Az okostelefonok biztonsági kockázatai

Hirdetés

Miről is beszélünk?

Sokan valószínűleg nem is realizálták, de bizony lassan a 10. évfordulóját ünnepelhetjük az első Symbian operációs rendszert futtató okostelefon, a Nokia 7650 megjelenésének. A piac ezalatt az évtized alatt rengeteg dolgoban változott, maguk a készülékek, a szó "modern értelmében" vett okostelefonok is egészen mások, mint amilyenek pár évvel ezelőtt voltak. Ezzel együtt a felhasználói szokások is jelentősen változtak, a mobilinternet megjelenésével és árcsökkenésével együtt az adatainkhoz való hozzáállásunk is sokat változott. Mindenki élvezi az új vívmányok előnyeit, arra azonban kevesen gondolnak, hogy az emberek gyakorlatilag a fél életüket a zsebükben hordják az okostelefonukon. Ez pedig problémákhoz vezethet.

Az IT-biztonsági szakma ezt a jelenséget sérülékenységnek hívja, az okostelefonok pedig bizony egyre sérülékenyebbek - legalábbis ez derült ki a Kürt Zrt. sajtótájékoztatóján elhangzottakból. Ennek oka nem csak az, hogy az okostelefonok száma rohamosan nő, bár ez is benne van; most először hallhattunk statisztikákat a magyarországi eladásokról, melyek tanúsága szerint 2009-ben 236 000, 2010-ben pedig 501 000 okostelefont értékesítettek Magyarországon. Ez a szám jövőre várhatóan 1 000 000 fölött lesz, magyarán lassan a lakosság ötödének okostelefonja van; ugyanez máshonnan megközelítve azt jelenti, hogy minden második munkavállalónak okostelefonja lesz az év végére. Az adatszerzésnél az alapok persze ettől függetlenek és nem is változtak; vannak támadók és vannak azok, akiket megtámadnak. A támadások száma viszont az elmúlt években rohamosan megnőtt, egyes statisztikai adatok szerint öt-hétszeres növekedésről beszélhetünk, amiben a már említettek mellett az is fontos szerepet játszik, hogy a felhasználók egyre több dologra használják mobilkészülékeiket, egyre több adatot tartanak rajta.

Így lehet az, hogy pár éve nevettünk az antivírus szoftverek symbianos változatain, ma pedig olyan dolgokról kell beszélnünk, mint a mobiltelefonos adatbiztonság. Mindehhez hozzájön az Apple és az Android körüli botrány, felröppentek ugyanis olyan hírek, hogy az okostelefonok folyamatosan logolják (és esetleg tovább is küldik a gyártók felé) azt, hogy merre jár az ember. A téma aktuális és forró, csapjunk is a lovak közé!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés