Google Nexus 6 - hatosfogat

Hirdetés

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Nexus 6 nem sok fehér foltot hagyott adatkommunikációs téren, egyedül az infra maradt ki, ami sokaknak azért nem fog hiányozni. Cat.4-es LTE az elérhető leggyorsabb mobiladat sebesség (150 Mbps), 3G-n 42 Mbps a felső korlát. WiFi-ből kétcsatornás 802.11a/b/g/n/ac modul jár MiMo, Direct és hotspot funkciókkal, a modem érzékenysége kitűnő. Bluetooth-ból 4.1 a standard A2DP-vel és LE-vel, USB-ből pedig 2.0 MTP-vel, OTG képességek nélkül. Navigáláshoz a GPS és GLONASS műholdak, valamint a földi antennák és routerek jeleit használhatjuk, a pozíciószerzés ennek megfelelően pontos és villámgyors.

 A nanoSIM kártyát a Google Nexus 6 tetején kell behelyezni
[+]

A Nexus 6 3220 milliamperórás akkumulátort kapott, amitől a visszafogott szoftveres felhozatal és az AMOLED kijelző mellett jó üzemidőt vártam és átlag felettit tapasztaltam; szerencsére egész jól bírja a phablet a mindennapi strapát. Aki le sem tudja tenni mobilkészülékét, az a Nexus 6-ot is naponta tölti majd, én erősen ingadozó, 4,5 és 5,5 óra közötti képernyőidőt tapasztaltam. Aki viszont visszafogottabban gyötri a monstrumot, kétnapos töltési ciklusra is berendezkedhet, valamivel kevesebb képernyőórával.

A Google Nexus 6 üzemideje ingadozó, de átlagon felüli A Google Nexus 6 akkumulátormenüje megbecsüli a hátralévő üzemidőt

A szokásos közepes fényerőnél végzett tesztjeinken átlagosan szerepelt a fémházas masina, a MinDig TV HD adását kilenc óráig tudtam streamelni, böngészni nyolc órán át lehetett a lemerülés előtt. A Nexus 6 elvileg vezetékmentes töltésre is alkalmas Qi szabvány szerint, ezt azonban nem állt módomban kipróbálni. A mellékelt hálózati gyorstöltő két óra alatt képes 100%-os állapotba hozni a telepet, ami remek hír, 20-30 perc alatt is sok nafta tölthető a phabletbe. Az Android Lollipop végre kapott akkumulátorkímélő módot, ami kilövi a háttérfolyamatokat és az automatikus frissítéseket, illetve csökkenti a hardveres teljesítményt, valóban spórolva az energiával, ezt viszont a képfrissítés is megérzi. Akkumulátorkímélő módban az állapot- és androidos kezelősáv narancssárga színre vált; normál módba az értesítési sávból lehet könnyedén visszatérni.

A Google Nexus 6 remek phablet magas áron, nulla phabletes extrával
[+]

Értékelés: Google Nexus 6
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 7 pont
Hogyan értékelünk?

Korszakváltást jelöl a Nexus 6, és nem csak azért, mert a korábbi, egy kézzel kezelhető mobiltelefonok után a Google egy gigászi készülékkel lepte meg a közönséget. Mint phablet, a Nexus 6 remek, a hatalmas QHD kijelző tűéles, a színek pompázatosak és minden tartalom akadozás nélkül fut a módosítatlan Android Lollipopnak és a Snapdragon 805-ös rendszerchipnek köszönhetően. A Material Design hat hüvelyken is ugyanolyan jól néz ki, mint ötön vagy kilencen, és a legtöbb Google app tartja a stílus egységességét. A rendszer újdonságaival együtt valóban az eddigi legjobb Androidot tarthatja a felhasználó a kezében, azonban, ha őszinte akarok lenni, azt kell mondjam, bár a Google mindent jól csinált, csak éppen nem látta a fától az erdőt. Az óriástelefonhoz ugyanis semmiféle egykezes használatot megkönnyítő szoftver nem jár, és hiába tudta jó ideje a keresőóriás, hogy a következő Nexus teló phablet lesz, ablakos módot vagy osztott képernyős megoldást sem prezentált, pedig sokan vártak ilyesmit. Így viszont jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a Nexus 6-tal pontosan mit akart a Google bizonyítani.

Korszakváltás a Nexus 6 az árazás tekintetében is, mivel majdnem kétszer annyiba kerül, mint a tavalyi modell, amit önmagában a 13 megapixeles kamera, a nagy felbontású kijelző, a kitűnő sztereó hangszóró pár vagy a remek fémkeretes kivitel nem indokol. Inkább arról lehet szó, az Android One és a filléres, ám jól összerakott kínai készülékek elterjedésével a Google egyszerűen feladta a spórolós csúcskészülék építést, mert bizony a korábbi modellek összeszerelésével, strapabírásával, hőkezelésével és kamerájával akadtak gondok. A Nexus 6 ehelyett a maximalizmusra tört, és a Motorola közbenjárásával hozta is a prémium kategóriától elvárt szintet, úgy kívül, mint belül. Mindennek azonban 650 euró a kezdőára, a hazai GSM boltokban pedig mintegy 210 ezer forint. Innen nézve pedig az S-Pennel, több ablakos móddal, egykezes használati megoldásokkal, képernyő kalibrációs sémákkal és jobb üzemidővel felszerelt Samsung Galaxy Note 4 jóval ütősebb ajánlat. Ott van aztán az Apple iPhone 6 Plus a prémium kategóriában, vagy a Lenovo Vibe Z2 Pro olcsóbban, ugyancsak ötletekkel a nagy képernyőfelület könnyebb kezelésére. Ettől még a Nexus 6 remekül sikerült, csak éppen az árazás a szoftveres felhozatal viszonylatában már koránt sem hangzik olyan jól, mint tavaly ilyenkor.

Google Nexus 6

Bone123

A tesztkészülék az XXL GSM jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés