iPhone 12 mini - kicsi a bors, de bitang erős

Nincs párja ma az 5G-s Apple minitelefonnak, töltőből viszont szükség lesz egy párra.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Az iPhone 12 mini egy nanoSIM-et fogad be, de ott a dual SIM-es működéshez a bizonyos szolgáltatóknál programozható eSIM. Az összes hazai 4G LTE sáv támogatott, és újdonság az 5G adatkapcsolat sub-6GHz NR sávokkal (N1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 20, 25, 28, 38, 40, 41, 66, 77, 78, 79). Csak van egy kis bökkenő: egyelőre úgy tűnik, kizárólag egy SIM-es módban kapcsolódhatunk 5G-re, dual SIM-es használat során nem. A vételi és beszélgetési minőség mindenesetre remek, zajos környezetben is érteni a másikat, plusz jófajták a mikrofonok a túloldal elmondása szerint. A kétcsatornás WiFi 6 modem érzékenységét közepesnek mondanám (802.11a/b/g/n/ac/ax, HotSpot), a Bluetooth 5.0-s (A2DP, LE). A pozíciószerzés villámgyors az A-GPS és a műholdak segítségével (GPS, Galileo, GLONASS, BeiDou, QZSS), iránytű is van, akárcsak gyorsulásmérő, giroszkóp, barométer és NFC. Kimaradt viszont az infra és a Type-C port, USB 3.x átvitellel, így már kisebb videofájlok átemelése kínkeservesen lassú a nettó e-szemétnek számító, USB 2.0-s Lightning porton, nagyobbakat pedig se Dell ultrabookra, se ultramodern gaming PC-re nem sikerült átvinnem random megszakadás nélkül. A felhőbe való feltöltés pedig a „videó előkészítése” üzenetnél akadt meg, úgyhogy AirDroiddal tudtam csak a hatalmas állományokat átvinni. Elképzelni se tudom, hogy aki lő 40 GB-nyi családi 4K videót, milyen kínszenvedés árán képes a számítógépre juttatni vágás céljából, és ez 300 rugóért nem állapot.


[+]

2227 mAh-s teleppel akkor se számítson senki hosszú üzemidőre, ha a mini elfér a férfitenyérben. A képernyőidőt 3,5 - 4,5 óra közé saccolnám két lomha töltés között, hacsak nem vásárol az ember kompatibilis gyorstöltőt a vezetékes vagy vezetékmentes fajtából. Egyiket se biztosítja a csomagolásban az Apple, a spórolást környezettudatossággal palástolni pedig sokadjára is gyomorforgató dolog. És akkor ugyebár ott a Lightning csatlakozó a kábel egyik végén, míg a Type-C a másikon ehhez passzoló adaptert kíván – ilyen se lapul minden szekrényben, a régi USB-A típusúak így e-szemétnek tekinthetők.


[+]

Persze megvan a Qi töltés lehetősége, csak precízen kell hagyományos töltőpadra helyezni a minit, hogy az átvitel meginduljon. A mágneses MagSafe kiegészítők ugyanakkor pontosan cuppannak a hátlapra, és stabilan ott is maradnak, ügyes az újítás. Persze akármit csinálunk, a többség naponta fogja tölteni parányi iPhone-ját, egy szűk réteg pedig már kora délután fészkelődhet – főleg, ha 3D játék, 5G adatkapcsolat, 4K felvétel és navigáció a használat része. Pár extra grammot és millimétert egy kövérebb telepért szerintem a legádázabb iPhone rajongó is bevállalt volna, ha cserébe a mini tovább bírja.


[+]

Apple iPhone 12 mini
Pro
Perfekt méret egykezes használathoz
Tökéletes összeszerelés, IP68 és Ceramic Shield védelem
Kiemelkedő sebesség és ökoszisztéma
Csúcshardver és 5G
Praktikus MagSafe töltő
Kontra
Gyenge üzemidő
Csigatempójú kábeles adatátvitel elöregedett Lightning porton
Még a töltőadaptert is külön vehetjük meg
60 Hz-en ragadt a képernyő képfrissítése
Hiányzó zoomakamera, szupermakró mód
Szűk egynapos üzemidő
Pontozás
Kialakítás, védelem 10 pont
Kijelző 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftverfelület 9 pont
Fotózás, videózás 8 pont
Hangminőség 9 pont
Adatkommunikáció 9 pont
Üzemidő 6 pont
Ár/érték arány 7 pont
Indulóár (4/64 GB, HUF) 299 990

Vannak kitűnő mobilok, amelyek elvesznek a konkurenciarengetegben, és akadnak olyanok, amelyek egyszerűen páratlanok – pont ilyen az iPhone 12 mini, az egyetlen 5G-s kompakt telefon 2020-ban, tökéletes összeszereléssel és makulátlan egykezes használattal. Remélhetőleg tanulnak a sikeréből a riválisok, és ismét lesz értelmezhető méretválaszték a sok tepsi között, addig mindenesetre a legkisebb 5G-s almát fogják vinni, mint a cukrot, ha ki is osztok neki pár fekete pontot. Jár a körmös a rövid üzemidőért, a 60 Hz-es panelért, a zárt rendszerért, lomha Lightning portért, valamint az adapter és a zoomkamera kispórolásért – 300 ezer forintért, 64 GB-os változatban ezek komolyabb botlások.

Ezt leszámítva azonban a mini ízig-vérig csúcskészülék törpeméretben, és bár az iPhone SE jóval kedvezőbb áron kapható, lassabb hardvert, kevesebb kamerafunkciót és régebbi adatkommunikációs csomagot kínál, apróbb, életlenebb panellel. A mini OLED kijelzője ugyanis kitűnő, akárcsak példátlanul jó összeszerelési minősége és előnyös szögletessége. Ehhez pedig minden almás mobil esetében komplett ökoszisztéma, eszközökön átívelő összhang és hosszú évekig tartó terméktámogatás jár, így nem kérdés az ajánlott plecsni egy apró szörnyetegért. Nekem a bejelentéstől kezdve tetszett a mini koncepciója, de a használat során derült ki igazán, mennyire tuti a kényelmes egykezes használat és az észrevétlen hordozás, kellő méretű kijelzővel, így nehezen csomagoltam az apróságot vissza. Csak a fránya noccsot száműzzék jövőre, plusz rakjanak hátra egy zoomkamerát és autofókuszos ultraszéleset – így is esélyes, hogy az iPhone 13 mini érkezéséig nem lesz ennél jobb kompakt ajánlat.

Bone123 a.k.a. Hidegkuti Zoltán

Apple iPhone 12 mini

A készüléket az iStyle ajánlotta fel tesztre és itt rendelhető meg, a lehetőséget köszönjük!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Mini a bors, de erős

    A legkisebb és a legnagyobb iPhone 12 is ellátogatott Zack Nelson gyötréstesztjére. Spoiler: ezúttal nincs bend gate.

Hirdetés