Hirdetés

Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?

Lehet, hogy ez a Huawei utolsó androidos csúcskészüléke – emlékezetes lett.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Mate 40 Pro két nanoSIM-et fogad be minden hazai LTE (SIM1 és SIM2) és 5G sáv támogatásával (SIM1, n1/n3/n5/n7/n8/n28/n38/n40/n41/n77/n78/n79/n80/n84) – a nálunk járt tesztdarab eSIM-et is tartalmazott, ennek meglétéről a forgalmazónál kell érdeklődni. A Huawei a konkurenciánál kétszer gyorsabb elméleti 5G letöltési és ötször gyorsabb feltöltési sebességet ígér, csak még nem áll úgy Magyarország, hogy ezt a gyakorlatban kipróbáljuk. A beszélgetési hangminőség jó, viszont megkövetem a Huawei-t: az elődöt az akusztikus hangkeltő miatt anno megróttam, most viszont hiányzik, hogy a telót bárhogy a fülhöz nyomhatom, és árad bele a minőségi hang, míg a Mate 40 Pro keskeny rácsát kifejezetten pontosan kell a hallójárathoz illeszteni az átlag feletti hangerőért.


[+]

A WiFi 6 modem kétcsatornás remek érzékenységgel (802.11a/b/g/n/ac/ax, 2x2 MIMO, HE160, 1024 QAM, 8 Spatial-stream Sounding MU-MIMO), a Bluetooth 5.2-es (A2DP, LE, SBC, AAC, LDAC), az USB pedig 3.1 Gen1-es (Type-C, MTP, OTG, DisplayPort). A navigáláshoz a földi antennák és routerek mellett a GPS (L1, L5), GLONASS, Galileo (E1, E5a, E5b), a BeiDou (B1l, B1c, B2a, B2b), QZSS (L1, L5) és NavIC műholdakat lehet használni akár négy csatornán, villámgyors és pontos pozicionálással. Akad iránytű, gyorsulásmérő, giroszkóp, légnyomásmérő, programozható infra és NFC.


[+]

A 4400 mAh-s telepadat manapság nem akkora szám, a képátlóhoz és képfrissítéshez mért, 6-8 órás képernyőidők ugyanakkor meglepően és megnyugtatóan jók: másfél nap kijön intenzív használattal és két és fél visszafogottan. Túl sokáig ráadásul nem kell a Mate 40-et gúzsba kötni: negyedóra alatt 1%-ról 52%-ra hízik a töltöttség, fél óra alatt 86%-ra, az egész pedig 46 perc alatt megvan. Sokkal lassabb az 50 wattos vezetékmentes gyorstöltés nem lehet, hiszen a 40 wattos lap a P40 Pro+-t 69 perc alatt megetette, ám efféle tartozék nem volt nálunk teszten. A remek készenléthez egy sor akkumulátorkímélő trükk és mód jár, illetve vezetékes és vezetékmentes fordított töltés.


[+]

Huawei Mate 40 Pro
Pro
Jövőbiztos hardver és sebesség
Karakteres küllem, IP68 védelem, hibátlan összeszerelés
Topkategóriás OLED panel 90 Hz-en
Komplett adatkommunikációs paletta
Piacvezető fotós szett, dobogó közeli videók
Remek üzemidő és gyorstöltés
Kontra
Nincsenek Google-szolgáltatások
Bizonytalan hazai elérhetőség és jövő
Nagyon magas prognosztizált ár
Pontozás
Kialakítás, védelem 9 pont
Kijelző 10 pont
Sebesség 10 pont
Szoftverfelület 7 pont
Fotózás, videózás 10 pont
Hangminőség 9 pont
Adatkommunikáció 10 pont
Üzemidő 9 pont
Ár/érték arány 6 pont
Indulóár (EUR, 8/256 GB) 1 200

2020 végén a Huawei letette a mobilpiac egyik legjobb készülékét, és egyelőre nincs garancia, hogy lesz lehetősége a Mate 40 Próra jövőre lapot húznia. Sőt: az se biztos, hogy a friss termékcsaládból jut elég mindenkinek komponenshiányban, így a hazai elérhetőség egyelőre képlékeny. Pedig az összkép nagyon rendben, bár a dicséret előtt jöjjön a fekete leves: a legtöbbeknek nyűg lesz Google Play keretrendszer és Áruház nélkül beköltözni és élni, mert a HMS ökoszisztémára átállni körülményes – ők felejtsék el a lenti plecsnit, nem nekik szól. 1200 eurón nyitva (amiből ideérve nagyon kövér árcédula lesz), épp ezért nem sok hazai Mate 40 Pro tulajt prognosztizálok, főleg a féláron kapható Mi 10 Próval egy piacon, GMS-sel.

Ám ezzel szerintem különösebb újdonságot nem mondtam, az pedig már egyéni döntés kérdése, hogy a jócskán lekanyarodó OLED panelnek ki-ki az előnyeire vagy a hátrányaira fókuszál. Mert amúgy a kitűnő megjelenítő tökéletes gördülékenységgel futtatja a játékokat és az EMUI 11 felületet, köszönhetően a rekorder Kirin 9000 chipnek és a megfelelő optimalizálásnak. A piac legjobb fotós szettjére és dobogóközeli videófelvételére (az elektronikus stabilizáláson lehetne még csiszolni) leginkább a Mate 40 Pro+ licitálhat rá szabadformájú, potenciálisan trendindító ultraszéles kamerájával – csak nem biztos, hogy jut belőle itthonra. Ám a Mate 40 Pro plusz jel nélkül is kitűnő dinamikával és színekkel dolgozik, a szelfikamera topon, az üzemidő roppant kitartó, a töltés pedig pillanatok kérdése. Ilyen egy közel hibátlan csúcskészülék, amit halovány plecsnivel tudunk jutalmazni. A jelzett szoftveres és komponenskorlátokkal ugyanakkor valószínű, hogy tömegtermék helyett limitált darabszámú erődemonstráció marad – és talán a Huawei androidos búcsúlevele, mindössze két évvel az után, hogy a Mate 20 Pro jelezte érettségét a piacvezető pozíció átvételére. Ha tényleg ez a vég, ebben a formában, a vásárló csak rajtaveszít, mert eggyel kevesebb alternatívája marad – persze úgy is nézhetjük, hogy a csúcson a legjobb abbahagyni.

Huawei Mate 40 Pro

Bone123 AKA Hidegkuti Zoltán

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Csendben debütált a Mate 30E Pro

    A Mate 40-es széria mellett frissült az előző generáció is, igaz, itt csak egy leheletnyi frissítésről beszélhetünk.

  • HMS tudástár

    Egy helyen minden tudnivaló a Huawei Mobile Services ökoszisztémát használó telefonokról és táblagépekről, illetve az AppGalleryről.

Hirdetés