Hirdetés

Firefox OS bemutató

Hirdetés

Bevezető

A Firefox OS-sel az elmúlt időszakban hazánkban is sokszor találkozhattak a telekommunikáció iránt érdeklődők. Bár a rendszer még nincs kész, a hazai Mozilla közösség tagjai lelkesen demózzák azt a nagyobb hazai rendezvényeken, többek között a Veletech 2013 expón és a Telenor által szervezett Okostelefon Akadémián is lehetett vele találkozni.

A rendszer története nem nyúlik vissza túl régre. 2011 nyarán Dr. Andreas Gal, a Mozilla Corporation kutatási igazgatója jelentette be a Boot to Gecko projektet a mozilla.dev.platform levelezőlistán. A kiírásban egy teljesen önálló, a nyitott webet használó rendszer építése volt célként kitűzve, mely segít megtalálni és áthidalni azokat a problémákat, melyek miatt a webes fejlesztők nem tudnak teljes értékű mobilos alkalmazásokat létrehozni. A bejelentésben megjelölt munkaterületek között volt olyan webes API-k kifejlesztése, melyek hozzáférhetnek a készülékek és az operációs rendszer erőforrásaihoz. A Boot to Geckót egy évvel a bejelentése után átnevezték Firefox OS-re, mely a társaság által fejlesztett és hazánkban is jól ismert böngészőről kapta a nevét, valószínűleg a jobb azonosíthatóság érdekében. 2012 augusztusában pedig el is kezdtek kiszivárogni az első képernyőfotók a rendszerről.

A névváltás után nem sokkal elhangzott egy célkitűzés is, mely szerint a rendszernek 2013-ban (az első évben, amikor kereskedelmi forgalomba kerül) el kell érnie az 1 százalékos piaci részesedést a globális okostelefonos piacon. A sajtó számára hivatalosan az idei Mobile World Congress előtt nem sokkal mutatták be a rendszert, az elérhető országok között pedig hazánk is szerepelt, holott a lista igen rövid volt: Brazília, Kolumbia, Mexikó, Montenegró, Lengyelország, Szerbia, Spanyolország és Venezuela. Ennél fontosabb viszont, hogy az LG, a ZTE, a Huawei és a TCL Corporation is azt nyilatkozta, tervezik a jövőben Firefox OS-re épülő eszközök gyártását.

A Firefox OS egyébként ugyanabban a szellemiségben készül, amiben a kaliforniai Mozilla Alapítvány (mely egyébként egy nonprofit "vállalat") többi terméke (például a Firefox internetes böngésző és a Thunderbird levelezőprogram) is, a cél a választás és a fejlesztés lehetőségének fenntartása az interneten. Bár a rendszer hangsúlyozottan nem végleges, viszonylag hosszú várakozás után végre hozzájutottunk három darab készülékhez, melyek között két fejlesztői modell és egy várhatóan piacra kerülő Alcatel megoldás is van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés