Hirdetés

Monacor DVA-110DOOR - a kapu fix, a csengő nem

Bevezető

Csöngettek. A kamerán két jól fésült, megnyerő arcú fiatalember látszik, némi átszellemültséggel a nézésükben. Beleszólok, hogy tessék, roppant udvariasan azt kérdezik, hogy volna-e kedvem kisétálni hozzájuk beszélgetni. Miről? Hogy hogyan lehetünk boldogok. Hát persze, megint hittérítők, időről-időre felbukkannak, egyszer szántam rá 30-40 percet, hogy meggyőzzük egymást, de most nincs kedvem. Sátánista vagyok, felelem, a biztonság kedvéért még valami hörgést is hozzáteszek, látom, ahogyan sietve, fejcsóválva távoznak. Hopp, megint csöngetett valaki, ránézek a kamerára. Vízóra-leolvasás, már tényleg rég volt utoljára, gyorsan elmondom neki, hogy hol találja meg a kapu mellett az aknát, beengedem (bzzzz), tudja a dolgát, felírja, elmegy. Estefelé újabb csöngetés, a képen a szomszéd kiscsajt látom, két házzal lentebb laknak, gyakran találkozunk, ismerjük egymást. Azt mondja, hogy már megint elkóborolt a macskánk, náluk bukkant fel és tényleg, ott van a karjaiban, bár sötét van, de az infrás kamera miatt tisztán ki tudom venni. Ne haragudj, mondom, nem maradhat nálatok még pár órát? Ez kissé megzavarja a lányt, aki meglepve pislog ki a sapkája alól, miért nem jössz érte ki most?

Hirdetés

Mert nem vagyok otthon.


[+]

A kaputelefonom ugyanis egy Monacor DVA-110DOOR nevű termék, amely WiFi-hálózaton keresztül a telefonomra küldi az értesítést és a kamera képét is ezen keresztül nézem, ezen keresztül bájcsevegek.


[+]

Nyilván a fenti történetek a fikció kategóriájába tartoznak, de akár meg is történhettek volna. Hogy mi az értelme egy ilyen berendezésnek, az talán a fentiekből kiderül, de itt még nincs vége. Bármikor, bárhol dönthetek úgy, hogy kinézek a kapun kívülre, amiben nem az a lényeg, hogy látom, hogy épp mi történik (mert hát ugye mondjuk 20 km messziről honnan tudnám, hogy mikor kell kinézni?), hanem az, hogy tudom nyitni is az ajtót. Ez pedig elég hasznos akkor, amikor az ember hazafelé kolbászol és nem akar a kulccsal szórakozni, ahogy közeledem az utcán, már nyitom is magamnak a kaput és besétálok. Ezen egyébként lehetne egyet csavarni, ha lenne egy NFC chip a külső egységen, ahová odaérintem a telefonom és beenged, de talán majd egy következő modellnél nem csak nekem jut eszembe ez a megoldás.


[+]

A Monacor DVA-110DOOR azonban nem minden esetben ideális megoldás, viszont van egy csomó további funkciója. Beszerelni azért nem olyan triviális, mint egy filléres, vezeték nélküli csengőt, cserébe jóval többet tud. És jóval drágább is, most kábé 90 ezer forintért lehet hozzájutni (de szerintem azért megy ez majd lentebb), ami bizony nem kevés, éppen ezért lehetnek is elvárásaink a masinával szemben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • A Fibaro egyéni okosotthon megoldásai

    A lengyel székhelyű gyártó és hazai partnere nem a polcról levehető és otthon összerakható filozófiát követi, ezért jóval több bennük a lehetőség.

Előzmények

Hirdetés