Hirdetés

Nokia G21 - jellegtelen

A belépő szint ára vészesen emelkedik, a specifikáció viszont nem igazán hajlandó követni az inflációt, úgyhogy az elégséges szolgáltatás egyre többe kerül. A Nokia G21 legalább egy 90 Hz-es panelt fel tud mutatni az ársávban.

Multimédia

A hátlapon látszólag három kamera van, technikialag viszont csak egy használható érdemben, már amennyire. A 2 megapixeles makró szenzor kritikán aluli, a fókusz ismeretlen fogalom, a színek fakók, fátyolos az egész kép, a másik egység pedig egy két megapixeles mélységélesség szenzor. Az érdemi munkát egy 50 megapixeles, autofókuszos quad-Bayer egység végzi, ami normál módban 12,5 megapixeles képeket állít elő, de opció a maximális felbontás is. Ami tulajdonképpen felesleges, a képminőség nem lesz jobb, csak több helyet foglal a produktum. Pro mód nincs, úgyhogy kénytelenek vagyunk beérni azzal, amit az algoritmus jónak lát.

Az élőképen mindkét felbontás esetén lehet választani kétszeres nagyítást, de ez egyrészt csak szoftveres, másrészt 50 megapixeles felbontáson is vacak. A vonalélesség rettenetes, megfekszik a dinamika, nagyon durva a zajmentesítés és ritka részlettelen az egész. Este még egy korrektül megvilágított nappaliban sem működik a dolog, nemhogy kinti sötétségben, bár a HDR láthatóan nagyon igyekszik, használhatatlan a végeredmény.

A képek sorrendje vízszintesen: 50MP, 50MP zoom, 12,5MP, 12,5MP zoom

Az 50 megapixeles felbontás itt szemmel láthatóan nem ad hozzá semmit a képminőséghez, még definiáltabb részleteket sem, a normál mód pedig ragyogó napsütésben még éppen elmegy, de a jó az azért nagyon nem ilyen. Minden képnek van egy enyhe festmény beütése, durva a zajkezelés, puhák a vonalak és kevés a részlet. Nem ritka, hogy megborul a fehéregyensúly és előfordul kromatikus aberráció is. Este a legjobb esélyünk továbbra is a normál mód automatikus HDR-rel, de be kell látni, hogy nem ez a megfelelő készülék, ha sokat és sokféle környezetben szeretünk fotózni.

Mozgóképet maximum Full HD 30 fps minőségben tudunk, ha nagyon akarunk, de a minőség itt idézőjeles. A dinamika gyenge, a kép rendkívül részlettelen, elmosott, még az 1080p-hez képest is alacsonyabb minőségérzetű, stabilizálás pedig nincs.

A videó este konkrétan katasztrófa, zsírkrétával is lehet jobbat rajzolni, gyakran elvész a fókusz, a zoomról inkább ne is beszéljünk, de a fehéregyensúly legalább korrekt. Egyébként, mint a mellékelt ábra mutatja, lehet használni a digitális zoomot menet közben, de a csúszkás megoldás meglehetősen kényelmetlen, ahogy általában mindig.

[+]

A videólejátszó szokás szerint a fapados Google megoldás, mindenképpen érdemes letölteni egy komplexebb programot, ha mondjuk feliratokra vágyunk vagy szeretnénk váltogatni a hangsávok között, a streamelt tartalmak viszont menni fognak magas felbontásban is. Zenelejátszót is a Google biztosít, a készülék pedig meglepően hallgathatóan szól az egy szem multimédiás hangszórón keresztül. Persze üres és részlettelen, de legalább nem fülsértő. Egy normális, 3,5 milliméteres jackben végződő fülhallgatóval teljesen rendben van (és FM-rádió is), ami jó, mert a hangzással, vonatkozó beállítások híján semmit nem tudunk kezdeni. Nem azt mondom, hogy figyelemreméltó vagy kifejezetten jó, de mindenképpen funkcionális és elfogadható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Nokia

Azóta történt

Előzmények

 • Bemutatkozott a Nokia G21

  Kijelzőben és akkumulátoros üzemidőben fejlődött a Nokia G20 utódja, kamerában lépett előre és hátra is.

 • Nokia T20 - nem tévedés

  Kedvező árú, alapfelhasználásra ténylegesen megfelelő táblagépből nincs túl sok, de a Nokia T20-szal eggyel biztosan nő az alternatívák száma.

 • Nokia G10 és G20 - hibás gének

  A G széria első két modellje ismét nem egy erős ajánlat, bár a legalsó árkategóriában nincs nagy tolongás, úgyhogy a G10-nek még lehet esélye.

Hirdetés