Samsung Galaxy A71 - elég ennyi?

Persze hogy elég, ha önmagában nézzük. Ha viszont az elődmodellt használjuk referenciaként, akkor már nem biztos.

Hirdetés

Multimédia

Az A71 kamera kapcsán jelentősen eltér elődjétől, rögtön a lencsék számosságát tekintve is. A főkameránk 64 megapixelesre hízott F/1,8-as apertúra mellett, az ultraszéles látószögű modul is a korábbi 8 megapixelről 12-re ugrott, itt F/2,2-es az apertúra. Van egy 5 megapixeles mélységszenzor a portrék kedvéért, valamint egy szintén 5 megapixeles makró kamera, amely fixfókuszos és a közeli témákhoz ajánlja a gyártó, de csak egy nagyon szűk távolságra téve lesz éles az eredmény, tudjuk is le gyorsan, a lenti képek a legjobban sikerültek egy ennél nagyobb merítésből, szóval elmondható, hogy nagyon ritka az a helyzet, amikor okvetlenül erre van szükségünk.

Fotózásnál alapesetben 4:3 képarányban dolgozik a masina és hiába tud 64 megapixelt a főkamera, ezt szépen lecsökkenti, hiszen a szenzor quad-Bayer szűrőt használ, vagyis a legjobb eredményt négy pixel összeolvasztásával éri el. Ebben a módban lehet váltani a széles látószögű modulra is, ha viszont a 4:3H nevű formátumot választjuk a megfelelő oldalsó menüpontot izélgetve, akkor csak az elsődleges kamera fog dolgozni a kezünk alá. A lenti sorozatot 12 megapixelben lőttük ugyanarról a témáról, de mindkét látószöget használva:

Színhőmérséklet oké, dinamikatartomány a normál kameránál korrekt, a másiknál nem annyira, vonalélesség kapcsán ugyanez a szituáció. Éjszakai mód is van mindkét látószögnél, de itt még jobban kijön, hogy az elsődleges szenzorunk sokkal életképesebb, nem nagyon érdemes naplemente után a szélesebb látószöget erőltetni. Persze nem ez a legjobb kamera, amit a Samsung valaha telefonba rakott, de nagy átlagban bőven megfelel a célnak, jó fényviszonyok esetén pedig a másodlagos szenzor is adhat egyedi fűszert a képeknek. Ha feltoljuk 4:3H-ra az opciókat, akkor viszont ilyen fotók születnek:

És igen, hiába nagy a felbontás, az így kapott fényképeknél azért már van baj, van zaj, van homályosság, szóval tényleg érdemes a 12 megapixelen maradni. Persze méretezhetjük a nagy felbontású eredményeket kedvünk szerint, de a quad-Bayer szűrőhöz írt gyári algoritmus általában jobb munkát végez nálunk, szóval nekünk relatív felesleges több tárhely elpocsékolásával erőltetni a jóval magasabb felbontást.


[+]

Videózni 4K-ban tudunk mindkét látószög mellett, de még a felvétel megkezdése előtt el kell döntsük, hogy melyik kamerát óhajtjuk használni, menet közben ugyanis nem lehet váltani. Viszont komoly fegyvertény, hogy az A71 megkapta a szuperstabi módot, amely ugyan csak egy látószöggel operál (ami valahol a két szenzor által kínált érték között van), de valóban klasszisokkal jobbá teszi azokat a felvételeinket, ahol mozgunk is a kézben tartott telefonnal, noha ezzel párhuzamosan az élesség romlik, azért az A71 kamerarendszere ilyen szempontból láthatóan gyengébb, mint amit mondjuk az S10 tud ugyanezen funkcióval. Ennek részben az is az oka, hogy az A71-ben nincs egyik kamera mögött sem OIS, a stabilizációt a gyroszenzor adataira támaszkodó EIS és a mesterséges intelligencia próbálja megoldani. Pár példa:

Full HD-ben amúgy van folyamatos 240 fps lassítás, illetve rövid idejű 960 fps-es megoldás is, amely eddig csupán a felsőbb kategóriás telefonokban volt jelen. Az előlapi szenzor Full HD-t tud maximum, fotózni pedig 32 megapixelt használva lehet vele, ilyen eredménnyel.

[+]

Zenei fronton nincs különösebb extra, egy hangszórónk van, de az elég rendesen szól, megmaradt a 3,5 mm-es jack, ami nagyon örömteli és az erre jutó hangminőség is kifejezetten korrekt. És kapunk is egy közepes képességű tartozékot, rádiózni speciel pont megfelel. Zenelejátszót telepítsünk magunk, mert gyárilag nem része a szoftveres eszköztárnak, az FM-rádió viszont nagyon is az, csak ehhez viszont kell egy zsinóros headset, hogy antenna gyanánt szolgáljon. Nem mondom, hogy minden szempontból kiemelkedő a multimédiás produkció, de az nagyjából látszik, hogy az A71 körülbelül tudja hozni a Galaxy S8 szintét, plusz a szuperstabi és a rádió, ez pedig annyiban jó hír, hogy egy két évvel ezelőtt csúcsmodell képességei ma már egy középkategóriás gépben is benne vannak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés