Samsung Galaxy Note 4 - írástudó óriás

TouchWiz UX és S Pen

A Galaxy Note 4 a bejelentéskor legfrissebb, Android 4.4.4 KitKat szoftververzióval startolt el, azonban még 2014-ben megkaphatja az 5.0 Lollipop frissítést. A Samsung a TouchWiz UX-szel már felkészült az új főverzióra, így a menük és egyéb opciók világos hátteret kaptak, a szöveghátterek és menüikonok pedig sötétebbet és fakóbbat, az alkalmazásváltóban pedig kártyapakliszerűen lehet a legutóbbi applikációkat végiggörgetni. A lollipopos verzió persze komolyabb ráncfelvarrást kaphat, ám a ToucWiz már most sem olyan színes és hivalkodó, mint pár éve: flat ikonstílus, minimalista átmenetek és gördülékeny megoldások jellemzik. Igaz, a hibátlan kezdőképernyő görgetéshez mi kikapcsoltuk a Flipboard-tájékoztató oldalt, mivel a függőlegesen görgethető hírolvasó widget továbbra sem saját flipboardos hír- és közösségi médiás válogatásunkat listázza, hanem azt, amit a Samsung számunkra angolul összeszed.

A kezdőképernyőnek legfeljebb hét oldala lehet, 4 x 4-es ikonkiosztással (ekkora képernyőn az 5 x 5-ös megoldás talán jobb lett volna); a tálcára a menüikon mellé négy elem fér. A kezdőoldal hosszú érintéssel vagy csiptető mozdulattal rendezhető át, a Flipboard-tájékoztatót is itt lehet kilőni. Az értesítési panel egy ujjal, a gyorskapcsoló lista pedig két ujjal húzható le. Az értesítési panelen öt gyorskapcsoló érhető el (továbbiak oldalra görgetve), valamint a remek S Kereső (amely kontaktoktól üzenetszövegen, kézíráson, linkeken, dokumentumokon és multimédiás tartalmakon át gyakorlatilag bármiben képes információt keresni), a Gyors kapcsolódás opció (bármely csatlakozott eszköz kezeléséhez), és a fényerőcsúszka automatikus opcióval és finomhangolási lehetőséggel. A zárképernyőre felkerült a kameraikon és a lépésszámláló, de sok widget is megjeleníthető a felületen.

Kártyapakliszerű alkalmazásváltó a Samsung Galaxy Note 4 szoftverében Hasznos a Samsung Galaxy Note 4 S Keresője

A sokféle utasításra is használható, bár magyarul nem tudó S Voice (üzenetírás, antennák ki- és bekapcsolása, keresés, közeli helyek stb.) a kezdőképernyő gomb kétszeri, a Google asszisztense a gomb hosszú lenyomásával érhető el. Mindkét szolgáltatásnál akad opció, hogy lezárt képernyő mellett is odafigyeljenek hangunkra, az S Voice-t ráadásul bármilyen vezényszóval előhívhatjuk, mostantól pedig csak egy vékony sáv ugrik fel alulról, amely dolga végeztével lecsukódik, így nem záródik be az éppen használt applikáció. A kétablakos alkalmazáslista a vissza gomb hosszú lenyomásával érhető el. A kártyapakliszerű alkalmazásváltóról már beszéltünk, azt viszont nem említettük meg, hogy ha egy alkalmazás támogatja a kétablakos módot, akkor megjelenik a kártyája tetején egy kis ikon, amelyre rálépve gyorsan egymás fölé dobható kép app.

Hasznos a Samsung Galaxy Note 4 kétablakos módja A Samsung Galaxy Note 4 egykezes módja is jó

Nem ez az egyetlen új multitasking megoldás: egyfelől el lehet menteni kedvenc osztott képernyős alkalmazáspárjainkat a gyors előhívás érdekében, másfelől ezek az appok ablakos, lebegő módban is képesek futni, továbbá lebegő ikon méretre is le lehet csukni azokat, akárcsak az S Pen jegyzeteket. Többféle megoldás akad a kényelmes egykezes használathoz, így egy oldalra szűkíthető a billentyűzet, a tárcsázó és a számológép, de akár az egész képernyő kisebb méretűre méretezhető. Jár továbbá egy oldalsó gombsor opció is, amely a képernyő alatti kezelőgombokat helyettesíti, ha azokat kényelmetlen volna elérni ujjainkkal.

Út közben segít Samsung Galaxy Note 4 vezetési mód A Samsung Galaxy Note 4 egyszerű mód átlátható

Többféle kezelési mód is jár a TouchWiz UX mellé. Ilyen a vezetési mód, amely az S-Voice asszisztens segítségével több nyelven is vezérelhető (magyarul persze nem), ilyenkor egy érintésre vagy utasításra van a híváskezdeményezés vagy az üzenetek (f)elolvasása. Az egyszerű üzemmód a rosszabbul látóknak vagy az első felhasználóknak lett kitalálva (már ha akad olyan, aki a Note 4-gyel csatlakozna az okostelefon-társadalomhoz), és hatalmas ikonokkal és widgetekkel kecsegtet. A privát üzemmód lehetővé teszi képek, albumok, hangjegyzetek, dokumentumok és bármely fájl elrejtését, ami úgy történik, hogy a felhasználó belép a védelemmel ellátott privát módba – ilyenkor elérhető minden tartalom – az elrejteni kívánt fájlokat a privát mappába helyezi, és miután kilépett, azok sem az applikációkban, sem a fájlrendszerben nem lesznek megtalálhatók.

Kézírásos bevitel a Samsung Galaxy Note 4-gyel Egykezes billentyűzet a Samsung Galaxy Note 4-en

A touchwizes billentyűzet megér egy fejezetet; támogatja a magyar nyelvet, a korrektúrát, a szójavaslatokat, a QWERTZ-kiosztást és az ujjhúzós bevitelt, ráadásul a betűk felett számsor is elérhető. A gépelés egy kézzel és két hüvelykujjal is gyorsan és pontosan végezhető, jár egykezes mód és lebegő billentyűzet, és ha már van S Pen, a kézírás is megoldható, ráadásul a rendszer nagy hatékonysággal ismeri fel a magyar ékezetes szavakat. A mellékelt toll immáron 2048 nyomásszintet tud megkülönböztetni és 1,5 centiméterre a képernyőtől is használható az egérszerű Air View funkció, azaz a rendszer vizuális visszajelzése, ha az S Pent interaktív tartalom fölé visszük, hasznos extra információkat rendelkezésünkre bocsátva linkek, képek, mappák, videó- vagy hangsáv felett. Ez a megoldás még mindig a legproduktívabb phabletté teszi a Note sorozatot.

S Pen funkciók a Samsung Galaxy Note 4-en
[+]

Ha a tollat előhúzzuk járatából, felugrik a félkör alakú gyorsfunkció ablak négy lehetősége. Az akciójegyzettel bármit (szöveget, számokat, ábrát) be lehet írni vagy rajzolni, szöveggé alakítani, arra rákeresni, üzenetként elküldeni, névjegyként menteni vagy egyszerűen vágólapra helyezni. A jegyzetek lebegő ikonként lekicsinyíthetők, illetve az S Note noteszba gyűjthetők. Az S Note képes egyébként a jegyzetekhez képeket csatolni, sőt: a képen lévő szövegeket, ábrákat beolvasni és szerkeszthetővé tenni. Számos jegyzetforma, toll és ceruzatípus a rendelkezésünkre áll, lehet például receptsémát kitölteni.

A számos Samsung Galaxy Note 4 tollfunkció egyike: akciójegyzet S Note működés közben a Samsung Galaxy Note 4-en

Az intelligens kijelölés opcióval a képernyőn látott tartalmat jelölhetjük ki, az ott felismert szöveg vagy képtartalom linkkel vagy más forrással együtt a Scrapbookba gyűjthető, illetve a kivágott rész megosztható és szerkeszthető. Egyébként bármely szöveges tartalom kijelöléséhez csak nyomva kell tartani az S Pen gombját. A képklipp szabad kezes képernyő körbevágási mód a fentihez hasonló funkciókkal, a képernyőírás pedig képernyőkép rögzítésére és az arra való firkálásra használható. Az S Pennel egész komoly grafikák is összehozhatók, a fentiek mellett mondjuk az áruházas Sketchbook vagy SketchGuru rajzprogramokkal, azokat pedig a mellékelt PEN.UP-pal közzé is tehetjük, úgyhogy minden kreativitásunkat bevethetjük a phablet használata során. A lenti felvonós PEN.UP grafika Bocha-féle feldolgozása itt tekinthető meg.

Interaktív tartalomgyűjtő a Scrapbook Művészi képek rajzolhatók a Samsung Galaxy Note 4-gyel

A Note 4 is kapott ujjlenyomat-olvasót, amely az ujjbegy főképernyő gombon való végighúzásával működik, megbízhatóbban és gyorsabban, mint az S5 esetében. Összesen három ujjat lehet regisztrálni 10-10 minta bevitelével, és ha az ujjbegyet több oldaláról irányból is végighúzzuk, akkor képernyőfeloldáskor, jelszómegadáskor vagy privát tartalmak elérésekor alacsony hibaszázalék mellett sikerülhet az azonosítás. A feloldás egy kézzel, vízszintes hüvelykujjállás mellett is rendben működik, mindössze csak arra kell figyelni, hogy az ujjunk az egész gombot lefedje végigsimításkor. Nem maradhattak ki a gesztusok: a kéz vízszintes végighúzásával képernyőkép készíthető vagy a bejövő hívás fogadható, a készülék lefordításával vagy a letakarásával az értesítési hangok lenémíthatók illetve a videolejátszás megállítható, a Note 4 fülhöz emelésével pedig a hívás fogadható. Beállítható továbbá, hogy ha értesítés érkezett, miatt a készülék az asztalon volt, felemelésekor a Note 4 jelezzen, illetve ha zsebre tennék a phabletet az S Pen nélkül, akkor is kapunk figyelmeztetést, hogy ejnye.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Galaxy Golden 2 a TENAA oldalán

  A Samsung kinyithatós csúcskészülékének második generációs változata a kínai hírközlési felügyelet oldalán tűnt fel.

 • Szétkapták a Note 4-et

  Benéztek az egyik internetes oldalon a Samsung Galaxy Note 4 motorháztetője alá, és eloszlatták a kételyeket a 16 megapixeles kameraszenzor típusa körül

 • Gyorsan jöhet a Lollipop a Note 4-re

  A Samsung közzétett egy sokat sejtető tweet-et, amelyen Android 5.0 Lollipop témába lett öltöztetve a gyártó úgy csúcsragadozója, a Galaxy Note 4

 • Mobilarena TV: Óriások földjén 2

  Mai műsorunkban a két verzióban megjelent Samsung Galaxy Mega 2 Exynos 4415 chipsettel szerelt változatát teszteljük, ami nem túl erős, de drága.

Előzmények

Hirdetés