Megérkezett az iPhone 11-széria

A szeptemberi Apple-bemutatók fénypontja, mikor lehull a lepel az új mobilokról: három modell frissült, újdonságból pedig jutott bőven.

Ismét csavartak egyet a nevezéktanon az Apple-nél: egyrészt, a X-nél bevezetett római számozással teljesen felhagytak, másrészt nincs többé R-utótaggal degradált olcsóbb modell: az alapváltozatot nemes egyszerűséggel iPhone 11-nek hívják, a drágább változatok pedig iPhone 11 Pro és iPhone 11 Pro Max néven futnak. Összefoglaló cikkünkben megőrizzük az előadás eredeti menetét, és az olcsóbbtól a komolyabb modellig haladunk.


[+]

Az iPhone XR most már hivatalosan is az előző széria legnépszerűbb modellje volt, így nyilvánvaló, hogy komoly hangsúly van az utódon, amit most iPhone 11-nek hívnak. A megannyi színváltozatban (fehér, fekete, zöld, sárga, lila és piros) elérhető mobil leglátványosabb újdonsága a dupla kamera: 12 megapixelen mostantól nem csak hagyományos nagylátóban, 26 mm-re átszámolható gyújtótávolságon fotózhatunk optikai képstabilizátorral és f/1,8-as apertúrával, hanem jár mellé egy széleslátó is, amit pontosan lefelezi ezt: 13 mm-es gyújtótávolságával, 120 fokos látószögével igen hangulatos fotók készülhetnek, egy f/2,4-es optika támogatásával.


[+]

Távolra továbbra is csak a digitális zoom fog segíteni, maximum 5-szörös. Szoftveres extrák között az okos HDR és a dedikált éjszakai mód bukkan fel, videózásnál pedig Cinematic mód és a fotó gomb hosszú nyomására történő gyorsfelvétel lett része a repertoárnak. A vaku duplatónusú, állítólag 36%-kal világosabb. 4K-ban 60 fps-re képes az iPhone 11, de ha bekapcsoljuk a bővített dinamikatartományt, akkor is csak 50 fps-re esnek vissza a lehetőségeink 4K-ban.


[+]

Elöl 12 megapixeles szelfikamera áll rendelkezésre, a korábbinál szélesebb látószöggel, és szintén 4K-képességekkel: 60 fps-sel normál, 30-cal pedig a bővített dinamikatartományú módban. Van előlapi lassított felvétel is, ezt az Apple slofie mozaikkifejezéssel látta el. Gyorsult a Face ID, lett Dolby Atmos támogatás és belekerült a cég legújabb rendszerchipje, a 7 nanométeres A13 Bionic is, ami CPU és GPU-teljesítményben is leüti a Snapdragon 855-öt, legalábbis az Apple szerint.

Még mindig a legolcsóbb a legszínesebb: íme, a normál iPhone 11-ek
Még mindig a legolcsóbb a legszínesebb: íme, a normál iPhone 11-ek [+]

Az IP68 védettségű, víz- és porálló mobil gigabites LTE-t kapott, kijelzője IPS-technológiájú, 6,1 hüvelykes, továbbra sem Full HD-s, 828 x 1792 pixelt jelenít meg. Hazánkban 289 990 forinttól előrendelhető szeptember 13-ától. 64 GB az alapmodell, emellett 128 és 256 GB-os változatok érhetők el belőle.

Ezek itt már a Pro modellek, masszív méretkülönbséggel
Ezek itt már a Pro modellek, masszív méretkülönbséggel

Jöhet a két igazi finomság, az iPhone 11 Pro és 11 Pro Max. A méretek nagyjából az XS és XS Max-vonalat követik, a kisebbik modell 5,8 hüvelykes, a nagyobbik pedig 6,5 hüvelykes kijelzőt kapott, OLED technológiával, 1200 nites maximális fényerővel, 15%-kal jobb energiahatékonysággal, HDR10 és Dolby Vision szabványok támogatásával, és persze a megszokott, széles noccsal, amihez az Apple továbbra is ragaszkodik.

Kamerás téren lett nagy az előrelépés
Kamerás téren lett nagy az előrelépés [+]

A kissé ormótlannak mondható tripla kamerarendszer elsőre tényleg nem szépségdíjas, viszont a kamera várhatóan tényleg igen jó lesz: megvan a három látószög, 13 mm-es (120 fok) extra széleslátó jelenti a tartomány egyik végét, és 52 mm-es, az alaphoz képest 2-szeres zoomot jelentő, f/2-es optikával ellátott telefotó pedig a másikat, a főkamera 26 mm-es gyújtótávolságú, f/1,8-as lencsével bír, és persze megvan a dual pixel autofókusz és az optikai képstabilizálás is. Külön kiemelték, hogy a kamerák minden kompozíciónál kommunikálnak egymással, a tökéletes fehéregyensúly, expozíciós idő és fókusztávolság belövése érdekében.


[+]

4K és 60 fps, a Pro modelleknél már nem csak normál, de bővített dinamikatartomány esetén is elérhető, természetesen megvan a lassított felvétel még előlapi kamerán is, és ami igazán új, az a négy kamerát egyszerre használó, utána pedig szabadon variálható/szerkeszthető videós mód.


[+]

Sokan vártak már egy rendes gyorstöltőre, végre itt van: a dobozba 18W-os töltőt csomagoltak, és bár a töltőcsatlakozó továbbra is Lightning, végre USB-C-s kábelt adnak hozzá, így már nem lesz gond akár a kábeles töltés sem egy újabb MacBookról.


[+]

Az iPhone 11 Prók is IP68 minősítésűek, leejteni viszont továbbra sem érdemes őket: a cég néhány gyári védőtokot is bemutatott melléjük. A 64 GB-os alapváltozatok mellett 256 és 512 GB-os opció is választható, viszont már az indulóárak is nagyon erősek: 399 990 forinttól indul az iPhone 11 Pro, ugyanez Max változatban 439 990 forintos költséget jelent Magyarországon. A csúcsváltozatért 577 990 forintot kell fizetni, választható színek között minden Pro esetében az asztroszürke, az ezüst, az éjzöld és az arany található meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

  • Nem jósolnak sikert az iPhone 11-nek Kínában

    De Indiában is szerény volt a lelkesedés. Az elemzők szerint a készülék képességeivel van probléma.

  • Nem hajlik az iPhone 11 Pro Max

    Lehet, hogy flexibilis OLED kijelző lakozik az újrahasznosítható rozsdamentes acélvázban, ám a konstrukció remek. De mi a helyzet a tejüveg borítás karcállóságával?

  • Elérhető az iOS 13.1 és az iPadOS

    Az előbbi egy sor hibát javít, az utóbbi a tableteken jelentősebben átszabja a felületet.

Előzmények

  • Apple iPhone XR - amikor az olcsóbb is drága

    Ebben a készülékben nincs különösebb izgalom, minden pont ott van és úgy működik, mint tavaly. Azt biztos nem mondhatjuk rá, hogy a ennyi pénzért hülyének is megéri.

  • Apple iPhone XS - kerül, amibe kerül

    A nulladik perctől hatékonyan működő, tökéletesen összerakott, akárcsak az elődje. Örülni a dual SIM-nek, az IP68-nak és az elképesztő erejű hardvernek lehet, a magas ár pedig csak afféle velejáró.

Hirdetés