Kilenc telefonnal startolt el a Windows Phone 7

Október 11-én, magyar idő szerint valamivel 16 óra előtt az Egyesült Államokban Steve Ballmer hivatalosan is útjára bocsátotta a Microsoft régóta várt új mobilos operációs rendszerét, amely szakítva az elődökkel a Windows Phone 7 nevet kapta. Az LG, a Vodafone és a Microsoft a hazai újságíróknak szervezett sajtótájékoztatót ezzel egyidőben.

Az új Windows Phone 7 teljesen szakít az elődökkel nem csak nevében, de felépítésében, illetve - s ez a vásárlók szempontjából a legfontosabb - felhasználói felületét tekintve is. A start kapcsán összesen kilenc készülék bejelentése is megtörtént, a magyar piacon hamarosan a Samsung és az LG modelljein keresztül lesz elérhető az új rendszer. A két koreai gyártón kívül Windows Phone 7 köré épít telefont a HTC és a Dell is, utóbbi strapabíró eszközzel örvendezteti meg a nagyérdeműt.

Az új Windows Phone 7 jelmondata a delightfully mine, ergo a középpontban a testreszabhatóság áll. Ehhez képest talán meglepő, hogy a rendszer igen minimális mennyiségű grafikával dolgozik, a vezérelv szerint a felület inkább a szellősen, jól olvashatóan elhelyezett szövegekre épít, amit színes téglalapok (tile) különítenek el egymástól. Ezen elemek sorrendje viszont tetszőlegesen módosítható, az alapfunkciókon túl (telefonálás, üzenetkezelés, naptár) a Microsoft elképzelése szerint az egymáshoz tartozó funkciókat úgynevezett hubokra szegmentálják.

A hubok a következők lesznek:

  • People - itt vannak a kontaktok, amiket a rendszer a SIM-ről, a Windows Live-ról, a Facebookról és a vállalati telefonkönyvből szedeget össze
  • Xbox Live - itthon még nem elérhető ugyan, de itt lesznek a játékok és a multiplayer lehetőségek is
  • Zune - ide kerül a médialejátszó, a Microsoft Zune készülékekből ismert menürendszerrel
  • Office - teljeskörű irodai támogatás, szerkeszteni is lehet a dokumentumokat
  • Marketplace - ez az online áruház, amely szintén nem lesz egy ideig elérhető hazánkban

A Windows Phone 7 egyelőre angol nyelvi támogatással érkezik, a magyarításra valószínűleg a jövő év elejéig várnunk kell. DivX támogatás még nincs, a flash kapcsán ugyanez az álláspont. A böngésző az IE8, a kereső a Bing, a Microsoft viszont beengedi a Google-t is a készülékre, a Maps például elérhető. A most bejelentett rendszerre épülő LG telefon október 21-től lesz kapható, itthon egyelőre csak a Vodafone kínálatában.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés