Új Android még nincs, okosóra és olcsó okostelefon van

Hirdetés

Mi az a Google I/O?

Minden évben van egy óriási, több napos fejlesztői konferencia, amit a Google rendez. Az I/O névre keresztelt eseményen több ezer fejlesztő vesz részt, de igen nagy médiafigyelem is kíséri, hiszen rendre itt mutatkoznak be azok az újdonságok, amelyek meghatározzák a közeljövő Google eszközeit. Itt szokott debütálni az új Android, az utóbbi időkben konkrét termékeket is bejelentettek, talán nem kell mantrázni, hogy például a Google Glass bemutatása is mekkorát durrant, tehát nem meglepő, hogy igen sokan kísérik figyelemmel a nyitó prezentációt, ami idén sem sikeredett rövidre.

A több mint két órás előadáson végigszáguldottunk a Google rendszerein, szolgáltatásain és furcsa kettősséggel álltunk fel a képernyő elől, amikor vége lett. Egyrészt tényleg számos újdonságot láthattunk, de valahogyan az igazán nagy durranások most elmaradtak, például még nem kapjuk meg az új Android rendszert, habár így is igen sok részletet láthattunk belőle. A várakozásoknak megfelelően viszont hangsúlyos szerepet kaptak az okosórák, beköltözött az Android a tévékbe, sok újítással jött az autóipari részleg is, szó esett a Chromebookról, a felhőszolgáltatásokról, az alkalmazásboltról, s persze számtalan olyan fejlesztői újdonságról rántották le a leplet, amelyek a közeljövő alkalmazásait alapvetően meghatározhatják.

A Google I/O-n hatezer fejlesztő vett részt, a cég örömmel jelentette be, hogy egyre nagyobb számban képviseltetik magukat a hölgyek a hallgatóságban. Mint minden évben, most is látványos grafikonokkal szemléltették, hogy milyen durva ütemben növekszik az Android platform elterjedtsége, ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy milyen sok olyan régió van a világon, ahol még az okostelefonok népszerűsége a nullához közelít. Nyilván azért lebegtették be ezt a térképet, hogy utána valamiféle választ is adhassanak arra, hogy a Google-nél hogyan képzelik el több milliárd ember okos eszközökkel való megfertőzését.

Természetesen mint minden hasonló show, a Google I/O is igen látványosan indult, egy kissé steampunk beütésű, óriási elemekből álló mechanikus-digitális óraszerkezet mutatta, hogy mennyi idő van még hátra a kezdésig, ám nekünk, mobilosoknak az I/O hagyott némi hiányérzetet, hiszen kevés konkrét eszközt láthattunk, az új Androidra pedig még egy ideig várnunk kell. Amit viszont megszellőztettek, az ígéretesnek tűnik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés