MWC2013: Első találkozás a Firefox OS-szel

A Mozilla lassan két éve folyamatosan fejleszti a saját mobilplatformját, mely eredetileg a Boot to Gecko névre hallgatott, a tavalyi év júliusában nevezték át Firefox OS-re. A Mozilla célja egy teljes, egyedülálló mobil operációs rendszer készítése, a végeredmény pedig egy Linux kernelre épülő rendszer lett, melyet első körben az alsó árkategóriában indítanak el.

Jelenleg a ZTE, a Huawei, az Alcatel, az LG és a Sony műhelyéből várható Firefox OS-szel szerelt mobil, a partnerek között a Qualcomm, a T-Mobile, a Telenor, a Facebook, a Twitter, a Disney és az eBay is megtalálható. A rendszerre HTML5 / JavaSctipt alkalmazásokat lehet fejleszteni (további információk a hivatalos oldalon), melyek természetesen a mobilspecifikus erőforrásokat és hardvereket is elérik; natív programok készítésére nincs lehetőség.


Alcatel One Touch Fire

A rendszer számára visszafogott hardver is elég, a demókészülékben egy 800 MHz órajelű processzor és 256 MB RAM volt. A Mozilla munkatársa szerint alapkövetelmény viszont az ARMv7 utasításkészlet, a felületek renderelés WebGL-alapokon, hardveres grafikus gyorsítás mellett történik. Egyelőre mindössze a HVGA, azaz 320 x 480 képpontos kijelzőket támogatják, hamarosan további felbontások érkeznek majd. Táblagépes felüetet egyelőre nem terveznek, de mivel az egész rendszer nyílt forráskódú, akár ez is elképzelhető.

Az alkalmazások mellett a teljes UI is HTML5-alapú, így a gyártók és a szolgáltatók könnyedén kiegészíthetik a felhasználói felülteket a saját ötleteikkel. A vezérléshez egyetlen fizikai gomb szükséges, melyet megérintve a főoldalra ugrik a rendszer, hosszan nyomva az alkalmazásváltó rántható elő. A kijelzőzár egy alulról felfelé irányuló mozdulattal oldható fel, akár egyenesen a kameraszoftverbe is ugorhatunk. A főképernyő első oldala az időt jeleníti meg, a további lapokon a telepített alkalmazások és weboldalak parancsikonjai sorakoznak. Az értesítési felület az Androidot idézi, a kijelző tetejéről lehúzható panel listázza az eseményeket. Itt egy beépített adatforgalom-monitorozó is helyet kapott, alul a WiFi, az adatforgalom, a Bluetooth és a repülő mód indikátorai láthatóak.

A keresőszolgáltatást mélyen a rendszerbe integrálták, egyszerre kereshetünk a telefon háttértárán, az alkalmazásboltban és az interneten. A találatok több típusból kerülnek ki (például Wikipédia-oldal, YouTube-videó vagy SoundCloud link), a program háttere dinamikusan változik a témának megfelelően. Az egyes találatokat könyvjelzőként is kitűzhetjük a programok közé. Az app bolt már éles, Firefox Marketplace névre hallgat, a főoldala hasonlít a Play Store-ra. A kontaktlista szinkronizálható a felhasználó Facebook-fiókjával, Google- és Exchange-támogatás viszont állítólag nincs.

Első blikkre tehát ennyit érdemes tudni a Mozilla mobilplatformjáról, terveink szerint hamarosan egy részletes bemutató is napvilágot lát majd hasábjainkon. Az első telefonok a tervek szerint már az első negyedév során, a nyár elején napvilágot látnak, az elemzők szerint 2013-ban egy százalékos részesedést ér majd el a Firefox OS.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés