Samsung Galaxy Tab S7 FE - elvakult rajongóknak

Az FE elnevezésű Samsung termékek általában jól el vannak találva, táblagépes vonalon viszont most próbálkozik először ilyesmivel a gyártó. És ez inkább egy Lite, mintsem egy rajongói kiadás.

Hardver UI

Az FE-filozófiának szerintem ad egy csúnya pofont, hogy a hardvert is megbabrálta a Samsung, a Snapdragon 750G nagyon nem egy liga a 865+-szal, ami a másik két motyóban van, nyilván nem egy darab mérőszáma van egy chipsetnek, de a 750G azért jó 30-40%-kal gyengébb eresztés, még ha újabb fejlesztés is. A másik drasztikus lépés a RAM és a belső tárhely megkurtítása, a 4 GB RAM nagyon határeset és a DeX mellett épp csak elegendő, a 64 GB tároló is kevéske, de legalább a bővíthetőség adott. De innentől kezdve a Tab S7 FE-t tényleg középkategóriás táblagépként érdemes kezelni, ami részemről rendben van, csak éppen a 270 ezer forintos kezdőár mond ennek ellent.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Samsung Galaxy Tab S7 FE Samsung Galaxy Tab S7+ Samsung Galaxy Tab S6 Huawei MatePad Pro (WiFi) Apple iPad Pro 12.9 (2020)
Rendszerchip Snapdragon 750G Snapdragon 865+ Snapdragon 855 HiSilicon Kirin 990 Apple A12Z Bionic
GFXBench Car Chase onscreen 1080p 10 fps 26 fps 24 fps 19 fps 38 fps
GFXBench Car Chase offscreen 19 fps 55 fps 42 fps 35 fps 100 fps
GFXBench Manhattan onscreen 26 fps 71 fps 57 fps 53 fps 93 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 43 fps 133 fps 101 fps 92 fps 228 fps
AndroBench Sequential Read 870,64 MB/s 1625,96 MB/s 1468,64 MB/s 1616,59 MB/s n/a
AndroBench Sequential Write 503,52 MB/s 738,16 MB/s 512,45 MB/s 213,63 MB/s n/a
AndroBench Random Read 185,83 MB/s 230,94 MB/s 190,31 MB/s 190,16 MB/s n/a
AndroBench Random Write 167,05 MB/s 218,85 MB/s 172,72 MB/s 196,73 MB/s n/a

A fenti sebességtesztek is alátámasztják, hogy ez a masina teljesítményben nem ér fel a csúcskategóriás gépekhez. Az általános ügymenettel persze nincsen gond, csak ha munkaeszközként tekintünk rá (amihez talán még egy billentyűzet sem ártana, ami további 60 lepedő), akkor lehet, hogy középtávon már lesznek problémáink komplexebb táblázatok és prezentációk kezelésekor, ahogyan egy 4K videó lejátszása is olykor darabossá válik. És nyilván a látványosabb játékok sem futnak úgy, ahogyan egy valódi csúcstableten megszokhattuk, szóval sok kompromisszummal jár, hogy a Samsung megpróbálta jóárasítani az S7-et. Ráadásul annyira pont a jóárasítás nem is sikerült.

[+]

A rendszerben nagy meglepetést nem fog találni az, aki már látott Samsung tabletet. Vagy telefont, ugyanis az Android 11-re épülő One UI felület a szokásos kinézettel és funkcionalitással rendelkezik, megspékelve pár táblagépes plusszal, ami az S-Pen extráit, valamint a Dex módot jelenti. És pont a DeX az, ami miatt ez a tablet mégis tud olyat mutatni, amit más gyártók nemigen: a PC-re hajazó asztali nézet, ablakkezelés és billentyűzetparancsok kifejezetten alkalmassá teszik az S7 FE-t irodai munkára (mondjuk ehhez egy gombsor eléggé alapvetés), egy ekkora méretű kijelzőn már lehet több ablakos nézetet használva is hatékonyan dolgozni, az összes Microsoft alkalmazás fel van készítve a DeX-re (ahogyan a Parallel és a Cisco Webex is), a kijelző fényereje erre a feladatkörre vidáman elég, ahogyan az akkumulátor is kiszolgál egy irodai jellegű munkanapot.

[+]

Oké, akkor viszont ne FE-nek hívjuk, hanem OE-nek (Office Edition), a fanok biztosan nem a DeX módot favorizálják, ők jobban örültek volna erősebb hardvernek, magasabb frissítésű kijelzőnek, több RAM-nak. Munkaeszközként viszont beválhat a Tab S7 FE, a szoftveres háttér is láthatóan erre utazik, időben jönnek a frissítések, megvan a Knox biztonsági funkció céges használathoz, jó nagy a kijelző, remekül kezelhető a rendszer akár a One UI, akár a DeX felületet választjuk. Az S-Pen is hasznos, főleg jegyzetelésre és prezentációra, a szokásos eszköztárat kínálja szoftveres oldalról, rengeteg apró okossággal, mint amilyen a kimondottan hatékony kézírás-felismerés. Nincs azonban Bluetooth-kapcsolat a toll és a gép között, tehát a hadonászós varázslás nem fog összejönni, de ezt valóban kevesen fogják hiányolni a funkciók közül.

[+]

A gyári alkalmazáslista alapvetően szűkös, de első bekapcsoláskor a felület feldobja a lehetőségeket, amelyeket igény szerint rögtön telepít is. Persze van egy csomó samsungos szoftver jegyzeteléshez és rajzoláshoz (Notes, Noteshelf, Canva, Clip Studio), fent van a Google szolgáltatások java, fájlkezelő, Netflix, Game Launcher, Samsung Free, OneDrive, szóval a többi tabletre is jellemző kínálatot kapjuk meg. Megvan az oldalról behúzható sáv az általunk választott appokkal (One UI felületen), adottak a testreszabhatósági opciók (rácsméret, sötét mód, betűméret és -stílus, gesztusvezérlés), szóval a kezelhetőség továbbra is példás akár a DeX, akár a One UI a szimpatikus.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés