Hirdetés

Huawei P9 Lite (2017) - nevezzük nevén

Új modellszámozási rendszer első eleme lehet ez a középkategóriás termék. Itthon is kapható lesz, hozza a gyártóra jellemző stílusjegyeket és minőségi elvárásokat, plusz Android N-t futtat.

Hirdetés

Hardver, UI

Mivel ez egy friss, középkategóriás Huawei, ezért várható volt, hogy a gyártó a Kirin 655-ös chipsetet fogja beledobni, ami egy nyolcmagos megoldás. Mindegyik mag Cortex-A53-as, négyet 2,1 GHz-en, másik négyet pedig 1,7 GHz-en ketyegtetnek, a grafikáért pedig egy Mali-T830 MP2 felelős. Minderre rádobnak 3 GB RAM-ot, ami már papíron is kellemes konfigurációnak tűnik és ezt a gyakorlat is igazolja. Ha minden háttérben futó appot kilövünk, akkor több mint 2 GB szabad RAM kínálkozik, ami jót jelent a rendszer sebességét illetően. Az alkalmazások megnyitására nem is kell várni, a köztük lévő váltás is gördülékenyen történik, a Full HD kijelzőn megjelenő képpontok mozgatása könnyed ujjgyakorlat, a menü szépen, reszponzívan pörög-forog, csak akkor jön zavarba a termék, ha valami nagyon megterhelő feladatot (illetőleg egyszerre többet) bízunk rá, komolyabb játékoknál azért a fullos grafikát ne erőltessük, de az esetek zömében nem fogjuk érezni, hogy korlátokba ütközünk.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Huawei P9 Lite (2017) Samsung Galaxy A5 (2017) Huawei P9 Sony Xperia X
Rendszerchip Kirin 655 Samsung 7880 Kirin 955 Snapdragon 650
AnTuTu Benchmark 6.x 57656 pont 61054 pont 98904 pont 74676 pont
Vellamo Browser 3587 pont 3480 pont 6711 pont 4870 pont
Vellamo Metal 1053 pont 1324 pont 2885 pont 2514 pont
Geekbench 4 (single / multi) 782 / 3256 pont 770 / 3963 pont na na
GFXBench Manhattan onscreen 8,5 fps 15 fps 19 fps 16 fps
GFXBench Manhattan offscreen 7,9 fps 15 fps 18 fps 15 fps
GFXBench T-Rex onscreen 19 fps 33 fps 42 fps 34 fps
GFXBench T-Rex offscreen 18 fps 30 fps 40 fps 31 fps

Egyedül a belső tárhely szűkös kissé, az elvileg 16 GB-os kapacitásból gyárilag is csak a felét érjük el, az EmotionUI 5.0-s verziója rendesen beleharap a helybe, pedig az extraként felrámolt alkalmazások száma egyáltalán nem vészesen sok. Mondjuk a Gameloft nevéhez fűződő játékok törlésével felszabadítható még némi hely, de érdemes inkább egy memóriakártyát betolni. Ha már Gameloft, többek között az Asphalt Nitro is fent van alapból, na, ez például elég darabosan fut. Az EMUI 5.0-ról széles körben köztudomású, messze földön ismert tény, hogy Android 7.0-ra épül, s ilyetén módon ebből a szempontból a P9 Lite (2017) jelenleg még okvetlenül fel tud mutatni némi előnyt a márkán belüli ellenfelekkel szemben is, noha például a Nova állítólag márciusban tutira megkapja a Nougatot.


[+]

Az EMUI 5.0 sok hasznos apróságot hoz, amit a korábbi verzió nem tudott. Mondjuk élből lehet klasszikus elrendezésű menü benne, magyarán nem kell ahhoz ragaszkodnunk, hogy minden ikon és widget a főoldalakra kerüljön. Itt persze mappázni is lehet. Bekerült az osztott képernyős mód (aminek még 5,2 inchen is akadhat értelme), össze-vissza lehet témázni az egész kinézetet, egészen aprólékos módon paraméterezve egy csomó kis opciót. A felülről legördíthető értesítési tálca (amit az ujjlenyomat-olvasó simogatásával is előcsalhatunk) gyorsikonjai kétlépcsősek, sorrendjük paraméterezhető. A lezárt képernyő alsó részére is behúzhatunk egy gyorsmenüt, én jellemzően a zseblámpát szoktam innen használni (amikor a töksötétbe ki kell vinni a kutyát este), de a diktafon, az óra és a számológép is elérhető anélkül, hogy fel kéne oldjuk a kijelzőt.


[+]

Van egy csomó olyan funkció, amivel a saját életünket könnyíthetjük meg: az egyes appoktól érkező értesítések testreszabása mellett az összes szoftver internetkapcsolatának módja is állítható (mehet-e mobilneten, csak wifin, vagy sehogy), megváltoztathatjuk a navigációs gombok sorrendjét, kitehetjük a hálózati sebességet és a töltöttségi százalékot a felső sávra, a Telefonkezelő nevű alkalmazásban pedig a fentieken túl létrehozhatunk tiltólistát (akiktől nem akarunk hívást és üzenetet fogadni), tisztíthatjuk a tárhelyet, babrálhatunk az energiatakarékos módokkal és lefuttathatunk egy víruskeresést az Avast jóvoltából. Az ujjlenyomat-olvasó is tartogat néhány extrát, lehet exponálni a megérintésével, hívást fogadni, vagy a zenék és a képek között oldalirányú simogatással lapozni.


[+]

Az extra szoftverek között akad fájlkezelő, tükör, iránytű, diktafon, jegyzettömb és fitnesz programocskák akadnak, plusz gyárilag fent van az Instagram, a Facebook és a Twitter. Inkább egy dokumentumkezelő lett volna praktikus, nem mintha ezt ne lehetne beszerezni a Play Áruházból.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Még kétszer bemutatkozott a Huawei P9 Lite (2017)

  Lehullott a lepel (és a sokadik bőr) a Honor 8 Lite és a Huawei Nova Lite névre átcímkézett, egyébként P8 Lite 2017 és P9 Lite 2017 néven már futó eszköz(ök)ről.

 • Huawei P10 Lite - csak a szokásos

  A Huawei aktuális csúcsmodelljének kalóriaszegény kiadása idén sem okoz csalódást, a kivitel, a felhasználói élmény és az árazás is összhangban van. Egyébként semmi izgalmas nem történik.

 • Tovább bővült a Huawei P9 család

  Csak nem akar a gyártó a tavalyi szériaszámtól megszabadulni: a P9 Lite (2017) után hazánkba érkezik az 5"-es P9 Lite Mini.

 • Huawei P9 lite mini - kísért a múlt

  Hihetetlen, de még mindig akad P9 a Huawei tarsolyában, bár az eddigi legkisebbet sem neveznénk miniatűrnek, csak a szokásosnál apróbbnak, szép külsővel és szerény belsővel.

Előzmények

 • Huawei P9 lite - megörökölt formaterv

  A kínaiak újdonsága több ponton erősödött elődjéhez képest: jobb a hardver, az üzemidő, a kijelző, van ujjlenyomat-olvasó, vannak viszont gyenge pontjai is, mint például a kamera.

Hirdetés