IneTrack: GPS-nyomkövetés, nem csak a KKV szektornak

Nyomkövetés? Hogyan és minek?

A szerkesztőségben épp a napokban beszélgettünk arról, hogy a telekommunikációs iparág fejlődésével előtérbe kerülő technológiák közül melyek azok,amik valóban könnyebbé tették az életünket. Gyakorlatilag teljes az egyetértés abban, hogy a WiFi és a mobilhálózatokon keresztül lehetséges internetelérés egészen fantasztikus, de a sort az okostelefonokban lévő egyre jobb minőségű kamerákkal is lehetett volna nyitni, mely bár szigorúan nézve egy másik iparág vívmánya, fejlődését mindenképp össze lehet kötni az okostelefonok terjedésével. Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni a rendkívül olcsón előállítható, mégis kimondottan pontos szenzorok hadseregéről, amelyeket a mobilszolgáltatók által kínált internettel összekeverve meg is kapjuk az iparág sok résztvevője szerint az emberiség jövőjét jelentősen befolyásoló M2M-mel, ami a gépek közötti kommunikációt (machine-to-machine) takarja. A téma egyébként nagyon aktuális és rengeteg lehetőséget rejt magában, Boggal ennek megfelelően minden kedden beszélünk is róla a Gazdasági Rádióban.

Mercedes-Benz 190E
[+]

Dávid barátunk Mercedes-Benz 190E típusú autója, amin a szolgáltatást kipróbáltuk.

Az előző bekezdés végigolvasása után azonban valószínűleg sokaknak van hiányérzete, nem esett ugyanis szó a GPS-ről, azaz a globális helymeghatározási rendszerről, aminek köszönhetően szinte bármilyen eszköz pozícióját meg lehet határozni; többek között ugyebár az okostelefonokét is, hiszen a GPS-vevők már évek óta alapfelszereltségnek számítanak. A többség ennek kapcsán nyilván az okostelefonokon elérhető autós navigációra gondol, amit ma már tömegek használnak hatékonyan, függetlenül attól, hogy a vezetés közben történő telefonnyomkodás nyilván közlekedésbiztonsági problémákat vet fel és sok baleset okozója. A készülékünkbe épített GPS-t persze emellett is sok területen lehet használni, elég csak a turizmust, a Foursquare-hez hasonló közösségi szoftvereket vagy akár az egyszerű Google Mapset említeni. Van azonban egy olyan terület is, ami egyes nyugati piacokon mindenki által ismert, hazánkban azonban egyeseket már a szó hallatán is kiráz a hideg: ez a nyomkövetés.

Mercedes-Benz 190E
[+]

Van benne kilométer...

A fogalom nagyon egyszerűen definiálva körülbelül annyit takar, hogy a követett tárgy (ami közvetve egy vagy több követett személyt is jelent) pozíciója bármikor meghatározható és normális esetben naplózott is. Nyomkövetést akár egy hétköznapi okostelefonnal is meg lehet valósítani, tulajdonképpen a telefonlopások ellen az operációs rendszerekbe ágyazott funkciók is pont ezt csinálják, aktuális GPS-adatokat küldenek egy szerverre, ami megjeleníti azokat egy térképen. Hazánkban a tapasztalataink szerint még az efféle használat sem minden felhasználó részéről elfogadott, lévén az nincs rendben, ha mondjuk az Apple vagy a Google – idézőjelesen – látja, hogy merre vagyunk éppen.

Mercedes-Benz 190E
[+]

...de így is makulátlan.

Hogy az említett cégek mit látnak és mit nem, illetve az adatokat mire használják fel, az nyilván nem lehet témája ennek a cikknek, ahogy a célok között sem szerepel a nyomkövetéstől ódzkodó olvasók véleményének erővel történő átformálása. A következő oldalak oldalak elolvasára után viszont mindenképp érdemes lehet átgondolni, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak egy efféle megoldás használatának.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés