Motorola Edge 40 neo - színre és formára

Ez most a legolcsóbb prémium kategóriás Motorola, amely nem kicsit alapoz az impulzusvásárlásra, de objektíven nézve is vannak jó tulajdonságai.

Adatátvitel, akkumulátor

5G van minden hazai frekvencián, a Wifi 6 szintén adott, ahogyan az 5.3-as Bluetooth sem hiányzik. A készülék villámgyorsan fog pozíciót is műholdak segítségével, a hátlap alatt pedig természetesen ott az NFC. A felsőbb kategóriás Motorolák nagy előnye egyrészt a Moto Connect, ami Mirrorlink segítségével oszt meg képernyőt, de ennél is jobb a Ready For, ami vezeték nélküli képernyőtükrözést és desktop jellegű használatot éppúgy lehetővé tesz, mint egy PC-re telepíthető segédprogrammal a telefon és a számítógép közötti akadásmentes együttműködést, legyen szó fájlok mozgatásáról, hívások kezeléséről, vagy a telefon kijelzőjének megjelenítéséről. Ezt a Motorola már évek óta csiszolgatja és bár talán nem éri el a DeX szintjét (mondjuk kapásból nincs kliens Macre), bőven használható és nem is bonyolult telepíteni és konfigurálni.

[+]

A hátlap alá 5000 mAh-s akkumulátort tettek be, ami szép teljesítmény egy ilyen vékony készülékház esetén úgy, hogy a 68 wattos töltés is a képességeket gyarapítja, a dobozban pedig ott van a töltőfej. Jól bírja a napi kiképzést az akkumulátor is: simán jók vagyunk estig, de még másnap délutánig is eldöcög a motyó kellően óvatos használat mellett. Full HD felbontású videót streameltem WiFi-n, ezt 16 órán keresztül tudta szolgáltatni a termék 60%-os fényerő mellett, ami szép teljesítmény. Vezeték nélküli töltés azonban nincs, noha ez benne volt a tavalyi termékben.


[+]

Motorola Edge 40 neo
Pro
Vékony, könnyű készülékház, egyedi műbőr hátlap
Remek, 144 Hz-es pOLED kijelző
68 wattos gyorstöltés, töltő és tok a dobozban
Sztereó hangszórók
IP68-as védelem
5G, eSIM, Wi-Fi 6
Android 13 letisztult rendszerfelülettel, Ready For funkcióval
Korrekt árazás
Kontra
Rosszul kalibrált OIS, gyenge videós teljesítmény
A konkurenciához képest kevesebb szoftveres támogatás (2 + 1 év)
Ívelt kijelző
Nincs vezeték nélküli töltés
Nincs infra, FM-rádió, 3,5 mm-es jack
Pontozás
Kialakítás, védelem 9 pont
Kijelző 9 pont
Sebesség 7 pont
Szoftverfelület 8 pont
Fotózás, videózás 7 pont
Hangminőség 8 pont
Adatkommunikáció 9 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 8 pont
Indulóár: 12/256 GB, HUF 154 990

Összegzés. Egyrészt örömteli, hogy az Edge 30 neo utódja kapásból olcsóbb lett, mint amennyiért tavaly az előd kaphatóvá vált, miközben fejlődött a chipset, több a RAM, a tárhely, nagyobb az akku és megkapta az IP68-as tanúsítványt is. De fotózásban érzésem szerint nem léptünk előre, viszont a videóknál már van 4K opció normális minőségű hanggal, ám hullámzó fókusszal. Ez utóbbin lehet szoftveresen javítani, bízzunk benne, hogy megteszik. Eltűnt ugyanakkor a vezeték nélküli töltés lehetősége, ami sokaknak mindegy, de akik már megszokták, azoknak fog hiányozni. Viszont a kijelző kissé nagyobb lett és talán jobb is (a 144 Hz a 120 Hz-cel szemben kvázi mindegy), a készülékház kecses, jó minőségű, a Pantone színei ütősek, a mellékelt környezetbarát tok kiváló kis extra, a dobozból nem kispórolt töltőért szintén jár a vállonveregetés, szóval bőven akadnak pozitívumok. Ám akadnak konkurensek is, kapásból mondanék négyet. Az egyik a terméktámogatási éltanuló Galaxy A54, ami nagyon hasonló ajánlat nagyon hasonló áron, töltési sebességben ugyan lemarad, de a főkamera kapcsán előnyben van. Ott van aztán a félig hivatalos Poco F5, ami szanaszét gyalázza hardveresen a Motorolát (és szinte bármi mást is ennyi pénzért), de egyelőre még nem dőlt el, hogy lesz-e itthon hivatalosan. Az viszont biztos, hogy a Google Pixel 7a nem lesz, pedig kamerában ez a legjobb vétel az árszinten, csak az a fránya 5G-s támogatás hiányzik belőle fájóan. Jó döntés lehet a Xiaomi 13 Lite is, erősebb hardverrel, keretbe rejtett előlapi vakuval, szóval még a 155 ezer forintos nyitóár mellett is akadnak alternatívák. Az Edge 40 neo viszont a Samsung kivételével az összessel szemben ott mosolyog majd a boltok polcain és a szolgáltatóknál, vonzó külseje, minőségi összeszerelése, barátságos csomagolása és kedves apróságai sok hibáját feledtetni fogják, szóval bízva némi korrekciós későbbi szoftverfrissítésben (elsősorban a kamerát érintve), tudunk rá adni egy plecsnit. Csak épp szerencsétlenül jön ki, hogy pont akciós a Moto Edge 40.

Motorola Edge 40 neo

Bog

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Motorola Edge 40 - jó bőr

    Lazán hazafutást üt a Motorola, idén két telefonnal sikerült elérniük azt, amihez tavaly öt modell kellett.

Hirdetés