Hirdetés

Nokia 8110 4G - banánköztársaság

Vannak dolgok, amiket nem érdemes újragondolni. A Nokia 8110 tipikusan ez a dolog. Az úgy volt jó, ahogyan volt, emez viszont…

Hirdetés

Doboz, külső

De lépjünk egyet hátrébb, mielőtt túlságosan megtaposnánk már az elején a holmit, már csak azért is, mert ez a 8110 közel sem kerül annyiba, amennyiért annak idején a klasszikus verziót vesztegették. Amaz egy prémium terméke volt egy éppen fénykorát élő márkának, amit 1996-ban 200 fontért lehetett megvenni, emez pedig inkább egy olcsó, jópofa szükségtelefon, amit retró formába öltöztettek és elkérnek érte 27 ezer forintot. Nyilvánvalóan más megítélés alá kell essen a két termék, noha pont a HMD az oka az összehasonlításnak, ugyanúgy hívják, ugyanarra a formai trükkre építik, de ha nem azon a nyomvonalon haladunk, hogy amit elvileg mind tud, azt miképpen tudja, hanem azon, hogy 27 lepedőért kapunk egy telefonálásra és egyéb alapfunkciókra alkalmas, olcsó, jópofa és új mobiltelefont, akkor közel sem ennyire tragikus a helyzet.


[+]

A doboz egyik fele áttetsző, hogy látszódjon maga a készülék, hiszen nyilván az elsődleges értékesítési érv az, ahogyan a termék kinéz. A másik fele pedig tényleg egy doboz, benne az akkumulátor (cserélhető), a nagyon gyenge headset és a töltőfejjel egybeépített microUSB-kábel. Vicces ez a csomag addig a pontig, amíg nem kéne visszarakni bele a tartozékokat, mert az teljesen egyértelműen lehetetlen.


[+]

Az új 8110 4G hosszában és széltében is kábé akkora, mint a régi, de sokkal vékonyabb. És tényleg banán, tud szépen himbálózni a hátán. Aktív a flip (akárcsak az eredeti gépen), ha lehúzzuk, akkor bekapcsol a QVGA felbontású, 2,4 inches kijelző, valamint a gombok háttérvilágítása is. Aprócska érdekesség, hogy bár a Mátrix című filmben Neo egy gombnyomással nyitotta le a fedlapot, a kereskedelmi forgalomba kerülő 8110-esek ezt a trükköt nem tudták (később, a 7110-nél jelent ez meg), csak a film kedvéért oldották meg így. És igen, a friss 8110 4G sem tud ilyet.


[+]

Mivel a kijelző nagyobb, ezért a flip lehúzása után a billentyűzet jóval kisebb helyre kellett beférjen, ami bizony nem sikerült jól. A gombok egy síkban vannak, könnyű félrenyomni, rövid úton járnak, ezért nem egyértelmű a nyomáspontjuk sem, a négyirányú, navigációs kezelőszerv pedig nagyon vékony karimát kapott, nehéz vele dolgozni, főleg felfelé lépdelni béna. Bezzeg régen csak le-fel kellett közlekedni… És a flip nyitási minősége is gyengébb, az új 8110 4G-n érezhetően lötyög a vékonyka műanyag, a régi, több mint 10 éves 8110-nél még mindig masszív és stabil ez az elem.


[+]

A hátlapra természetesen került kamera, még egy kis villanónak is jutott hely, felül elfért egy 3,5 mm-es jack dugasz, oldalsó gombokat viszont ne keressünk, mert csak jobb felül találunk majd egyet, amivel a kijelzőt lehet kapcsolgatni. A beszélgetés közbeni hangerőt a navigációs gombok kapargászásával tudjuk majd állítani menet közben. Szóval igen, a régi 8110-hez képest silány kis fröccsöntött jószág, a 27 ezer forintos árhoz képest viszont nem olyan dráma, ráadásul nyilván van ebben a sárga színben valami olyan embermágnes, hogy mindenki rácsodálkozik, megnézhetem? Persze. És a kutyám is cuki, amúgy. Így ismerkedtem random emberekkel a napokban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Rohamosan fejlődik a KaiOS

    A tavaly előtt bemutatott korlátozottan nyitott operációs rendszer eddig elég félkész állapotban volt, idén nyáron viszont teljes értékű megoldássá válhat.

Előzmények

  • Nokia 3310 - tolat a nosztalgiavonat

    Kétségtelenül az idei év mobilos poénja, hogy a HMD visszahozta a 3310-est. Ami egyébként telefonként is ki tud szolgálni bizonyos igényeket, de ne homályosítsa el ítélőképességünket a nosztalgia.

Hirdetés