Olloclip 4-in-1 lencsék Apple iPhone 6-hoz és iPhone 6 Plushoz

Bevezető, tartozékok

Fotózz, ha tudsz! – intézi felhívását az Olloclip a legújabb eszköze esetén. A szlogennek nyilván semmi köze a "Kapj el, ha tudsz" című kiváló filmhez, ám nem is baj, hiszen jól illik a felszereléshez ez a mondat. Az Olloclip okostelefonok kameráihoz kapcsolható kiegészítő lencsék gyártására szakosodott, melyeket eleinte csak iPhone-okhoz, a későbbiekben viszont már a Samsung Galaxy S5 számára is elérhetővé váltak. A cég célja egyértelmű, ha már a mobiltelefonok kamerái a mindennapokban is ennyire használhatóvá váltak, akkor érdemes még inkább kiterjeszteni a funkcionalitást.

Az Olloclip sikere a minőségben mellett abban rejlik, hogy termékeiket az Apple hivatalosan is forgalmazza, azaz az Apple Store-ból megvásárolhatók. Legújabb modelljük az iPhone 6 és iPhone 6 Plus számára készült, a használat pedig továbbra is egyszerű, nincs szükség külön applikációra. A 4-in-1 Photo Lens névre keresztelt csomag négyféle lencsét tartalmaz: két típusú makró, egy széles látószögű, valamint egy halszem optikát. Az ár ezúttal is elég borsos, nyilván annyiért árulják, amennyiért meg is veszik.

A csomagolás egész jól sikerült, a doboz tetején láthatunk egy fantáziaképet arról, hogy miként mutat majd telefonunkon a kiegészítő, a hátulján pedig rövid leírást kapunk magáról a termékről. A szelence a lencséket, egy háromszínű, hordozásra alkalmas tartót, egy kis szütyőt, két lencsevédőt, valamint az iPhone-okhoz való megfelelő illeszkedést garantáló sínt tartalmaz.

10x makró, 15x makró

Az első elemzésre kerülő lencse a tízszeres makró, ennek a nevében is benne van, hogy az átlagosnál tízszer közelebbről tudunk majd éles fotókat lőni. Miután felpattintottuk a kiegészítőt, le kell csavarni az elülső elemet, így jutunk hozzá ehhez a megoldáshoz. Körülbelül fél centiméterről lehet vele fotókat készíteni, bár a telefon keresőjén egyértelműen látszik majd, hogy melyik az a pont, ahonnan majd megkezdhetjük a műveletet, hiszen a mozgásterünk nagyon csekély, egy fél milliméteres eltérés is homályos képeket eredményezhet. Az éles terület majd a végeredményen is jól látható, horizontálisan húzódik, és viszonylag kicsi.

A fent megfigyelhető négy kép kellően bizonyítja azt, hogy alapvetően Instragramon használható felvételeket készíthetünk a kiegészítővel, mivel az éles képtartomány nagyon pici; a toll végén hiába látszódnak még az apró szöszök is, a többi terület életlen. Ettől függetlenül a lencsével kapott eredmény valószínűleg sok felhasznált fog elbűvölni.

Nem meglepő módon a 15x-ös nagyítású makró lencse ugyanúgy működik, mint a kisebb társa, csak még több részletet láthatunk vele, már ha nem remeg meg a kezünk és precízen ugyanarról a pontról lőjük a képeket. A használat során ugyanis egy nagy különbséget kell kiemelni, hiszen ezt a lencsét még közelebb kell tartani a lefotózni kívánt témához, ami nagyjából 1-2 millimétert jelent. Az előző generációs lencséknél ezzel a nagyítással szinte értelmezhetetlenül kicsi volt az éles terület, ennek kapcsán ennél a modellnél fejlődés látható.

Az elkészült képek látványosak, szabad szemmel nehezen látható részleteket is felfedezhetünk rajtuk, persze csak az éles tartományban. A gyengesége ugyanaz, mint az oldal tetején taglalt verziónál, a képek legnagyobb része teljesen életlen; ez részben a makrófotózás velejárója, de hogy ez a terület túl nagy vagy túl kicsi, azt mindenki el tudja dönteni a tesztfotók láttán.

Halszem, nagylátószög, összegzés

A következő lencse a bulikon készült fotók legjobb barátja, a halszem optika. Látószöge olyan nagy, hogy a képek szélein a lencse kerete is látszik, tulajdonképen ez is egy stílus, sokan szeretik. Használata jellegéből adódóan sokkal egyszerűbb, mint a makrólencséké, hiszen itt sem az élességre, sem a pontos beállításra nem kell figyelni, csak felrakni a készülékre és megnyomni a gombot.

Az eredmény kicsiben itt is látványos, de nagyban előjönnek a hibák. A fotó szélei torzulnak és zajosabbak lesznek, a vonalélesség sem lesz túl jó, a fókuszpontot sem mindig találta meg a telefon, a széleken pedig fellép a kromatikus aberráció: ennek oka, hogy a lencsék másképp törik meg a különböző hullámhosszúságú fénysugarakat. Mókázni nyilván jó, de talán értelmesebb a negyedik lencse, ami nem ígér extrém módon nagy látószöget, csak épp annyival növeli meg az iPhone-ok által gyárilag nyújtott lehetőséget, amennyivel talán kell is. A nagyobb látószög ugyanis sokszor jó dolog, beltérben több minden látszik, a csoportképekhez sem kell a világ végéig hátrálni, a természetképeken is több minden látszik és így tovább.

A felső sorban láthatók a lencsével, az alsóban pedig a nélküle készült felvételek. Sajnos hamar ki lehet szúrni a hibákat, életlenség, torzulás, ettől a lencsétől többet vártunk volna. Nem valószínű, hogy sok ember hajlandó lenne ilyen mértékben feláldozni a képminőséget a nagyobb látószög oltárán, ennél sokszor egyszerűbb egy panorámafotót készíteni.

Az Olloclip 4-in-1 Photo Lens kapcsán fejlődésről és hibákról is beszélhetünk. A makró felvételek kimondottan jól mutatnak, hiszen így olyan apró részleteket is meg tudunk örökíteni, melyek egyébként nem lennének láthatók, de a használatukkor nagyon kell figyelni arra, hogy honnan, milyen távolságból készítjük a képeket. A halszem inkább mókás fényképek készítésére ajánlható, nyaralás vagy szabadidős tevékenységek során lehet elképzelni, hogy valaki használja, de az elvárható torzuláson túl olyan életlenséget is eredményez, amit valószínűleg kevés felhasználó fog tudni elfogadni, a vele készült fotók tényleg csak alacsony felbontásban élvezhetők; ugyanez igaz a sima nagylátószögű lencsére is. Az Olloclip terméke 70 eurós, vagyis 21 ezer forintos áron került forgalomba, ami nyilván nagyon sok, de pár Instagram-nindzsának nyilván belefér majd, mert az olcsó kínai megoldások többségénél az Olloclip azért még mindig jobb képminőséget nyújt, ráadásul az új iPhone-okkal kényelmesen és biztonságosan is használható.

Legendd

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés