Hirdetés

Négy készülékkel jött meg a Galaxy S10

A szokásos S10 és S10+ páros mellett akad egy 5G-s verzió is, de a legütősebb az S10e lehet, főleg azért, mert kompakt, mégis erős.

Bevezető

Teljesen egyértelmű volt, hogy a Samsung komoly erőket mozgósít majd a legfrissebb Galaxy S modellek bemutatója kapcsán. Egyrészt ez a jubileumi, tizedik kiadás, nem sok olyan konkurens szériát tudunk mondani, aminek ilyen hosszú múltja lenne, másrészt viszont az S9 nem szerepelt olyan fényesen, mint ahogyan várták tőle. Plusz közben erősen a fejükre nőtt a Huawei is, úgyhogy a koreai cégnél is érezték, hogy az S10 esetében ideje komolyabban is odapörkölni a konkurenciának. Hogy ez mennyire sikerült, azt nyilván majd a piac dönti el március 8-tól, hiszen ez az a dátum, amikor ténylegesen megvásárolhatók lesznek az újdonságok, ám valóban látszik, hogy a Samsungnál most nem csak a szokásos, az aktuális évhez hozzáigazított hardver és néhány apróság képezi a modellváltást, hanem komolyabban is hozzányúltak a koncepcióhoz.

Tíz generációnyi Galaxy S
Tíz generációnyi Galaxy S [+]

Ez pedig első ránézésre is egyértelmű, mert az összes új S10 modell kijelzőjén van kameraluk, a csúcsmodelleken kettő is. A Samsungnál valószínűleg pontosan tudták, hogy a szenzorszigetet még véletlenül sem próbálhatják meg; annak idején pont ők gúnyolták ki az Apple-t egy emlékezetes reklámmal akkor, amikor a notch megjelent. Így viszont kicsit nehéz helyzetbe lavírozták magukat, mert a notch a legolcsóbb és legegyszerűbb módja volt annak, hogy úgy nézzen ki, mintha a kijelző majdnem az előlap teljes felületét elfoglalná, a koreai gyártó viszont úgy tudta ezt eddig is kvázi kimaxolni, hogy az oldalsó kávákat a kerekítéssel (edge) nullára csökkentették. Ettől amúgy a Galaxy S termékek az átlagos mobiloknál picit nyúlánkabbnak érződtek.

A négy friss készülék
A négy friss készülék [+]

Most viszont itt van a kameraluk, amit minden készüléknél a jobb felső sarokba tesznek, lézerrel vágott a kijelző, hogy tényleg pontosan a kameraszenzor fölött legyen és ne tűnjenek el pixelek, nyilván ízlés dolga, hogy kinek mennyire tetszik, de megszokni elég könnyű, ezt mi magunk a Honor View20-nál tapasztaltuk, de a most a bemutatón sem volt zavaró a dolog. Ez viszont azt is jelenti, hogy a kijelző még a korábbinál is nagyobb százalékban lepi be az előlapot, az S10-nél ez 93,5%-os arányt jelent.

A négy újdonság hátulról
A négy újdonság hátulról [+]

Az eddigi két telefonhoz képest az S10 sorozat immáron négy tagot számlál. A szokásos sémát megtartva van a “klasszikus” S10, ennek pedig továbbra is akad egy nagyobb testvére S10+ néven. Ez eddig nem meglepetés, de mindezek mellett egy teljesen új vonalat képvisel a csökkentett méretű S10e, ahogyan az S10 5G is egy új vonal, mert ez utóbbi nem csak arról szól, hogy majd egyszer, olyan helyeken ahol már lehet, akkor fel tud kapcsolódni az 5G hálózatokra, hanem ez még nagyobb, mint az S10+.

S10 és S10+

Az S10 és az S10+ a két klasszikus termék a sorozatban. Az S10 6,1 hüvelykes kijelzője is méretes, de az S10+ erre 6,4 inches megjelenítővel licitál rá. Mindkét esetben WQHD felbontású Dynamic AMOLED panelről van szó, amely HDR 10+ szabványt is tud és maximum 1200 nit lehet a pontszerű fényerőssége, amit akkor produkál, ha direkt napfényt kap. A színek, a kontraszt, a szaturáció, a betekintési szögek továbbra is hibátlanok, ahogyan eddig, most is a kijelző két széle lekanyarodik az oldalélekre (ez az, amit a Samsung Edge-nek nevez már évek óta). Elölről a méretbeli eltérések mellett a legegyszerűbben úgy lehet megkülönböztetni a két masinát, hogy az S10 egyetlen előlapi kamerát hordoz magán, az S10+ azonban kettőt.

S10+, S10 és S10e
S10+, S10 és S10e [+]

A hardvernél természetesen toltak egyet a korábbi évhez képest, az Exynos 9820-as 8 nanométeres csíkszélességgel készül, kapott egy dedikált NPU-t a gépi tanulási feladatok hatékony elvégzéséhez (ez az, amit manapság előszeretettel nevez AI-nak egy csomó gyártó), illetve van mellette egy Mali-G76-os GPU is, ami önmagában 40%-os sebességnövekedést jelent az elődhöz képes. És ennél talán még fontosabb, hogy idén már nem filléreskednek a RAM kapcsán sem, az S10 és az S10+ is 8 GB RAM-ot kap, alapesetben 128 GB-os tárhellyel, de a legislegdurvább Galaxy S10+-ban 12 GB RAM és 1 TB háttértár is lehet, ezt pedig azzal fejeli meg a Samsung, hogy fekete, vagy fehér színű kerámia hátlapot rak ezekre a spéci modellekre. Ami nem karcolódik. Ha valaki csak a hátlapra vágyna, annak is túl kell lépnie az alapmodellen, ez az anyaghasználat 512 GB tárhely esetén érhető el a legolcsóbban (és így sem lesz filléres). Viszont az összes S10 továbbra is bővíthető microSD-vel. A hardver hűtéséről hőkamrás megoldás gondoskodik a hátlap alatt.

Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10 [+]

Szóval a hardvert aktualizálták, ezzel együtt a szoftver kapcsán sem meglepő, hogy már az összes modell a 9-es Androiddal és a megújított Samsung rendszerrel, a OneUI-jal startol el, amiről írtunk egy csomót erre. Az viszont okvetlenül újdonság, hogy a koreai cég is berakta az ujjlenyomat olvasót a kijelző mögé, az ultrahangos technológiával működő, 3D-s információt raktározó modul az eddigi leggyorsabban operáló ilyen megoldás, ami a használat során egyre pontosabb lesz pont ennek a gépi tanulásnak köszönhetően és természetesen a Samsung azt ígéri, hogy a biomterikus azonosítónk a Knox által védett helyen tárolódik, így semmiféle körülmények között nem hagyhatja el a telefont. Ehhez egyébként tartozik arc alapú feloldás is, de hogy tényleg mennyire korrekt a dolog, azt majd csak a tesztben tudjuk kideríteni.

Megmaradtak a sztereó hangszórók is, de a Samsung kicsit a gamerekre is gondolt a Dolby Atmos támogatással és azzal, hogy a komolyabb játékok esetén gyakran használt Unity Engine-hez optimalizálta a rendszert. Nem tűnt el a IP68-as védettség, megmaradt a vezeték nélküli gyorstöltés lehetősége, de most már visszafele is működik a dolog, akárcsak a Huawei Mate 20 Prónál, itt is megtehetjük, hogy a telefon hátlapján használjuk töltőpadnak. A szintén új Galaxy Buds headsetet is lehet így tölteni. Ezt egyébként Wireless PowerShare-nek hívja a gyártó.

Galaxy Buds egy S10 hátlapján
Galaxy Buds egy S10 hátlapján [+]

És akkor a kamerás vonal, itt bőven van okosság. Egyrészt — ahogyan az várható volt — három szenzor került hátra mindkét terméknél. A felbontás minden alapestben 12 megapixeles, a látószögek térnek el. Pro Grade Camerának hívja a rendszert a Samsung, 45, 77 és 123 fokos látószögekről beszélhetünk, az elsővel kétszeres zoom érhető el, a másodikat tekintjük a szokásosnak, a harmadik pedig pont olyan széles, mint amit az emberi szem tud hozni, ehhez 16 megapixeles felbontás tartozik. Természetesen továbbra is van témafelismerő algoritmus, ami már 30 különböző dolgot detektál, dedikált éjszakai mód is van Super Night Shot néven, ami a Google és a Huawei megoldásához hasonlóan több képből rakja össze az eredményt úgy, hogy nem mosódik el az eredményt akkor sem, ha állvány nélkül dolgozunk. A normál lencse apertúrája változtatható (F/1.5 és F/2.4), a nagylátószögű viszont fixfókuszos, F/2.2-es apertúrával, itt majd érdekes lesz a képminőséget megnézni.

Három kamera került hátulra
Három kamera került hátulra [+]

Videót továbbra is 4K-ban tud felvenni a gép, a 45 és a 77 fokos szenzorokat OIS segíti hardveresen, de a Samsung is összerakott egy elsőre elég meggyőző stabilizációs algoritmust, ami még rá is dolgozik erre, hogy még simább és remegésmentesebb legyen a felvétel, erre roppant kíváncsiak vagyunk. És toltak egyet a 960 fps-es lassított felvételek idején is, most már 0,8 másodpercet lehet így rögzíteni, ami még mindig nem nagyon sok, de pont annyival több, hogy már sokkal használhatóbb, egy teljes mozgásfolyamat lassítva felvehető, mint amilyen egy kutya ugrása, egy gördeszkás mozdulatsor, vagy egy jól sikerült golfütés. Az előlapi kamerák 10 megapixelesek (F/1.9), autofókuszt is kaptak. Az S10+-ban a másodlagos előlapi szenzor egy mélységérzékelő 8 megpixeles felbontással, viszont mindkét telefon tud 4K-ban az előlapi kamerával is videót venni, OIS ugyan nincs, de némi szoftveres stabilizálás itt is akad.

Megmaradt a 3,5 mm-es jack csatlakozó
Megmaradt a 3,5 mm-es jack csatlakozó [+]

Az akkumulátorok kapcsán is bátrabbak lettek a Samsungnál, az S10-ben 3400 mAh-s, az S10+-ban pedig 4100 mAh-s telep található, adaptív gyorstöltéssel. Itt elég bizakodóak vagyunk, a 8 nm-os csíkszélesség, a 9-es Android és az elődmodellekhez képest nagyobb akkumulátor mindenképpen arra mutat, hogy az üzemidő szignifikánsan megnőhet. Oh, csak a rend kedvéért még egy apróság: továbbra is minden Samsung Galaxy S10-en van 3,5 mm-es jack csatlakozó.

A friss OneUI sötét módja az S10+-nál
A friss OneUI sötét módja az S10+-nál [+]

És akkor az árak, mert ez érdekel mindenkit. Az S10 Magyarországon bruttó 310 ezer forintról fog indulni, az S10+ pedig 345 ezer forintot kóstál. Ezek a 8/128-as modellek, innen indul az árszint, a történet vége pedig a 12/1024 (tehát az 1 TB tárhelyű), kerámia hátlapos S10+, aminek 549 ezer forint az ára. Ha valaki most hanyattesett, az egyrészt lapozzon egyet, másrészt tudjon róla, hogy az előrendelési akcióban (február 20-tól) az S10-ek mellé ajándékba adják a friss Galaxy Buds headsetet, aminek amúgy 48 ezer forintos bruttó ára van.

S10e és S10 5G

Mivel az S10 és az S10+ két elég méretes tepsi, plusz árban is markánsabbak, mint amennyiért tavaly az S9 értékesítése elindult, ezért keletkezett egy harmadik modell is az eddigiek mellé, ez pedig az S10e. És igazából első blikkre úgy tűnik, hogy ez sikerült a legjobban, amit talán csak azért érzünk így, mert olyan felhasználói igényekre reagál, amiket régóta mantráznak nálunk is a fórumban, plusz bizonyára a Samsungot is nyaggatták vele sokan.

Ez három, fontos dolgot eredményez a S10e kapcsán. Három nagyon lényeges tulajdonságot. Az S10e kicsi, sík a kijelzője és olcsóbb, mint a másik két masina. Ugyanakkor viszont meglehetősen kevés kompromisszumot kell kötni és van belőle sárga színű is.

Az S10e eltörpül egy Note9 mellett
Az S10e eltörpül egy Note9 mellett [+]

Az 5,8 inches kijelző önmagában még nem tűnik túl aprónak, de mellétettünk a fenti képen egy Note9-et, hogy érzékelhető legyen az eltérés. Az S10e például kisebb, mint egy Galaxy S8. Állati jó a fogása, a nem lekanyarodó kijelző pedig sokak kérése volt, egyrészt lehet rá rendesen fóliát tenni, másrészt kevésbé sérülékeny. Ez is AMOLED, de a felbontása csak Full HD. Viszont hardveresen nincs komolyabb megkötés, ugyanaz a chipset, a rendszer, a sebesség, a RAM mérete alapesetben “csak” 6 GB (ami még mindig bőven sok), az ujjlenyomat-olvasó pedig nem a kijelző mögött van, hanem a készülék oldalán, a bekapcsológombba rejtve.

Az S10e tényleg nagyon jól tenyérbe tud simulni
Az S10e tényleg nagyon jól tenyérbe tud simulni [+]

Hátul is látszik, hogy pár dolgot le kellett húzni a listáról, de azért a háromból kettő kamera megmaradt, a 77 és a 123 fokos látószög megvan, a zoomos lencse hiányzik. Specifikáció kapcsán egyébként innentől minden ugyanaz, itt is van Wireless PoweShare, a méret viszont az akkumulátor csak 3100 mAh-s (ami még mindig több, mint amit tavaly az S9 nyújtott). Az árazás 258 ezer forintról indul, lehet, hogy az S10e lesz a legnépszerűbb modell az új termékek között.

Hatalmas lett viszont az első 5G-s Samsung okostelefon
Hatalmas lett viszont az első 5G-s Samsung okostelefon [+]

Nem lehet viszont még egy ideig kapni az S10 5G-t, amit majd csak nyár elején dobnak piacra (és egyáltalán nem biztos, hogy nálunk is, hálózati támogatottság hiányában nem nagyon van értelme), ezért ennek nem tudjuk még az árát, de bizonyára nem lesz olcsó. Már csak azért sem, mert ez a többi S10-nél még egy lépéssel nagyobb, 6,7 hüvelykes kijelzőt hordoz magán, az akkumulátor már 4500 mAh-s, illetve kapott két extra kamerát is, amelyek 3D mélységérzékelésre képesek (ToF).

Egy ideig még minden gyártó büszkén rá fogja írni a készülékekre, ha azok 5G-re is képesek
Egy ideig még minden gyártó büszkén rá fogja írni a készülékekre, ha azok 5G-re is képesek [+]

És nyilvánvalóan, ahogyan az a nevében is benne van, ez az eszköz az egyik első olyan okostelefon, amely 5G hálózatokon is működni képes. Pont ezért nem is kapkodják el a piacra dobását, inkább egyfajta presztízstermék, amivel a Samsung mutatja, hogy elkötelezett az innováció mellett és már tud mutatni olyan készüléket, amely a jövő technológiáját használja.

Bog

Azóta történt

  • Variálható lesz a Bixby gomb funkciója

    Legalábbis minimálisan. A Samsung Galaxy S10 szériában lesz lehetőség más funkciót is adni a dedikált vezérlőnek.

  • Ilyen lehet a Galaxy Note10

    Akár Galaxy S10 Square is lehetne a neve, mivel úgy néz ki, mint a tollatlan Samsung csúcskészülék, szögletesebb kivitelben.