • Kiszivárgott a Gear Fit2 Pro

  Komolyabb vízálló minősítés és megnövekedett kijelző jellemezheti az új Samsung aktivitáskövetőt. A hibrid okos sportóráról is hallani pletykákat.

 • Huawei 360 Panorama - gyors kör

  Szinte semmiből rántotta elő a Huawei a telefonhoz csatolható, 360 fokban rögzíteni képes kameráját még a Mate 10 előtt. Elég olcsó, nem is túl összetett szerkezet.

 • Detu Twin - velem a Föld is megfordul

  Boldog-boldogtalan gyárthat már 360 fokos kamerát. Ezúttal a kínálat boldogtalan végéről esett be hozzánk egy termék, amivel kapcsolatban nincsenek pozitív jelzőink.

Előzmények

 • Samsung Galaxy S8 és S8+ duplateszt

  Lemászik a kijelző a jövőből idecsöppent S8 előlapjáról – nincs sok egyéb elem arrafelé, az ujjlenyomat-olvasó hátra költözött. Van viszont íriszleolvasó és egy sor innováció, meg némi kompromisszum.

 • Samsung Gear 360 - a legjobb gyerekcipő

  A koreai gyártó 360 fokos kamerája a jelenlegi legjobb a piacon, de a technológia még nagyon friss, hosszú az út addig, hogy megszülessen a közel tökéletes eszköz.

Hirdetés