Fossibot DT2 - a munka neheze

Ütésálló, masszív, elpusztíthatatlanságot sugalló táblagépet kaptunk tesztre, ahol a tudás inkább középkategóriás, a körítés viszont brutális.

Hardver, UI

Úgy néz ki, hogy a hardver szempontjából a chipset lesz hosszabb távon a szűk keresztmetszet, a Helio G99 azért már nem egy friss darab, de a középkategóriában tavaly még a mobiloknál elfért. Ne számítsunk szédítő sebességre, de azért a menürendszer tempójával nincs gond, az egyszerűbb feladatokat könnyedén elvégzi a masina, a GPU viszont gyengécske, 3D grafikát igénylő játékok futtatása nem mindig lesz csodásan szép és folyamatos. Ezt ellensúlyozza a 12 GB RAM (amihez még 8 GB-ot hozzá tud allokálni a rendszer a tárhely rovására, de ez elég felesleges), valamint a 256 GB méretű tárhely, ezt pedig ugyebár microSD-vel (maximum 2 TB) lehet tovább növelni.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Fossibot DT2 TCL NXTPaper / Tab 11 Nokia T21 Redmi Pad Lenovo Tab M9
Rendszerchip MediaTek Helio G99 MediaTek Helio P60T Unisoc Tiger T612 MediaTek Helio G99 MediaTek Helio G80
Geekbench 5 (single/multi) 545 / 1822 pont 296 / 1384 pont 343 / 1405 pont 548 / 1858 pont 340 / 1385 pont
GFXBench Car Chase onscreen 1080p 14 fps 6,9 fps 4,9 fps 12 fps 14 fps
GFXBench Car Chase offscreen 15 fps 7,3 fps 5,3 fps 14 fps 8,5 fps
GFXBench Manhattan onscreen 38 fps 18 fps 14 fps 36 fps 42 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 40 fps 19 fps 15 fps 40 fps 22 fps

A kevésbé neves gyártók termékei korábban azért voltak olcsóak, mert elég alsópolcos hardverekből tették őket össze. Mára már a MediaTek megerősödésével ez a hátrány ugyan elmúlni látszik, de az A kategóriás gyártók megint elhúztak — csak éppen most a szoftveres támogatás kapcsán. Egy Samsung nem csak sok éves frissítést ígér, hanem havi szintű biztonsági csomagokat is — ehhez képest a Fossibot DT2-n még a tavaly szeptemberi biztonsági csomag van rajta, ami egyáltalán nem kelti bizalmat abból a szempontból, hogy itt bármikor is lesz majd Android 14 (most ugyebár a 13-as dolgozik rajta), de az is félő, hogy egy-két biztonsági frissítés után a szoftveres terméktámogatás megszűnik. Egy munkára tervezett gépnél ez egy fokkal fontosabb, ha egy nagyobb cég alkalmazottjáról beszélünk, akkor bizony az IT divízió el fogja várni, hogy biztonsági szempontból naprakész legyen a céges tablet.

[+]

A szoftveres felhozatal relatív alapszintű. A hozzáadott extra funkciókat és alkalmazásokat onnan lehet felismerni, hogy ezeket nem fordították le magyarra. Nincs sok ilyen, az egyik az FM-rádió, amihez kell egy headset… az ugye nincs a dobozban, 3,5 mm-es jack dugasz pedig a táblagépen nincs, szóval kizárólag Type-C fülessel megy. Akkor viszont szólhat kihangosítva is — hangerőből pedig nincs hiány. A másik extra szoftverünk neve ToolBag, ami hasznos, de nem különösebben kifinomult appokat tartalmaz. Ilyen az iránytű, a hangerőmérő, a giroszenzorokra támaszkodó vízszintező, ugyanezen elven működő virtuális inga, vagy épp a szögmérő. Van itt lépésszámláló is, de az nem veszi figyelembe, hogy hosszútávon nem mászkál senki egy 1 kilós tablettel, a “Warning” ikon mögött pedig villogó zseblámpát és süvöltő szirénát fogunk találni. Szerintem meg ha veszélyben vagyunk, akkor vágjuk hozzá a gépet a fenyegetéshez, az gyorsabban kivitelezhető és valószínűleg hatékonyabb is.

[+]

Más extra nincs, a Google eszköztár hiánytalanul megvan. De ha belekukkantunk a beállítások menübe, akkor lesz néhány apróság még, mint amilyen az értesítési LED kapcsolgatása (Breathing light néven), lehet ugyebár további 8 GB tárhelyet RAM-ként hasznosítani, illetve megvan a MediaTek-féle Duraspeed, de azért a Helio G99-en ez olyan sokat nem segít. Nekem leginkább a duplakoppos felébresztés hiányzott, ez egyszerűbb, mint oldalt kaparászni a gombok felé, de csak felemeléssel történő ébresztés van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés