Realme Watch - kihozták olcsÓra

A gyártó első okosórája alig kerül többe, mint egy bármilyen karperec. Persze nem egy komoly szerkezet, de a legfontosabb dolgokat simán hozza.

Bevezető

Offenzívába kezdett a Realme, ráadásul nem is most, de a korábban bejelentett eszközök mostanság érnek ide. A BBK cégcsoporthoz tartozó márka (a tech-istálló további versenyzői az Oppo, a Vivo, a OnePlus és az IQOO) egy ideje már itthon is elérhető hivatalosan, olyannyira, hogy az ár-érték bajnoknak tekinthető Realme 6S már a szolgáltatói kínálatokban is felbukkan. Különböző elemzések szerint pedig a Realme volt az egyetlen márka, ahol nem csökkentek a járvány ideje alatt az eladások, hanem meredeken nőttek, ennek pedig nyilván az az oka, hogy pont egy éve kezdték az európai terjeszkedést egy olyan üzleti modellel, ami már a Honor és a Xiaomi kapcsán is sikeresnek bizonyult. Olcsón adnak korrekt termékeket, mi pedig árérzékeny piac vagyunk, szóval felénk tényleg működik az ilyesmi.


[+]

Az első karperecüket már kipróbáltuk, az is egy filléres kütyü, nyilván vannak kompromisszumai, de ha az a cél, hogy a legminimálisabb összegből szerezzünk be egy aktivitáskövetőt, akkor a Realme tud ajánlani egyet. De azért ott érezhető volt, hogy mindent kidobáltak, ami az árat növelte volna, ha pedig rápillantok a Realme Watch árcédulájára (19 ezer forint), akkor az eddigiek ismeretében nem volt alaptalan az a vélelmem, hogy az óra kapcsán is hasonló lesz a filozófia. De tévedtem, mert amíg a Bandnél minden mozdulatnál érződött, hogy nagyon alapszintű masina, addig a Watch egyáltalán nem béna, vagy bántóan olcsójános.


[+]

Ha rákeresünk a neten, hogy milyen okosórákat kapni az olcsóbb kategóriákban, akkor végtelen hosszú találati listánk lesz soha nem hallott márkanevű, fotón ígéretesnek tűnő, kínai izékből. Képtelenség lenne ezeket mind kipróbálni és tesztelni, de azért egy pár ilyen rettenet eljutott hozzánk az elmúlt időszakban és mindig kiderült, hogy nem véletlenül lehet 5-10 ezer forintért elhozni a boltból (akár itthon is), a förmedvény és a vicc közötti spektrumban nehéz olyan kütyüt halászni, ami egyrészt normális sebességgel, érintésérzékenységgel, kijelzővel és szenzorokkal rendelkezik, másrészt nem akar szétesni két perc alatt, harmadrészt pedig a csatlakozó telefonra telepítendő alkalmazás nem egy összehányt káosz. Az első értelmezhető cucc a Xiaomi Bip Lite (amit még mi is várunk tesztre), meg ugye tolják a MyKronoz cuccokat is (de azoknál is mindig volt valami szívás, beszédesek a júzer visszajelzések az árösszehasonlító oldakon), aztán csak 30 lepedő felett jelennek meg az első Amazfit és Honor termékek. Szóval a Realme Watch árazása elég csábító, így aztán tényleg érdekelt, hogy hol fogom érezni, hogy spórolni kellett.

Doboz, külső

Egy nagyon hosszú, sárga dobozban fekszik a termék kinyújtózva. Alatta egy USB-ben végződő, kerek töltőpadot találunk, ami ezen az árszinten nem egy vezeték nélküli megoldás, van rajta két kis érintkező, szerencsére mágnes húzza rá az óratestre a megfelelő ráhelyezés esetén, ami sokat segít abban, hogy meg is induljon a töltés. Más viszont nem lesz a csomagban, ami így kissé szellős, de a lényeg amúgy is maga az óra, amely kifejezetten aprónak hat mindenféle Samsung, Huawei és Garmin után, ráadásul ez a négyzetes vonalat viszi, akárcsak az Apple Watch. Csak ez még annál is kisebb (mármint a 40 mm-es Apple Watch-nál is), szóval tényleg nagyon csöppnyi.


[+]

Az óratest csupán 31 grammot nyom, minden irányban plasztik, a kijelzőt viszont Gorilla Glass 3 védi. Megkapta az IP68-as védettséget, tehát valamennyire vízálló, a szíj pedig olcsó szilikon, de tág határok között állítható és egyáltalán nem kényelmetlen. Az óratest jobb oldalán egyetlen gomb van, ezzel a kijelzőt lehet kapcsolgatni és a visszalépésért felel a menüben. Alul ott a pulzusmérő, más pedig nagyon nincs, se hangszóró, se mikrofon, se SIM-fiók, de ezek ebben az árfekvésben nem is elvárások, rezgőmotor viszont nyilván van benne és meglepően vehemens, ráadásul három fokozatban állítható is az intenzitása.


[+]

A kijelző is picinyke, de a 320 x 320 pixeles felbontás egyáltalán nem rossz 1,4 inchen (323 ppi), az AMOLED technológiát viszont értelemszerűen nélkülöznünk kell, a kis IPS panel ennek ellenére általában jól látható, a gyártó szerint 380 nit a maximális fénysűrűség. Ezt sajnos nem tudjuk műszerrel igazolni, mert olyan apró a felület, amire a mi berendezésünk már nem alkalmas. Direkt napfényben azért kell hunyorogni, de nagy általánosságban a fekete alapon fehér menürendszer olvasható marad. Ebbe a kis óratestbe csak 160 mAh-s akkumulátor fért bele, ami alig-alig több, mint amit egy karperec szokott kapni, ennek ellenére még folyamatos pulzusméréssel is olyan 4-5 napig elketyeg a szerkezet.

Használat

Fontos tudni, hogy a Realme Watch nem tud magyarul, noha nyilván nem egy bonyolult szerkezet, plusz majdnem minden funkcióhoz tartozik egy elég egyértelmű ikon. Első bekapcsolás után egy QR-kódot jelenít meg a kijelző, ez visz a Realme Link nevű applikációhoz, ami ugyanaz, mint amit a Realme Band is használ. Telepítés és regisztráció után újabb QR-kódot olvashatunk le, ami a párosítást intézi, villámhamar megvan, máris üzemkész az óra. A telefonos szoftver mutatja a statisztikáinkat elég alapszintű kivitelben, indíthatunk innen is aktivitást, valamint van egy sereg beállítás.

[+]

Egyrészt lehet funkciókat kapcsolgatni (például a folyadékbevitelre való figyelmeztetést, vagy a kameravezérlést), piszkálni az értesítéseket (melyik app notifikáljon az órára), lehet változtatni az óralapot, egész sokféle verzió van, ami letölthető, majd áttölthető az órára, babrálhatjuk a fényerőt, beállíthatjuk a célszámainkat (ezt nekem 8000 lépésben határozta meg magától), valamint kiiktathatjuk a folyamatos pulzusmérést. Ha a statokat nézegetjük, akkor ott évekre visszamenőleg is lehetnek adatok, de azért itt a részletesség távol áll egy komolyabb sportóra szintjétől.

[+]

Magán az órán könnyű navigálni, mind a négy irányba indulhatunk ujjhúzással. Ha vízszintesen haladunk balra-jobbra, akkor egy idő után visszajutunk a kezdőlapra, ezen a körön vannak a gyorsbeállítások, az időjárás és a napi aktivitásunk adatai. Ha fentről lefelé suhintunk, akkor az értesítések közé csöppenünk, lentről felfelé pedig a listás, de ikonokkal megtámogatott menübe. Jó hír, hogy a magyar érkezetek nem okoznak problémát, az értesítések viszont fapadosak: csak küldő, a tárgy és esetleg néhány szó látszik az üzenetből, reagálni nem lehet, csak a “dismiss” gombot nyomkodni, ha már nem érdekes a dolog. A hívásokat sem lehet felvenni, csak némítani és elutasítani.

Indíthatunk aktivitást, nagyon sokféle közül lehet választani (jóga, krikett, tollaslabda is van), a sétáláshoz, a futáshoz és a bringázáshoz a telefon GPS adatait használja a rendszer, a többinél nincs ilyen opció. Van pulzoximéter, manuálisan indítható pulzusmérés, ha az automatát lelőttük, meditáció (relaxálj, lélegezz), vezérelhető a telefon zenelejátszója (play/pause és léptetés), illetve a mobilunk kamerájának exponálógombja is működtethető az óráról. Telefonkeresés, időjárás, ébresztés, stopper képezi még a kínálat részét. És ez azért bőven elég általában egy sima júzernek.


[+]

A Realme Watch nálam folyamatos pulzusméréssel és relatív sok értesítéssel és hívással, valamint telefonos babrálással (óralap áttöltése, szinkronizáció) úgy merült napi 10-12%-ot, hogy abban is aludtam. Ilyenkor persze ki lehet egy mozdulattal kapcsolni a csukómozdításra történő kijelzőfelvillanást (ez egyébként időzíthető is) és az értesítéseket, de tényleg szinte végig rajtam volt, ez pedig azt jelenti, hogy 5-7 napig elvan töltés nélkül a ketyere. Ami persze nem arról szól, hogy tele van rakva rengeteg funkcióval, a kijelző is apró, de nem rossz produkció, igazából 20 lepedőért így is bőven többet tud, mint amit hittem, ráadásul abszolút reszponzív, könnyű, jól használható, igény esetén meglepően vehemensen is tud rezegni, logikus a menürendszere, szóval az a verdiktünk, hogy bár alig drágább, mint egy karperec, annál lényegesen jobb használni, némiképp hajaz az Apple termékére (volt olyan, aki távolabbról összekeverte), de összességében egy jól eltalált termék kifejezetten korrekt árfekvésben. A hazai megjelenésének időpontját még nem tudjuk, de nyilván azért kaptuk a forgalmazótól a cuccot, mert tervezik az itthoni értékesítését is, akinek hamarább kell, az már rendelheti külföldről is akár. Egy kis apróság, hogy nem tud magyarul, akinek ez nem számít és olcsó órát keres, annak mi azt tudjuk mondani, hogy:

Realme Watch

Bog

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés