Google Nexus 6 - hatosfogat

Hirdetés

Lollipopos szoftverek

Nem csak a külcsín változott, hanem a belbecs is: az értesítések ezentúl a zárképernyőn is megjelennek, és itt a Nexus 6 kölcsönvett egy motorolás extrát. Az Ambient Display, vagyis a környezeti képernyő opció bekapcsolásakor az óra és az értesítések fekete-fehérben, az akkumulátort kímélve felvillannak minden alkalommal, amikor a készüléket felemeljük, a zsebünkből előhúzzuk, a házat megbillentjük vagy értesítés érkezik. Bár a két koppos feloldás kimaradt, a képernyőzár a panel felvillanásakor feloldható, így nem kell a bekapcsoló gomb után matatni. Nem árt azért a véletlen feloldásokra odafigyelni, bár ilyesmi velem nem fordult elő. Az értesítések kártyaformában jelennek meg. Egy kártyán lefelé húzva az ujjunkat megjelenik annak tartalma részletesebben, kétszer megérintve elindul az értesítést küldő alkalmazás, hosszan megnyomva pedig az alkalmazásinformációhoz jutunk. A kártyákat jobbra vagy balra simítással lehet eltüntetni.

A Google Nexus 6 a lollipop új értesítési rendszerét használhatja A prioritást élvező értesítések és névjegyek testreszabhatók

A rezgő vagy néma módok kapcsolóit ne is keressük, mivel alapjaiban megváltozott az értesítési jelzések módja. A Nexus 6 a hangerőgombbal továbbra is elnémítható, viszont rezgő jelzéseket ezentúl is kapunk, amennyiben az összes értesítést átengedjük. Értesítési módot a hangerőszabályzó lenyomásakor választhatunk a képernyőről. Prioritást élvező módra váltva csak az általunk megadott alkalmazások és a kiemelt névjegyek értesítései jeleznek, az ébresztéshez is ezt a módot érdemes használni. A nincs értesítés mód minden hang és rezgő jelzést kikapcsol, így az ébresztő sem kiált fel, bár a képernyő továbbra is felvillan. Ugyancsak újdonság a tulajdonos által széles körben korlátozható vendég üzemmód, de új és teljes értékű felhasználói fiókot is hozzáadhatunk a meglévőhöz, egyéni képernyőzárral a személyes adatok védelmére.

A Google Nexus 6 telefonkönyve nélkülöz minden elválaszót A Google Nexus 6 billentyűzete átlátható, egykezes mód azonban nincs

A szoftveres felhozatal részét kizárólag Google alkalmazások képezik, és mára az összes lollipopos köntösbe öltözött. Sokkal jobban néz ki a világos hátterű és elválasztók nélküli telefonkönyv a korábbi holósnál. Az importálási, csoportosítási és szinkronizálási funkciók megmaradtak, csak az egész átláthatóbb lett. Eleinte tartottam tőle, de az elválasztók nélküli billentyűzet is jobb lett, valahogy az egész gépelés hatékonyabbnak tűnik, persze a Nexus 6-on ezt főleg két hüvelykujjal fogjuk elvégezni. A régi Galériának a Google+-os képeinket is integráló Fotók vette át a helyét, az Üzeneteknek pedig a Messenger. Bár a Gmail most már bármilyen levelezést gond nélkül kezel, az Email appot továbbra is megkapjuk.

 Google Nexus 6 A Google Nexus 6 naptára Material Design stílusú

A szokásos Google-ös felhozatal mellett előre telepítve lett az Earth, a remek jegyzetelő és listázó Keep, továbbá a Google Diák, Táblázatok és Dokumentumok irodai programok szerkesztési funkciókkal és Drive integrációval. A naptár is az előnyére változott: az új listás nézet áttekinthetőbb a korábbinál, a szoftver pedig szinkronban áll a Gmaillel, így képes abból asztalfoglalásokat és egyéb információkat beolvasni, az eseményekről pedig levélértesítést küld.

A Google Nexus 6 remek sebességű böngészője a Chrome A Chrome lapok egyenként megjelennek a Google Nexus 6 alkalmazásváltójában

Böngészni a Chrome-mal lehet, méghozzá igen fürgén, köszönhetően a jó hardveres és szoftveres alapoknak. A Chrome gond nélkül szinkronizálja asztali és más google-ös könyvjelzőinket. Jár inkognitómód, váltani lehet asztali elrendezésre, a böngészett oldalakon kereshetünk, viszont a Flash tartalmak lejátszásáról és a zoomalapú sortörésről le kell mondanunk. Hat hüvelyken élmény a böngészés, a QHD felbontás garantálja a tartalmak és karakterek tűéles rajzolatát, a Chome fülek pedig megjelennek az alkalmazásváltóban, úgyhogy ezen a téren kiemelkedően teljesít a Nexus 6. Az Android Lollipop kritikájaként az ablakos vagy osztott képernyős módok, illetve az egykezes használatot megkönnyítő szoftveres extrák teljes hiányát tudom felróni. Itt volt a lehetőség és a méretes eszköz, hogy a Google is prezentálja saját megoldását a felület okosabb kihasználására, vagy legalább közzétegyen a fejlesztőknek ilyen API-kat, azonban ilyesmi továbbra sem képezi az androidos kánon részét.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés