Hirdetés

Nokia 8110 4G - banánköztársaság

Vannak dolgok, amiket nem érdemes újragondolni. A Nokia 8110 tipikusan ez a dolog. Az úgy volt jó, ahogyan volt, emez viszont…

Hirdetés

Menü

Ha életre leheltük a terméket, akkor azért nagyon más dolgot fogunk látni, mint ami a korabeli 8110-re jellemző volt. Ikonos menürendszer, rengeteg funkció, pontosan 26 rajzocskát kapunk, ha belépünk a menübe, ami masszívan túlzás. Ebben benne van három darab játék, külön ikon mögött van a számológép, a jegyzettömb, a mértékegység-átváltó(!), a diktafon, az óra, meg még a Snake is. Igazán lehetett volna kicsit jobban rendszerezni a funkciókat, pláne, ha még le is töltünk ezt-azt, hiszen a 8110 4G-re lehet alkalmazásokat telepíteni, mivel csak félig zárt az az operációs rendszer, ami ezen dolgozik. Neve is van: KaiOS. Hogy erről még nem hallott az olvasó? Hát semmi gond, mert én is csak akkor találkoztam vele először, amikor a terméket bemutatták, de ott sem derült ki róla sok.

Viszont a telefon bekapcsolása után az ember előbb-utóbb eljut a beállítások menüpontba. És ott nagyon ismerős volt a dolog felépítése, annyira, hogy aztán persze, hogy a homlokomra csaptam némi Google-keresés után, amikor kiderült, hogy a FirefoxOS-ből származtatott B2G-ből nőtte ki magát. A cél az volt, hogy nem érintős telefonokra üssenek össze egy életképes rendszert, amihez tartozik saját alkalmazásbolt is, egészen minimális hardveren is elfut, támogatja a 4G-t és az OTA-frissítéseket. Nem egy régi dolog ez, 2017-ben jött ki az első verzió, egy hónapja pedig a Google úgy döntött, hogy beszáll némi pénzzel, konkrétan 22 millió dollárt öntött bele a cégbe. Nem is meglepő, hogy a Nokia 8110 4G-ben van működő Google Assistant.

A hardverről amúgy egész sokat lehet tudni. Egy Qualcomm MSM8905-ös chipset (Snapdragon 205) képezi a dolog alapját, ez egy kétmagos, magonként 1,1 GHz-re skálázott processzor, valamint egy Adreno 304-es GPU, szóval kábé egy okosóra hardvere. Van benne 512 MB RAM (a KaiOS ennek a felén is képes futni) és 4 GB belső tárhely. Ezt további 64 GB-tal lehet bővíteni microSD használatával. Ahhoz, hogy le tudjunk tölteni alkalmazásokat, még csak be sem kell regisztrálnunk sehová, van egy online bolt, amiben a teszt írásakor kemény 8 darab alkalmazás figyel (mindegyik ingyenes), ebből hat játék, egy időjárás és egy Twitter. Ennyi. De ígérnek még Messengert, Facebookot és WhatsAppot is a jövőben, plusz a telefonon gyárilag is van egy-két apróság, például Google Maps és Assistant.

A KaiOS egyébként egész ügyes. Vagy legalábbis van egy logikája, ami kicsit építkezik a Firefox OS-ből, kicsit az Androidból, kicsit a nyomógombos telefonok korábbi megoldásaiból, tehát a lehetőség megvan benne, csak még úgy érezni, hogy nincs kész. Hogy bizonyos funkciók csak úgy bele lettek gyorsan rakva, hát ronda lett, meg ocsmány, de ott van, majd kipofozzuk idővel. A magyar fordítást is átnézhette volna valaki, az egy dolog, hogy ilyen csemegék fogadnak itt-ott, hogy “szolgáltatói szolgáltatások”, illetve “Mértékegység Átalakító”, de ahol több sorba tördelődik a magyar szöveg, mint az eredeti, ott szét is esik a felület csúnyán. De általános sebesség kapcsán nem okvetlenül lehet belekötni, inkább a felépítését tekintve akad még feladat.


[+]

A főképernyő tök egyszerű, operátori kiírás(ok), egy jókora óra, alul pedig értesítések, menü és parancsikonok feliratok fogadnak. Az értesítések tényleg a bejövő ezt-azt mutatják meg, a bal felső sarokban egy számláló mutatja, hogy hány elmulasztott notifikációnk van. A parancsikonok pedig igazából a gyorsbeállítások megfelelője, ez is halál egyszerű és átlátható. Még a hátsó LED-et használó zseblámpának is jutott itt hely. Ha a menübe lépünk, akkor jön 27 ikon, ezek grafikailag nagyon modernnek akarnak tűnni, szóval jól össze lehet őket keverni, de kérhetünk listát nézetet is, ha ez könnyít. Nem fog, mert nagyon hiányzik a mappázhatóság a rendszerből, noha nyilván érintőkijelzőn az ilyesmit megoldani pont tízszer egyszerűbb. A háttérben nemigen futnak alkalmazások, maximum a zene, viszont ez azzal is jár, hogy ha valamiből kilépünk, azt be is csuktuk, ha visszamegyünk, akkor kezdhetjük elölről.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Nokia 3310 - tolat a nosztalgiavonat

    Kétségtelenül az idei év mobilos poénja, hogy a HMD visszahozta a 3310-est. Ami egyébként telefonként is ki tud szolgálni bizonyos igényeket, de ne homályosítsa el ítélőképességünket a nosztalgia.

Hirdetés