IKEA okoshangszórót próbáltunk ki!

A multi-room hangrendszerekben tapasztalt Sonos együttműködésével egy igazi ár/érték bajnok kerül a magyar piacra.

Hirdetés

Aranyosan rövid "összeszerelési útmutatót" mellékelnek az IKEA legújabb okosotthonos termékeihez – a SYMFONISK családba tartozó könyvespolc- és lámpa-hangszórói közül mi előbbit próbáltuk ki, ami egy nagyon kedvező árú belépő az okoshangszórózás világába. A vezeték nélküli töltéssel ellátott bútorok, illetve a mobillal vezérelhető világítóeszközök tesztje után szinte biztosak voltunk benne, hogy nagy csalódást ez sem fog okozni, de az ár/hangminőség arány még a vártakon is bőven túlmutat.


[+]

Nem meglepő módon az IKEA ezeket a hangszórókat egy multi-room témában jóval tapasztaltabb céggel gyártatja, a Sonos név ismerős lehet azoknak, akik ebben a témában specifikusan kerestek már jó ár/érték arányú alternatívákat, a népszerű áruházlánc polcain viszont biztos, hogy jóval bővebb vásárlói körre tehet szert a gyártó, főleg úgy, hogy rendkívül barátságos árcímkét találtak neki: 34 990 forintért szinte ajándék egy nagy energiával megszólaló, mégis aránylag kompakt és jól kinéző termék ebben a kategóriában, így aztán a kisebb hibái ellenére is előre merem bocsátani, hogy abszolút ajánlott vétel lesz, amint Magyarországra is megérkezik.


[+]

Könyvespolc-hangszórónak mondják, de valódi polcként használni csak a külön megvásárolható fali konzoljával lehet, egyébként álló vagy fekvő kiegészítője lehet a lakás valamely pontjának, ami optimális esetben nem csak 220 voltos energiaforráshoz, hanem kábeles (UTP) internetlehetőséghez is közel van, de persze az első konfigurálás után Wi-Fi-n keresztül is tud működni a kütyü. 31 x 10 x 15 centiméteres helyet kell neki felszabadítanunk, és akusztikailag nagyjából jó helyre tenni, a hardveres installáció pedig rendkívül egyszerű lesz, a két kábelt csatlakoztatjuk, a bekapcsológombot megnyomjuk, és már kezdődhet is a keresés a vezérlő okostelefonnal. Nehéz lenne rosszat mondani a külsőről, az IKEA által képviselt letisztultság jellemzi ezt a terméket is, ívelt sarkokkal bíró téglatest, jól kinéző szövethálóval és három apró gombbal az elején. Sztereó-opció is van, ehhez természetesen rögtön kettőt is vennünk kell a kütyüből.


[+]

Androidra és iOS-re is elérhető a Sonos alkalmazása, amivel be tudjuk állítani az előfizetéseinket (nem csak a Spotify, a Deezer meg a Play Music, hanem jóval kevésbé alapvető szolgáltatások is részei a bőséges listának) és persze a hangszóróhoz tartozó helyiséget, ami nyilván a valós multi-room használathoz lehet hasznos. Apple-készülékek esetén az AirPlay2-támogatással a direkt-sugárzás is él, de ha a Sonos alkalmazáson belül állítgatjuk be az előfizetéseinket, akkor forráseszköz nélkül is kompromisszummentesen használhatjuk a kijelző nélküli hangszórót: előlapján számváltásra és a zene megállítására használható gombokkal vértezték fel. A hagyományos Bluetooth-hangszórókhoz képest előny, hogy a mobil értesítési hangjai már át sem jönnek a hangszóróra: ez egy zenehallgatásra termett eszköz, tehát hangvezérlés vagy egyéb trükk nincs benne, ahogy mikrofon sem, nyilván az IKEA ezt nem is a hangalapú asszisztensek (Alexa, Google Home, stb.) konkurensének szánta.

[+]

A hangminőség volt, ami ezen az árszinten rendkívül pozitív meglepetést okozott: a SYMFONISK magas hangerőnél megtölti a teret, méreteihez képest döbbenetes energiával szólal meg, basszusai rendkívül ütősek (olyannyira, hogy ha hangosan hallgatjuk, akkor a tárgyak tárolását akár el is felejthetjük rajta), miközben bőven vannak részletei a középtartományban, és magasban is megmutatja magát: mindez kiváló balanszban van, nem is hagy maga után hiányérzetet. Ami pedig szintén jó hír, hogy ha kell, tud nagyon halk és diszkrét is lenni, mintha legalábbis a belső loudness-potméterén is visszatekerne, ahogy vesszük lejjebb a hangerőt, olyankor pedig egy nagyon kellemes háttérzene-élményt ad át, bárminemű figyelemelterelés nélkül ahogy azt elvárjuk. A térérzet és a sztereó-hatás egy hangszóróval abszolút kerülhető fogalmak, az énekhangok terén van egy érzékelhető némi szárazság, csomó hangszer nem tud igazán hitelesen megszólalni, viszont összességében ezek apróságok, és nyilván belépőmodellként nem fog annyit nyújtani, mint a hasonló méretű, kizárólag Sonos márkanévvel futó társai. De diszkomfort-érzetet semmi nem okoz, és ez nagyjából minden, amit reálisan elvárhatunk tőle.


[+]

Aki kizárólag otthoni zenehallgatáshoz keres Wi-Fi-s alternatívát, annak ez a 34 990 Ft forintos áron piacra kerülő SYMFONISK könyvespolc-hangszóró egy remek megoldás a nyitáshoz, persze a minőséginek mondható zenehallgatáshoz rögtön kettő kéne belőle, ebben a formában pedig valószínűleg sokan örülnének a hordozhatóságnak egy beépített akkumulátorral és Bluetooth-modullal. Okostelefon nélkül egyébként igencsak fapados a használata, egy picike kijelző jól jönne rá, hogy legalább lássuk, milyen zenei szolgáltatásban vagyunk, és épp milyen számot hallgatunk, hiszen ha már működik önállóan, Wi-Fin, ráadásul a Sonoson belül is be kell jelentkezünk azokba a szolgáltatásokba, amiket aztán hallgatni fogunk, akkor ezt már nem kellett volna lespórolni róla, viszont okostelefonnal tényleg jól működik együtt, és azon keresztül tényleg bármilyen tartalmat fogyaszthatunk vele, ami mindenképpen örömteli hír. Ennyi pénzért, a Sonos-féle szolgáltatáshalmazzal és korrekt hangminőséggel pedig nem is lehet más, mint ajánlott.

IKEA SYMFONISK bookshelf

szentkuti11

  • Kapcsolódó cégek:
  • IKEA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés