Hirdetés

Kezünkben a Windows Phone 7

Hirdetés

Előszó, történelem

Ezt a cikket már egy hónappal ezelőtt is megírhattuk volna, akkor fordult ugyanis velünk elő először, hogy láthattuk a Microsoft legújabb mobil operációs rendszerének "bétás" változatát. A gond csak az, hogy egy olyan készüléken futott, ami bár nagyon is valóságos, papíron nem létezik és egy ideig még nem is fog, tehát olyan komoly üzleti titokról van szó, mellyel mi sem akarunk játszani. Épp ezért ez a cikk szerényen illusztrált lesz, tényekre és a mi benyomásainkra épít, ugyanis nem szabad, hogy kiderüljön, hogy milyen vas volt nálunk, melyen a Windows Phone 7 futott. Ez most sajnos egy ilyen kör, de nincs mit tenni, a magyar újságírók és fejlesztők a jelek szerint nem kapnak tesztkészüléket a Microsofttól, örülünk is, hogy ha nagy titkolózás közepette ugyan, de legalább eljutott hozzánk egy ilyen modell.

A Windows Phone 7 nem más, mint a Microsoft finoman szólva is megkésett válasza az iPhone-ra és az Androidra, tehát egy olyan érintőkijelzős telefonokra optimalizált operációs rendszer, mely minden szempontból szakít az elődökkel, mondhatni, hogy nulláról írták újra. A legfontosabb elvárás vele kapcsolatban egy jó kezelőfelület és egy kellemes sebesség, a korábbi verziók ugyanis ezek közül semelyikkel nem rendelkeztek, holott a piacnak ezek alapvető igényei, vagy másképp fogalmazva: ha ez nincs, akkor semmi nincs. A Windows Mobile fejlödéstörténetét ide, a 6.5-ös verzió bemutatását pedig ide kattintva lehet elolvasni, ha valakit érdekel.

Az egészen biztos, hogy a redmondi cégóriás elképesztő mennyiségű pénzzel és egy nagyon erős marketinghadjárattal fogja megtámogatni az új operációs rendszert, mert ha nem teszi, akkor gyakorlatilag örökre lemondhat a telekommunikációs piac tortájának szeletéről, pedig minden oka megvan rá, hogy akarjon egyet magának. Az persze más kérdés, hogy a gyakorlatban milyen is az a rendszer, melyet olvasóink eddig csak külföldi szájtok által készített képeken láthattak, mert bár a Microsoft ígért már nekünk sok jót, a gyakorlati megvalósítás nem minden esetben volt az erősségük. Nézzük hát, hogy milyen a Windows Phone 7 bétás változata!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés