Chipgyártásba kezd a Huawei?

Hiába a meglepő fordulat hírmorzsái, a sencseni gyártó a chipek tervezése után elkötelezheti magát a gyártás mellett is.

Számos techóriás igyekszik a pozícióján és nyereségességén vertikális integrációval erősíteni, azaz minél több dolgot házon belül megoldani. A Tesla vagy az Apple jó példa, és az utóbbi a mobilchipek mellett hamarosan a számítógépekbe is saját tervezésű lapkákat pakolhat. A Huawei-nek a HiSilicon a chipset tervező részlege, amely legutóbb a remek Kirin 9000-rel bizonyított. Chipeket a sencseni óriás azonban csak tervez és nem gyárt, mivel pedig az amerikai szankciók miatt a tajvani TSMC szeptember közepéig szállíthatott csak komponenseket (mivel a legyártásukhoz elengedhetetlen valamennyi amerikai technológia), gyorsan kifogyhat a kínaiak készlete.

A Mate 40 Pro igen fejlett, 5 nm-es chipsetet használ, melynek legyártására a Huawei évekig biztosan nem lesz képes
A Mate 40 Pro igen fejlett, 5 nm-es chipsetet használ, melynek legyártására a Huawei évekig biztosan nem lesz képes [+]

Egyelőre a hazai SMIC sem megoldás, mivel amíg a TSMC és a Samsung 5 nm-nél jár, az utóbbi csak 14-nél, ami lényegesen nagyobb méretű és fogyasztású lapkákat jelent. Éppen ezért döntött úgy a Huawei a Bloomberg információi szerint, hogy saját maga fog chipgyártásba. Ez nem egyszerű és sokéves project, főleg úgy, ha nem használhat a Huawei a fejlett node-okhoz elengedhetetlen amerikai (és európai) technológiákat, mindenesetre a hálózati eszközök kezdetben megelégedhetnek nagyobb csíkszélességgel. A Huawei chipgyára 45 nm-es node-dal nyithat, és 2021-re készülhetnek el az első 28 nm-es chipek IoT eszközökbe, amit 2022-ben követhetnek a 20 nm-es 5G modemek. Ennél lejjebb menni és fejlett mobilchipeket gyártani sokkal bonyolultabb feladat lesz, ugyanakkor a sencsenieknek lépniük kellett, és ha végül sikerül teljesen önellátóvá válni, azzal a költségeken is faraghatnak.


[+]

Chiptervezésben a Huawei-nek természetesen van tapasztalata, gyártásban azonban még nincs, a forrásoldal szerint a hálózati óriás ezért a Shanghai IC R&D Center segítségéhez folyamodott. Többről van szó végső soron a Huawei törekvéseiről: a Kínai Népköztársaság igyekszik technológiailag önállóvá válni, és ennek a Mate 40 Pro jó bizonyítéka, amit jövőre a HarmonyOS követhet szoftveroldalról. A Huawei nehézségei ugyanakkor aláhúzzák azt is, hogy mely esetekben függ még mindig Kína a határon túli technológiáktól, és ebbe a fejlett megjelenítők a kameraszenzorok is beletartoznak. Kérdéses, hogy mi lesz azokból az értesülésekből, miszerint néhány partner hamarosan ismét kereskedhet a Huawei-jel – erre várhatóan a keddi, amerikai választásokat után kapunk választ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés