Nokia Lumia 1520 - ablak-zsiráf

Hirdetés

Hardver, menü

A legkomolyabb változás a többi Lumia modellhez képest a hardvert érintette. Az eddigi kétmagos architektúra helyett már egy négymagos Qualcomm MSM8974 Spandragon 800-as SoC dübörög a nagy testben, Adreno 330-as GPU és 2 GB RAM társaságában. Az órajel 2,2 GHz... Ez egy igen erőteljes összeállítás, más platformokon is ez jelenti csúcsmodell fogalmát. Tegyük gyorsan hozzá, hogy a WP8-nak egyébként akkor sincs szüksége a folyamatos működéshez egy ilyen erőműre, ha most Full HD a kijelző, lehet, hogy majd később lesznek olyan alkalmazások, amelyek igénylik ezt a hardvert, de egy kicsit mintha a Nokiánál előrerohantak volna.

Nokia Lumia 1520 Nokia Lumia 1520

A nyers erőnél sokkal fontosabb, hogy a Windows Phone 8 GDR3 nevű, friss verziója költözött a Lumia 1520-ba, aminek vannak szemmel látható fejlesztései és vannak apróbb, csak tüzetesebb szemlélődés után észrevehető módosításai. A legfontosabb, hogy a főképernyőn már nem kettő, hanem három oszlopban csempézhetünk, ez jóval több variációt jelent, s mivel a felbontás és a méret is nagy, ezért szinte az összes fontos funkció kilegózható a kezdőlapra, ami sokat dobhat a használhatóságon. Ehhez mondjuk az sem árt, ha mi is valami értelmes logika alapján csoportosítjuk a csempéket.

Nokia Lumia 1520 Nokia Lumia 1520

A WP8 nem is létezhetne ezen a telefonon a frissítés nélkül, ugyanis a GDR3-ban van benne a Full HD kijelző és a négymagos processzor támogatása. De vannak még apróságok, például ki lehet kapcsolni a automatikus kijelzőforgatást, könnyen takaríthatók a legutóbb futtatott appok a listából a megváltoztatott multitasking felület segítségével, illetve saját hangeffektek rendelhetőek a notifikációkhoz (ébresztő, email, szöveges üzenet, stb.). A GDR3-mal együtt a Nokia is kiadott egy frissítést, ennek neve Lumia Black, s természetesen ez is rajta csücsül már a 1520-on.

Nokia Lumia 1520 Nokia Lumia 1520

A Lumia Black a GDR3-mal kapcsolatos változtatásokon felül további apró módosításokat rejt. Ennek köszönhető, hogy a lekapcsolt kijelző megsimításával láthatóvá váló óra mellett vannak értesítési ikonok, bekerült a funkciók közé a 4.0-s Bluetooth LE támogatása, illetve fotózás során majd kérhetjük, hogy RAW fájlban kerüljön tárolásra a kép. Most még nem megy. Ezen felül a 1020-as kameráját is finomították, ezt mondjuk pont a 1520-nál nem fogjuk érezni…

Nokia Lumia 1520
[+]

A Windows Phone 8 utolsó frissítése a GDR3 a 8.1-es verzió előtt. Most ugyan pont azt lehet hallani, hogy a 9-es Windows már szakít a csempékkel, de azért az biztos, hogy még jó pár évig ezt a felületet fogjuk nézegetni, amit sokan utálnak, de pont viszonylagos kötöttsége miatt remekül optimalizált, logikusan használható, s a jelek szerint ezt a felhasználók is így gondolják, hazánkban már az eladott okostelefonok több mint 10%-án WP fut, s ennek több mint 90%-a Nokia.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

  • Nokia Lumia 1020 - fényképesztő

    Nincs mese, ez most a legjobb kamerás okostelefon. A 41 megapixeles szenzor és a hat lencséből álló optika együttese verhetetlen a mobilos képalkotás kapcsán.

Hirdetés