Samsung Galaxy Note 4 - írástudó óriás

Bevezető

A Samsung minden tavasszal piacra dobja saját és a gigászi androidos platform legsikeresebb sorozatának a következő típusát, amit általában óriási reklámkampány, pozitív kritikák és komoly eladási számok kísérnek, persze megjegyzésekkel, hogy miként lehetett volna még jobb az aktuális Galaxy S. Akad azonban a felhasználóknak egy jelentős csoportja, amelyik a valamivel kisebb volumenű (de azért még simán a grandiózus kategóriába sorolható) őszi bemutatót várja, és a Galaxy Note sorozatot tartja a koreaiak igazi csúcsragadozójának, már csak azért is, mivel a szériával maga a Samsung teremtett kategóriát.

Jól áll a kézben a Samsung Galaxy Note 4
[+]

A dolog nem alaptalan, hiszen a 2011-es berlini IFA-tól kezdve, ahol az ember nem győzte a szemöldökét húzogatni és zavarba jött, hogy az előtte elterülő készüléket mobiltelefonnak vagy tabletnek nevezze, a phabletek igazi sikersorozatát indította el. Némi hezitálás után a konkurencia is előrukkolt saját megoldásaival, és még az Apple is fejet hajtott a piaci trendek előtt, a Note széria kritikai és felhasználói elsőrangúságát azonban eddig még nem sikerült megkérdőjelezni.

Visszatért az S Pen a Samsung Galaxy Note 4-gyel
[+]

A siker egyik kulcsa az első Note-tal bemutatkozó S Pen volt, ami annyiban különbözött a többi piacon lévő digitális tollas készüléktől, hogy számos funkció és ma már a Wacom együttműködés gyümölcse valóban hasznossá tette a műanyag kiegészítőt. A Note II-vel tovább bővült tudáslista: bemutatkozott az Air View, vagyis a képernyő egérszerű visszajelzése, ha az S Pent fölötte tartottuk, de nőtt a kiegészítő nyomásérzékenysége és beviteli sebessége, továbbá megjelent a hasznos osztott képernyős mód. A Note 3 esetében a hangsúly a szolgáltatásokon volt, amelyek a rendszert és a phabletes élményt tovább finomították, idén pedig prémium fém oldalkerettel, QHD képernyőfelbontással, következő generációs Exynos és Snapdragon rendszerchippel, némi Android lollipopos ráncfelvarrással (a Note 4.4.4 KitKaten mutatkozik be, de még idén érkezhet az új főverzió), gyorstöltési funkciókkal és optikai képstabilizátorral kíván ismét odapirítani a kihívóknak.

Jó fülest kapott a Samsung Galaxy Note 4
[+]

Az anyaghasználat tekintetében már igencsak időszerű volt váltani, bár az ősz egyik slágere a készülékek hajlítgatása fémházas megoldástól a műanyag telefonokig, és néha érdekes eredményekre bukkan az ember. Mindenesetre a Note 4 doboza is jelzi a dizájnfilozófia változását: a készülék ezúttal matt festésű, világos dobozban vásárolható meg, nélkülözve bármiféle színes-szagos körítést. A doboz nem sokkal nagyobb a méretes készüléknél, amely a felsőrész leemelése után mindjárt szemünk elé is tárul (mi a fehér változatot kaptuk kiadás előtti dobozban), alatta pedig a következő tartozékok pillanthatók meg: egy 2 amperes töltőfej, egy microUSB kábel, néhány tollhegy az S Penhez annak cseréjét segítő eszközzel, leírás, garanciapapír, a 3220 milliamperórás akkumulátor, valamint egy ígéretes mikrofonos füles.

Külső és kijelző

Konzervatív formavilágával a Galaxy S4-től kezdve a Samsung a kritikák kereszttüzébe került, és számos gyártó beelőzte a koreaiakat fémkeretes vagy fémházas csúcskészülékei piacra dobásával. A Galaxy Alphával végül a Samsung is csatlakozott a trendhez, nekünk pedig kifejezetten tetszett a határozott élekkel megalkotott fémkeretes kivitel, amely a Note 4-nél is visszaköszön. A Samsung vékony és sérülékenyebb oldalborítás helyett egész vastag keretet használ a jobb ütésállóság érdekében, éppen ezért, bár a kijelzőméret nem változott, a készülék méretei az elődhöz képest valamelyest növekedtek: a Note 4 176 grammot nyom, a ház pedig 153,5 x 78,6 x 8,5 milliméteres, bár mi különbséget használat közben nem éreztünk. Újdonság továbbá a 2,5D-s, azaz lekerekített szélű Gorilla Glass 3 védőüveg, amely még kényelmesebb kezelést tesz lehetővé. Segíti az ideálist a jól tapadó ívelt hátlap, a remek összeszerelési minőség (illesztési hibának vagy hézagnak semmi nyoma) pedig hosszú távú tartósságot ígér.

A Samsung Galaxy Note 4 és az LG G3
[+]

A főszereplő az előlapon a döbbenetesen éles, 1440 x 2560 pixeles Super AMOLED megjelenítő, amely a Tab S és az S5 LTE-A minden jó tulajdonságát megkapta, így a kitűnő kontrasztokat, az LCD-technológiánál szélesebb színspektrumot, a kiemelkedően magas fényerőt napfény alatt alacsony fényvisszaveréssel, és használattól függően élénk, pompás színeket, vagy a piac egyik legjobban kalibrált megjelenítőjét. A betekintési szögek némi minimális elszíneződést leszámítva hibátlanok, a fényerő és a kontrasztok oldalra fordítva alig sérülnek, az érintés érzékeny felület pedig pontosan és gyorsan reagál ujjainkra és a tollhúzásra, sőt: még kesztyűben is kezelhető.

A fém oldalkeret minőségi előrelépés a Samsung Galaxy Note 4 javára
[+]

Érdemes a fényerőről és a kalibrációról hosszabban beszélni. Az utóbbi évek OLED paneljeinek fényerejét a Samsung 300 niten maximalizálja kézi módban, ez bőven elegendő a legtöbb esetben. Automatikus módban azonban a Note 4 teljes képernyős fehér tartalmat képes akár 480 niten is megjeleníteni, sőt, minél kisebb része fehér a kijelzőnek, annál nagyobb fényerő érhető el, mi egy ponton rekorder 690 nitet is sikerült megmérnünk, persze ilyenkor már nem olyan jók a kontrasztok. Mindenesetre napfény alatt kitűnően láthatók a tartalmak, és ez a lényeg. Ami a kalibrációt illeti, az adaptív és az AMOLED-mozi képernyősémák magas telítettséggel és kissé hűvös színekkel rendelkeznek, ami ideális lehet multimédiás tartalmak fogyasztásához, az AMOLED-fotó opció esetében a fehérek szinte tökéletesen kalibráltak, de a telítettség magas, az alapvető séma pedig kiegyensúlyozott színátmenetet és 6500K közeli fehéreket biztosít a profik kedvéért. Mindent egybevetve a piacon nehéz a Note 4 QHD-s pentile paneljénél jobbat találni.

A Samsung Galaxy Note 4 QHD megjelenítője tűéles és pontos
[+]

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy Note 4 LG G3 Samsung Galaxy S5 Sony Xperia Z3
Fehér fényerő 301 / 480 nit 462 nit 302* nit 647 nit
Fekete fényerő 0 nit 0,49 nit 0 nit 0,53 nit
Kontrasztarány végtelen 941:1 végtelen 1221:1
Színhőmérséklet 7478 / 6580 K 7649 K 7915 K 9925 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az előlapon a megszokott Samsung dizájn köszön vissza kevésbé lekerekített sarkakkal és a képernyő körül apró rácsos textúrával. A kijelző fölött termékfelirat, a beszélgetési hangszóró, a fénymérő és közelségérzékelő szenzor, a tompa fényű ledes villanó, valamint a Samsung válasza a szelfis trendekre: egy nagy látószögű, 3,7 megapixeles előlapi kamera található. Alulra az ujjlenyomat-olvasót magában rejtő, puhán lenyomható kezdőképernyő gomb, valamint az S Pen érintésére is reagáló kapacitív alkalmazásváltó és a vissza gomb került.

A Samsung Galaxy Note 4 hátlapja nem csúszós műanyag
[+]

Az oldalkeret annyiban különbözik a Galaxy Alpha nyers megmunkálású megoldásától, hogy ezúttal festett matt réteg fedi, és ez nekünk esztétikailag kevésbé tetszik, bár fogásra különbséget nem érzünk. A baloldali hangerőgombok és a jobboldali bekapcsoló viszont könnyebben kezelhető, mint az Alpha gombjai. Felülre a 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet, egy mikrofon és az infra, alulra pedig újabb két mikrofon és az USB 2.0-ás port került, ami sebesség tekintetében visszalépés a tavalyi USB 3.0-as megoldáshoz képest, viszont praktikusabb a kábelek könnyebb csatlakoztatása okán. Ugyaninnen húzható elő egyébként az S Pen, amely a képernyő feloldásával és a tollmenü előhívásával reagál a mozdulatra.

Az S Pen a Samsung Galaxy Note 4 aljáról húzható elő
[+]

A hátlap továbbra is polikarbonátból készült, és a fehér kivitel is jól tapad a kézben; az elem ezúttal elhagyta a varrásmintás kivitelezést a széleken. Az anyagtípusra nyilván érkezik majd komment, mindenesetre a műanyag elem lehetővé teszi a hátlap lepattintását és az akkumulátor cseréjét. Itt lehet egyébként a microSIM és a microSD kártyákat behelyezni. Felül 16 megapixeles autofókuszos kamera került ledes villanóval, valamint pulzusszám, UV-szint és SpO2 mérővel, megérintésükkel egyébként az önfotók is ellőhetők. Lejjebb újabb termékfelirat, alul pedig a multimédiás mono hangszóró található, azaz ezúttal sem kapunk előlapi vagy sztereó megoldást. Összességében az apró korrekciók határozott előrelépést jelentenek anyaghasználatban, és nekünk a Note 4 küllemre is tetszik.

Hardveres tudás, üzemidő

A Galaxy Note 4 két változatban kerül piacra: szolgáltatói kínálatba a négy Krait 450 magos, 2,7 gigahertzre skálázott Snapdragon 805-ös chipset kerül az Adreno 420-as IGP-vel – ez a kombináció kiválóan szerepelt Galaxy S5 LTE-A tesztünkben –, a kártyafüggetlen változat pedig a 20 nanométeres csíkszélességgel gyártott Exynos 7 Octa SoC-t kapja meg négy Cortex-A53-as (1,3 GHz) és négy Cortex-A57-es maggal (1,9 GHz), valamint a Mali-T760-as IGP-vel. Mindkét változat 3 RAM-mal és 32 gigabájtos tárhellyel érkezik, amely további 128 gigabájttal bővíthető microSD kártyát behelyezve.

Felül van a fülhallgató-kimenet és az infra a Samsung Galaxy Note 4-en
[+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark Samsung Galaxy Note 4 LG G3 Samsung Galaxy S5 Sony Xperia Z3
Rendszerchip Snapdragon 805 Snapdragon 801 Snapdragon 801 Snapdragon 801
Quadrant Standard 24634 pont 22290 pont 24685 pont 21146 pont
AnTuTu 5.x Benchmark 47817 pont 37860 pont 41753 pont 43120 pont
Vellamo Browser 3431 pont 2904 pont 3248 pont 3190 pont
Vellamo Metal 1828 pont 1466 pont 1495 pont 2847 pont
SunSpider 1.0.2 366,7 ms 935 ms 433,8 ms 854,4 ms
Geekbench 3 (single) 1109 pont 967 pont 950 pont 977 pont
Geekbench 3 (multi) 3311 pont 2363 pont 2888 pont 2640 pont
GFXBench Man. onscreen 11,1 fps 6,9 fps 11,7 fps 12,7 fps
GFXBench Man. offscreen 18,8 fps 9,8 fps 11,8 fps 12 fps
GFXBench T-Rex onscreen 27,6 fps 15,7 fps 27,7 fps 29,3 fps
GFXBench T-Rex offscreen 42,6 fps 22,1 fps 27,3 fps 27,2 fps

Szerkesztőségünkben a Snapdragon 805-ös változat landolt, és az S5 LTE-A kapcsán a hardver sebessége már meggyőzött minket, így nem meglepő, hogy a Note 4 is kiemelkedően teljesített. A remek sebesség szerencsére a TouchWiz felületen is megmaradt. Ha a MyMagazine-t váltó vaskos Flipboard-tájékoztató oldalra görgetünk, akad némi késedelem, és az alkalmazásváltóban is van néha egy-egy döccenés, de nagyjából ezzel minden dadogás ki is merül, rendkívül gördülékeny a rendszer. A játékok közül egy Asphalt 8 szintű darab is remekül elfut, a Real Racing 3-nál viszont már érezzük az fps korlátját, ez talán optimalizációs hiba lehet. A Note 4 mindenesetre átlagosan, de a 20 nanométeres Galaxy Alphánál jobban melegszik. Ha adódik rá lehetőség, megvizsgáljuk majd az exynosos változatot is.

Levehető a Samsung Galaxy Note 4 hátlapja
[+]

Az adatkommunikációs arzenál példaértékű. Az elérhető legnagyobb adatátviteli sebesség a Cat.6-os snapdragonos modell esetében 300 Mbps, a Cat.4-es exynosos variánsnál pedig 150 Mbps, persze ezeket az elméleti értékeket nem fogjuk a hazai 4G hálózatokon elérni. HSPA-ból 42 Mbps az átviteli ráta. Használatunk során a vételi jel mindig magas volt, a beszélgetési hangminőség pedig mindkét oldalon tiszta. WiFi-ből kétcsatornás 802.11a/b/g/n/ac modul jár MiMo, direct, DLNA és hotspot funkciókkal, a modem érzékenysége piac egyik legjobbja. Bluetooth-ból a friss, 4.1-es a szabványt mellékelték A2DP, EDR, ANT+ és LE támogatással, a navigációhoz pedig a GPS, a GLONASS, a Beidou műholdak, valamint a földi antennák és routerek jeleit egyaránt igénybe vehetjük, a pozíciószerzés pillanatok kérdése. Az USB port 2.0-ás szabványú OTG és MHL 3.0 képességekkel. Jár még NFC, egyirányú infra és egy sor szenzor: ujjlenyomat-olvasó, pulzusszámmérő, giroszenzor, légnyomásmérő, UV-sugárzás mérő, valamint SpO2, azaz véroxigén-telítettségmérő S Health integrációval.

 Samsung Galaxy Note 4 Ultratakarékos mód a Samsung Galaxy Note 4 szoftverében

A Note készülékek remek üzemidejükről híresek, és nincs ez másként a negyedik generáció esetében sem. Noha a telep kapacitása elhanyagolható mértékben növekedett (3220 milliamperórára), a hardveres és szoftveres optimalizációnak, valamint a visszafogott fogyasztású AMOLED-kijelzőnek hála átlagos használattal a kétnapos töltési ráta kényelmesen ki kell jöjjön. Persze a Note tulajdonosok között sokkal több az intenzív felhasználó sok-sok produktív elfoglaltsággal, játékkal és fotózással, ilyenkor még a Samsung készüléke is naponta töltőre kerül. A készenléti fogyasztás egyébként alacsony, még ha a különböző szenzorok vagy a lezárt képernyő mellett is hallgatózó hangasszisztensek aktívak is. A tesztelői rutinnal mi átlagosan hatórás képernyőidőt hoztunk össze, akadt a hét órát is súroló ciklus, fotós napon viszont az öt óra volt a jellemzőbb. Laborméréseink szerint egy töltésre közepes fényerő mellett 12 óra böngészés vagy 12,5 óra MinDigTV HD adás jut, WiFi hálózaton.

Alacsony a Samsung Galaxy Note 4 fogyasztása Magas képernyőidő elérhető a Samsung Galaxy Note 4-gyel

Ha a fogytán lenne az energia, vagy az energiatakarékos opcióval növelhetjük az üzemidőt, amely a háttérkapcsolatokat, a hardveres teljesítményt, és akár a képernyő színeit is visszafogja, vagy az ultratakarékos móddal, amely még a grafikus elemeket is kilövi, soknapos készenlétet eredményezve. Ilyenkor persze csak néhány alkalmazás érhető el, így a tárcsázó, a telefonkönyv, az üzenetek, az e-mail, az internet, a Facebook, a Google+, a hangrögzítő, az óra, a számológép és a Whatsapp, bár léteznek nem hivatalos megoldások más appok hozzáadására is. Fontos újdonság az Adaptive Fast Charging technológia, amellyel gyorsan életet lehet a Note 4 akkumulátorába lehelni. Megnéztük, és egy óra alatt 5%-ról 85%-ra kúszott a töltöttségi mutató, összességében pedig másfél óra alatt elérte a telep a 100%-os állapotot, igaz ez a remek sebesség még mindig elmarad az Oppo VOOC töltéstechnológiájától.

TouchWiz UX és S Pen

A Galaxy Note 4 a bejelentéskor legfrissebb, Android 4.4.4 KitKat szoftververzióval startolt el, azonban még 2014-ben megkaphatja az 5.0 Lollipop frissítést. A Samsung a TouchWiz UX-szel már felkészült az új főverzióra, így a menük és egyéb opciók világos hátteret kaptak, a szöveghátterek és menüikonok pedig sötétebbet és fakóbbat, az alkalmazásváltóban pedig kártyapakliszerűen lehet a legutóbbi applikációkat végiggörgetni. A lollipopos verzió persze komolyabb ráncfelvarrást kaphat, ám a ToucWiz már most sem olyan színes és hivalkodó, mint pár éve: flat ikonstílus, minimalista átmenetek és gördülékeny megoldások jellemzik. Igaz, a hibátlan kezdőképernyő görgetéshez mi kikapcsoltuk a Flipboard-tájékoztató oldalt, mivel a függőlegesen görgethető hírolvasó widget továbbra sem saját flipboardos hír- és közösségi médiás válogatásunkat listázza, hanem azt, amit a Samsung számunkra angolul összeszed.

A kezdőképernyőnek legfeljebb hét oldala lehet, 4 x 4-es ikonkiosztással (ekkora képernyőn az 5 x 5-ös megoldás talán jobb lett volna); a tálcára a menüikon mellé négy elem fér. A kezdőoldal hosszú érintéssel vagy csiptető mozdulattal rendezhető át, a Flipboard-tájékoztatót is itt lehet kilőni. Az értesítési panel egy ujjal, a gyorskapcsoló lista pedig két ujjal húzható le. Az értesítési panelen öt gyorskapcsoló érhető el (továbbiak oldalra görgetve), valamint a remek S Kereső (amely kontaktoktól üzenetszövegen, kézíráson, linkeken, dokumentumokon és multimédiás tartalmakon át gyakorlatilag bármiben képes információt keresni), a Gyors kapcsolódás opció (bármely csatlakozott eszköz kezeléséhez), és a fényerőcsúszka automatikus opcióval és finomhangolási lehetőséggel. A zárképernyőre felkerült a kameraikon és a lépésszámláló, de sok widget is megjeleníthető a felületen.

Kártyapakliszerű alkalmazásváltó a Samsung Galaxy Note 4 szoftverében Hasznos a Samsung Galaxy Note 4 S Keresője

A sokféle utasításra is használható, bár magyarul nem tudó S Voice (üzenetírás, antennák ki- és bekapcsolása, keresés, közeli helyek stb.) a kezdőképernyő gomb kétszeri, a Google asszisztense a gomb hosszú lenyomásával érhető el. Mindkét szolgáltatásnál akad opció, hogy lezárt képernyő mellett is odafigyeljenek hangunkra, az S Voice-t ráadásul bármilyen vezényszóval előhívhatjuk, mostantól pedig csak egy vékony sáv ugrik fel alulról, amely dolga végeztével lecsukódik, így nem záródik be az éppen használt applikáció. A kétablakos alkalmazáslista a vissza gomb hosszú lenyomásával érhető el. A kártyapakliszerű alkalmazásváltóról már beszéltünk, azt viszont nem említettük meg, hogy ha egy alkalmazás támogatja a kétablakos módot, akkor megjelenik a kártyája tetején egy kis ikon, amelyre rálépve gyorsan egymás fölé dobható kép app.

Hasznos a Samsung Galaxy Note 4 kétablakos módja A Samsung Galaxy Note 4 egykezes módja is jó

Nem ez az egyetlen új multitasking megoldás: egyfelől el lehet menteni kedvenc osztott képernyős alkalmazáspárjainkat a gyors előhívás érdekében, másfelől ezek az appok ablakos, lebegő módban is képesek futni, továbbá lebegő ikon méretre is le lehet csukni azokat, akárcsak az S Pen jegyzeteket. Többféle megoldás akad a kényelmes egykezes használathoz, így egy oldalra szűkíthető a billentyűzet, a tárcsázó és a számológép, de akár az egész képernyő kisebb méretűre méretezhető. Jár továbbá egy oldalsó gombsor opció is, amely a képernyő alatti kezelőgombokat helyettesíti, ha azokat kényelmetlen volna elérni ujjainkkal.

Út közben segít Samsung Galaxy Note 4 vezetési mód A Samsung Galaxy Note 4 egyszerű mód átlátható

Többféle kezelési mód is jár a TouchWiz UX mellé. Ilyen a vezetési mód, amely az S-Voice asszisztens segítségével több nyelven is vezérelhető (magyarul persze nem), ilyenkor egy érintésre vagy utasításra van a híváskezdeményezés vagy az üzenetek (f)elolvasása. Az egyszerű üzemmód a rosszabbul látóknak vagy az első felhasználóknak lett kitalálva (már ha akad olyan, aki a Note 4-gyel csatlakozna az okostelefon-társadalomhoz), és hatalmas ikonokkal és widgetekkel kecsegtet. A privát üzemmód lehetővé teszi képek, albumok, hangjegyzetek, dokumentumok és bármely fájl elrejtését, ami úgy történik, hogy a felhasználó belép a védelemmel ellátott privát módba – ilyenkor elérhető minden tartalom – az elrejteni kívánt fájlokat a privát mappába helyezi, és miután kilépett, azok sem az applikációkban, sem a fájlrendszerben nem lesznek megtalálhatók.

Kézírásos bevitel a Samsung Galaxy Note 4-gyel Egykezes billentyűzet a Samsung Galaxy Note 4-en

A touchwizes billentyűzet megér egy fejezetet; támogatja a magyar nyelvet, a korrektúrát, a szójavaslatokat, a QWERTZ-kiosztást és az ujjhúzós bevitelt, ráadásul a betűk felett számsor is elérhető. A gépelés egy kézzel és két hüvelykujjal is gyorsan és pontosan végezhető, jár egykezes mód és lebegő billentyűzet, és ha már van S Pen, a kézírás is megoldható, ráadásul a rendszer nagy hatékonysággal ismeri fel a magyar ékezetes szavakat. A mellékelt toll immáron 2048 nyomásszintet tud megkülönböztetni és 1,5 centiméterre a képernyőtől is használható az egérszerű Air View funkció, azaz a rendszer vizuális visszajelzése, ha az S Pent interaktív tartalom fölé visszük, hasznos extra információkat rendelkezésünkre bocsátva linkek, képek, mappák, videó- vagy hangsáv felett. Ez a megoldás még mindig a legproduktívabb phabletté teszi a Note sorozatot.

S Pen funkciók a Samsung Galaxy Note 4-en
[+]

Ha a tollat előhúzzuk járatából, felugrik a félkör alakú gyorsfunkció ablak négy lehetősége. Az akciójegyzettel bármit (szöveget, számokat, ábrát) be lehet írni vagy rajzolni, szöveggé alakítani, arra rákeresni, üzenetként elküldeni, névjegyként menteni vagy egyszerűen vágólapra helyezni. A jegyzetek lebegő ikonként lekicsinyíthetők, illetve az S Note noteszba gyűjthetők. Az S Note képes egyébként a jegyzetekhez képeket csatolni, sőt: a képen lévő szövegeket, ábrákat beolvasni és szerkeszthetővé tenni. Számos jegyzetforma, toll és ceruzatípus a rendelkezésünkre áll, lehet például receptsémát kitölteni.

A számos Samsung Galaxy Note 4 tollfunkció egyike: akciójegyzet S Note működés közben a Samsung Galaxy Note 4-en

Az intelligens kijelölés opcióval a képernyőn látott tartalmat jelölhetjük ki, az ott felismert szöveg vagy képtartalom linkkel vagy más forrással együtt a Scrapbookba gyűjthető, illetve a kivágott rész megosztható és szerkeszthető. Egyébként bármely szöveges tartalom kijelöléséhez csak nyomva kell tartani az S Pen gombját. A képklipp szabad kezes képernyő körbevágási mód a fentihez hasonló funkciókkal, a képernyőírás pedig képernyőkép rögzítésére és az arra való firkálásra használható. Az S Pennel egész komoly grafikák is összehozhatók, a fentiek mellett mondjuk az áruházas Sketchbook vagy SketchGuru rajzprogramokkal, azokat pedig a mellékelt PEN.UP-pal közzé is tehetjük, úgyhogy minden kreativitásunkat bevethetjük a phablet használata során. A lenti felvonós PEN.UP grafika Bocha-féle feldolgozása itt tekinthető meg.

Interaktív tartalomgyűjtő a Scrapbook Művészi képek rajzolhatók a Samsung Galaxy Note 4-gyel

A Note 4 is kapott ujjlenyomat-olvasót, amely az ujjbegy főképernyő gombon való végighúzásával működik, megbízhatóbban és gyorsabban, mint az S5 esetében. Összesen három ujjat lehet regisztrálni 10-10 minta bevitelével, és ha az ujjbegyet több oldaláról irányból is végighúzzuk, akkor képernyőfeloldáskor, jelszómegadáskor vagy privát tartalmak elérésekor alacsony hibaszázalék mellett sikerülhet az azonosítás. A feloldás egy kézzel, vízszintes hüvelykujjállás mellett is rendben működik, mindössze csak arra kell figyelni, hogy az ujjunk az egész gombot lefedje végigsimításkor. Nem maradhattak ki a gesztusok: a kéz vízszintes végighúzásával képernyőkép készíthető vagy a bejövő hívás fogadható, a készülék lefordításával vagy a letakarásával az értesítési hangok lenémíthatók illetve a videolejátszás megállítható, a Note 4 fülhöz emelésével pedig a hívás fogadható. Beállítható továbbá, hogy ha értesítés érkezett, miatt a készülék az asztalon volt, felemelésekor a Note 4 jelezzen, illetve ha zsebre tennék a phabletet az S Pen nélkül, akkor is kapunk figyelmeztetést, hogy ejnye.

Alkalmazások, extrák, multimédia

A leggyakrabban használt app alighanem a telefonkönyv lesz, amely rendelkezik gyorskeresési és gyorstárcsázási funkciókkal, könnyen megoldható a névjegyek importálása, exportálása, rendezése, összekapcsolása és szűrése, de csoportok és kedvencek képzése sem okozhat gondot, ahogyan lehetőség van a közösségi hálós elérhetőségek mellékelésére is. Ha a hívás egy app használata során érkezik be, azt kis lebegő ablakban fel lehet venni, ha pedig hívást indítunk, megjelenik az illetővel folytatott legutóbbi kommunikációnk. A blokkolási üzemmóddal megoldható a hívásszűrés, a ne zavarj opciók és az automatikus üzenetküldés SMS-ben, akárcsak a kivételek hozzáadása, hogy a legfontosabb ismerősök bármikor elérhessenek. Az SMS applikáció rendben teszi a dolgát és az email klienssel sem akadt gondunk, több fiók is rendben beállítható, működik a keresés, szűrés, és az is beállítható, hogy a bejövő és kimenő listában hány soros előnézet legyen látható.

Remek a Samsung Galaxy Note 4 telefonkönyve Gyors a Samsung Galaxy Note 4 böngészője

A Samsung böngészője gyors és jól optimalizált, amely a teljes képernyős megjelenítéssel kihasználja az 5,7 hüvelykes kijelző legutolsó pixelét is, az S Pen funkciók pedig tovább növelik az élményt. Támogatott az inkognitómód, jár váltógomb asztali és mobilos elrendezés között, megoldható a kedvencek szinkronizálása, a weboldal mentése és persze több fül kezelése. Eseményeinket a naptárban, vagyis az S Tervezőben lehet menedzselni, amelyekhez hely is rendelhető és a Google-fiókos szinkronizálás is támogatott. A bejegyzéseket éves, havi, heti, napi és listaszerű elrendezésben lehet megjeleníteni, és lehet közöttük keresni is.

Több hang is rögzíthető a Samsung Galaxy Note 4 hangrögzítőjével A diktálás is megoldható a Samsung Galaxy Note 4-gyel

A Note 4 egyik újdonsága a kibővített hangrögzítő, amely a felső és a két alsó mikrofonokat a tér érzékelésére is használja. A hagyományos felvétel mellett jár interjúmód, ami a mikrofonok elhelyezkedése alapján megkülönbözteti a két beszélő felet, a visszajátszás során pedig megoldható az egyik fél kikapcsolása vagy csak az egyik fél meghallgatása. A tárgyalás, vagyis konferenciabeszélgetés üzemmódban ugyanez akár nyolc egyén esetében is megoldható. A hangjegyzet mód a hangfelvétel mellett szavainkat szövegként is rögzíti, persze itt ugyancsak hiányzik a magyar nyelv támogatása.

Sok funkciót ismer az S Health a Samsung Galaxy Note 4-en Véroxigén-telítettség is mérhető a Samsung Galaxy Note 4-gyel

Bővült az S Health applikáció is, amely a pulzus- és lépésszámláló, valamint a kalória-bevitel és égetés, a sporttevékenységek, az alvásciklusok és a testsúly követése mellett most már képes megmérni az UV-sugárzás szintjét a hátlapot a napfény felé fordítva, sőt, ujjunkat ugyanazon a felületen tartva az SpO2-t, vagyis a vér oxigéntelítettségi szintjét is meg lehet mérni. Az S Health egyébként nap közben finoman jelez, ha túl sokáig ülnénk egy helyben, és sétára invitál minket, egyébként pedig lépésszámunk és minden más adat menthető és a felhőbe szinkronizálható.

 Samsung Galaxy Note 4 Samsung Galaxy Note 4

A fentieken túl a Samsung szokásos, mostanában visszafogottabb szoftverfelhozatalával találkozhatunk. Sok alkalmazás, mondjuk a ChatON vagy SideSync ugyanis a Galaxy Apps alkalmazásboltból tölthető le, ami jó dolog a tárhely szempontjából, itt lehet elérni továbbá az ajándék tartalmakat, mondjuk a szerkeszteni is képes Hancom Office 2014-es csomagot, vagy azokat az angol nyelvű magazin előfizetéséket, amelyeket pár hónapig kipróbálhatunk, pl. a Bloomberget. Telepítve maradt a remek fájlböngésző, amely típus szerint is szortírozza a tartalmakat, és képes a Dropboxos tárhelyünket és más csatlakozott eszközt is tallózni, de nem maradt ki a stopperként, ébresztőként és világóraként is használható óra vagy a számológép sem.

 Samsung Galaxy Note 4 Samsung Galaxy Note 4

Távirányítóként ezúttal a Smart Remote funkcionál (de letölthető a WatchON is), amellyel otthonunk több helyiségének tévékészülékeit, médialejátszóit és műholdas, kábeles set-top boxait lehet kezelni, illetve ha kompatibilis okostévé csatlakozik, a tévéműsorokat akár a telefonon is meg lehet tekintetni. Jár továbbá műsorújság, össze lehet válogatni kedvenc csatornáinkat és műfajainkat, a távirányító widgetjét pedig ki lehet rakni az értesítési panelre és a zárképernyőre. A fentieken kívül telepítve lett a Flipboard, a Dropbox, az Evernote, a WhatsApp, a FaceBook és Facebook Messenger, valamint az Instragram és a szokásos Google-pakk.

A Samsung Galaxy Note 4 zenelejátszója funkcióban gazdag Sound Alive sémák a Samsung Galaxy Note 4-en

A Samsung zenelejátszója számainkat képes dalok, albumok, előadók, műfajok, mappák, csatlakozott eszközök és listák szerint rendezni, elérhetők továbbá hangfelvételeink is. A számok lejátszási sebessége változtatható, és ha az app talál, a dalszöveg is megjeleníthető. Akad opció Bluetooth-os lejátszásra, hangszínszabályozásra (a SoundAlive opció magas- és mély hangok, valamint instrumentális és vokális spektrumok között ajánl fel sémákat, jár továbbá néhány effekt is). Nem maradhatott ki a kezdőképernyős, zárképernyős és értesítési paneles widgetet, az FM-rádió viszont továbbra is hiányosság.

Feliratokat is kezel a Samsung Galaxy Note 4 videolejátszója

A videolejátszóra sem lehet panasz, már csak azért sem, mivel ha már 4K-s felvételeket lehet a masinával készíteni, nyilván ilyen videókat le is lehet rajta játszani, legyen szó H.263, H.264, Mpeg4 vagy Xvid kódolásokról, a DivX és AC3 tartalmak lejátszásához viszont már alternatív szoftverre lesz szükségünk. Beállíthatók egyébként feliratok és van ablakos lejátszási mód is. A Note 4 hátlapi hangszórója jó hangerő és hangminőség leadására képes, a HTC BoomSounddal azonban nem tud versenyre kelni. A gyári agybadugós headset jófajta, a mély hangoktól a magasokig elég jó a helyzet a bármilyen műfaj minőségi hallgatására, persze senki ne várjon stúdió szintet. A headseten a hívásfogadó/számváltó gomb mellett (amellyel a Google vagy a Samsung hangasszisztense is előhívható) hangerőszabályozó is található, ami kameraexponáló, videofelvevő vagy zoom funkciókkal is bírhat.

Fényképezőgép, kamera, végszó

A Galaxy Note 4 az S5 házi ISOCELL szenzora helyett a Sony IMX240-es lapkáját választotta, pletykák szerint azért, mivel a japánok biztosítani tudták hozzá az optikai képstabilizátort. A különbségeket nem könnyű kiszúrni, hiszen megmaradt az f/2,2 rekeszértékű lencse, a 16:9 arányú, 1/2,6 hüvelykes szenzorméret, az 5312 x 2988 pixeles felbontás, a 4K videorögzítés és persze az élő HDR funkciók; mindezekről és a kameramódról az S5 kameratesztjében lehet részletesebben olvasni. Továbbra is működik az érintőfókusz, a komponáláshoz rácsvonalak beállíthatók, a kép széleire három kézi beállítási opció helyezhető el (vaku, érzékenység, expozíciókorrekció, fehéregyensúly, fókuszmód, kép/videóméret, időzítő, effektek és HDR). Jár ikon a galériához, a kameraváltóhoz, az üzemmódokhoz és persze a fényképezéshez és a videorögzítéshez. 4K és 2K felvétel 30 fpssel, Full HD videó pedig 60 fpssel vagy HDR-ben rögzíthető. 720p-ben 1/4 és 1/8 sebességű lassított felvétel készíthető. Van továbbá opció a fényképezés és videózás indítására hangutasítással vagy a hangerőgombokkal, de a headset gombai is bevethetők ilyen célokra.

Testre szabható a Samsung Galaxy Note 4 kameraszoftvere
[+]

Az új kameramódok a szelfis trendeket lovagolják meg. A hátsó szelfi opció automatikus élesít és lövi el a képeket, ha a hátlapi lencsét magunk felé fordítjuk, ilyenkor a szoftver hanggal jelez, hogy készen áll, majd exponál, íme egy példa. A 3,7 megapixeles előlapi kamera, amely nagylátószögű, f/1,9 rekeszértékű lencsét kapott, szintén új üzemmódokkal bővült, és bármelyik használatakor exponálni lehet a pulzusszámmérő megérintésével. A legérdekesebb a széles önarckép opció, amely panorámafotó készítéséhez hasonlóan a készülék forgatásával képes még nagyobb teret rögzíteni, akár egy tucat embert a képbe sűrítve. Öncsoportkép? Az előlapi kamera egyébként használható képeket készít megfelelő fényviszonyok mellett, sötétben viszont már elvérzik. Ezen segített volna egy előlapi LED, vagy mondjuk a gigászi kijelző fehér fényű felvillanása képkészítéskor, de talán majd jövőre.

Szelfimód a Samsung Galaxy Note 4-ben

Fent: széles önarckép mód. Lent: felső és középső sor: normál nappali fotók. Alsó sor: HDR fotók

A hátlapi Sony modul kiemelkedően jó vonalélességgel rögzít, ami 16 megapixelen bizony rengeteg részletet megörökít, ráadásul a szélekre sem jellemző komolyabb minőségromlás. A fotókon felfedezhető némi zaj, ami arra enged következtetni, hogy szoftveresen nem sok utómunkát végez az ISP (bár minimális élesítés és extra telítettség észrevehető), ráadásul a jpeg tömörítés sem vészes, akad 10-12 megabájtos fotó is. A képkészítés és fókuszkeresés egyébként villámgyors, akárcsak a sorozatképek rögzítése, a fehéregyensúly pedig rendre hibátlanul sikerül. A dinamikatartományra sem lehet panasz, igaz komoly kontrasztkülönbségek esetén hajlamos a Note 4 fél fényértékkel alulexponálni. HDR fotókban az S5 elsőrangú volt, bár az ilyen fotók jóval puhábbak lettek hagyományos társaiknál. Tapasztalataink szerint az IMX240-es szenzor nagyobb részletgazdagsággal rögzít HDR-képeket, a színek és kontrasztok esetében az S5 talán egy hajszálnyival mégis természetesebb végeredményt produkált.

Az év egyik legjobb mobilja a Samsung Galaxy Note 4

Lent – felső sor: makrófotók. Középső sor: automatikus esti fotók. Alsó sor: kézi érzékenységállítás

A makrófotók tele vannak élettel és részletekkel, ráadásul a témát akár 5 centiméterre is meg lehet közelíteni. Ami az esti körülményeket illeti, a Samsung készülékeket eddig leginkább a rövid, általában 1/15 másodpercben maximalizált záridő hátráltatta. Éppen ezért, bár az S5 remekül érezte este is a fehéregyensúlyt, a magas érzékenység mellett bizony sok részlet örökre elveszett a sötétben. A Sony szenzora egyfelől élesebb képet rögzít azonos érzékenység mellett, másfelől most már 1/8 a leghosszabb záridő. Összességében az esti fotók minősége tehát javult, és a kiemelkedően nagy fényerejű ledes villanó is megmaradt. Ennek ellenére fekete pontot illene adnunk a Samsungnak, amiért még mindig nincs záridő állítási lehetőség, ilyesmivel egy középkategóriás Lumia is remekelni tud a sötétben. A Note 4 egyébként jól működő optikai képstabilizátora mellett a fél, egy és több másodperces záridő is opció kellene legyen, annál is inkább, mivel a Galaxy K Zoom rendelkezik már ilyen képességekkel. Este vagy az automatikára bízzuk magunkat, amely, ha elég sötét van, több képből gyúr össze egy egész világos, bár zajosabb képet (teszi ezt fél másodperc alatt a korábbi 3-4 helyett), vagy kézzel állíthatjuk az érzékenységet, ilyenkor persze kevés fény mellett sötétebb eredmények születnek, de legalább élesek. A videofelvételek minősége elsőrangú, a 4K-s klipek (példa itt) képkockáiból nyomtatni lehet, és az OIS ilyenkor jön jól igazán (60 fps-en leteszteltük mozgás közben). A HDR-felvétel kissé szaggatott (példa itt), az esti klipekkel viszont nincs gond (itt). A rögzítéssel még nincs vége a lehetőségeknek: a fejlett galériában és stúdióban lehetőség van rendezgetésre, diavetítésre, a képek szerkesztésére, feliratozására, videovágásra, illetve zenés klippek és fotómontázs összeállítására. A Stúdió a galériából hívható elő.

Remek az optikai képstabilizátor a Samsung Galaxy Note 4-ben
[+]

Értékelés: Samsung Galaxy Note 4
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 10 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 10 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 9 pont
Ár/érték aránya 8 pont
Hogyan értékelünk?

A Galaxy Note sorozattal a Samsung ez idáig nem tudott mellényúlni, így évről évre feladta a leckét, hogy megpróbálja jövőre felülmúlni önmagát. És megint sikerült. Ott a tű éles, remek fényerejű és pontos kalibrációs sémákkal rendelkező QHD-s AMOLED kijelző, a gördülékeny rendszersebességet hozó új generációs hardver, a prémium fém oldalburkolat és egyáltalán a jó összeszerelési minőség. Meg kell még említeni a remek üzemidőt az ultratakarékos móddal és másfél órás gyorstöltési funkcióval, a kitűnő kamerát optikai képstabilizátorral és szelfi módokkal, a jó minőségű fülest, a nyolc résztvevő rögzítésére alkalmas konferenciafelvételt és persze a kibővített S Pen funkcionalitást. Hibát már nehezebb találni, de azért megpróbálkozunk: kifogásoljuk az 1/8 másodperces záridő korlátot esti fotóknál, a mono hangszóró hátlapi elhelyezését (a hangminőség egyébként jó), az FM-rádió hiányát (mintha a Samsungnál elfelejtkeztek volna annak létezéséről), valamint a Galaxy S5 por- és cseppállóságának kimaradását.

Mindezek nem tudják a kategória új királyának trónját megingatni, a végösszeg viszont néhány izomköteget összeránthat: az új óriástelefon 235 ezer forintos kártyafüggetlen áron startol el, ami nagyon sok pénz. El lehet mondani persze, hogy a forint változásai az egész piacot negatívan érintik, ennek ellenére a tavalyinál erősebb konkurenciával kell a Note-nak megmérkőznie. Ott van a nagyképernyős, mégis kellemesen kompakt LG G3 lézeres autófókusszal és kedvezőbb árcédulával, igaz a QHD felbontás mellett érződnek az előző generációs hardver korlátai. Megemlíthető a Full HD-s OnePlus One is jó ár/érték arányával, a Huawei Ascend Mate 7, amely a kínai gyártó eddigi legjobb készüléke villámgyors ujjlenyomat-olvasóval és nagy akkumulátorral, de nem felejtkezhetünk el a jó tulajdonságokkal és ugyancsak optikai képstabilizátorral megáldott Apple iPhone 6 Plusról sem, amely ráadásul igen jól fogy világszerte, bár még borsosabb az ára. A Samsung készüléke azonban továbbra is előnyt élvez a nagy képernyőfelület hasznosabb kihasználásával és a tovább bővült S Pen funkciókkal, úgyhogy nem kérdéses, hogy a prémium ár mellé prémium telefon is jár, talán a Samsung eddigi legjobbja. És akkor a lecke ismét fel van adva.

Samsung Galaxy Note 4

Bone123

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Samsung Galaxy Note 4
Samsung Galaxy Note 4 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 153,5 x 78,6 x 8,5 milliméter
Tömeg 176 gramm
Színvariációk fekete, fehér
SIM-foglalat microSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,7 hüvelyk
Kijelző felbontása 1440 x 2560 pixel (515 ppi)
Kijelző és készülékház védelme 2,5D Gorilla Glass 4
Kijelző típusa Super AMOLED kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snapdragon 805 (APQ8084) / Exynos 7 Octa
Processzor típusa 2,7 GHz-es négymagos Krait 450 (Snapdragon) / 1,3 GHz-es négymagos Cortex-A53 + 1,9 GHz-es négymagos Cortex-A57 (Exynos)
Processzor csíkszélessége 28 nm (Snapdragon) / 20 nm (Exynos)
Processzor utasításkészlete ARMv7
Grafikus chip Adreno 420 (Snapdragon) / Mali-T760 (Exynos)
RAM mérete 3 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 32 GB
Memória bővíthetősége microSD (max. 128 GB)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE-A 800/850/900/1800/2100/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA/ LTE-A van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 300 Mbps
LTE Cat.6 (Snapdragon) / Cat.4 (Exynos)
IrDA / Bluetooth van / 4.1 (A2DP, ADR, LE, ANT+)
WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi hotspot, DLNA, MiMo
USB microUSB 2.0 (MHL 3, OTG)
Ujjlenyomat-olvasó van
Pulzusszámmérő van
UV-sugárzásmérő van
SpO2 mérő van
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS, Beidou van / van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés telepíthető
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 4.4.4 (KitKat)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Google+, Hangouts, Google Maps, S Health, S Tervező, S Voice, Scrapbook, Fájlkezelő, Flipboard-ajánlások, Smart Remote, Samsung Apps, S Note, Stúdió, PEN.UP, Hancom Office
Multimédia
Fő kamera 16 megapixel, autófókusz, led segédfény, 1/2,6” szenzorméret, optikai képstabilizáció
Másodlagos kamera 3,7 megapixel (videófelvétel: 1080p @ 30 fps)
Videófelvétel 2160p @ 30 fps, 1080p @ 60 fps, HDR
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 3220 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, giroszenzor, ultratakrékos üzemmód, pulzusszámmérő, ujjlenyomat-olvasó, SpO2 mérő, UV-sugárzásmérő, konferenciabeszélgetés rögzítő

Azóta történt

 • Galaxy Golden 2 a TENAA oldalán

  A Samsung kinyithatós csúcskészülékének második generációs változata a kínai hírközlési felügyelet oldalán tűnt fel.

 • Szétkapták a Note 4-et

  Benéztek az egyik internetes oldalon a Samsung Galaxy Note 4 motorháztetője alá, és eloszlatták a kételyeket a 16 megapixeles kameraszenzor típusa körül

 • Gyorsan jöhet a Lollipop a Note 4-re

  A Samsung közzétett egy sokat sejtető tweet-et, amelyen Android 5.0 Lollipop témába lett öltöztetve a gyártó úgy csúcsragadozója, a Galaxy Note 4

 • Mobilarena TV: Óriások földjén 2

  Mai műsorunkban a két verzióban megjelent Samsung Galaxy Mega 2 Exynos 4415 chipsettel szerelt változatát teszteljük, ami nem túl erős, de drága.

Előzmények

Hirdetés