IneTrack: GPS-nyomkövetés, nem csak a KKV szektornak

Hirdetés

Az Inepex Kft. és az IneTrack

Hazánkban és nemzetközi szinten is több cég foglalkozik nyomkövetéssel. Mi most az Inepex Kft. IneTrack névre hallgató szolgáltatásán keresztül mutatjuk be egy ilyen dolog működését, ami többek között annak megfelelően jöhetett létre, hogy egy ismerősünk az IneTrack rendszer használata mellett döntött a pár év múlva remélhetőleg OT-s rendszámmal büszkélkedő, minden elemében makulátlan és gyári Mercedes-Benz 190E típusú gépkocsijába, amiről az előző oldalon már megcsodálhattunk pár képet. Az Inepex-szel történő kommunikáció szerencsére nem volt nehézkes, hiszen nem egy óriási cégről, hanem egy fiatal mérnökökből álló, startup-szellemiségű vállalatról beszélhetünk, amit egyébként 2007-ben alapítottak, úgyhogy tapasztalatnak és ügyfeleknek sincsenek híján. Jelenleg körülbelül 5000 eszközt követnek, valamint van egy ingyenesen használható androidos szoftverük is, amiről már mi is írtunk. A szóban forgó szoftverük egyébként egy évig ingyenes, több száz hazai felhasználó nyüstöli rendszeresen.

IneTrack/Inepex iroda

Az IneTrack kapcsán alapvetően egy nyomkövető szolgáltatásról beszélhetünk, ami gépjárműveknél és személyeknél is megvalósítható, de használatához feltétlenül szükség van egy eszközre is, amit angolul trackernek, magyarul egyszerűen nyomkövetőnek lehet hívni. Ilyenből jelenleg 5 félét forgalmaz a cég, amelyek felhasználási területüknek és tudásuknak megfelelően eltérő felépítésűek és más-más gyártóktól is származnak; a Ruptela és a Teltonika két litván cég, a MeiTrack kínai, az ATrack pedig tajvani. GPS-vevő természetesen mindegyikben van, amelyek a felhasználási területből adódóan pontosabbak, mint az okostelefonokban található egységek, illetve nyilván SIM-kártyát is találni bennük, amivel az adatkommunikációt oldják meg. Az IneTrack szolgáltatás jelenleg csak a magyar piacon érhető el, úgyhogy az eszközökben lévő Vodafone kártyák is az országhatárhoz (pontosabban a határon lévő adótornyokhoz) vannak kötve, legalábbis akkor, ha az alap nyomkövetést veszi igénybe a felhasználó, mert a külföldre utazók számára természetesen nemzetközi nyomkövetés is elérhető.

Ruptela Tco nyomkövető az IneTrack kínálatában
[+]

Ruptela Tco nyomkövető a Mercedes-Benzbe történő beépítés előtt.

A történet a MeiTrack MT90-es személykövető használatakor a legegyszerűbb. Ebben az esetben meg kell venni a kütyüt (ára a cikk megírásakor bruttó 44 449 forint) és meg kell rendelni a szintén fizetős szolgáltatást, majd az aktiválás után már működik a nyomkövetés. A kütyü egy viszonylag kompakt méretű kis doboz (77 x 47 x 20 milliméter), alkalmas telefonhívások fogadására, található rajta SOS-gomb, egy töltéssel pedig körülbelül 11 órán keresztül használható folyamatosan. Ilyen ketyerék lógnak egyébként a Cserhát Mentőkutyás Egyesület életeket mentő kutyáinak nyakörvén is, az egyesület ugyanis a Vodafone és az Inepex támogatásának és munkájának köszönhetően elveszett emberek keresésekor efféle rendszert használ ahhoz, hogy lássák, az ebek már milyen területeket fésültek át, ami a korábbinál hatékonyabb keresést tesz lehetővé. Ez persze egy speciális felhasználási terület, az IneTrack honlapján az MT90-est túrázóknak, idős embereknek és ügynököknek ajánlják, de azok a hölgyek is előszeretettel használják, akik például éjjel járnak haza és félnek az utcán egyedül. Egy ember esetleges eltűnésekor a kütyü által küldött adatok egyébként még akkor is nagy segítséget jelentenének a rendőrségnek, ha az eltűnt illetőnél nem lenne ott a tracker, mert az eltűnések egy jelentős részénél a hivatalos szervek sajnos még azt sem tudják, hogy merre kezdjenek el kutakodni.

Ruptela Tco nyomkövető az IneTrack kínálatában
[+]

Ebben a történetben egyébként több lehetőség is van, mint amit az IneTrack jelenleg nyújt. 2012-ben kísérleti jelleggel megvalósult egy projekt többek között Vodafone és Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NaNE) gondozásában, aminek keretében párkapcsolati erőszak által veszélyeztetett nők számára biztosítottak egy hasonló eszközt, aminek a vészhívó gombja közvetlenül a rendőrségre indít hívást, akik így már előre tudták, hogy mire számíthatnak és mi a teendőjük, ráadásul a szomszédokkal vagy a féltő családtagokkal ellentétben intézkedni is tudnak. A program neve egyébként Vodafone a Nők Biztonságáért, az ebben szerepet kapó nyomkövetők pedig az egyes esetekben szó szerint életet mentő vészjelzések leadása után hangrögzítésbe is kezdenek, a hanganyagok pedig egy bírósági eljárás során bizonyítékként használhatók fel azoknál a fehér hollóknál is ritkábban látható eseteknél, amelyek végül egyáltalán eljutnak a bíróságra. Az efféle eszközök rákfenéje egyébként ugyanaz, ami az okostelefonoké is: az üzemidő. Folyamatos hálózati kommunikáció és bekapcsolt GPS esetén még egy kijelző nélküli, relatíve gyenge célhardverrel rendelkező doboz is hamar lemerül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés