Hirdetés

Realme Watch S Pro - nem elég profi

Kezdő szárnypróbálkozások után közvetlenül a Huawei és az Amazfit legjobbja ellen száll versenybe a Realme.

Külső, kezelés, üzemidő

Mi az: nem teljesértékű okosóra, nem sportóra, nem egyszerű értesítéskijelző vagy fitnesz karperec, ugyanakkor mutatós, egész sokat tud és ritkán kell tölteni? Ez nem találós kérdés, a Huawei Watch GT és az amoledes Amazfit órák széleskörű csoportjára keresek jelzőt, ezek sorát gyarapítja ugyanis a Realme Apple Watch klónja után most már a sokkal jobban sikerült, igaz: 50 ezer forintért drágább Watch S Pro is. Kipipálja az előnyös megjelenést, igaz: 46 mm-es órarésszel és 11,1 mm vastagsággal határozottan férfióra, de azon belül egész észrevétlenül hordható, ha 63,5 grammon, szilikonpánttal együtt nem is könnyű.


[+]

Megvan a 454 pixel és 1,39” átmérőjű, kint is jól látható, kirobbanó színeket kínáló AMOLED érintőpanel automatikus fényerőállítással, csak kissé lilás kalibrációval. A műfajnak megfelelve végül megvan az egyszerű hardverre húzott, fapados rendszer is, cserébe 8-9 napos üzemidő jár vegyes használattal, folyamatos pulzusméréssel és heti két GPS edzéssel, vagy 10-12 az utóbbi elhagyásával. Sokan vállalják be inkább ezt a formulát, mint egy 1-2 napot bíró, igazi okosórát, vagy egy jóval drágább Garmin, Polar, Suunto sportspecialistát. Persze saját kategóriáján belül a Realme csuklóékének teljesítenie kell, legyen szó pontos aktivitáskövetésről és a kötelező alapok melletti extrákról.


[+]

Ebből a szempontból az első nálam járt Realme kütyü kevésbé profi: szemre azért a Watch GT 2 Pro letisztultabb és megmunkálásban egy szinttel feljebb van, nem beszélve vezetékmentes Qi töltéséről, ami helyett tesztalanyunk hagyományos érintkezős bölcsőt kínál a sárga dobozban, a kábel túlvégén USB-A fejjel. Ám speciel a rozsdamentes acélvázba bújt alanyunkat ugyanolyan jól egyberakták, ha műanyag is a hátlapja, az 5 ATM védelem és így a sekély vizes úszás támogatása megvan, a két fémgombot jobbra pedig kellemes lenyomni, megfelelő visszajelzéssel. Ami nincs, az a WiFi vagy eSIM mellett a belső tároló az önálló zenehallgatásra, a hívásfogadás lehetősége hangszóróval és mikrofonnal, a barometrikus magasságmérés és hőmérés, illetve a folyamatos véroxigén-telítettség mérés, stresszkövetés, az EKG vagy a vérnyomás mérés.


[+]

Ezt leszámítva a szokásos tudáslista kipipálva: visszafele kompatibilis Bluetooth 5.0 kapcsolat iOS és Android kapcsolattal, optikai pulzoximéter, iránytű, giroszkóp, a hattengelyes gyorsulásmérő és rezgőmotor, ami elég középszerű, intenzív edzés közben nem mindig éreztem, „erősre” állítva sem. Ha a küllem különösebben nem tűnik ki a sok hasonló dizájnú óra közül, legalább szíjválasztékból akad többféle, akár vegán bőr kiadásban, és én elsőre lecserélném az olcsó érzetű, 22 mm-es fekete szilikonpántot, mert túl vastag és az órával való találkozásnál, a csuklón mozgatva konkrétan nyekereg, de legalább a csat minőségi és stabilan.


(forrás: Realme) [+]

A hardvert a Realme különösebben nem részletezi, mindenesetre megfelelő a rendszer reakcióideje és a panel érintésérzékelése, négyirányú mozdulattal pedig szinte minden azonnal elérhető. Lepöccintve olvashatók az értesítések magyar ékezetekkel (magyar rendszernyelv nincs), de emojik, csoportosítás és bármilyen válaszadás lehetősége nélkül, ami csalódást keltő, egyszerű válaszra egy sportcélú Garmin is alkalmas. Alulról felfele az ikonos alkalmazáslista ugrik elő, és sokkal kényelmesebb vele a különféle funkciókat elérni, mint amazfites és huawei-es társai egyik gombját megnyomni, majd szöveges listáján végiggörgetni.


[+]

Balról a kapcsolók simíthatók elő, illetve balra-jobbra tovább haladva a napi mozgásadatok, az időjárás, az alvás- és pulzusstatisztikák, valamint a zenelejátszó widgetje. Az utóbbi mondjuk TCL 10 Próval társítva csak egy-egy mobilos lejátszót kezelt, nem mindet. Az viszont tény, hogy ha egyszerre csak egy alkalmazás is futhat a kütyün, fürgén lehet a főoldalra visszatérni és mondjuk az edzéseket elindítani. Maga az óra gombnyomásra és felemelésre villanhat fel, illetve jár analóg és digitális stílusú mindig aktív kijelző, csakhogy az lazán megfelezi az üzemidőt.

Párosítás, sport, összefoglaló

A gyártó okos- és otthoni kütyüi a Realme Link alkalmazással kapcsolódnak legalább 8.0-s iOS-es vagy 6.0-s androidos telefonhoz – általában az utóbbiakkal érhető el a legtöbb funkció és opció. A beállítás pofonegyszerű: a Link telepítése és indítása után az app felismeri a közelben lévő Watch S Prót, kapcsolódik, telepíti a frissítéseket és elvégzi az alapbeállításokat, a Realme fiókba való regisztráció és/vagy bejelentkezés után. A mobilapp nem bonyolult lélek: a főoldalon jelenik meg mindenféle ketyere (a Watch S Pro jelenleg még nem tud okosotthon kütyüket kapcsolgatni, de elvileg majd eltanulja), az óraikonra bökve pedig annak főképernyője ugrik fel a mozgásadatokkal.

[+]

A napi lépésszámot nagyjából jól lövi be a kütyü, viszont hajlamos alvás kezdetét idejekorán megállapítani, amikor este csak kevesebbet mozgok. Így előfordult 13 óra 47 perces mérés, amikor a Watch GT 2 Pro pontosan találta el a 9 óra 12 perces, hétvégi szundítás kezdő- és végpontját. Egyelőre nincs folyamatos stressz-szint mérés és a véroxigén-telítettséget is egyesével kell indítani. Itt meg olyan fluktuációk voltak nyugodt, mozdulatlan, egymás utáni mérések során (97%, 93%, 97%, 92%, miközben a Huawei kütyü 97-98%-on maradt), ami kérdőjelessé tette ezt a járványhelyzetben amúgy roppant hasznos funkciót.

[+]

Észrevettem amúgy, hogy a szokásosnál ritkábban frissül a mobilapp az óraadatokkal, de azért az értesítések rendben átjöttek. A rendszer továbbá zárt, így az órán csak a következő lehetőségek adottak: beállítások, ébresztő, iránytű, edzések, időjárás, pulzusszám, légzőgyakorlatok, a mobil zenelejátszójának kezelése, véroxigén-telítettség, alvásadatok, stopper, időzítő, telefonkereső, exponáló a telefon kamerájához (rendben működik) és edzésadatok. Interaktivitás a widgetekre vagy óralapokra bökve nincs, a Realme mindenesetre százféle analóg, digitális, színes-szagos és letisztult stílusú számlapot kínál.

[+]

A dátum, az idő, a töltöttség és az alap mozgásadatokon túl nem igazán jelenhet meg rajtuk más információ, mondjuk az időjárás, az elmulasztott értesítés, a tengerszint feletti magasság vagy légnyomás (ezeket nem is méri az óra), a VO2Max stb. Egyelőre szűkös a mozgáslista is, azonban itt jegyezném meg: nagyon rég óta nincsenek a Realme-nek viselhető kütyüi, ezért úgy gondolom, a szoftveres tudás idővel és új termékekkel gyarapodni fog. Indíthatunk kinti-benti gyaloglást, futóedzést és kerékpározást, túrázást, úszást, kosárlabdázást, jógázást, evezést, elliptikus edzést, krikettet (nyilván az indiai fókusz miatt), konditermi edzést sorozatszámlálás nélkül és általános edzéskövetést.


[+]

A GPS jelet odakint az óra fél percen belül megtalálja és rendben megtartja, egy 4,95 km-es erdei ösvényfutásra pedig 5,05 km-t mért, ami épp elfogadható kilengés, főleg szitáló esőben és vastag felhőréteggel. Viszont a szimpla Google Térkép az egyetlen felület, hol később, a telefonon visszanézhetem az útvonalat, nem derült ki, hogy a Budai-hegység ösvényein mennyire követett pontosan a Realme, és sajnos se GPX edzésexport nincs, se pedig a Google Fiten túli, értelmezhető szinkronizálás futószolgáltatásba.


(forrás: Realme) [+]

Magyarán ez a márka is bezárja a júzert korlátozott edzésrendszerébe, elgáncsolva a dolgot a hobbimozgók és a komolyabb sportolók előtt. Pulzuspánt és egyéb kiegészítő se kapcsolódik be a verejtékezésbe, edzések során az óra mindenesetre szorgosan statisztikázza a pulzusszámot, csak nagyobb kilengésekkel, mint egy pontosan kalibrált Garmin, amely megbízhatóbb a pillanatnyi és az átlagos értékek tekintetében. Különösebb edzéselemzés, regenerálódási idő, fittségi állapot vagy versenyelőrejelzés nincs, így összességében nem ezt az órát javasolnám azoknak, akik heti kétszer vagy gyakrabban mozognak.


[+]

A Realme Watch S Pro valahol ott jár, ahol az Amazfit és a Huawei hasonlóan mutatós, másfél hetes üzemidőt kínáló kütyüi két-három éve, így nehezen kel versenyre kiforrottabb, pontosabb riválisaival. De valahol el kell kezdeni, és ez a márka eddigi legkomolyabb órája, amit biztosan tataroznak még, így a pontosabb mozgáskövetés mellett a tudáslista is bővülhet. A plecsni már csak azért is elmarad, mert a körülbelül 50 ezres árba (130 euro) beleférhetett volna két-három megnyerő tulajdonság az alábbiakból: Qi töltés, zenetárolás, hívásfogadás hangszóróval és mikrofonnal, folyamatos SpO2 mérés, EKG vagy vérnyomás mérés, magasság- és légnyomásmérés, stresszkövetés, válaszadás az értesítésekre, emojik és ikonok, órafizetés NFC-vel, interaktív widgetek és óralapok, bővíthető applista, több tucat egyéb edzéslehetőség, GPX export és alkalmazástelepítés. Mégse menjünk el szó nélkül a szép kivitel, a jófajta összeszerelés (mínusz a recsegős szíj) vagy az impozáns AMOLED panel mellett – magyarán lehet innen fejlődni, és az idő a Realme-nek dolgozik, csak azt egyelőre más kütyüvel érdemes mérni. Ráadásul egyelőre itthon amúgy sem kapható a termék, a gyártó európai webshopjából is hiába próbáljuk hozzánk megrendelni, de könnyen lehet, hogy amikor majd elérhető lesz, addigra az ára is valamelyest mérséklődik, ami miatt a hiányosságok könnyebben megbocsáthatók.

Bone123

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés