Hirdetés

Huawei Ascend Mate - Tepsi, a haverom

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Adatkommunikációs fronton rendben vagyunk, az NFC és az LTE meglétén kívül nem sok minden hiányzik a Mate-ből. Az ötsávos (850/900/1700/1900/2100 MHz) UMTS-modul mellé egy négynormás (850/900/1800/1900 MHz) GSM-egység társul, mobilhálózaton lógva legfeljebb 21 Mbps letöltési és 5,76 Mbps feltöltési sebességre számíthatunk. A WiFi (802.11a/b/g/n, kétcsatornás) mellett a Bluetooth (4.0 LE verzió, A2DP- és EDR-támogatással) és az a-GPS is jelen van az eszközben, extraként WiFi Direct és DLNA jár, a mobilnetet pedig vezeték nélküli hálózaton keresztül is szórhatjuk. Pozicionálás során a tartózkodási helyet gyorsan és pontosan megtalálja a készülék. Telefonálás közben a hangminőség megfelelő volt mindkét oldalon.

Huawei Ascend Mate Huawei Ascend Mate

A hátlap alatt egy 4050 mAh kapacitású akkumulátor lapul, ami tekintélyt parancsoló méretnek számít. Masszív használattal természetesen egy nap alatt is le lehet meríteni (de ez tetszőleges típusú okostelefonra igaz), hétköznapi, visszafogott terhelés mellett azonban a két napos működés sincs kizárva, feltéve, hogy az ember megfelelően felparaméterezi a beállítások között található Energiakezelőt. A hviatalos adatok szerint egy feltöltéssel egyébként 9 nap készenlétre, 28 órányi telefonálásra és 10,5 órányi mobilinternetezésre képes a készülék.

Huawei Ascend Mate
[+]

Értékelés: Huawei Ascend Mate
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya ? pont
Hogyan értékelünk?

Az Ascend Mate egy jól átgondolt készülék lett, a kijelző nem öncélúan nagy, a méretet szoftveresen (az egykezes kezelésre vonatkozó funkciókkal) és hardveresen (kesztyűvel is vezérelhető kijelző, lekerekített hátlap) is megtámogatták. A motorháztető alatt dübörgő vas bár nem jelképezi a csúcsot, a működési sebességre nincs panasz, a kijelző jól mutat, a formaterv korrekt, az akkumulátor jókora kapacitással operál. A felhasználói felület átgondolt, ezer testreszabási lehetőséggel kecsegtet, az egykezes kezelés könnyítését megcélzó szoftveres megoldások beépítése pedig külön figyelmesség a gyártó részéről. Persze negatívumok is akadnak: a kamera közepesen teljesít, bizonyos játékokban grafikai hibák lépnek fel, a legfrissebb Android verziót pedig kötelezővé kellene tenni a felső kategóriás telefonok között. Tiszta sor, hogy egy rétegtermékről van szó, egy ekkora kijelzőre valószínűleg az okostelefont használó társadalom nagy százalékának nincs szüksége. Véleményem szerint egy 4,5-5 hüvelyk körüli kijelző mindenre elég, ha telefonról van szó, a böngészési és a játékélmény nem jobb annyival, mint amennyivel nagyobb tesztalanyunk.

A készülék megjelenése még várat magára, jelenleg azt az információt kaptuk, hogy szolgáltatónál, kártyafüggetlen konstrukcióban megvásárolva valamivel 100 ezer forint felett lesz az ár. Ez persze nem kevés, ám az összegért egy HD felbontású IPS kijelzőt és korrekt hardvert kapunk, előbbi ráadásul nem tartozik az apróságok közé. Nincs sok konkurrens termék ezen a szinten, leginkább a Samsung gyártmányú Galaxy Mega 6.3 vagy Galaxy Note II említhető egy lapon tesztalanyunkkal; előbbi 140, utóbbi 120 ezer forint környékén szerezhető be. Ha valaki tehát ekkora telefonra vágyik és nincs szüksége az S Pen adta extrákra, érdemes lehet várni a Mate megjelenésére. A tetszett plecsni egyértelműen repül is a Mate-re, ha pedig valaki ekkora telefon beszerzésén töri a fejét, automatikusan ajánlottá minősül.

Huawei Ascend Mate

dr. Kind

A cikk elkészítésében a Telekom 4G mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés