Hirdetés

Samsung Galaxy XCover 4 - nagyot koppan, de el nem hallgat

Hirdetés

Külső, kijelző, strapatulajdonságok

Egy akkora vállalat, mint a Samsung, nem engedheti meg magának, hogy fehér foltot hagyjon a mobilok rendkívül sokszínű kategóriatérképén. Nem csak méretben és tudásban vannak telefon és telefon között különbségek, praktikában és szívósságban is, és akinek elengedhetetlen a napi betevője megszerzéséhez vagy hobbija elvégzéséhez a víz-, por- és ütésállóság, örömmel konstatálhatja, hogy a negyedik generációs, középkategóriás XCover strapasorozat IP68-as és Mil-STD 810G védelemmel futott be.


[+]

A cikkíráskor elérhető termékoldal kicsit szűkszavúan fogalmaz: a Galaxy XCover 4 bírja az alacsony és magas hőmérsékleteket, a mechanikus ütődést és rázkódást, a napsugárzást, valamint a sós vízpárát. Forró, sós, alkoholos vagy szappanos folyadékba meríteni viszont nem szabad, az utóbbi kettő leginkább a tisztítás korlátaira vonatkozik, persze whiskys hordóba sem érdemes mártani. Az IP68-as védelem legfeljebb másfél méteres mélységben, legfeljebb 30 perces használatot jelent a hivatalos adatlap szerint, az egyik brit forgalmazó a Mil-STD 810G ütésre vonatkozó védelmét pedig 1,8 méteres magasságból betonra ejtéssel definiálja.


[+]

A fentiek mindenképpen fontosabbak annál, hogy egyébként a sötétszürke köntösbe bújt XCover 4 egész pofásra sikeredett, megtartva a Galaxyk jellegzetes vonásait, csak masszív burkolattal körbevéve az 5 hüvelykes, 720 x 1280 pixeles TFT panelt. Ez alá most is három, háttérvilágítást nélkülöző nyomógomb került (alkalmazásváltó, kezdőoldal, vissza) kellemes nyomásponttal. A 146,2 x 73,3 x 9,7 milliméteres és 172 grammos paraméterek egy ilyen készülék esetében tűréshatáron belül vannak, bár a hátlap alatt megbújó és cserélhető, 2800 mAh-s telep lehetett volna kövérebb.


[+]

A műanyag konstrukció remek, szorongatásra sem nyekereg. Mondjuk a korai tesztkészülék formájában, eredeti doboza nélkül idelátogatott mobil jobboldali szegélye kissé bizonytalanul simult a képernyőhöz. A por- víz- és ütésálló védelmet figyelembe véve úgy gondoljuk, ez csak a nálunk járt darabot érintette, egyébként az összeszerelés hibátlan volt. Más kérdés, hogy a microSIM-nek és a microSD-nek helyet adó hátoldal plasztik lapját néhány gondos pattintással vissza lehet helyezni – ez kényelmes, ám mégis megnyugtatóbb, amikor csavarozva lehet a gumizott illesztésű fedlapot a helyére szorítani, bár ismételten: az IP-védelmet az adatlap garantálja.


[+]

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy XCover 4 myPhone Hammer Axe LTE Evolveo StrongPhone G4 Evolveo StrongPhone Q8
Képátló 5 hüvelyk 4,5 hüvelyk 5 hüvelyk 4,5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280
Technológia IPS-LCD IPS-LCD IPS-LCD IPS-LCD
Fehér fényerő (max) 484 nit 542 nit 616 nit 533 nit
Fehér fényerő (min) 3,8 nit n/a 24,6 nit n/a
Fekete fényerő 0,64 nit 0,23 nit 0,65 nit 0,22 nit
Kontrasztarány 756:1 2357:1 948:1 2421:1
Színhőmérséklet 7638 K 10850 K + kézi 11536 K + kézi 9502 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A recézett oldalak segítik a biztos fogást, a baloldali hangerőszabályzót és a jobb oldali bekapcsolót könnyű elérni és lenyomni, az előbbi feletti, programozható XCover gomb került csak az ideálisnál magasabbra. Alul microUSB port és mikrofonfurat, felül fülhallgató-kimenet van. Egyiket se védi gumis fül, csatlakozás előtt így meg kell várni, hogy kiszáradjanak. A pontosság kedvéért 4,99 hüvelykes TFT panel maximális fényereje elmegy, odakint épphogy látszódnak a tartalmak, bár az, hogy egy Galaxy A3 (2017) fényesebb tud lenni és AMOLED kijelzője mindig aktív marad, irigylésre ad okot egy strapatelefon esetében, amelyet ugye jó eséllyel nem bent használ majd az ember. Az esti minimumok és a betekintési szögek rendben vannak, bár a kontrasztok oldalra fordítva gyorsan csökkennek. A kalibráció kissé hűvös, kézi szabályozás nincs.


[+]

Az érintési érzékenység és a rezgőmotor erőssége megfelelő, a meg nem nevezett védőüveget pedig a széleinél némileg kimagasodó plasztik oldalélek védik. Ha pedig az ujjakat kesztyű, a kezelés akkor sem lehet gond, erre külön mód van. Az előlapra még fénymérő, közelségérzékelő, beszélgetés/multimédiás hangszóró és 5 megapixeles kamera került. A hátlapra 13 megapixeles modul autofókusszal, f/1,9-es lencsével és ledes villanóval, márkafelirat mindkét oldalra jutott. Ha minden igaz, a végleges doboz egy ismeretlen teljesítményű töltőfejet, egy microUSB kábelt és a szokásos leírásokat tartalmazza. Az XXLGSM-től viszont jelöletlen, fehér dobozkában vándorolt ide a masina.  

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Nomu T10: nem okos, viszont szívós

  Strapabíró hagyományos telefont mutatott be a Nomu, amely nyugodtan kieshet a zsebből, hacsak épp nem kötéltáncot jár a tulajdonos, két hegycsúcs vagy felhőkarcoló között.

 • Snapdragonnal futott tesztkört a Galaxy S8 Active

  A Samsung csúcsszériájának strapa változata valószínűleg hamarosan bemutatásra kerül, csak feltehetően nem errefelé.

 • Bemutatkozott a strapabíró S8 Active

  Az aktuális Galaxy terepmobil most sem spórolja ki sérülékenyebb fivérei legütősebb specifikációit. Ehhez por- és vízálló védelem, illetve ütés- és rázkódásálló burkolat jár.

 • Nomu S30 mini - nomus olyan rossz

  A Nomu hírnevét nem csak a rendszerbiztonsági problémák tették próbára, becsúszott egy tragikus modell is a szórásba. Az S30 viszont jól sikerült, és az S30 mini is.

Előzmények

Hirdetés