Google Nexus 6 - hatosfogat

Bevezető

Itt van a Google legújabb készüléke előttem, és azon morfondírozom, hogy miért. No nem azon, hogy miért pont én előttem van, amikor mondjuk Legendd is nyomogathatná, hiszen régóta vártam az alkalmat, hogy a Motorola által gyártott készülékre lecsapjak. A magamnak feltett kérdés lényege inkább az, hogy miért egy Google phablet néz velem farkasszemet, hiszen a hathüvelykesek még mindig rétegtelefonnak számítanak, nekem meg valamilyen válasszal mégiscsak elő kell állnom a Kedves Olvasónak.

Hatalmas készülék lett a Google Nexus 6
[+]

Kétféle megoldásra jutottam a méretnövekedés ügyében, a hosszabbal kezdeném. Kötelező dolog megemlíteni, hogy a Nexus sorozatot a Google alapvetően a fejlesztőknek találta ki, a friss, vegytiszta Android, az elemeire bontható rendszer és az erős hardver ugyanis megfelelő tesztkörnyezetet nyújt a jelen és a jövő zöld robotos szoftvereinek. Phabletből pedig egyre több van, az extra felület kihasználása viszont még mindig nem az igazi, így talán a Google logikája a méretválasztáskor egyfajta motiváció lehetett a fejlesztők felé az ekkora kijelzők ügyesebb megtöltésére, kisebb készüléknek meg ott van a ma is villámgyors Nexus 5.

 5,96 hüvelykes AMOLED kijelző ékesíti a Google Nexus 6-ot
[+]

A rövidebb megoldás sokkal prózaibb: azért lett phablet az új referenciamodell, mert ilyen Nexus még nem volt.

Füles is került a Google Nexus 6 elegáns hófehér dobozába
[+]

A méretes készülék fehér dobozban és ugyanilyen színű hátlappal látogatott el hozzánk az XXL GSM jóvoltából. Ahogy a Nexus 9 esetében, ezúttal is egy hatalmas szám jelöli a csomagolás tetején, hogy melyik készülék lapul a papírszerkezetben, bár rossz szögből nézve a hatos éppen kilencesnek is tűnhet, éppen ezért az egyik oldalon feliratok próbálják a vásárlót meggyőzni arról, hogy bizony a Google phablet pihen a csomagolás alatt. A dobozba belekukkantva egy 1,6 amperes gyorstöltőt, egy foghíjas leírást, egy SIM-tálca előhúzásához használatos tűt, egy microUSB - USB kábelt, valamint egy hagyományos kialakítású mikrofonos headsetet találni, ez utóbbi kellemes meglepetés az előző generációk spórolós felszereltsége után.

Külső és kijelző

Mégis mekkora készülék a Nexus 6? Nos, a 159,3 x 83 milliméteres előlap közel másfélszer akkora, mint a Nexus 5-é, a Nexus 4 pedig belefér a kijelzőjébe. Ebből logikusan következik, hogy az egykezes használat kilőve, még az én hosszú ujjaimmal sem ment könnyedén a szövegbevitel vagy a kezelőgombok elérése. A 184 grammos tömeg sem kevés, és persze az öltözéket is a phablethez kell választani, hiszen nagy mérethez nagy zseb passzol. A 2014-es Moto X ívelt formáit megörökölve a Nexus 6 mégis a legergonomikusabb hathüvelykes (5,96”, ha egészen pontos akarok lenni), amit eddig a kezemben tartottam, és hiába a 10,2 milliméteres vastagság középen, a szélek felé egészen elvékonyodik a készülékház.

 Google Nexus 6
A Nexus 4 belefér a Nexus 6 kijelzőjébe

Tovább növeli a kényelmet a széleinél lekerekedő Gorilla Glass 3-as védőüveg, egyedül a hátlap kissé csúszós polikarbonát kivitelével akadt kifogásom, bár a készüléket jellemzően a kereteinél fogtam át. Rossz hír viszont az asztallapról gépelőknek, hogy az ívelt kivitel miatt a Nexus 6 lapos felületen nyomogatva billeg, bár engem speciel a dolog nem érintett. Az összeszerelés csillagos ötösre vizsgázott: a méretes fémkeret strapabírónak tűnik, a készülékház a Motorola adatlapja szerint pedig cseppálló. A lényeg: a Nexus 6 úgy lett összerakva, ahogy egy ekkora telefont kell.

 A Google Nexus 6 QHD kijelzője pontosan kalibrált
[+]

Kijelző-teszt
Mérés Google Nexus 6 LG G3 Samsung Galaxy Note 4 Lenovo Vibe Z2 Pro
Fehér fényerő 266 / 436 nit 462 nit 301 / 480 nit 700 nit
Fekete fényerő 0 nit 0,49 nit 0 nit 0,34 nit
Kontrasztarány végtelen 941:1 végtelen 2053:1
Színhőmérséklet 6520 K 7649 K 7478 K 6933 K

Az előlapon a főszereplő nem is lehetne más, mint az 1440 x 2560 pixel, vagyis QHD felbontású kijelző, amely 493 ppi-s képpontsűrűségével és az AMOLED technológia kipattanó színeivel méltó panel, hogy az új Nexus készülék tartalmait megjelenítse. A betekintési szögek és a fehér tartalmak kalibrációja hibátlan, a telítettség ugyanakkor magasabb az ideálisnál, előbbinek módosítására pedig nincsenek külön sémák. A maximális fényerő elég alacsony a képernyőt kitöltő fehér tartalom megjelenítésekor, AMOLED paneltől megszokottan ugyanakkor minél kisebb része világos a képernyőnek, annál fényesebben jelennek meg a tartalmak. Éppen ezért, illetve a tökéletes feketéknek és az alacsony fényvisszaverődésnek hála a napfény alatti helyzet sem rossz.

A Google Nexus 6 fogása kényelmes, az asztalon viszont billeg
[+]

A kijelzőt alul és oldalt vékony keretek veszik körbe, a káva felül viszont vastagabb egy kicsit, hiszen a beszélgetési hangszórónak, a fénymérőnek, a távolságérzékelőnek és a 2 megapixeles előlapi kamerának valahol el kell férnie. Hangszóróból egyébként alulra is került, és ketten együtt sztereó hangleadásra képesek, amiért nagy piros pont jár a Motorolának. A két hangszórórács egyébként fél millimétert kiemelkedik a képernyő síkjából, talán az üveglap védelmére karcolódás ellen, ha arccal lefele raknánk le.

A Google Nexus 6 hátlapja kissé csúszós
[+]

A hangerőszabályzó és bekapcsoló gombok jobb oldalra, középre kerültek, így pont kézre esnek, és a lenyomásuk is ideális. A bekapcsoló ráadásul recés mintázatot kapott, így könnyű megkülönböztetni a hangerőszabályzótól. A 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet felül kapott helyet a nanoSIM tálcával egyetemben, amit a mellékelt tű segítségével tudunk előhúzni. A 2.0-ás szabványú microUSB port alulra került, két oldalán halovány minősítésű feliratokkal. A fehér műanyag csíkok alul és felül az antennák jobb vételét hivatottak segíteni, ez egyébként teljesen megszokott megoldás a fémházas készülékeknél.

 A Google Nexus 6-ot masszív fém oldalkeret védi
[+]

A hátlapot könnyedén össze lehetne téveszteni az új Moto X hátsójával, ha egy hatalmas, fémes csillogású Nexus felirat nem utasítaná rendre fürkésző tekintetünket. Alatta egy mikrofonfurat, felette egy kissé süllyesztett M betű, vagyis a Motorola logó található. Felül a fémes gyűrűvel és az abba beépített két ledes villanóval megtámogatott 13 megapixeles kamera pillantható meg, amitől sokat vártam az elmúlt évek finoman szólva is problémás nexusos fotózásai után. A hátlap nem lepattintható, így a 3220 milliamperórás telephez sem férünk hozzá.

Hirdetés

Hardver és a Material Design

Négymillió képernyőpixel meghajtását öngól lett volna egy öregedő rendszerchipre bízni, éppen ezért a Motorola a legfrissebb elérhető Qualcomm SoC, a Snapdragon 805 mellett döntött. A négy, legfeljebb 2,7 gigahertzen működő Krait 450 mag és az Adreno 420 a Samsung Galaxy Note 4 esetében már bizonyított, pedig a TouchWiz nem éppen alacsony rendszerigényéről híres. A 3 gigabájt RAM és a 32 gigabájtos kezdő tárhely ugyancsak jó hír, a microSD hiánya viszont borítékolhatóan rossz, mindenesetre akinek a fenti kevés volna, 64 gigabájtos Nexus 6-ot is vásárolhat.

 Alig akad a Google Nexus 6-nak egyenes íve
[+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark Google Nexus 6 Samsung Galaxy Note 4 Samsung Galaxy S5 Sony Xperia Z3
Rendszerchip Snapdragon 805 Snapdragon 805 Snapdragon 801 Snapdragon 801
AnTuTu 5.x Benchmark 52783 pont 47817 pont 41753 pont 43120 pont
Vellamo Browser 3736 pont 3431 pont 3248 pont 3190 pont
Vellamo Metal 1574 pont 1828 pont 1495 pont 2847 pont
SunSpider 1.0.2 799,9 ms 366,7 ms 433,8 ms 854,4 ms
Geekbench 3 (single) 1030 pont 1109 pont 950 pont 977 pont
Geekbench 3 (multi) 3284 pont 3311 pont 2888 pont 2640 pont
GFXBench Man. onscreen 12,1 fps 11,1 fps 11,7 fps 12,7 fps
GFXBench Man. offscreen 18,9 fps 18,8 fps 11,8 fps 12 fps
GFXBench T-Rex onscreen 27,6 fps 27,6 fps 27,7 fps 29,3 fps
GFXBench T-Rex offscreen 38,7 fps 42,6 fps 27,3 fps 27,2 fps

A Google referencia phabletje felnőtt a feladathoz, a legjobb mobiltelefonos benchmark eredményeket produkálva, igaz, a táblagépes fivére, a Nexus 9 még nála is jobban szerepelt a teljesítményteszteken. Vegytiszta Android lévén a hétköznapi sebesség sem szenved csorbát: az Android Runtime-on futó lollipopos felület hasít, bizonytalansággal csak nagyméretű alkalmazás telepítése közben, illetve egyszer-egyszer a képernyő elforgatásakor találkoztam. A játékok is remekül futottak, igaz, a készülék elég hamar felmelegedett, ami idővel kihatott a képfrissítésre.

Érdemes itt megjegyezni, hogy a Nexus 6 az Androidon eddig is létező, csak opcionális titkosítás bekapcsolásával érkezik, azaz minden tárhelyre írt vagy beolvasott adat kódoláson esik át, ami nagyobb fokú adatvédelmet biztosít a felhasználónak, viszont lassítja a tároló működési sebességét. Ennek ellenére a Nexus 6 villámgyors a mindennapi használat során, dr. Kinddal kipróbáltuk a Nexus 5-öt mellé téve, és nem láttunk különbséget.

A Google Nexus 6 Android Lollipoppal érkezik  A Google Nexus 6 alkalmazásváltója kártyapakliszerűen pörgethető

Az Android 5.0 Lollipop startja nem volt éppen gördülékeny, több korábbi referenciamodell és Google Play Edition variáns csak késve kapta meg a legjelentősebb frissítésnek titulált rendszercsomagot, emellett memória és wifi bugok is felütötték a fejüket. A Nexus 6 azonban már az 5.0.1-es verziószámnál tart, azaz a kezdeti hibákat a Google orvosolta. Részletesen nem lenne érdemes még egyszer nekifutni a Lollipop bemutatásának, Kind ugyanis azt már megtette, jómagam pedig a friss verzió előnyeire és hiányosságaira is szakítottam némi időt, amikor a Nexus 9-et kiveséztem, a legfontosabbakat mégis érdemes röviden felidézni.

A Google Nexus 6 kapcsolópanelja a Material Design stílust követi Az értesítési kártyák Google Nexus 6 értesítési paneljén és zárképernyőjén is megjelennek

A legszembetűnőbb változás a Material Design vizuális stílus bemutatkozása világos hátterekkel, lapos, kevés színt használó ikonokkal és egy rakás apró, logikus, alig észrevehető animációval. Használat közben az veszettül jól néz ki szerintem. Megváltozott a felülről lehúzható értesítési panel, illetve a vissza, home és alkalmazásváltó gombok stílusa, újragondolták a két ujjal lehúzható kapcsolópanelt, az alkalmazásmenü pedig mostantól látványosan pattan ki ikonjából. Az alkalmazásváltó is megújult pörgethető nézetével, a nemrég használt appok kártyái ráadásul a készülék újraindítása után is megmaradnak.

Lollipopos szoftverek

Nem csak a külcsín változott, hanem a belbecs is: az értesítések ezentúl a zárképernyőn is megjelennek, és itt a Nexus 6 kölcsönvett egy motorolás extrát. Az Ambient Display, vagyis a környezeti képernyő opció bekapcsolásakor az óra és az értesítések fekete-fehérben, az akkumulátort kímélve felvillannak minden alkalommal, amikor a készüléket felemeljük, a zsebünkből előhúzzuk, a házat megbillentjük vagy értesítés érkezik. Bár a két koppos feloldás kimaradt, a képernyőzár a panel felvillanásakor feloldható, így nem kell a bekapcsoló gomb után matatni. Nem árt azért a véletlen feloldásokra odafigyelni, bár ilyesmi velem nem fordult elő. Az értesítések kártyaformában jelennek meg. Egy kártyán lefelé húzva az ujjunkat megjelenik annak tartalma részletesebben, kétszer megérintve elindul az értesítést küldő alkalmazás, hosszan megnyomva pedig az alkalmazásinformációhoz jutunk. A kártyákat jobbra vagy balra simítással lehet eltüntetni.

A Google Nexus 6 a lollipop új értesítési rendszerét használhatja A prioritást élvező értesítések és névjegyek testreszabhatók

A rezgő vagy néma módok kapcsolóit ne is keressük, mivel alapjaiban megváltozott az értesítési jelzések módja. A Nexus 6 a hangerőgombbal továbbra is elnémítható, viszont rezgő jelzéseket ezentúl is kapunk, amennyiben az összes értesítést átengedjük. Értesítési módot a hangerőszabályzó lenyomásakor választhatunk a képernyőről. Prioritást élvező módra váltva csak az általunk megadott alkalmazások és a kiemelt névjegyek értesítései jeleznek, az ébresztéshez is ezt a módot érdemes használni. A nincs értesítés mód minden hang és rezgő jelzést kikapcsol, így az ébresztő sem kiált fel, bár a képernyő továbbra is felvillan. Ugyancsak újdonság a tulajdonos által széles körben korlátozható vendég üzemmód, de új és teljes értékű felhasználói fiókot is hozzáadhatunk a meglévőhöz, egyéni képernyőzárral a személyes adatok védelmére.

A Google Nexus 6 telefonkönyve nélkülöz minden elválaszót A Google Nexus 6 billentyűzete átlátható, egykezes mód azonban nincs

A szoftveres felhozatal részét kizárólag Google alkalmazások képezik, és mára az összes lollipopos köntösbe öltözött. Sokkal jobban néz ki a világos hátterű és elválasztók nélküli telefonkönyv a korábbi holósnál. Az importálási, csoportosítási és szinkronizálási funkciók megmaradtak, csak az egész átláthatóbb lett. Eleinte tartottam tőle, de az elválasztók nélküli billentyűzet is jobb lett, valahogy az egész gépelés hatékonyabbnak tűnik, persze a Nexus 6-on ezt főleg két hüvelykujjal fogjuk elvégezni. A régi Galériának a Google+-os képeinket is integráló Fotók vette át a helyét, az Üzeneteknek pedig a Messenger. Bár a Gmail most már bármilyen levelezést gond nélkül kezel, az Email appot továbbra is megkapjuk.

 Google Nexus 6 A Google Nexus 6 naptára Material Design stílusú

A szokásos Google-ös felhozatal mellett előre telepítve lett az Earth, a remek jegyzetelő és listázó Keep, továbbá a Google Diák, Táblázatok és Dokumentumok irodai programok szerkesztési funkciókkal és Drive integrációval. A naptár is az előnyére változott: az új listás nézet áttekinthetőbb a korábbinál, a szoftver pedig szinkronban áll a Gmaillel, így képes abból asztalfoglalásokat és egyéb információkat beolvasni, az eseményekről pedig levélértesítést küld.

A Google Nexus 6 remek sebességű böngészője a Chrome A Chrome lapok egyenként megjelennek a Google Nexus 6 alkalmazásváltójában

Böngészni a Chrome-mal lehet, méghozzá igen fürgén, köszönhetően a jó hardveres és szoftveres alapoknak. A Chrome gond nélkül szinkronizálja asztali és más google-ös könyvjelzőinket. Jár inkognitómód, váltani lehet asztali elrendezésre, a böngészett oldalakon kereshetünk, viszont a Flash tartalmak lejátszásáról és a zoomalapú sortörésről le kell mondanunk. Hat hüvelyken élmény a böngészés, a QHD felbontás garantálja a tartalmak és karakterek tűéles rajzolatát, a Chome fülek pedig megjelennek az alkalmazásváltóban, úgyhogy ezen a téren kiemelkedően teljesít a Nexus 6. Az Android Lollipop kritikájaként az ablakos vagy osztott képernyős módok, illetve az egykezes használatot megkönnyítő szoftveres extrák teljes hiányát tudom felróni. Itt volt a lehetőség és a méretes eszköz, hogy a Google is prezentálja saját megoldását a felület okosabb kihasználására, vagy legalább közzétegyen a fejlesztőknek ilyen API-kat, azonban ilyesmi továbbra sem képezi az androidos kánon részét.

Kamera és multimédia

A fotós képességek sosem tartoztak a Nexusok erősségei közé, ezért megörültem, amikor a nyáron a Google közzé tette új fotós API-ját, RAW támogatást és egy sor manuális beállítást megnyitva a fejlesztők előtt, és szinte felpattantam mobilarenás székemből, amikor megtudtam, hogy a Nexus 6 optikai képstabilizátorral és kettős villanóval megtámogatott, 13 megapixeles kamerát kapott (Sony IMX214). Sajnos azonban a régi, korlátolt kameraszoftver érkezett a Lollipoppal, automata módra kényszerítve Bone123-at. Az opciók közé az érintőfókusz, a módválasztás (panoráma, gömbpanoráma, életlenítés, videofelvétel), a HDR+, a vaku, a rácsvonalak és az időzítő tartozik, kézi beállításokról ne is álmodjunk. Ennél is furcsább, hogy más ismert kameraszoftvert feltéve a Nexus 6-tal még az érzékenységállításról is le kell mondanunk, a záridőállításról meg ne is beszéljünk. Ez mindenképpen csalódás a nyári ígéretes fejlemények után, mintha a Google tudomást sem venne arról, hogy a készülékeivel fotózni is lehet.

A Google Nexus 6 papíron remek Sony IMX kamerát kapott
[+]

Az elkészült képek alapján az új referenciamodell mindenesetre előrelépett a tavalyihoz képest. A dinamikatartomány rendben van, a fehéregyensúllyal általában nem volt gond, az F/2.0-ás lencse pedig nagy látószögben és jó vonalélességgel rajzolt, némi torzítással a képek legszélén és az ideálisnál magasabb szoftveres élesítéssel. Néha viszont a képek jobb fele homályosabb lett a balnál, talán az autófókusz hibázott. Az expozíció sem sikerült mindig tökéletesen, kézi élesítéskor ráadásul elég agresszíven igazodik az automatika a kiválasztott ponthoz, gyakran alul- vagy túlexponált eredményeket szülve. Amikor viszont az automatika hibátlan munkát végez – az esetek nagyobb részében – remek nappali fotók születnek. A HDR+ mód jól jön nagy kontrasztkülönbségek esetében, viszont az elkészült fotók fehéregyensúlya a vöröses felé tolódott el a hagyományos képekhez viszonyítva. Makrófelvételeket 7-8 centiméterről lehet lőni.

Este is jó fotókat lehet készíteni, és ilyenkor jön jól igazán az optikai képstabilizátor, csak hát 1/10 másodpercnél hosszabb záridővel nem sikerült fotózni, opció meg ugye nem jár, hogy a Sony szenzorból kihozzuk a maximumot. A dupla ledes villanó fényereje igen jó, viszont aránylag kis területre koncentrálja a villanófényt, ami nem ideális nagyobb terület fotózásakor. A képstabilizátor jól jön videofelvételek készítésekor is, a Full HD-s és 4K-s klipek pedig rengeteg minőségi részletet rögzítenek. Kár, hogy a 60 képkockás vagy a HDR felvételi mód kimaradt.

 Google Nexus 6 A Google Nexus 6 zenelejátszója a Play Zene

Helyben tárolt vagy a Play Áruházban megvásárolt zeneszámainkat a Play Zenével játszhatjuk le műfajok, előadók, albumok, egyéni listák vagy a Google általi keverés szerint. A szokásos widgetek megmaradtak, a zárképernyős kezelőpanel viszont értesítési kártyává alakult. A Nexus 6 hangszínszabályzót kapott, FM-rádiót viszont nem. A videó lejátszó fapadosabb nem is lehetne, a szoftver semmi extrát nem nyújt, és a kódolások közül is csak a H.263, H.264, Mpeg4 és HEVC típusokkal birkózik meg, a DivX, Xvid és az AC3 tartalmak lejátszása alternatív szoftverrel viszont nem okozott gondot.

A Google Nexus 6 sztereó hangszórója remekül szól
[+]

A mellékelt mikrofonos füles zeneileg nem egy nagy szám, minőségi hallgatásra valami jobbat érdemes beszerezni, a sztereó előlapi hangszóró pár viszont a legjobbak közé tartozik. A maximális hangerő kiemelkedően magas, és a leghangosabb állást leszámítva szépen is szól, telt hangokat és valamennyi basszust is sugározva a felhasználó felé, még ha nem is annyit, amit a boomsoundos HTC-ktől hallani. A Mobilarenánál nem győzzük hangsúlyozni az előlapi megoldás előnyeit, sokkal jobb a hallgatási élmény, ha semmi nem állja a hang útját, a sztereó hangzás pedig működőképes extra, úgyhogy újabb elismerés jár a Motorolának.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Nexus 6 nem sok fehér foltot hagyott adatkommunikációs téren, egyedül az infra maradt ki, ami sokaknak azért nem fog hiányozni. Cat.4-es LTE az elérhető leggyorsabb mobiladat sebesség (150 Mbps), 3G-n 42 Mbps a felső korlát. WiFi-ből kétcsatornás 802.11a/b/g/n/ac modul jár MiMo, Direct és hotspot funkciókkal, a modem érzékenysége kitűnő. Bluetooth-ból 4.1 a standard A2DP-vel és LE-vel, USB-ből pedig 2.0 MTP-vel, OTG képességek nélkül. Navigáláshoz a GPS és GLONASS műholdak, valamint a földi antennák és routerek jeleit használhatjuk, a pozíciószerzés ennek megfelelően pontos és villámgyors.

 A nanoSIM kártyát a Google Nexus 6 tetején kell behelyezni
[+]

A Nexus 6 3220 milliamperórás akkumulátort kapott, amitől a visszafogott szoftveres felhozatal és az AMOLED kijelző mellett jó üzemidőt vártam és átlag felettit tapasztaltam; szerencsére egész jól bírja a phablet a mindennapi strapát. Aki le sem tudja tenni mobilkészülékét, az a Nexus 6-ot is naponta tölti majd, én erősen ingadozó, 4,5 és 5,5 óra közötti képernyőidőt tapasztaltam. Aki viszont visszafogottabban gyötri a monstrumot, kétnapos töltési ciklusra is berendezkedhet, valamivel kevesebb képernyőórával.

A Google Nexus 6 üzemideje ingadozó, de átlagon felüli A Google Nexus 6 akkumulátormenüje megbecsüli a hátralévő üzemidőt

A szokásos közepes fényerőnél végzett tesztjeinken átlagosan szerepelt a fémházas masina, a MinDig TV HD adását kilenc óráig tudtam streamelni, böngészni nyolc órán át lehetett a lemerülés előtt. A Nexus 6 elvileg vezetékmentes töltésre is alkalmas Qi szabvány szerint, ezt azonban nem állt módomban kipróbálni. A mellékelt hálózati gyorstöltő két óra alatt képes 100%-os állapotba hozni a telepet, ami remek hír, 20-30 perc alatt is sok nafta tölthető a phabletbe. Az Android Lollipop végre kapott akkumulátorkímélő módot, ami kilövi a háttérfolyamatokat és az automatikus frissítéseket, illetve csökkenti a hardveres teljesítményt, valóban spórolva az energiával, ezt viszont a képfrissítés is megérzi. Akkumulátorkímélő módban az állapot- és androidos kezelősáv narancssárga színre vált; normál módba az értesítési sávból lehet könnyedén visszatérni.

A Google Nexus 6 remek phablet magas áron, nulla phabletes extrával
[+]

Értékelés: Google Nexus 6
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 7 pont
Hogyan értékelünk?

Korszakváltást jelöl a Nexus 6, és nem csak azért, mert a korábbi, egy kézzel kezelhető mobiltelefonok után a Google egy gigászi készülékkel lepte meg a közönséget. Mint phablet, a Nexus 6 remek, a hatalmas QHD kijelző tűéles, a színek pompázatosak és minden tartalom akadozás nélkül fut a módosítatlan Android Lollipopnak és a Snapdragon 805-ös rendszerchipnek köszönhetően. A Material Design hat hüvelyken is ugyanolyan jól néz ki, mint ötön vagy kilencen, és a legtöbb Google app tartja a stílus egységességét. A rendszer újdonságaival együtt valóban az eddigi legjobb Androidot tarthatja a felhasználó a kezében, azonban, ha őszinte akarok lenni, azt kell mondjam, bár a Google mindent jól csinált, csak éppen nem látta a fától az erdőt. Az óriástelefonhoz ugyanis semmiféle egykezes használatot megkönnyítő szoftver nem jár, és hiába tudta jó ideje a keresőóriás, hogy a következő Nexus teló phablet lesz, ablakos módot vagy osztott képernyős megoldást sem prezentált, pedig sokan vártak ilyesmit. Így viszont jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a Nexus 6-tal pontosan mit akart a Google bizonyítani.

Korszakváltás a Nexus 6 az árazás tekintetében is, mivel majdnem kétszer annyiba kerül, mint a tavalyi modell, amit önmagában a 13 megapixeles kamera, a nagy felbontású kijelző, a kitűnő sztereó hangszóró pár vagy a remek fémkeretes kivitel nem indokol. Inkább arról lehet szó, az Android One és a filléres, ám jól összerakott kínai készülékek elterjedésével a Google egyszerűen feladta a spórolós csúcskészülék építést, mert bizony a korábbi modellek összeszerelésével, strapabírásával, hőkezelésével és kamerájával akadtak gondok. A Nexus 6 ehelyett a maximalizmusra tört, és a Motorola közbenjárásával hozta is a prémium kategóriától elvárt szintet, úgy kívül, mint belül. Mindennek azonban 650 euró a kezdőára, a hazai GSM boltokban pedig mintegy 210 ezer forint. Innen nézve pedig az S-Pennel, több ablakos móddal, egykezes használati megoldásokkal, képernyő kalibrációs sémákkal és jobb üzemidővel felszerelt Samsung Galaxy Note 4 jóval ütősebb ajánlat. Ott van aztán az Apple iPhone 6 Plus a prémium kategóriában, vagy a Lenovo Vibe Z2 Pro olcsóbban, ugyancsak ötletekkel a nagy képernyőfelület könnyebb kezelésére. Ettől még a Nexus 6 remekül sikerült, csak éppen az árazás a szoftveres felhozatal viszonylatában már koránt sem hangzik olyan jól, mint tavaly ilyenkor.

Google Nexus 6

Bone123

A tesztkészülék az XXL GSM jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Google Nexus 6
 Google Nexus 6 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 159,3 x 83 x 10,1 milliméter
Tömeg 184 gramm
Színvariációk fekete, fehér
SIM-foglalat nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,96 hüvelyk
Kijelző felbontása 1440 x 2560 pixel (493 ppi)
Kijelző és készülékház védelme Gorilla Glass 3
Kijelző típusa AMOLED kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snapdragon 805 (APQ8084AB)
Processzor típusa 2,7 GHz-es négymagos Krait 450
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv7
Grafikus chip Adreno 420
RAM mérete 3 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 32 GB
Memória bővíthetősége nem bővíthető
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE 700/800/850/900/1800/2100/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA/ LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 150 Mbps
LTE Cat.4
IrDA / Bluetooth nincs / 4.1 (A2DP, LE)
WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, MiMo, hotspot, DLNA, Direct
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok lollipopos értesítések (összes, prioritást élvező, semmi)
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés telepíthető
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 5.0.1 (Lollipop)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Google+, Hangouts, Google Maps, Google Earth, Google Keep, Diák, Táblázatok, Dokumentumok
Multimédia
Fő kamera 13 megapixel, autófókusz, dual-led segédfény, optikai képstabilizáció
Másodlagos kamera 2 megapixel
Videófelvétel 2160p @ 30 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 3220 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, giroszenzor, Ambient Display, Qi vezetékmentes töltés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés