Olloclip 4-in-1 lencsék Apple iPhone 6-hoz és iPhone 6 Plushoz

Halszem, nagylátószög, összegzés

A következő lencse a bulikon készült fotók legjobb barátja, a halszem optika. Látószöge olyan nagy, hogy a képek szélein a lencse kerete is látszik, tulajdonképen ez is egy stílus, sokan szeretik. Használata jellegéből adódóan sokkal egyszerűbb, mint a makrólencséké, hiszen itt sem az élességre, sem a pontos beállításra nem kell figyelni, csak felrakni a készülékre és megnyomni a gombot.

Az eredmény kicsiben itt is látványos, de nagyban előjönnek a hibák. A fotó szélei torzulnak és zajosabbak lesznek, a vonalélesség sem lesz túl jó, a fókuszpontot sem mindig találta meg a telefon, a széleken pedig fellép a kromatikus aberráció: ennek oka, hogy a lencsék másképp törik meg a különböző hullámhosszúságú fénysugarakat. Mókázni nyilván jó, de talán értelmesebb a negyedik lencse, ami nem ígér extrém módon nagy látószöget, csak épp annyival növeli meg az iPhone-ok által gyárilag nyújtott lehetőséget, amennyivel talán kell is. A nagyobb látószög ugyanis sokszor jó dolog, beltérben több minden látszik, a csoportképekhez sem kell a világ végéig hátrálni, a természetképeken is több minden látszik és így tovább.

A felső sorban láthatók a lencsével, az alsóban pedig a nélküle készült felvételek. Sajnos hamar ki lehet szúrni a hibákat, életlenség, torzulás, ettől a lencsétől többet vártunk volna. Nem valószínű, hogy sok ember hajlandó lenne ilyen mértékben feláldozni a képminőséget a nagyobb látószög oltárán, ennél sokszor egyszerűbb egy panorámafotót készíteni.

Az Olloclip 4-in-1 Photo Lens kapcsán fejlődésről és hibákról is beszélhetünk. A makró felvételek kimondottan jól mutatnak, hiszen így olyan apró részleteket is meg tudunk örökíteni, melyek egyébként nem lennének láthatók, de a használatukkor nagyon kell figyelni arra, hogy honnan, milyen távolságból készítjük a képeket. A halszem inkább mókás fényképek készítésére ajánlható, nyaralás vagy szabadidős tevékenységek során lehet elképzelni, hogy valaki használja, de az elvárható torzuláson túl olyan életlenséget is eredményez, amit valószínűleg kevés felhasználó fog tudni elfogadni, a vele készült fotók tényleg csak alacsony felbontásban élvezhetők; ugyanez igaz a sima nagylátószögű lencsére is. Az Olloclip terméke 70 eurós, vagyis 21 ezer forintos áron került forgalomba, ami nyilván nagyon sok, de pár Instagram-nindzsának nyilván belefér majd, mert az olcsó kínai megoldások többségénél az Olloclip azért még mindig jobb képminőséget nyújt, ráadásul az új iPhone-okkal kényelmesen és biztonságosan is használható.

Legendd

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés