Hirdetés

Huawei Ascend Mate - Tepsi, a haverom

Bevezető, tartozékok

A Huawei több fronton indított támadást az okostelefon-piacon. Az alsó kategóriát valósággal letarolta az Ascend Y300-zal, mely középkategóriás hardvert és kijelzőt kínált belépő áron. Az alig pár hete bemutatott Ascend P6 pedig az elmúlt időszak egyik legjobban sikerült készüléke, remek kialakítással és szoftveres képességekkel felvértezve. A februári Mobile World Congress rendezvényen bemutatott Ascend Mate-től viszont egy kicsit féltem: több olyan készüléket láttam már, melynek nagy volt a kijelzője, ám ezt funkcionálisan semmiven nem támogatta meg az adott gyártó, így a méret inkább nyűg, mint pozitívum volt.

Huawei Ascend Mate
[+]

Szerencsére gyorsan kiderült, hogy a félelmeim alaptalanok voltak. A kijelző (és ezáltal maga a készülék) tényleg óriási, ám mindez nem pusztán l'art pour l'art van így, a kínai gyártó számos okosságot épített a rendszerve a kezelhetőség érdekében. Ilyenek például az egykezes kezelés megkönnyítésére vonatkozó beállítási lehetőségek, a kesztyűben is vezérelhető kijelző és az elrejthető navigációs sáv, melyek sokat javítanak a felhasználói élményen. Persze már a cikk elején érdemes leszögezni, hogy egy rétegtermékről van szó, mely tényleg túl méretes az átlagos okostelefon-használók számára.

Huawei Ascend Mate
[+]

A doboz mérete visszafogott a készülék dimenzióit tekintve, az Ascend Mate éppen belefér a csomagba. A szokásos tartozékokkal számolhatunk: a telefon mellé egy microUSB-kábelt, egy töltőfejet, egy kézikönyvet és egy sztereó headsetet kapunk. Utóbbi kialakítása egy kissé kényelmetlen, a hangzás viszont nem rossz, a fülhallgató tisztán szól, a mély és magas hangok is megfelelően vannak reprezentálva.

Külső

Az Ascend Mate nagy. Nagyon nagy. Legutóbb a Samsung Galaxy Note megjelenésekor lepődtem meg ennyire egy telefon méretén, az 5 hüvelyk körüli képátlóhoz azonban már hozzá van szokva az ember. A Mate erre még rátesz egy lapáttal, az alapterület 163,5 x 85,7 milliméteres, mely mellé 9,9 milliméteres vastagság és 198 grammos tömeg társul. Utóbbi első blikkre sokkolóan hat, ám használat közben nem érzi nehéznek az ember, hiszen majdnem egy tabletről van szó. A hátlap matt, puha tapintású plasztikból áll, mely jó minőségű; nálunk egy fekete példány járt, mely mellett egy fehér verzió is piacra kerül majd. Az összeszerelésre szintén nem lehet panasz, a hátlap és a kártyafoglalatokat rejtő ajtócskák is stabilan illeszkednek. Az egykezes használat már más tészta: bár a Huawei számos szoftveres opcióval segíti az ilyen módon történő kezelést, a kijelzőt egy kézben tartva szinte lehetetlen átérni, az átellenes sarokban lévő ikonok távoli ismerősök maradnak.

Huawei Ascend Mate
[+]

Az előlap tetején a hangszórórács, egy állapotjelző LED és egy Huawei felirat fogadja a nézelődőt, az 1 megapixeles másodlagos kamera a jobb felső sarokba került. A kijelző képátlója 6,1 hüvelykes, a felbontása 720 x 1280 képpontos, ami 241 ppi pixelsűrűséget eredményez. Így a kép bizonyos távolságból nézve éles marad, ám 10-15 centiméterről már ki lehet szúrni a pixeleket, ez azonban leginkább a magasabb pixelsűrűséghez szokott felhasználóknak tűnhet fel. A panel IPS+ technológiát használ, óriási betekintési szögek és nagy fényerő jellemzi, utóbbit maximumra csavarva napfényben is egészen jól látható a kép. A karcállóságról Gorilla Glass üveg gondoskodik. Az érintéseket kapacitív módon érzékeli, egyszerre legfeljebb tíz pontot tud regisztrálni. Az Ascend P6-hoz hasonlóan a Mate sem rendelkezik fizikai vezérlőbillentyűkkel, helyette a Nexus készülékekről ismerős szoftveres gombokat kapjuk. Fontos kiemelni, hogy néhány csúcsmodellhez hasonlóan a Mate képernyője is átkapcsolható extraérzékeny módra, ekkor akár kesztyűben is lehet vezérelni.

Huawei Ascend Mate
[+]

A hátlap enyhén íves kialakítással operál, a matt műanyagnak köszönhetően lakkozott társainál jobban ellenáll az ujjlenyomatoknak és egyéb zsíros szennyeződéseknek. A kamera és a LED villanó legfelül található, alattuk egy Huawei felirat virít. A külső hangszóró a bal alsó sarokban lapul, a hangereje tekintélyt parancsoló, a hangminőség átlagos. A fedlapot egyébként nem lehet lefejteni, így az akkumulátorral sem találkozhatunk a készülékház erőszakos megbontása nélkül.

Huawei Ascend Mate
[+]

A készülék oldalán egy szürke sáv fut körbe, az egyes gombok és aljzatok ezen kaptak helyet. A microSIM-foglalatot rejtő ajtó felül bal oldalt található, a 3,5 milliméteres kimenet tőle jobbra látható. A microSD-foglalat a bal oldalra került, a hangerőszabályzó, valamint a ki-és bekapcsoló gomb a jobb oldalon látható. Alul egy microUSB-aljzat árválkodik, mely MHL-képességekkel van megáldva, azaz megfelelő átalakítóval USB-hoszt és HDMI-kimenet is varázsolható belőle.

Hardver, rendszer, felhasználói felület

A borítás alatt egy viszonylag különleges lapkakészlet dolgozik, a HiSilicon K3V2 a Huawei saját fejlesztése. Ennek köszönhetően eddig csak a kínai gyártó eszközeiben találkozhattunk vele, többek között a MediaPad 10 FHD, az Ascend D quad XL és az Ascend P6 is erre a lapkára épül. A 40 nanométeres csíkszélességű SoC egy négymagos, magonként maximum 1,5 GHz órajelű, ARMv7 utasításékszletű Cortex-A9 processzort és egy Vivante GC4000 grafikus gyorsítót tartalmaz. Ezek mellett 2 GB kétcsatornás, 64 bites LP-DDR2 RAM és 8 GB tárhely várja a felhasználót, utóbbi microSD-kártyával bővíthető.

Huawei Ascend Mate Huawei Ascend Mate

Teljesítmény-teszt
Benchmark Huawei Ascend Mate Samsung Galaxy Mega 6.3 Samsung Galaxy Note II Sony Xperia Z
AnTuTu Benchmark 3.x 15527 pont 13541 pont 13583 pont 20859 pont
Geekbench 2.x 1688 pont 1729 pont N/A N/A
Linpack for Android (single) 46,037 MF. / 1,82 s 191,4 MF. / 0,44 s 65,291 MF. / 1,28 s 214,408 MF. / 0,39 s
Linpack for Android (multi) 153,055 MF. / 1,1 s 404,476 MF. / 0,42 s 146,539 MF. / 1,15 s 611,111 MF. / 0,28 s
Quadrant 2.0 5179 pont 6858 pont 5538 pont 7817 pont
Smartbench 2012 Prod. 4692 pont 5069 pont 4833 pont 4905 pont
Smartbench 2012 Games 3068 pont 3026 pont 1616 pont 2402 pont

A SoC már lassan egy éves, a 40 nanométeres lapka tehát nem jelképezi az abszolút csúcsot. Ez azonban leginkább a szintetikus pontszámokon látszik, használat közben minden rendben van. A felhasználói felület animciói folyamatosak, az alkalmazások gyorsan megnyílnak, a köztük történő váltogatás olajozott a 2 GB RAM-nak köszönhetően. A Full HD felbontású videókat csont nélkül viszi, az erőforrás-igényes játékokkal viszont volt probléma, a Real Racing 3 sebességgondok mellett grafikai hibákkal is küszködött.

Huawei Ascend Mate

A telefonon Android 4.1.2 fut, mely nem a legfrissebb verzió, ezen az árkategórián viszont elvárható lenne a legújabb zöld robot megléte. A Huawei felső kategóriás eszközei viszonylag jó szoftveres támogatottsággal rendelkeznek, így esetünkben is van remény a frissítések érkezésében. Zárójeles megjegyzés, hogy az ugyanilyen hardverrel és kijelzőfelbontással rendelkező Ascend P6 már 4.2.2-vel érkezik, így valószínűleg tesztalanyunk is hamarosan megkapja az update pakkot.

A felhasználói felületet nagy mértékben átszabta a gyártó, a végeredmény leginkább a MIUI-ra hasonlít. Nincs különálló alkalmazások menü, a parancsikonok a főképernyő oldalain terülnek el a widgetek mellett. A testreszabási lehetőségek tárháza igen nagy, gyárilag 16 témát kapunk, az egyes elemeket (mint például a képernyőzár, a betűstílus, az ikonkészlet) egyenként is össze lehet legózni. Ezek mellett megvariálhatjuk a lapozási animációt, eldönthetjük, hogy mi kerüljön a kijelző tetejéről lehúzható sávba, valamint számos extra minialkalmazást is kapunk. A szintén az Ascend P6-ból ismerős profilkezelés tesztalanyunkban is elérhető, különféle konfigurációkat hozhatunk létre, melyek között bármikor válthatunk.

Huawei Ascend Mate Huawei Ascend Mate

Az alsó navigációs sáv (azaz a vissza, főképernyő és beállítások virtuális gombokat tartalmazó felület) elrejthető, a billentyűzetet pedig bármikor egykezes módba kapcsolhatjuk a beállítások között. Ekkor a méret körülbelül a kétharmadára csökken, a gombokat pedig a jobb, illetve a bal oldara csoportosítja a rendszer. A lebegő gomb pedig egy gyorsmenüt takar, melyet a kijelző szélére pozicionálhatunk, mely mindig látható (sajnos teljes képernyős alkalmazások futtatásakor sem tűnik el), segítségével elindítható a számológép, a videólejátszó, az üzenetezelő és a jegyzettömb. A parancsikonokat sajnos nem lehet személyre szabni, pedig bizonyára van, akinek a videólejátszó kevésbé fontos egy telefonon, a tárcsázó viszont annál inkább.

Szoftveres extrák, multimédia, kamera

A Huawei szokásához híven az Ascend Mate is rendesen meg van pakolva extra szoftverekkel. Az AirSharing a gyártó felhőszolgáltatását használva teszi lehetővé fájlok megosztását, az egyszerűen csak DLNA névre hallgató program pedig a névadó szabványt használja erre a célra. A Kingsoft Office egy teljes verziós irodai szoftvercsomagot rejt, a Biztonsági mentés segítségével elmenthetjük és visszaállíthatjuk a rendszer állapotát. Ezek mellett egy fájlkezelő, egy alkalmazástelepítő, egy időjárásjelentő, egy zseblámpa, egy hangrözgítő, egy számológép és egy jegyzetelő is helyet kapott az alkalmazáslistában. Ezek mellett előre telepítve megkapunk néhány, a Play Store-ban egyébként is elérhető programot is, a Facebook, a Twitter és a Riptide GP is ott figyel a menüben.

Huawei Ascend Mate Huawei Ascend Mate

Zenehallgatásra a gyári Play Zene mellett a Huwaei megoldását is használhatjuk, mely egy kicsit több funkcióval rendelkezik, ilyen például a Dolby Digital hangzás és a dalszövegek megjelenítésének lehetősége. Videólejátszásra szintén kapunk egy egyedi alkalmazást a TPlayer személyében, mely simán viszi az 1080p felbontású tartalmakat is, továbbá a feliratokat is meg tudja jeleníteni, amennyiben azok neve megegyezik a felvételével. Végül, de nem utolsósorban egy FM-rádió is megtalálható a multimédiás alkalmazások listájában, mely automatikusan fel tudja térképezni az elérhető állomásokat, a velük kapcsolatos információkat azonban nem jeleníti meg.

Huawei Ascend Mate

A hátlapi kamera autofókuszos, segítségével legfeljebb 8 megapixeles, azaz 3264 x 2448 képpontos felbontású fotókat készíthetünk. Videót legfeljebb 1920 x 1080 képpontos felbontásban tud rögzíteni, a tesztfelvételért katt ide. A kameraszoftverben állíthatunk afelbontáson, a fehéregyensúlyon, az érzékenységen, a minőségen, aktiválhatunk különféle effekteket, bekapcsolhatjuk az időzítőt, a fotókhoz pedig GPS-koordinátákat is rendelhetünk. A képminőség erős közepes: a vonalélesség és a színhűség rendben van, a dinamikatartomány viszont alacsony, a zaj mennyisége közepes.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Adatkommunikációs fronton rendben vagyunk, az NFC és az LTE meglétén kívül nem sok minden hiányzik a Mate-ből. Az ötsávos (850/900/1700/1900/2100 MHz) UMTS-modul mellé egy négynormás (850/900/1800/1900 MHz) GSM-egység társul, mobilhálózaton lógva legfeljebb 21 Mbps letöltési és 5,76 Mbps feltöltési sebességre számíthatunk. A WiFi (802.11a/b/g/n, kétcsatornás) mellett a Bluetooth (4.0 LE verzió, A2DP- és EDR-támogatással) és az a-GPS is jelen van az eszközben, extraként WiFi Direct és DLNA jár, a mobilnetet pedig vezeték nélküli hálózaton keresztül is szórhatjuk. Pozicionálás során a tartózkodási helyet gyorsan és pontosan megtalálja a készülék. Telefonálás közben a hangminőség megfelelő volt mindkét oldalon.

Huawei Ascend Mate Huawei Ascend Mate

A hátlap alatt egy 4050 mAh kapacitású akkumulátor lapul, ami tekintélyt parancsoló méretnek számít. Masszív használattal természetesen egy nap alatt is le lehet meríteni (de ez tetszőleges típusú okostelefonra igaz), hétköznapi, visszafogott terhelés mellett azonban a két napos működés sincs kizárva, feltéve, hogy az ember megfelelően felparaméterezi a beállítások között található Energiakezelőt. A hviatalos adatok szerint egy feltöltéssel egyébként 9 nap készenlétre, 28 órányi telefonálásra és 10,5 órányi mobilinternetezésre képes a készülék.

Huawei Ascend Mate
[+]

Értékelés: Huawei Ascend Mate
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya ? pont
Hogyan értékelünk?

Az Ascend Mate egy jól átgondolt készülék lett, a kijelző nem öncélúan nagy, a méretet szoftveresen (az egykezes kezelésre vonatkozó funkciókkal) és hardveresen (kesztyűvel is vezérelhető kijelző, lekerekített hátlap) is megtámogatták. A motorháztető alatt dübörgő vas bár nem jelképezi a csúcsot, a működési sebességre nincs panasz, a kijelző jól mutat, a formaterv korrekt, az akkumulátor jókora kapacitással operál. A felhasználói felület átgondolt, ezer testreszabási lehetőséggel kecsegtet, az egykezes kezelés könnyítését megcélzó szoftveres megoldások beépítése pedig külön figyelmesség a gyártó részéről. Persze negatívumok is akadnak: a kamera közepesen teljesít, bizonyos játékokban grafikai hibák lépnek fel, a legfrissebb Android verziót pedig kötelezővé kellene tenni a felső kategóriás telefonok között. Tiszta sor, hogy egy rétegtermékről van szó, egy ekkora kijelzőre valószínűleg az okostelefont használó társadalom nagy százalékának nincs szüksége. Véleményem szerint egy 4,5-5 hüvelyk körüli kijelző mindenre elég, ha telefonról van szó, a böngészési és a játékélmény nem jobb annyival, mint amennyivel nagyobb tesztalanyunk.

A készülék megjelenése még várat magára, jelenleg azt az információt kaptuk, hogy szolgáltatónál, kártyafüggetlen konstrukcióban megvásárolva valamivel 100 ezer forint felett lesz az ár. Ez persze nem kevés, ám az összegért egy HD felbontású IPS kijelzőt és korrekt hardvert kapunk, előbbi ráadásul nem tartozik az apróságok közé. Nincs sok konkurrens termék ezen a szinten, leginkább a Samsung gyártmányú Galaxy Mega 6.3 vagy Galaxy Note II említhető egy lapon tesztalanyunkkal; előbbi 140, utóbbi 120 ezer forint környékén szerezhető be. Ha valaki tehát ekkora telefonra vágyik és nincs szüksége az S Pen adta extrákra, érdemes lehet várni a Mate megjelenésére. A tetszett plecsni egyértelműen repül is a Mate-re, ha pedig valaki ekkora telefon beszerzésén töri a fejét, automatikusan ajánlottá minősül.

Huawei Ascend Mate

dr. Kind

A cikk elkészítésében a Telekom 4G mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Huawei Ascend Mate
Huawei Ascend Mate Általános
Technológia GSM/UMTS
Méret 163,5 x 85,7 x 9,9 milliméter
Tömeg 198 gramm
Színvariációk fekete, fehér
SIM-foglalat microSIM
Kijelző
Kijelző átlója 6,1 hüvelyk
Kijelző felbontása 720 x 1280 pixel (241 ppi)
Kijelző típusa Kapacitív, multi-touch IPS+
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa HiSilicon K3V2
Processzor típusa Quad-core 1,5 GHz
Processzor csíkszélessége 40 nm
Processzor utasításkészlete ARMv7
Grafikus chip Vivante GC4000
RAM mérete 2 GB RAM
Memória
Telefonkönyv kapacitása korlátlan
SMS memória korlátlan
Szabadon felhasználható belső tárhely 4,68 GB
Memória bővíthetősége microSDHC
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1700/1900/2100 MHz
UMTS 850/900/1800/1900 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 21 Mbps / 5,76 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 4.0 (LE, EDR, A2DP)
WiFi 802.11 a/b/g/n, dual-band, DLNA, Wi-Fi Direct, hotspot
USB microUSB 2.0 (MHL)
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok vannak
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 4.1.2 / Emotion UI
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok telepíthető
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Themes, Profiles, File Manager, ArSharing, Időjárás, Zseblámpa, Számológép, Jegyzetek, DLNA, Kingsoft Office, Alkalmazástelepítő, Biztonsági mentés, Rendszerfrissítés, TPlayer
Multimédia
Fő kamera 8 megapixel, autofókusz
Másodlagos kamera 1 megapixel
Videófelvétel 1080p
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió (RDS) van
Üzemidő
Alap akkumulátor 4050 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő 9 nap
Telefonálási idő 28 óra (3G)
Internetezési idő 10,5 óra (3G)
Egyebek
3,5 mm-es audio kimenet, karcálló üveg előlap, állapotjelző led, MHL, egykezes használati opciók

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés