Samsung Galaxy Tab S7 FE - elvakult rajongóknak

Az FE elnevezésű Samsung termékek általában jól el vannak találva, táblagépes vonalon viszont most próbálkozik először ilyesmivel a gyártó. És ez inkább egy Lite, mintsem egy rajongói kiadás.

Bevezető

Fan Edition. Ezt takarja az FE rövidítés, tehát egy olyan kiadása valaminek, amit elvileg úgy alkottak meg, hogy a júzerek visszajelzései és igényei alapján változtattak az alapmodellen, kivettek belőle drága bigyókat, amikre nincs mindenkinek szüksége és elvileg létrejött egy olyan készülék, ami vonzó árfekvésű, mégis mindent tud, amire a többségnek igénye van. Nos, a telefonoknál az S20 FE egész jól sikerült első nekifutásra, és mostanában lett második virágkora a Qualcomm chipset bevetésével, amivel egész kelendő a kis csúszásban levő S21 FE megérkezéséig, a tableteknél viszont a Samsung eddig nem próbálkozott ilyesmivel.


[+]

Úgyhogy fogták a Tab S7 és S7+ modelleket, majd gyúrtak a kettőből egy harmadikat, ráírták, hogy FE, és itt is van a kezemben. Mind a kettőben, mert a termék baromi nagy, ugyanis az S7+ volt a donor a méret kapcsán, szóval 12,4 hüvelykkel, valamint a rárakodó kávákkal együtt ez most a Samsung legnagyobb táblagépe. Bizonyára piackutattak egy csomót, hogy mi kell a népnek, lehet, hogy az jött ki, hogy az S7+ méretére van igény inkább, mert elsősorban munkaeszközként használják a mostani tulajdonosok is a masinát, szóval akkor viszont be lehet áldozni a 120 Hz-es Super AMOLED kijelzőt is, nyilván a Samsung felmérte, osztott, szorzott, kalkulált, ők sem ma kezdték a műfajt. Csak kicsit furcsa, hogy ami a telefonos fronton az S20 FE kapcsán pont előrelépés volt, az ebben az FE modellben a konstrukció talán leggyengébb pontjává vált.


[+]

Ráadásul míg az S20 FE esetében az volt a frankóság, hogy a hardverhez alapvetően nem piszkáltak hozzá, itt ezen a ponton is babráltak, mert amíg a Tab S7-ben és a Tab S7+-ban is benne van a Snapdragon 865, addig az FE modell már csak egy Snapdragon 750G-t kapott, szeleteltek a RAM-ból is, kurtították a kamerák képességeit is, szóval jóval több helyen vagdosták meg a funkcionalitást, mint az S20 FE esetében történt. Legyünk őszinték, ez nem Fan Edition, ez Tab S7 Lite. Mert olyan még volt tavaly az S6-nál, de bizonyára azt is kikutatták, hogy a Lite az olyan megalázóan hangzik, a Fan Edition meg királyul.

Hirdetés

Külső

A Tab S7 FE a dobozból kiemelve nagyon meggyőző. Szép. Minőségi. Masszív. Mégis elegáns, letisztult, karcsú és tekintélyt parancsoló, amiben nyilván óriási szerepe van a kissé indusztriális formatervnek és anyaghasználatnak, a keret is alumínium, a hátlap is az. A kezelőszervek elrendezése és maga a design is a Tab S7+ kialakítását követi, tehát az előlapi kamera a fektetett elrendezéshez alkalmazkodva a kijelző hosszanti oldalán közepére került, a Type-C port alul van, a SIM-fiók és a szokásos gombok pedig egy oldalra kerültek.


[+]

Ha fektetett állapotban tartjuk a masinát, akkor alul középen egy hárompines csatlakozót fogunk látni utólagos billentyűzethez, az AKG által hangolt hangszórók pedig kétoldalt lesznek, ami ideális a tartalomfogyasztás esetén. Külsőre tehát a Tab S7 FE abszolút rendben van, ráadásul a dobozból előkerül egy S-Pen is, ami mágnesesen rögzülhet a tablet hátulján, a Type-C kábel mellett pedig töltőfejet is fogunk találni, ami csak 15 wattos maximális teljesítményt kínál, noha 45 wattos is használható lenne, hogy a gépben levő 10 090 mAh-s akkumulátort relatív hamar feltöltse. Ez még ebben az esetben valamivel több mint három órát vesz igénybe, a gyári töltőfejjel ennek kábé a duplája.


[+]

Innentől viszont egy olyan felsorolás következik, hogy miben gyengébb az S7 FE a másik két Tab S7-hez képest, mert igazából itt nem csak olyan komoly dolgok vannak, mint a TFT kijelző használata, ami ráadásul csak a proli 60 Hz-et hozza és a felbontása is valamivel alacsonyabb (1600 x 2560 pixel), hanem például az is, hogy sem a kijelző alatt, sem a termék oldalán nincs ujjlenyomat-olvasó, marad tehát a 2D arcazonosítás, ami azért nem ugyanaz a biztonsági szint. A Tab S7 FE kijelzője viszont csak a másik két Tab S7-hez képest visszalépés, úgy egyébként kifejezetten kontrasztos és a TFT panel ellenére napfényben is egész jól olvasható marad, elegendő fényerőt tud magából kipréselni.

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy Tab S7 FE Samsung Galaxy Tab S7+ Samsung Galaxy Tab S6 Huawei MatePad Pro Apple iPad Pro 12.9(2020)
Képátló 12,4 hüvelyk 12,4 hüvelyk 10,5 hüvelyk 10,8 hüvelyk 12,9 hüvelyk
Felbontás 1600 x 2560 1752 x 2800 1600 x 2560 1600 x 2560 2048 x 2732
Technológia TFT Super AMOLED (120 Hz, HDR10+) Super AMOLED IPS (Liquid Retina)
Fehér fényerő (max.) 598 nit 393 / 595 nit 349 / 437 nit 420 / 510 nit 495 / 600 nit
Fekete fényerő 0,34 nit 0 nit 0 nit 0,33 nit 0,25 nit
Kontrasztarány 1758:1 végtelen végtelen 1271:1 1980:1
Színhőmérséklet 6823 K + kézi 7242 / 6696 K + kézi 5691 K + kézi 8448 K + kézi 7072 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Hogy hátulról eltűnt a másodlagos, ultraszéles kamera, nos, az nem igazán vágja földhöz az embert, de hogy az előlapi, 8 megapixeles szenzort miért kellett 5 megapixelesre lefokozni, azt nem igazán értem. Egy ekkora táblagépnél inkább ezt használja az ember különböző online kommunikációs megoldások mellett, kár volt ezen is butítani.

Hardver UI

Az FE-filozófiának szerintem ad egy csúnya pofont, hogy a hardvert is megbabrálta a Samsung, a Snapdragon 750G nagyon nem egy liga a 865+-szal, ami a másik két motyóban van, nyilván nem egy darab mérőszáma van egy chipsetnek, de a 750G azért jó 30-40%-kal gyengébb eresztés, még ha újabb fejlesztés is. A másik drasztikus lépés a RAM és a belső tárhely megkurtítása, a 4 GB RAM nagyon határeset és a DeX mellett épp csak elegendő, a 64 GB tároló is kevéske, de legalább a bővíthetőség adott. De innentől kezdve a Tab S7 FE-t tényleg középkategóriás táblagépként érdemes kezelni, ami részemről rendben van, csak éppen a 270 ezer forintos kezdőár mond ennek ellent.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Samsung Galaxy Tab S7 FE Samsung Galaxy Tab S7+ Samsung Galaxy Tab S6 Huawei MatePad Pro (WiFi) Apple iPad Pro 12.9 (2020)
Rendszerchip Snapdragon 750G Snapdragon 865+ Snapdragon 855 HiSilicon Kirin 990 Apple A12Z Bionic
GFXBench Car Chase onscreen 1080p 10 fps 26 fps 24 fps 19 fps 38 fps
GFXBench Car Chase offscreen 19 fps 55 fps 42 fps 35 fps 100 fps
GFXBench Manhattan onscreen 26 fps 71 fps 57 fps 53 fps 93 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 43 fps 133 fps 101 fps 92 fps 228 fps
AndroBench Sequential Read 870,64 MB/s 1625,96 MB/s 1468,64 MB/s 1616,59 MB/s n/a
AndroBench Sequential Write 503,52 MB/s 738,16 MB/s 512,45 MB/s 213,63 MB/s n/a
AndroBench Random Read 185,83 MB/s 230,94 MB/s 190,31 MB/s 190,16 MB/s n/a
AndroBench Random Write 167,05 MB/s 218,85 MB/s 172,72 MB/s 196,73 MB/s n/a

A fenti sebességtesztek is alátámasztják, hogy ez a masina teljesítményben nem ér fel a csúcskategóriás gépekhez. Az általános ügymenettel persze nincsen gond, csak ha munkaeszközként tekintünk rá (amihez talán még egy billentyűzet sem ártana, ami további 60 lepedő), akkor lehet, hogy középtávon már lesznek problémáink komplexebb táblázatok és prezentációk kezelésekor, ahogyan egy 4K videó lejátszása is olykor darabossá válik. És nyilván a látványosabb játékok sem futnak úgy, ahogyan egy valódi csúcstableten megszokhattuk, szóval sok kompromisszummal jár, hogy a Samsung megpróbálta jóárasítani az S7-et. Ráadásul annyira pont a jóárasítás nem is sikerült.

[+]

A rendszerben nagy meglepetést nem fog találni az, aki már látott Samsung tabletet. Vagy telefont, ugyanis az Android 11-re épülő One UI felület a szokásos kinézettel és funkcionalitással rendelkezik, megspékelve pár táblagépes plusszal, ami az S-Pen extráit, valamint a Dex módot jelenti. És pont a DeX az, ami miatt ez a tablet mégis tud olyat mutatni, amit más gyártók nemigen: a PC-re hajazó asztali nézet, ablakkezelés és billentyűzetparancsok kifejezetten alkalmassá teszik az S7 FE-t irodai munkára (mondjuk ehhez egy gombsor eléggé alapvetés), egy ekkora méretű kijelzőn már lehet több ablakos nézetet használva is hatékonyan dolgozni, az összes Microsoft alkalmazás fel van készítve a DeX-re (ahogyan a Parallel és a Cisco Webex is), a kijelző fényereje erre a feladatkörre vidáman elég, ahogyan az akkumulátor is kiszolgál egy irodai jellegű munkanapot.

[+]

Oké, akkor viszont ne FE-nek hívjuk, hanem OE-nek (Office Edition), a fanok biztosan nem a DeX módot favorizálják, ők jobban örültek volna erősebb hardvernek, magasabb frissítésű kijelzőnek, több RAM-nak. Munkaeszközként viszont beválhat a Tab S7 FE, a szoftveres háttér is láthatóan erre utazik, időben jönnek a frissítések, megvan a Knox biztonsági funkció céges használathoz, jó nagy a kijelző, remekül kezelhető a rendszer akár a One UI, akár a DeX felületet választjuk. Az S-Pen is hasznos, főleg jegyzetelésre és prezentációra, a szokásos eszköztárat kínálja szoftveres oldalról, rengeteg apró okossággal, mint amilyen a kimondottan hatékony kézírás-felismerés. Nincs azonban Bluetooth-kapcsolat a toll és a gép között, tehát a hadonászós varázslás nem fog összejönni, de ezt valóban kevesen fogják hiányolni a funkciók közül.

[+]

A gyári alkalmazáslista alapvetően szűkös, de első bekapcsoláskor a felület feldobja a lehetőségeket, amelyeket igény szerint rögtön telepít is. Persze van egy csomó samsungos szoftver jegyzeteléshez és rajzoláshoz (Notes, Noteshelf, Canva, Clip Studio), fent van a Google szolgáltatások java, fájlkezelő, Netflix, Game Launcher, Samsung Free, OneDrive, szóval a többi tabletre is jellemző kínálatot kapjuk meg. Megvan az oldalról behúzható sáv az általunk választott appokkal (One UI felületen), adottak a testreszabhatósági opciók (rácsméret, sötét mód, betűméret és -stílus, gesztusvezérlés), szóval a kezelhetőség továbbra is példás akár a DeX, akár a One UI a szimpatikus.

Multimédia, adatátvitel, üzemidő

Egy tablet esetében a hátlapi kamera képességei nem igazán fontosak, a másik két Tab S7 családtagon 13+5 megapixeles szenzorpáros üldögélt, itt most be kell érjük egyetlen 8 megapixeles, autofókuszos modullal, ami mellett még villanót sem fogunk találni. Értelemszerűen egy 12,4 inches tablettel fotózni továbbra is meglehetősen életszerűtlen, de azért a rend kedvéért álljon itt négy darab fotó, hogy legyen egy nagyjábóli képünk arról, hogy mit tud a masina, ha mégis fotózkadnánk például a kertben egy nyugágyon fetrengve:

[+]

Videózni Full HD felbontás mellett tudunk maximum, az előlapi kamerát pedig 5 megapixelesre fokozták le, korrekt fényviszonyok esetén ilyen képet készít. Videót ez is Full HD-ban tud rögzíteni, de a minőséggel van probléma bőven, konkrétan olyan árnyalatú a fejem, mintha belenéztem volna egy napalm-szőnyegbombázásba, de legalább a hang jó, ha már van a masinán három mikrofonunk is.

Az adatkommunikációs repertoár azonban korrekt, alapból azzal indul a történet, hogy nincs is WiFi-only kiadás Magyarországon, tehát 5G-s az összes modell. A WiFi az összes fontos szabványt keni-vágja (802.11 a/b/g/n/ac/6), a pozícionálás szintén mindenféle műholdas rendszerre tud támaszkodni (GPS, GLONASS, BDS, GALILEO), a Bluetooth 5.0-s (A2DP, LE), a Type-C port pedig 3.2-es verziószámú. Nincs azonban infra és NFC, de egy tabletnél ezek megbocsátható dolgok.

[+]

A jókora készüléktestben jókora akkumulátor üldögél, 17 órán keresztül tudtam rajta Full HD felbontású videót nézni, de böngészni is enged körülbelül 9 órán át, ami azt jelenti, hogy egy dolgos munkanapot kibír a Tab S7 FE. Után azonban jó sokat üldögél a töltőn, mert a 45 wattos töltőfejet kispórolja a Samsung a csomagból, amivel nekem leginkább az a problémám, hogy egy 270 ezer forintos eszköz esetében ez nettó skótság akkor, ha egy több mint 10 000 mAh-s telepet kell feltöltsünk. Itt valóban számít, hogy milyen a töltőfej, nem arról van szó, hogy fél óra helyett egy órányi a töltési idő, hanem arról, hogy három óra helyett alsó hangon hat. És egy munkaeszköznél ez nagyon nem mindegy.


[+]

Samsung Galaxy Tab S7 FE
Pro
Kiemelkedő üzemidő
Remek hangszórók
Kiváló anyaghasználat és összeszerelés
Kontra
Drasztikusan megkurtított hardver
Gyenge kamerás képességek
Magas ár
Pontozás
Kialakítás, védelem 8 pont
Kijelző 7 pont
Sebesség 7 pont
Szoftverfelület 9 pont
Fotózás, videózás 4 pont
Hangminőség 9 pont
Adatkommunikáció 10 pont
Üzemidő 9 pont
Ár/érték arány 5 pont
Indulóár (4/64 GB, HUF) 269 000

Talán nem lesz meglepő, hogy az összegzésünk az ár/érték arány kapcsán lesújtó. 270 ezer forintért ez egy nagyon csúnyán megkurtított funkcionalitású eszköz, amit Fan Edition címkével ellátni már-már arcátlanság. A hardver, a kijelző és a kamerák is áldozatául estek a költségcsökkentésnek (nem is beszélve az eltűnő ujjlenyomat-olvasóról, a kevesebbet tudó S-Penről, a 4 GB-ra degradált RAM-ról), és nyilván a csúcsmodell Tab S7+ 410 ezer forintos árához képest már-már jutányos összeget kérnek érte, de a 11 hüvelykes Tab S7 mellett (ahol Snapdragon 865+ chipset, 120 Hz-es kijelző, minimum 6 GB RAM és jobb kamerák vannak) ennek a masinának semmiféle létjogosultsága nincs. Mert a sima Tab S7 4G-s verziója csak 25 lepedővel kerül többe, miközben az egy teljesen másik szinten van. És velem biztosan nem lehet megetetni, hogy az 5G és az az 1,4 inches kijelzőnövekmény érne ennyit. A Tab S7 FE-nek így nem sok értelme van, ugyanakkor a Samsung jelenlegi táblagépes kínálata elég foghíjas, mert a Tab A7 már 100 ezer forint alatt is elérhető (Snapdragon 662-vel, ami azért látványosan gyengébb, mint a 750G), a következő szint pedig már ez a Tab S7 FE, a kettő között pedig nincs semmi. Elég nagy kár, hogy a Tab S6-ot már nemigen lehet kapni, az méretben és árban is az egyik legfrankóbb vétellé forrta ki magát pár hónappal a megjelenését követően, most azonban lehet venni drága és jó tabletet (S7 és S7+), olcsó és ehhez képest nem rossz gépet (Tab A7), de az S7 FE jelen árazásával a drága és érthetetlenül lebutított megoldás, amire nem tudunk annak ellenére sem plecsnit adni, hogy egyébként a gép kialakítása és megjelenése megfelel annak, amit ennyi pénzért elvárhatunk. Kár, hogy a belbecs már nagyon messze van ettől, s ezen még a DeX sem segít.

Bog

Specifikáció

Samsung Galaxy Tab S7 FE 5G
Samsung Galaxy Tab S7 FE Külső
Méretek 284,8 x 185 x 6,3 milliméter
Tömeg 608 gramm
Készülékvédelem nincs
Színvariációk zöld, rószaszín, fekete, ezüst
Kijelző képátlója 12,4 hüvelyk
Képaránya 16:10
Felbontása 1600 x 2560 pixel (243 ppi)
Típusa, frekvenciája TFT / 60 Hz
Értesítő LED nincs
Biometrikus védelem 2D arcazonosítás
Hardver
SoC típusa, csíkszélessége Snapdragon 750G, 8 nm
Processzor 2x 2,2 GHz + 6x 1,8 GHz Kryo 570
Grafikus chip Adreno 619
RAM, tárhely 4 GB, 64 GB
Memória bővítése microSD (max 1 TB)
Adatátvitel
Technológiák 2G / 3G / 4G / 5G
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE B1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/19/20/25
LTE B26/28/29/32/34/38/39/40/41/46/66
5G N1/N3/N5/N7/N8/N20/N38/N40/N41/N77/N48
5G SA N1/N3/N7/N28/N41/N78
SIM-foglalat nanoSIM
eSIM támogatás nincs
Bluetooth 5.0
WiFi 802.11a/b/g/n/ac/ax (HotSpot, Direct)
USB Type-C USB 3.2 (Direct, Display Port)
Navigáció GPS, GLONASS, BeiDou, GALIELO
NFC nincs
Infra nincs
Szoftver
Rendszer, felület Android 11, One UI 3.1
Multimédia
Hátlapi kamerarendszer 8 MP AF
Előlapi kamerarendszer 5 MP, fix fókusz
Videófelvétel 1080p 30 fps
Jack kimenet nincs
FM-rádió nincs
Üzemidő
Akkumulátor 10090 mAh lítium-ion
Vezetékes töltés 45W
Vezetékmentes töltés nincs
Egyebek
Gyorsulásmérő, giroszenzor, Geomágneses szenzor, Hall-érzékelő, RGB fényérzékelő, hárompines dokkoló, AKG sztereó hangszóró, S Pen, 30 napos Canva Pro próbaverzió, 6 hónapos Clip Studio Paint előfizetés

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés