Samsung Galaxy Tab S7 FE - elvakult rajongóknak

Az FE elnevezésű Samsung termékek általában jól el vannak találva, táblagépes vonalon viszont most próbálkozik először ilyesmivel a gyártó. És ez inkább egy Lite, mintsem egy rajongói kiadás.

Multimédia, adatátvitel, üzemidő

Egy tablet esetében a hátlapi kamera képességei nem igazán fontosak, a másik két Tab S7 családtagon 13+5 megapixeles szenzorpáros üldögélt, itt most be kell érjük egyetlen 8 megapixeles, autofókuszos modullal, ami mellett még villanót sem fogunk találni. Értelemszerűen egy 12,4 inches tablettel fotózni továbbra is meglehetősen életszerűtlen, de azért a rend kedvéért álljon itt négy darab fotó, hogy legyen egy nagyjábóli képünk arról, hogy mit tud a masina, ha mégis fotózkadnánk például a kertben egy nyugágyon fetrengve:

[+]

Videózni Full HD felbontás mellett tudunk maximum, az előlapi kamerát pedig 5 megapixelesre fokozták le, korrekt fényviszonyok esetén ilyen képet készít. Videót ez is Full HD-ban tud rögzíteni, de a minőséggel van probléma bőven, konkrétan olyan árnyalatú a fejem, mintha belenéztem volna egy napalm-szőnyegbombázásba, de legalább a hang jó, ha már van a masinán három mikrofonunk is.

Az adatkommunikációs repertoár azonban korrekt, alapból azzal indul a történet, hogy nincs is WiFi-only kiadás Magyarországon, tehát 5G-s az összes modell. A WiFi az összes fontos szabványt keni-vágja (802.11 a/b/g/n/ac/6), a pozícionálás szintén mindenféle műholdas rendszerre tud támaszkodni (GPS, GLONASS, BDS, GALILEO), a Bluetooth 5.0-s (A2DP, LE), a Type-C port pedig 3.2-es verziószámú. Nincs azonban infra és NFC, de egy tabletnél ezek megbocsátható dolgok.

[+]

A jókora készüléktestben jókora akkumulátor üldögél, 17 órán keresztül tudtam rajta Full HD felbontású videót nézni, de böngészni is enged körülbelül 9 órán át, ami azt jelenti, hogy egy dolgos munkanapot kibír a Tab S7 FE. Után azonban jó sokat üldögél a töltőn, mert a 45 wattos töltőfejet kispórolja a Samsung a csomagból, amivel nekem leginkább az a problémám, hogy egy 270 ezer forintos eszköz esetében ez nettó skótság akkor, ha egy több mint 10 000 mAh-s telepet kell feltöltsünk. Itt valóban számít, hogy milyen a töltőfej, nem arról van szó, hogy fél óra helyett egy órányi a töltési idő, hanem arról, hogy három óra helyett alsó hangon hat. És egy munkaeszköznél ez nagyon nem mindegy.


[+]

Samsung Galaxy Tab S7 FE
Pro
Kiemelkedő üzemidő
Remek hangszórók
Kiváló anyaghasználat és összeszerelés
Kontra
Drasztikusan megkurtított hardver
Gyenge kamerás képességek
Magas ár
Pontozás
Kialakítás, védelem 8 pont
Kijelző 7 pont
Sebesség 7 pont
Szoftverfelület 9 pont
Fotózás, videózás 4 pont
Hangminőség 9 pont
Adatkommunikáció 10 pont
Üzemidő 9 pont
Ár/érték arány 5 pont
Indulóár (4/64 GB, HUF) 269 000

Talán nem lesz meglepő, hogy az összegzésünk az ár/érték arány kapcsán lesújtó. 270 ezer forintért ez egy nagyon csúnyán megkurtított funkcionalitású eszköz, amit Fan Edition címkével ellátni már-már arcátlanság. A hardver, a kijelző és a kamerák is áldozatául estek a költségcsökkentésnek (nem is beszélve az eltűnő ujjlenyomat-olvasóról, a kevesebbet tudó S-Penről, a 4 GB-ra degradált RAM-ról), és nyilván a csúcsmodell Tab S7+ 410 ezer forintos árához képest már-már jutányos összeget kérnek érte, de a 11 hüvelykes Tab S7 mellett (ahol Snapdragon 865+ chipset, 120 Hz-es kijelző, minimum 6 GB RAM és jobb kamerák vannak) ennek a masinának semmiféle létjogosultsága nincs. Mert a sima Tab S7 4G-s verziója csak 25 lepedővel kerül többe, miközben az egy teljesen másik szinten van. És velem biztosan nem lehet megetetni, hogy az 5G és az az 1,4 inches kijelzőnövekmény érne ennyit. A Tab S7 FE-nek így nem sok értelme van, ugyanakkor a Samsung jelenlegi táblagépes kínálata elég foghíjas, mert a Tab A7 már 100 ezer forint alatt is elérhető (Snapdragon 662-vel, ami azért látványosan gyengébb, mint a 750G), a következő szint pedig már ez a Tab S7 FE, a kettő között pedig nincs semmi. Elég nagy kár, hogy a Tab S6-ot már nemigen lehet kapni, az méretben és árban is az egyik legfrankóbb vétellé forrta ki magát pár hónappal a megjelenését követően, most azonban lehet venni drága és jó tabletet (S7 és S7+), olcsó és ehhez képest nem rossz gépet (Tab A7), de az S7 FE jelen árazásával a drága és érthetetlenül lebutított megoldás, amire nem tudunk annak ellenére sem plecsnit adni, hogy egyébként a gép kialakítása és megjelenése megfelel annak, amit ennyi pénzért elvárhatunk. Kár, hogy a belbecs már nagyon messze van ettől, s ezen még a DeX sem segít.

Bog

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés