Motorola Edge 40 neo - színre és formára

Ez most a legolcsóbb prémium kategóriás Motorola, amely nem kicsit alapoz az impulzusvásárlásra, de objektíven nézve is vannak jó tulajdonságai.

Multimédia

Két kameránk van. Az elsődleges szenzor gyártóját szokás szerint nem kötik az orrunkra, de ez egy Omnivision OV50A 50 megapixeles felbontással és 1/1,55 inches mérettel, ami quad-Bayer megoldással 12,5 megapixeles fotókat állít elő. F/1,8-as blendével és optikai stabilizátorral érkezik. Az ultraszéles modult a Hynix szállítja be, itt 13 megapixeles a felbontás, van autofókusz hozzá a makrók kedvéért. Optikai zoom tehát nincs, de ha ügyes az algoritmus, akkor megoldja abból az 50 megapixelből. A Motorola azt mondja, hogy igyekeztek az algoritmussal nagyon, szóval bizakodva álltam neki a képkészítésnek először nappal:

50 MP

12,5 MP

2x zoom

13 MP ultraszéles

Nos. Nem vagyok elájulva. Teljes felbontásban a képek közepe oké, de a szélek felé erősen romlik a vonalélesség és sok lesz a zaj, túlzóan hangsúlyosok a kontrasztok és az élek. Ha a 12,5 megapixeles, alapmódot használjuk, akkor viszont egész jók a fotók, csak egy kicsit túl van tolva a kontraszt, de a részletesség megfelelő (főleg középen), a színek élénkek, jelentősebb képhibák nincsenek. A kétszeres zoom viszont egyértelműen túl van húzva kontraszt kapcsán, túl élesek a kontúrok, sok lesz a túlontúl hangsúlyossá tett részlet és emiatt növekszik a képzaj jelenléte is. De ha összevetem azzal, amit 50 megapixelből vágok ki, akkor kábé ugyanott vagyok, vagyis egy kicsit úgy érzem, hogy a Motorolánál nem nagyon törték össze magukat, hogy valamit optimalizáljanak, egyszerűen odaadják a kezünkbe az 50 megapixeles kép közepét, hogy nesze, itt egy zoom, ha már annyira akarod. Az ultraszéles kamera középszerű, érezhetően gyengébb dinamikával és puhább lencserajzolattal dolgozik, itt nem a zaj, hanem a túlzó elmosás lehet zavaró. De mi a helyzet este?

Főkamera

Ultraszéles

A főkamerával közepes színvonalú esti alkotásokat fogunk tudni lőni korrekt színkezeléssel, de az agresszív zajszűrés miatt elvesző részletességgel. Az ultraszéles modullal pedig inkább nem érdemes próbálkozni. Az előlapi kameránál állítható, hogy 32 megapixelt akarunk-e, vagy csak 8-at. Nem érdemes a magasabb felbontásra rámenni, minden homályos és elnagyolt lesz így, 8 megapixelen azonban van értelme szelfizni. Videót elöl 4K-ban vehetünk fel, van elektronikus stabilizáció egész jó hatásfokkal, a képminőség nappal hellyel-közzel rendben van, este sokkal kevésbé, viszont meglepően jó a hang, forgalmas környéken is tisztán érthető a beszéd:


A hátlapi kameráknál a videózás közbeni látószögváltás nem opció. Amit 4K esetén még hajlandó vagyok elfogadni az ISP korlátai miatt, de Full HD mellett már csak azért sem, mert olyan üzemmód bezzeg van, hogy az előlapi és a hátlapi kamerával egyszerre veszek fel mozit, vagyis képes a rendszer két inputot kezelni, tehát ez egy béna szoftveres limitáció. Mutatok pár felvételt:
A problémám az, hogy nappal mindkét kamera tök jó. Lenne! De ha figyelmesen nézzük, akkor észre lehet venni, hogy bizonytalankodik a fókusz, egy-egy villanásnyi időre elveszik, majd nagyon hamar újra megtalálja az élességet, de ez akkor is nagyon zavaró. Az ultraszéles modulnál jobban kijön a probléma, ha pedig este videóznánk, akkor meg már nem lehet nem észrevenni, így akad össze az OIS, az EIS és az algoritmus, ami azért roppant bosszantó, mert a hang és a képminőség ettől eltekintve bőven megállja a helyét ebben az árkategóriában.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Motorola Edge 40 - jó bőr

    Lazán hazafutást üt a Motorola, idén két telefonnal sikerült elérniük azt, amihez tavaly öt modell kellett.

Hirdetés