Samsung Galaxy S4 Zoom - kamerába oltott telefon

Bevezető

Na, hagyjatok már békén, de tényleg. Ez volt a legtöbb ember első reakciója (a megdöbbenés által kiváltott némiképp trágár kifejezéseket kiszűrve), amikor megpillantották a kezemben az S4 Zoom nevű különlegességet. Igencsak meglepő látvány, amikor az ember egy fényképezőgépet tart a füléhez és hallhatóan tényleg telefonál vele, de mindenkit megnyugtatok: igen ostoba érzés is. Nekem eleinte állandóan ez a mém ugrott be, amikor megemeltem az S4 Zoomot:

Kamerás mobil házilag

És bár ezen nyilván röhögünk (mondjuk elsősorban a csávó fején), a lényeg, hogy ha nem is ennyire otrombán, de a Samsung pont ezt vette alapul, amikor kitalálták, hogy csinálnak egy kamerás mobilt. És lett belőle egy mobilos kamera inkább, mert ez az izé szinte mindenhonnan nézve inkább egy fényképezőgép, mintsem egy telefon. Miután a koreai bandának igen szép eredményei vannak a fotós piacon is, így egyszerűen fogtak egy kompakt gépbe tehető, tízszeres optikai zommal ellátott modult és rábiggyesztették a telefon hátlapjára. Ha nem mutatnánk képeket, akkor is mindenki el tudná képzelni, hogy ez miképpen néz ki.

Samsung Galaxy S4 Zoom
[+]

Megcsinálták, megnézték, és úgy döntöttek, hogy lesz piaca. Nem tudom, hogy mennyi előzetes felmérést csináltak, de általában a Samsungnál ilyen szempontból nem szoktak árnyékra vetődni, fogadjuk el, hogy elvileg van a terméknek célközönsége. És nem is célom, hogy lebeszéljek bárkit is az S4 Zoomról, de szögezzük le, hogy telefonnak idétlen, kamerának pedig nem elég jó, ráadásul az a nagyobb baj, hogy közben kijött egy Nokia 1020 nevű eszköz, ami tesztalanyunknál jóval karcsúbb, képminőségben simán felveszi a versenyt, s bár nincs benne tízszeres optikai zoom, a 41 megapixeles felbontás ezt sok esetben pótolni tudja. Oké, azon nem Android fut, hanem Windows Phone, de akinek a kamera a döntő szempont, azoknak talán az operációs rendszer másodlagos szempont.

Samsung Galaxy S4 Zoom
[+]

Nehezen indult a barátságunk (már ha ezt annak lehet nevezni) az S4 Zoommal. Megkaptuk a tesztkészüléket, Bocha fotózott vele irgalmatlanul sokat, aztán megnéztük a képeket és erősen elszörnyedtünk. Ez tényleg ennyire gatya? Vagy mi toltuk el? Vagy ha mi is toltuk el, akkor ez nem azt fogja jelenteni, hogy az átlagjúzer is eltolja? Úgyhogy kapcsolatba léptünk a Samsunggal, megosztottunk velük néhány fotót és szinte azonnal küldtek egy másik masinát. Konkrétan olyat, amit a kereskedelmi forgalmazásból szedtek ki a kedvünkért pont azért, hogy valós képet kaphassunk mi is és az olvasók is arról, hogy mit tud ténylegesen a masina. És tényleg jobban szerepelt a másodjára szerzett S4 Zoom, de bőven maradtak hibák… és mivel ez elsősorban, dedikáltan egy fotózásra kihegyezett eszköz, ezért szerintem nem csak mi, hanem a vásárlók is joggal várják el, hogy ha már belekényszerítik őket egy olyan kompromisszumba, hogy egy otromba izét kell magukkal cipelniük telefon helyett, akkor viszont olyan képeket lehessen vele készíteni, amitől hasraesik az ember.

Doboz, külső

Az S4 széria kapcsán ismert, famintázatú dobozban érkezett hozzánk a termék, a tartozékok listáján hallójáratos füles (három pár gumiharanggal), töltőfej és microUSB kábel található. Ez mind-mind fehér, akárcsak a készülék maga. Elvileg létezik feketében is, annak jobban örültem volna, de láthatóan a Samsung is inkább a világosabb árnyalatot erőlteti.

Samsung Galaxy S4 Zoom
[+]

A telefon szemből az S4 Minire emlékeztet leginkább, a forma és a méretek is stimmelnek, a 4,3 inches kijelző qHD felbontást kapott, a technológia AMOLED. A betekintési szöggel és a fényerővel nincs is gond, de az emberben azért ott motoszkál, hogy egy 16 megapixeles kamerával ellátott telefonon jobb lenne HD-ban visszanézni az alkotásokat. Alul a szokásos három gomb: a középső fizikailag is ott van, a két szélső érintős. A telefon oldalain fémes színű keret fut körbe, ez vélhetően alumíniumból készült. Az előlapot Gorilla Glass védi, ebből is a kettes verzió.

Samsung Galaxy S4 Zoom
S4 Mini vs. S4 Zoom [+]

Az oldalsó részek már izgalmasabbak. Egyrészt a készülék igencsak husi. Ennek oka nyilván a hátlapból kiemelkedő optika, valamint a készülék aljára tett dudor, ami olyan, mint a fotógépeken levő grip, csak ahhoz nem elég markáns, hogy jól meg lehessen ragadni. Viszont "úgy néz ki", és ez a szemlélet több helyen is tetten érhető. Szemből nézve a készülék bal felére került egy állványmenet, ez nincs az optika középtengelyében. Kicsit lentebb a microSD ajtócskáját találjuk meg, ha komolyan nekiállunk fotózni / videózni, akkor szükség is lesz a bővíthetőségre.

Samsung Galaxy S4 Zoom
[+]

Az eszköz jobb oldalán a kijelzőt feloldó / lezáró, illetve a hangerőt szabályozó gombok mellett egy kerek billentyűt is találunk, ezzel kelthető életre a kamera, ezzel lehet fókuszálni és elsütni is a gépet. A készülék alján egy roppant széles ajtó vonul végig, ha félrehajtjuk, akkor itt tudjuk betenni a microSIM-et, illetve egy retesz oldását követően kizuhan az akkumulátor. Az ajtó alatt van a microUSB bemenet. A telefon tetején jack csatlakozót találunk, illetve az infravörös portot - jelentem, ez jól működik, ha arról van szó, hogy a tévét akarjuk vele kapcsolgatni.

Samsung Galaxy S4 Zoom
[+]

És akkor térjünk át a hátlapra, ami teljesen egyedi, lévén akkor optika van a telefonon, amekkorát Európában még nemigen láttunk. A hátlap felső részét teljesen elfoglalja, csak egy kis hangzsórónak és a "10x" feliratnak jutott mellette hely. Elvileg a lencsét ellenálló üveg védi, de van egy retesz is benne, ennél jobban nem lehetne védeni a dolgokat. Az asztalra tett telefon az optika gyűrűjén pihen, hogy ez milyen hamar kezd el kopni, azt nehéz megítélni.

Samsung Galaxy S4 Zoom
[+]

A hátlapra azért került még egy xenon villanó és egy segédfény is, ez elvárható egy nagyon kamerás mobiltól. Az összeszerelési minőség kifogástalan, a plasztik anyaghasználatot lehet ugyan utálni, de ha mindez fémből készülne, akkor tutira nem 208 gramm lenne a tömege. Egyetlen előnye van ennek az egyébként idétlen konstrukciónak, hogy az optika tök jól megtámasztja az ember ujját, amikor a kezében tartja a telefont. Összességében azonban számomra egyértelműen az ostobaság kategóriájába tartozik, hogy egy fényképezőgéppel telefonálok, de biztos lesznek páran, akiknek az mindegy, sőt, talán kifejezetten élvezik, hogy egy ilyen egyedi izét hurcolnak magukkal.

Hardver, UI

Bár az ember azt hinné, hogy belül ugyanazt találja, mint az S4 Mini esetében, de a képalkotási képességek miatt változtatni kellett a hardveren. Ezért egy kétmagos, magonként 1,5 GHz-re skálázott Exynos 4212 SoC dolgozik a burkolat alatt, a grafikai gyorsítást egy Mali-400 MP4 végzi. A sebességgel nincs is komoly probléma, minden egyből történik, gyors a menü, a programok megnyitására sem kell sokat várni. Érdekes módon a kamera szoftvere készteti a legtöbb morfondírozásra a hardvert, ha üzemmódot váltunk, akkor érezhetően megerőlteti magát a vas. Cserébe az exponálás gyors.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Samsung Galaxy S4 Zoom Huawei Ascend P6 Sony Xperia SP Samsung Galaxy S4 Mini
Quadrant Standard 4771 pont 4909 pont 7752 pont 7090 pont
Linpack for Android (single) 58,666 MF. / 1,43 s 46,600 MF. / 1,80 s 191,400 MF. / 0,44 s 187,547 MF. / 0,45 s
Linpack for Android (multi) 96,176 MF. / 1,74 s 158,521 MF. / 1,06 s 353,599 MF. / 0,48 s 365,871 MF. / 0,46 s
Smartbench 2012 Prod. 3136 pont 4278 pont 4767 pont 4813 pont
Smartbench 2012 Games 2438 pont 2993 pont 2912 pont 4053 pont
AnTuTu 3.x Benchmark 11845 pont 14235 pont 16406 pont 14436 pont
Geekbench 2 1220 pont 1544 pont 2059 pont 1897 pont

A rendszer ezúttal is az Android 4.2.1-es verziója, erre ül rá a Samsung által fejlesztett TouchWiz felület. Ezt már igen jól ismerjük, nagyon élénk színekkel operál, remekül testreszabható és meglehetősen átgondolt, számos apró extrával teszi kényelmesebbé az életünket. Ez a Samsung is figyeli a tekintetünket, és csak akkor kapcsolja le a kijelzőt, ha már nem nézzük azt. A négy fülre osztott beállítások menüben állítható a betűméret és a stílus is, variálhatjuk a lehúzható tálca ikonjait, kiírhatja a telefon százalékosan is az akkumulátor töltöttségi adatait. Apró extra, hogy kérhetünk olyan beállítást is, hogy a kijelző feloldása után automatikusan elinduljon a kamera.

Samsung Galaxy S4 Zoom Samsung Galaxy S4 Zoom

A menübe belépve számos extra alkalmazást találhatunk, a legtöbbet más Samsung eszközökből ismerhetjük. Ilyen a ChatON, a Dropbox kliens, a még mindig kevésbé érthető Group Play, ami arra ad lehetőséget, hogy ugyanazt a zenét egyszerre több Samsung telefonon is halljuk. A diktafon már megszokott funkció, a Paper Artist nevű szoftver pedig újabban bukkant fel a koreai gyártó készülékein, meglévő képeinkből csinálhatunk rajzfilmszerű alkotásokat. A Fényképajánló nem más, mint egy Google Maps rajta gyárilag Panoramio fotókkal, pont egyszer nyitottam meg, hogy megnézzem, hogy mire jó.

Samsung Galaxy S4 Zoom Samsung Galaxy S4 Zoom

A Samsung Apps, Samsung Link és Samsung Hub a szokásos dolgokat hozza, online alkalmazásbolt, valamint Samsung eszközeink közötti szinkronizációra szolgál. A Sztorialbum egy fotóinkból összemontázsolt felület, a TripAdvisor nem szorul bemutatásra, a három "S" betűs alkalmazás sem, a Fordító, a Jegyzet és a Tervező is a szokásos funkcionalitást hozza. A WatchON egy hasznos okosság, ezen keresztül tudjuk az infrát felhasználva vezérelni a tévét, a médialejátszót, vagy a set-top boxot. Office programot viszont gyárilag nem kapunk.

Fotózás

A Galaxy S4 Zoomban egy 16,3 megapixeles CMOS érzékelő lapul, melynek fizikai mérete 6,17 x 4,55 milliméter, azaz 1/2,3 hüvelyk. Ugyanekkora szenzor dolgozik a Galaxy Camerában is, de ennél jóval nagyobb az a méret, amit a Nokia használ a PureView 808-as készülékükben; az ottani 41 megapixeles felbontás miatt viszont nagyjából ugyanannyi terület jut egy-egy pixelnek mindkét megoldás esetén. A finnek készülékéhez képest komoly különbség, hogy itt található egy paramétereit tekintve sokkal komolyabb objektív, mely tízszeres optikai zoomra is képes. A látószög ráadásul 24 milliméterről indult (35 milliméter ekv.), azaz extra nagy látószögű, a tízszeres tartományból pedig ki lehet számolni, hogy 240 milliméter a történet vége. A fényerő ugyanakkor már nagylátószögnél is elég gyenge (F/3,1), telében pedig szintén nem hoz semmi extrát (F/6,3). Mindenképp említésre méltó az AF-segédfény és a Xenon vaku megléte, melyeknek köszönhetően hátulról nézve a Galaxy S4 Zoom tényleg úgy néz ki, mint egy korrektül összerakott kompakt fényképezőgép.

Teljesítmény-teszt
Készülék Samsung Galaxy S4 Zoom Nokia PureView 808 Samsung Galaxy Camera
Felbontás 16,3 megapixel
(1,34 µm)
41 megapixel
(1,4 µm)
16,3 megapixel
(1,34 µm)
Szenzorméret 1/2,3"
(6,17 x 4,55 mm)
1/1,2"
(10,67 x 8 mm)
1/2,3"
(6,17 x 4,55 mm)
Látószög (35 mm. ekv.) és fényerő 24 - 240 mm
(F/3.1 - F/6.3)
28 mm
(F/2.4)
22 - 447 mm
(F/2.8 - F/5.9)

A fényképezőgépet kezelő szoftver természetesen teljesen egyedi felhasználói kezelőfelületet kapott, melynél a koreaiak nagyon jól eltalálták azt, hogy a teljesen amatőrök és a fényképezőgépekhez jobban konyítók egyaránt tudják, hogy mi a dolguk. Rögtön ott van a nagyon finoman mozgó, digitálisan működő tárcsa az objektív körül, melyet már akkor is érdemes lehet tekernünk, amikor még nem vagyunk a fényképező szoftverében, ugyanis előre tudunk választani bizonyos motívumprogramok közül: a makró és az éjszakai mód fix, további négyet mi dobhatunk ide be a fotózás közben elérhető beállítások segítségével. Ha ezt követően nyomva tartjuk a kioldógombot, körülbelül 3 másodperc alatt el is indul a szoftver és nekiállhatunk fotózni; a beállítás természetesen az lesz, amit előzőleg kitekergettünk. Az indulási idő egyébként korrekt, elég gyorsan fényképezésre alkalmas állapotba hozható az S4 Zoom, bár nekem hiányzott egy amolyan gyorsindító üzemmód, melynek segítségével alvó állapotban is aktiválhatjuk a kamerát. Erre ugyebár az a koreai válasz, hogy be lehet állítani, hogy a kijelző feloldása automatikus indítsa a fotózást is, de azért a felhasználók zöme többször oldja fel a készüléket minden egyéb miatt, mint a kamerázás.

Samsung Galaxy S4 Zoom
[+]

Ha már a kamera élőképét látjuk a kijelzőn, akkor a tárcsát már csak zoomolásra használhatjuk. Természetesen nem egy analóg szerkezetre kell gondolni, aminek következtében különféle zoom-lépcsők vannak (1,2x, 1,4x, 1,6x, 1,8x, 2,2x, 3,1x, 4,2x, 5,6x, 7,9x, 10x), melyek főleg a komolyabb ráközelítésnél bizonyulhatnak elégtelennek, ötszörös nagyítás fölött például csak három elérhető állás van. A kezelőfelület viszont minden igényt kielégít; jobbra van egy modefeliratú gomb, melyet megnyomva automatikus, intelligens és professzionális módok közül választhatunk, plusz sajátot is definiálhatunk. Automatikusban alulról előhúzhatunk különféle filtereket (szépia és társai, nagy a kínálat), intelligensben 25 darab motívumprogramból választhatunk, melyek között rengeteg extra is van, legjobb kép, szép arc ("beauty shot"), legjobb arc, panoráma, animált fénykép, étel, makró, hó, hajnal, naplemente, sziluett, dráma fotózás, sport mód, tájkép. A professzionális módban pedig teljesen testre szabhatunk mindent, manuális beállítás esetén 1/2000 és 16 másodperc között állíthatjuk a záridőt, ugyanakkor csak két blende-érték közül választhatunk (F3.1, F8.8), miközben az ISO-skála feleslegesen nagy (100-3200). Ezen kívül fehéregyensúlyt (van manuális is) és fénymérést is állíthatunk. Az általános dolgok, melyek más okostelefonokban is megtalálhatók (időzítő stb.) fent kaptak helyet. Az "M", azaz manuális mód mellett van a fényképezőgépekről ismert "P" is, illetve egy "C" is, ahol nem rekeszt és záridőt babrálhatunk, hanem színhőmérsékletet, telítettséget és vonalélességet.Ez így leírva kuszának hangzik, de az életben tényleg nagyon jól személyre lehet szabni... mindent, ami a fényképezéssel kapcsolatos.

Samsung Galaxy S4 Zoom Samsung Galaxy S4 Zoom

A Galaxy S4-ben a fotózás kapcsán megjelent extrák ezúttal is elérhetőek, érdemes két-három okosságot kiemelni. Az egyik a Drámai mód, ami angolul drama shot, ezt a koreai cég arra szánja, hogy izgalmas, gyors mozgások fázisait egy képet jeleníthessünk meg. Ügyesen kell kiválasztanunk, hogy milyen messze állunk a témától, mert akkor érhető el a legjobb hatásfok, ha a rögzíteni kívánt mozgás "bejárja" az egész képet. Izgalmasnak ugyan nem mondanám a témát, de mi ezt rögzítettük. Panorámát is tudunk természetesen csinálni, erre alant a példa:

Samsung Galaxy S4 Zoom panoráma
[+]

A sorozatfelvétel 20 képet készít, de messze nem olyan gyorsan, mint a HTC One X, kissé komótosan kattintgatja el a kockákat. A Radír üzemmód is egyfajta sorozatfelvétel, akkor hasznos, ha a témánk mozgalmas környezetben heverészik, ilyenkor ugyanis a mögötte levő háttérről utólag el tudjuk tüntetni az oda nem illő elemeket, amelyek mozognak. Jellemzően járókelőket lehet szó szerint leradírozni a képről. Az éjszakai módnak van egy spéci változata is, ez a Fénycsík, gyakorlatilag csak arról van szó, hogy, hogy 16 másodperces a záridő, alacsony az ISO, így lehet éjjel olyan fotókat csinálni, ahol az autók lámpái elmosódott csíkok lesznek az élesen látszó sugárút közepén. Csak a 16 másodperc alatt fixen le kell támasztani a gépet. (Ez sajnos nekem annyira nem jött össze, de a lényeg látszik a kissé lentebb található kollekció 16. képén.)

Samsung Galaxy S4 Zoom Samsung Galaxy S4 Zoom

Tesztvideót esti és örömteli, nappali és még annál is nappalibb környezetben is vettünk, a beépített, optikai képstabilizátor hatása leginkább akkor érezhető, ha nem zoomolunk bele a felvételbe. A legnagyobb elérhető felbontás állóképeknél 4608 x 3456 pixel, amit 4:3-as képarányt jelent; 3:2-nél 4608 x 3072-ig, 16:9 esetén pedig 4608 x 2592-ig kell lemennünk. Mozgóképet Full HD felbontásban rögzíthetünk 30 képkocka / másodperces sebességgel, de 720p esetén 60 képkockát is fel tudunk venni.

A kellemes menürendszer után nagy csalódás, hogy a Galaxy S4 Zoom képei messze nem olyanok, mint amilyeneket várnánk egy ilyen külső és elméleti tudás mellett. Túl sok fény mellett egyszerűen megkavarodik a gép, lehet, hogy azért, mert az 1/2000 másodperces záridő még ISO100-as érzékenység esetén sem jó neki. Érdemes megnézni, hogy milyen gyengén sikerült az első sor negyedik képe, míg a tőle balra lévő, fényes, de zárt területen készülten nincsenek meg azok az elképesztően zajos sávok, melyek a zöld szerelvény oldalán megcsodálhatók. Összességében egyébként főleg a zajjal van gond, a fotók nagyon "digitálisak", az elmosódás néhol olajfestményekhez hasonlóvá alakítja a felvételeket. A dinamikatartomány pedig jó lenne, a színek sem rosszak, a perem is csak tele állásban homályosodik feltűnően. A képek egyébként jobbak, mint amiket az első nálunk járt modellel lőttünk, de így is az a szerkesztőség egybehangzó véleménye, hogy ilyen áron nem kell az optikai zoom. A Nokia 41 megapixeles képeinek lekicsinyítése és nagyítgatása életképesebb megoldásnak tűnik, az S4 Zoom fotós tudásával kapcsolatban pedig csalódottak vagyunk. Kamerában továbbra is a finnek modellje a csúcs, itt egy példa, hogy miért. Ha megérkezik az újabb PureView modelljük, biztos, hogy csinálunk is egy összehasonlítást a három versenyzővel, addig talán a Samsung is fog tudni csiszolgatni a szoftveren.

Zene, adatátvitel

Kezdjük a rossz hírrel, nincs FM-rádió. Ez elég furcsa, mivel az S4 Miniben viszont van. A zenelejátszó egyébként teljesen olyan, mint a többi Samsung masinában, mindenféle paraméter szerint szűrhetjük a zenéinket, van beépített equalizer előre gyártott sémákkal, változtatható a lejátszás sebessége, beállítható, hogy a számok hangereje egymáshoz képest kiegyenlített legyen, mutat albumborítót is, szóval nem lehet rá panasz. Kihangosítva egész erős, de nagy hangerőn kissé torz, fülessel igen korrekt az eredmény.

Samsung Galaxy S4 Zoom Samsung Galaxy S4 Zoom

Akárcsak a többi S4 modell, ez a készülék is képes LTE hálózatokon való működésre, legalábbis a hozzánk kerülő példányban ez így volt, de nem minden piacra készít a Samsung ilyen verziót. Van benne természetesen WLAN (WiFi Direct, dual-band, tethering), akad DLNA, illetve NFC. Ez utóbbi is remekül működött. A GPS nagyon gyorsan talál jelet, stabilan tartja is azt, a Bluetooth már 4.0-s, ismeri az LE szabványt is. A böngészővel nincs gond, gyors, intelligensen tördeli az oldalakat, a görgetési sebességbe sem lehet belekötni.

Samsung Galaxy S4 Zoom Samsung Galaxy S4 Zoom

A hátlap alá a Samsung combos akkumulátort tett, 2330 mAh a teljesítménye, ami impozáns, de nem váltja meg a világot. Az egy napos üzemidő simán megvan, még a következő napba is bele tudunk kezdeni, de azért nem árt, ha számítunk arra, hogy dél körül már lemerülünk. Töltést természetesen számítógépről is vesz fel a masina, ami ilyenkor egyébként PTP és MTP kliensként is működhet.

Samsung Galaxy S4 Zoom
[+]

Értékelés: Samsung Galaxy S4 Zoom
Külső
Ergonómia 5 pont
Anyaghasználat 7 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 10 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. Nem tudom hova tenni ezt a készüléket. Olyan, mint egy prototípus, amit esetleg kiállításokon mutogat a gyártó, szondázza a népet, figyeli a reakciókat, és persze senkit sem érdekel ebben az esetben, hogy elég esetlen a külső, hogy fejnehéz az eszköz, hogy messze nem tökéletesek a képek. De ez egy piacra dobott, 130 ezer forintért megvehető termék, amiről nekünk az a véleményünk, hogy telefonnak otromba, kamerának messze nem elég jó. Ha olyan lenne a képalkotási képessége a motyónak, amitől betérdel az ember, akkor azt mondom, hogy oké, telefonnak kissé nehézkes, de cserébe olyan kamerát kapunk, aminek nincs párja. Kár, hogy ez nem csak messze nincs így, de a Samsung feje amiatt is főhet, hogy egy mostanában nehezebb sorsú Nokia messze lekörözi a koreai üdvöskét úgy, hogy kecsesebb, telefonszerűbb eszközzel lép piacra. Pedig látszik, hogy igyekeztek a Samsungnál, az optikai zoom mindenképpen kuriózum, a xenon villanó, a nagyobb akkumulátor és a komolyan átfazonírozott kezelőszoftver is arra utal, hogy megpróbálták kihozni a konstrukcióból a maximumot. A jelek szerint ebben ennyi van, tekintsük egy érdekes kísérletnek, ami talán egyeseknek pont bejön, de a hétköznapok során még mindig többet telefonálunk, netezünk és emailezünk egy okostelefonnal, mint fotózunk, ez a kialakítás túlságosan alá lett rendelve egyetlen funkciónak, s innentől minden más kényelmetlen, macerás és nehézkes. És még fotózni sem tud úgy, ahogyan azt elvárnánk tőle.

Bog feat. Bocha

A cikk elkészítésében a Telekom 4G mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Samsung Galaxy S4 Zoom
Samsung Galaxy S4 Zoom Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 125.5 x 63,5 x 15,4 milliméter
Tömeg 208 gramm
Színvariációk fekete, fehér
SIM-foglalat microSIM
Kijelző
Kijelző átlója 4,3 hüvelyk
Kijelző felbontása 540 x 960 pixel (256 ppi)
Kijelző típusa Super AMOLED kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Samsung Exynos 4212
Processzor típusa 1,5 GHz-es kétmagos
Processzor csíkszélessége 35 nm
Processzor utasításkészlete ARMv7
Grafikus chip Mali 400 MP4
RAM mérete 1,5 GB RAM
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 8 GB Belső tárhely (5 GB)
Memória bővíthetősége 64 GB SDHC
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE 850/900/1900/2100 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42,2 Mbps / 5,76 Mbps / 100 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 4.0 (A2DP, EDR, LE)
WiFi 802.11 a/b/g/n, WiFi hotspot, WiFi Direct, DLNA
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés telepíthető
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 4.2.2 (Jelly Bean)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthető
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Google+, GTalk, Google Maps, ChatOn, Dropbox, S jegyzet, S tervező, S Voice, Saját Fájlok, Samsung Apps, Samsung Hub, WatchOn
Multimédia
Fő kamera 16 megapixel, autófókusz, 10x optikai zoom
Másodlagos kamera 1,9 MP
Videófelvétel 1080p (30 fps)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 2330 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő 570 óra
Beszélgetési idő 13 óra
Zenelejátszási idő ? óra
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, giroszenzor, infraport, 24-240mm-es optika, 1/2.33" szenzor, aktív zajszűrés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés