2018. május 25., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Nokia N70 - egyszerűbb N

Felfokozott várakozás előzte meg az N70 piacra lépését. Nem is alaptalanul: ismét egy jól átgondolt Nokia okostelefon érkezett.

Hirdetés

Külső

Bár a Nokiát sokan támadják (mi több: divat utálni a finn gyártót, akárcsak a Microsoftot) a design és a műszaki tartalom miatt is, egy dolgot mindenképpen le lehet szögezni: a Symbian operációs rendszerrel ellátott okostelefonjaik szinte kivétel nélkül sikerre ítéltettek. Ez persze nem csak a Nokiának, hanem a Symbiannak is ugyanúgy köszönhető. Nem is csoda, hogy a finn óriás után a Sony Ericsson is erre a rendszerre alapozta a P sorozatot, és a Samsung is nemrég jelentkezett a D730 képében egy Symbian rendszerű készülékkel.

Az N90 kisebbfajta csalódás volt, de ennek nem a telefon az oka önmagában, hanem a hatalmas hírverés, amit csaptak körülötte. Mindenki várta, erre megérkezett egy valóban jó készülék, ám a Carl-Zeiss optika csúfosan leszerepelt a Sony Ericsson 2 megapixeles kamerájával szemben. Megdöbbentünk amiatt is, hogy az N90-ben nincs rezgő üzemmód sem, úgyhogy itt az ideje, hogy az N70 kiköszörülje a csorbát. Az XXL GSM-nél már kapható, mi is onnét hoztuk el. Az újdonság teljesen hagyományos formavilágot kapott, leginkább a 6680-nal keverhető esetleg össze. Semmi felesleges formai sallang, a telefon kiforrott készülék benyomását kelti. Az összerakási minőség kifogástalan, nem nyöszörög, nem recseg, nem ropog.

Ránézésre sejthető, hogy 3G telefonról van szó, hiszen a képernyő felett található egy kamera. Mellette pedig egy aprócska N70 felirat, illetve egy fényérzékelő, amely a kamerát segíti, valamint a sötétség függvényében kapcsolgatja le, vagy fel a kékes billentyűzetvilágítást. A gombok először aprónak tűnnek, de domborúságuk miatt könnyen kezelhetőek ujjbeggyel is. Új billentyű érkezett a C gomb fölé, amely egy élére állított, és kicsit megtépázott négyzetet idéz: ez a multimédia gomb, amelyre különböző ilyen jellegű szolgáltatások gyors elérését oszthatjuk ki.

Az N70 oldalán egyetlen gomb van: a kamera exponáló billentyűje, erről kicsit később még lesz szó. Egy hosszú nyílás ösztönzi az avatatlan júzert, hogy kinyissa: rögtön elkezd pampogni a készülék, hogy tegyem be a memóriakártyát és nyomjak OK-t. Az RS MMC kártya fejjel lefelé ücsörög a nyílásban, de ez csak esztétikailag idegesítő, amikor az ember szuperközelit szeretne róla készíteni, hogy az olvasók láthassák is azt, amiről beszélünk. A készülék hátlapja letolható (mint egy gatya), ezáltal válik láthatóvá, és egyúttal aktivizálódik is a kamera. Alul az adatcsatlakozó mellett már a pici Nokia töltőcsatlakozó nyílása várja éhesen az áramot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.