Fossibot DT2 - a munka neheze

Ütésálló, masszív, elpusztíthatatlanságot sugalló táblagépet kaptunk tesztre, ahol a tudás inkább középkategóriás, a körítés viszont brutális.

Adatátvitel, verdikt

Miután a cuccban nem is egy, hanem akár két SIM is helyet kaphat, ezért kapásból a WiFi (802.11/a/b/g/n/ac/ax) mellett a mobilhálózatokra is fel tud kúszni a masina, de természetesen maximum a 4G lesz opció. Ez is jóval több, mint amit vártunk, ám nem korlátozták le a telefonálási lehetőséget sem, a mobilokról ismert tárcsázó áll a rendelkezésünkre, a beszélgetéseket pedig headset hiányában kihangosítva lehet lebonyolítani. Ebben jó partner a négy hangszóró, a túloldalon sem panaszokdtak a minőségre. Az is örömteli, hogy a GPS sem hiányzik, ha már terepre szánják a gépet, akkor ez valahol elvárás is, NFC-re azonban ne számítsunk. 5.0-s Bluetooth van még a fedélzeten, a Type-C csatlakozó pedig támogatja az OTG-t. Viszont a számítógéppel való összeköttetést kábelen nem sikerült megoldani, minden fejlesztői bigyót bekapcsolva sem kaptam meg a lehetőséget arra, hogy adatokat mozgassak a két eszköz között, nem nagyon emlékszem olyan Android rendszerű bármire, ahol ez az elmúlt évtizedben problémát okozott volna.

[+]

Az üzemidő természetesen parádés, a 66 wattos töltési sebesség szintén dicséretet érdemel, az USB porton keresztül pedig más eszköz töltése is megoldható. Ilyen szempontból abszolút hozza az elvárásokat a tereptablet, napokig elvan töltés nélkül és teszi a dolgát.


[+]

Fossibot DT9
Pro
Masszív, strapabíró külső
MicroSD foglalat, két SIM foglalat
Jól szóló hangszórók
66 wattos töltés, bődületes akkumulátor
Gazdag alapcsomag
Kontra
Várhatóan zéró szoftveres támogatás
Óriási méret és tömeg
Csak natív felbontáson működő kamerák
Nincs 3,5 mm-es jack csatlakozó
Pontozás
Kialakítás, védelem 10 pont
Kijelző 7 pont
Sebesség 6 pont
Szoftverfelület 7 pont
Fotózás, videózás 5 pont
Hangminőség 8 pont
Adatkommunikáció 7 pont
Üzemidő 10 pont
Ár/érték arány 6 pont
12/256 GB ~125 000

Összességében viszont számomra hervasztó az az oda nem figyelés, amivel ez a termék készült. Mert az odáig védhető, hogy ezen az árszinten ilyen hardver jár: a Helio G99 nem egy izomtibor, de csak melléraktak 12 GB RAM-ot és 256 GB belső tárolót, egy brutális méretű akkumulátort gyorstöltéssel és egy igen strapabíró házat rittyentettek köré bődületes hátsó lámpával és igen észrevehetően megszólaló négy hangfallal. És ezen a ponton mintha elment volna az egész csapat szabadságra, a szoftverrel nem csak akkor nem foglalkoztak, amikor még a tervezőasztalon volt a termék, hanem azóta sem jött egy bitnyi frissítés sem, a kameraalgoritmust pedig annyira tojták telibe, hogy még a feleslegesen nagy méretű 64 megapixeles képeket sem nyomja össze az algoritmus, pedig az mindenkinek jobb lenne. Nem működött az USB kábeles számítógépes kommunikáció, nincs HD streaming lehetőség, a felület félig van magyarra fordítva, az extra szoftverek kimerülnek egy FM-rádióban, amihez nincs jack csatlakozó, meg egy innen-onnan összevadászott, alapszintű appokat kínáló szerszámosdobozban. Ma már nem lehet úgy piacra lépni egy tablettel, hogy csak a hardverrel foglalkozunk, pláne akkor nem, ha esetleg a célcsoportnál jelentkezik az igény mindenféle egyedi szoftver használatára, amelyek egy ponton nem fognak elindulni, ha nincsenek frissítések, a kamerát tökönlőtték a natív felbontás erőltetésével, a HD streaming hiánya egy tartalomfogyasztásra (is) készült masinánál pedig védhetetlen. A kialakításra, az üzemidőre, de talán még hardverre is összességében adhattunk volna egy tetszett pecsétet ezen az árszinten, de ennyire eltolt és magára hagyott szoftveres háttérrel ezt élből bukja a Fossibot DT2.

Bog

A tesztkészüléket a Geekbuying küldte el a számunkra, megvásárolni itt lehet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés