Samsung Galaxy Note 4 - írástudó óriás

Külső és kijelző

Konzervatív formavilágával a Galaxy S4-től kezdve a Samsung a kritikák kereszttüzébe került, és számos gyártó beelőzte a koreaiakat fémkeretes vagy fémházas csúcskészülékei piacra dobásával. A Galaxy Alphával végül a Samsung is csatlakozott a trendhez, nekünk pedig kifejezetten tetszett a határozott élekkel megalkotott fémkeretes kivitel, amely a Note 4-nél is visszaköszön. A Samsung vékony és sérülékenyebb oldalborítás helyett egész vastag keretet használ a jobb ütésállóság érdekében, éppen ezért, bár a kijelzőméret nem változott, a készülék méretei az elődhöz képest valamelyest növekedtek: a Note 4 176 grammot nyom, a ház pedig 153,5 x 78,6 x 8,5 milliméteres, bár mi különbséget használat közben nem éreztünk. Újdonság továbbá a 2,5D-s, azaz lekerekített szélű Gorilla Glass 3 védőüveg, amely még kényelmesebb kezelést tesz lehetővé. Segíti az ideálist a jól tapadó ívelt hátlap, a remek összeszerelési minőség (illesztési hibának vagy hézagnak semmi nyoma) pedig hosszú távú tartósságot ígér.

A Samsung Galaxy Note 4 és az LG G3
[+]

A főszereplő az előlapon a döbbenetesen éles, 1440 x 2560 pixeles Super AMOLED megjelenítő, amely a Tab S és az S5 LTE-A minden jó tulajdonságát megkapta, így a kitűnő kontrasztokat, az LCD-technológiánál szélesebb színspektrumot, a kiemelkedően magas fényerőt napfény alatt alacsony fényvisszaveréssel, és használattól függően élénk, pompás színeket, vagy a piac egyik legjobban kalibrált megjelenítőjét. A betekintési szögek némi minimális elszíneződést leszámítva hibátlanok, a fényerő és a kontrasztok oldalra fordítva alig sérülnek, az érintés érzékeny felület pedig pontosan és gyorsan reagál ujjainkra és a tollhúzásra, sőt: még kesztyűben is kezelhető.

A fém oldalkeret minőségi előrelépés a Samsung Galaxy Note 4 javára
[+]

Érdemes a fényerőről és a kalibrációról hosszabban beszélni. Az utóbbi évek OLED paneljeinek fényerejét a Samsung 300 niten maximalizálja kézi módban, ez bőven elegendő a legtöbb esetben. Automatikus módban azonban a Note 4 teljes képernyős fehér tartalmat képes akár 480 niten is megjeleníteni, sőt, minél kisebb része fehér a kijelzőnek, annál nagyobb fényerő érhető el, mi egy ponton rekorder 690 nitet is sikerült megmérnünk, persze ilyenkor már nem olyan jók a kontrasztok. Mindenesetre napfény alatt kitűnően láthatók a tartalmak, és ez a lényeg. Ami a kalibrációt illeti, az adaptív és az AMOLED-mozi képernyősémák magas telítettséggel és kissé hűvös színekkel rendelkeznek, ami ideális lehet multimédiás tartalmak fogyasztásához, az AMOLED-fotó opció esetében a fehérek szinte tökéletesen kalibráltak, de a telítettség magas, az alapvető séma pedig kiegyensúlyozott színátmenetet és 6500K közeli fehéreket biztosít a profik kedvéért. Mindent egybevetve a piacon nehéz a Note 4 QHD-s pentile paneljénél jobbat találni.

A Samsung Galaxy Note 4 QHD megjelenítője tűéles és pontos
[+]

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy Note 4 LG G3 Samsung Galaxy S5 Sony Xperia Z3
Fehér fényerő 301 / 480 nit 462 nit 302* nit 647 nit
Fekete fényerő 0 nit 0,49 nit 0 nit 0,53 nit
Kontrasztarány végtelen 941:1 végtelen 1221:1
Színhőmérséklet 7478 / 6580 K 7649 K 7915 K 9925 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az előlapon a megszokott Samsung dizájn köszön vissza kevésbé lekerekített sarkakkal és a képernyő körül apró rácsos textúrával. A kijelző fölött termékfelirat, a beszélgetési hangszóró, a fénymérő és közelségérzékelő szenzor, a tompa fényű ledes villanó, valamint a Samsung válasza a szelfis trendekre: egy nagy látószögű, 3,7 megapixeles előlapi kamera található. Alulra az ujjlenyomat-olvasót magában rejtő, puhán lenyomható kezdőképernyő gomb, valamint az S Pen érintésére is reagáló kapacitív alkalmazásváltó és a vissza gomb került.

A Samsung Galaxy Note 4 hátlapja nem csúszós műanyag
[+]

Az oldalkeret annyiban különbözik a Galaxy Alpha nyers megmunkálású megoldásától, hogy ezúttal festett matt réteg fedi, és ez nekünk esztétikailag kevésbé tetszik, bár fogásra különbséget nem érzünk. A baloldali hangerőgombok és a jobboldali bekapcsoló viszont könnyebben kezelhető, mint az Alpha gombjai. Felülre a 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet, egy mikrofon és az infra, alulra pedig újabb két mikrofon és az USB 2.0-ás port került, ami sebesség tekintetében visszalépés a tavalyi USB 3.0-as megoldáshoz képest, viszont praktikusabb a kábelek könnyebb csatlakoztatása okán. Ugyaninnen húzható elő egyébként az S Pen, amely a képernyő feloldásával és a tollmenü előhívásával reagál a mozdulatra.

Az S Pen a Samsung Galaxy Note 4 aljáról húzható elő
[+]

A hátlap továbbra is polikarbonátból készült, és a fehér kivitel is jól tapad a kézben; az elem ezúttal elhagyta a varrásmintás kivitelezést a széleken. Az anyagtípusra nyilván érkezik majd komment, mindenesetre a műanyag elem lehetővé teszi a hátlap lepattintását és az akkumulátor cseréjét. Itt lehet egyébként a microSIM és a microSD kártyákat behelyezni. Felül 16 megapixeles autofókuszos kamera került ledes villanóval, valamint pulzusszám, UV-szint és SpO2 mérővel, megérintésükkel egyébként az önfotók is ellőhetők. Lejjebb újabb termékfelirat, alul pedig a multimédiás mono hangszóró található, azaz ezúttal sem kapunk előlapi vagy sztereó megoldást. Összességében az apró korrekciók határozott előrelépést jelentenek anyaghasználatban, és nekünk a Note 4 küllemre is tetszik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Galaxy Golden 2 a TENAA oldalán

  A Samsung kinyithatós csúcskészülékének második generációs változata a kínai hírközlési felügyelet oldalán tűnt fel.

 • Szétkapták a Note 4-et

  Benéztek az egyik internetes oldalon a Samsung Galaxy Note 4 motorháztetője alá, és eloszlatták a kételyeket a 16 megapixeles kameraszenzor típusa körül

 • Gyorsan jöhet a Lollipop a Note 4-re

  A Samsung közzétett egy sokat sejtető tweet-et, amelyen Android 5.0 Lollipop témába lett öltöztetve a gyártó úgy csúcsragadozója, a Galaxy Note 4

 • Mobilarena TV: Óriások földjén 2

  Mai műsorunkban a két verzióban megjelent Samsung Galaxy Mega 2 Exynos 4415 chipsettel szerelt változatát teszteljük, ami nem túl erős, de drága.

Előzmények

Hirdetés