Monacor DVA-110DOOR - a kapu fix, a csengő nem

Hirdetés

Alkalmazás

A berendezés a SafeSmart alkalmazás telepítésével válik működőképessé. Ez Androidra, iOS-re és Windowsra is elérhető. Kell hozzá egy ingyenes regisztráció, utána fel kell tennünk arra a WiFi hálózatra a telefonunkat, amelyiken a csengő is kéne kommunikáljon, kapunk egy QR-kódot, amit meg kell mutatni a kamerának és innentől beállítja magát, illetve a telefonunkat hozzá is rendeli adminisztrátorként a rendszerhez. Ezután a szoftver segítségével tudunk további eszközöket felvenni a listára.


[+]

Az app angol nyelvű, de óriási nyelvtudás azért nem kell hozzá. A főoldalon látjuk az összes csatlakoztatott berendezést (lévén a rendszerbe további kamerák integrálhatók), ezekre kattintva pedig rögtön élőképet látunk és beszélgethetünk is, hiszen egy kaputelefonnál azért nem árt, ha nem jelnyelvvel kommunikálunk, pláne azért, mert aki ott álldogál a bejáratnál az bizony rólunk belőlünk nem fog látni semmit, csak a hangunkat hallja majd. Az élőképről egy gombnyomással tudjuk nyitni az ajtót — feltéve, hogy be van kötve a mágneszár. Nyilván ez azt is jelenti, hogy nem kell ahhoz csöngetni, hogy előhívjuk a kamera által látottakat, tehát bármikor kipillanthatunk a kapun kívülre, illetve magunknak is nyitogathatjuk azt.

Csöngettem, valaki engedjen be!
Csöngettem, valaki engedjen be! [+]

A beállítások között a riasztási paraméterek tekergetése bír még hozzáadott értékkel. Egyrészt nyilván kalibrálható, hogy milyen eszközökre menjen értesítés. Egyszerre többen is láthatjuk a kamera képét, többen is diskurálhatunk az ott álldogáló jóemberrel és bármelyikünk tudja nyitni a kaput is. Az alkalmazás állandóan fut a háttérben (kis piktorgram is jelzi ezt az állapotsávban, de ez lekapcsolható), ha valaki megnyomja a csengőt, akkor maga a szerkezet is kiad magából egy klasszikus ding-dong effektet, a telefonunkon pedig felugrik egy ablak, hogy hahó, csöngettek. Eldönthetjük, hogy akkor megnézzük-e, hogy ki az, vagy figyelmen kívül hagyjuk. Ez utóbbi esetben az is állítható, hogy a következő hány másodpercben történő további csöngetéseket ne jelezze a szoftver.


[+]

Van még néhány apróság, amit lehet állítgatni, az időt és a dátumot magától is tudja a berendezés, ha a neten lóg, de például kérhetünk időzített felvételt. A szoftver támogatja a mozgásérzékelős kamerákat is, a kaputelefonunk azonban nem ilyen. Viszont a gyárilag bent levő, 8 GB-os microSD-re az összes csengetéssel kapcsolatos videót rögzíti. Este automatikusan bekapcsolnak az infravörös ledek, amelyek segítenek abban, hogy felismerjük a vendégünket. Ha szeretnénk, akkor a riasztásokról emailt is küld a megadott címekre a rendszer. És van még egy spéci szolgáltatás, egyik kaputelefonról fel lehet hívni a másikat, ha tudjuk annak az ID-ját, nem mintha ez egy olyan megoldás lenne, amit bármikor is eszembe jutna használni.


[+]

Összegzés. Egyértelmű, hogy a Monacor által forgalmazott eszköz rétegtermék. Családi házak tulajdonosai (akiknek van okostelefonjuk), adott esetben kisebb cégek, raktárak munkatársai, akik nem hallják a csengőt, vagy nincsenek mindig a helyszínen jöhetnek szóba. Az árazás — finoman fogalmazva — is csökkenti a vevőkör méretét, noha azért ha az ember szétnéz a piacon, akkor azt fogja látni, hogy a vezeték nélküli, videós kaputelefonok is 50 ezer forintról indulnak, okostelefonos kiterjesztéssel pedig alig-alig van alternatíva, ezeknek pedig nyilván kicsit még magasabb az áruk. A tesztelt Monacor tehát nem tartozik a filléres csecsebecsék közé, de a külső egység időtálló kialakítása, illetve a mellékelt szoftver használhatósága mindenképpen előnyére válik. Ráadásul további IP kamerák is csatlakoztathatók a rendszerhez, amelyeknek a képét akkor is láthatjuk, ha a világ másik felén vagyunk éppen.

Bog

A tesztkészülék a Monacor jóvoltából jutott el hozzánk. Köszönjük.

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Hirdetés

Azóta történt

  • A Fibaro egyéni okosotthon megoldásai

    A lengyel székhelyű gyártó és hazai partnere nem a polcról levehető és otthon összerakható filozófiát követi, ezért jóval több bennük a lehetőség.

Előzmények

Hirdetés