Vezeték nélküli töltés IKEA bútorokban

Hirdetés

Pont az MWC-re időzítette az IKEA annak a kollekciónak a bemutatását, amelyek valamilyen módon integrálva biztosítják a vezeték nélküli töltés lehetőségét. Kézenfekvő volt ennek a két területnek az összeházasítása, korábban néhányan maguknak is barkácsoltak ilyen bútorokat, hiszen vezeték nélküli töltőpadokat már egy ideje lehet kapni, egy fűrész, néhány csavar és egy smirglipapír pedig elég ahhoz az ilyen érdeklődésű felhasználóknak, hogy erre alkalmas bútorokat felspécizzenek.

Mind a négy termék - noha csak három látszik
Mind a négy termék - noha csak három látszik [+]

Az IKEA egy sereg ilyen berendezést dob a közeljövőben piacra, mi most négy terméket kaptunk — lapraszerelt változatban. Nyilván sejtettük, hogy a legkomolyabb munkának felfogható éjjeliszekrény összeállítása sem lesz egy túlzottan összetett feladat, úgyhogy nekivágtunk és mindezt videóra is rögzítettük.

A Morik nevű töltőállomás több bútor alapjaként is szolgál, a külön 8 ezer forintért megvehető terméket azonban nem érdemes magában hazavinni — ez ugyanis több IKEA cucc Qi-kompatibilitásáért felel, alapvetően úgy néz ki egy ilyen szett, hogy az ember megveszi mondjuk a Nordli éjjeliszekrényt és a Morik nevű kütyüt egyszerre, az IKEA közös árat is ad meg hozzá. A Nordli sima kivitele most 20 ezer forint körül érhető el, a töltős kivitel pont annyival drágább, amennyibe a Morik is kerül, de nyilván a szekrény kialakítása ehhez mérten változik. A Nordli (amely egyébként simán lehetne egy speciális skandináv galuska neve is) tud még egy extrát: a fedlap alatti fiók kihúzásával egy szabványos USB csatlakozót is kapunk, a fiókban pedig egy helyes kis tálca található, így a vezeték nélküli szabványt nélkülöző eszközök is tölthetők anélkül, hogy zsinórok tekeregnének szem előtt.

A Nordli USB töltést is tud
A Nordli USB töltést is tud [+]

Akad egy különálló töltőpad, amelynek neve a jól csengő Nordmärke, ez több színben is elérhető, 10 darab ezrest kell érte a (Jokkmokk) asztalra tenni, hogy hazavihessük és oda tehessük, ahová csak akarjuk. Konnektor azért legyen a közelben. Jópofa volt a Riggad nevű asztali lámpa is, amelynek a talpa képezi a töltőpadot, nyilván nincs ehhez külön zsinór, azon jön a delej a Qi-töltőbe is, ahonnan a lámpába. Más extrát ez sem nyújt, minden ilyen termék közös jellemzője, hogy a töltési pontot egy kereszt jelzi, ide kell letenni a telefont, hogy elinduljon a folyamat.

Egy jó öreg Nexus töltődik a Riggad talpán
Egy jó öreg Nexus töltődik a Riggad talpán [+]

A Qi szabványról már írtunk korábban, egyre több új készülékben van benne gyárilag, de számos telefonhoz lehet olyan hátlapot, illetve tokot venni, ami felruházza a vezeték nélküli töltés képességével az eszközt. Azt is érdemes tudni, hogy ez a technológia nem tölt olyan nagy tempóval, mint a drótos megoldás, ezért valóban inkább ott érdemes használni, ahol sokat pihen a telefon, az éjjeliszekrény erre ideális helyszín. A svéd bútorbolt termékei nem világítanak, nincs rajtuk kapcsoló, ha rátesszük a keresztre a megfelelő készüléket, akkor elindul a töltés, ennyit tudnak.

Riggad lámpa Nordli szekrényen
Riggad lámpa Nordli szekrényen [+]

Nem csak ezzel a négy megoldással vág bele az IKEA a vezeték nélküli töltés integrálásába, van Selje nevű asztalka, Varv asztali lámpa, illetve egy Fixa nevű lyukasztókészlet, amit fúrógépre lehet felrakni, hogy aztán pont olyan sugarú kört vághassunk bele bármilyen fából készült felületbe, amibe aztán a Morik töltőszett belepattintható. Ez lehet akár egy polc valamelyik lapja, lehet a dohányzóasztal, talán még a konyhapultra is rá lehet vele menni, a lényeg, hogy igazából oda üt lukat az ember a lakásban, ahová a legtöbbet teszi le a telefonját. Az árazás nem barátságtalan, egy különálló vezeték nélküli töltőt ugyan beszerezhetünk már 4-5 ezer forintért, ennél a Morik drágább, de a bútoroknál nincs más többletköltség és abban is biztosak lehetünk, hogy az IKEA úgy helyezi el a berendezést a termékekben, hogy azok észrevétlenek, de mégis könnyen használhatók maradjanak.

Bog

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés