Evolveo StrongPhone Z3 - ugyanúgy bírja, de többet tud

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: AliceWake | 2019-03-13 13:40

A StrongPhone Z3 lényegében a Z1, ugyanolyan strapabíró, csak kapott egy WiFi modemet, használja a 3G hálózatokat és nagyobb az akkumulátora.

Bevezető, tartozékok

Az Evolveo általában nagyon összeszedett és jó minőségű butatelefonokat tervez időseknek és/vagy strapabíró kivitelben, ami egyáltalán nem olyan könnyű feladat, mint, amilyennek elsőre tűnik. Nyilván a funkció és a forma nagyon kötött, az árral sem szerencsés elszaladni, a lehetőségeket pedig a rendeltetésszerű felhasználás körülményei is szűkítik. A StrongPhone Z1 egészen konkrétan egy telefon volt. Lehetett vele telefonálni, SMS-t küldeni, a gigantikus LED pedig zseblámpának is elment, ha nagyon szükség volt rá.

StrongPhone Z3
StrongPhone Z3 [+]

Meg sem próbált okosnak tűnni, ami ebben a műfajban külön kedvező. Az összvér rendszerek ritkán válnak be, de leginkább semennyire, az ember nem akar Facebookozni a fűrészüzemben, viszont szeretné hallani, ha hívják, irtó praktikus, ha ezt fogadni is tudja, mondjuk védőfelszerelésben, amit nem a mobilra kell hegeszteni, mert sérülékeny. A nyomógombos kivitel még mindig ideális ilyen körülmények között, a forma viszont erősen korlátozza a megjeleníthető tartalom mennyiségét és minőségét, mégha vannak is okosfunkciók, valószínűleg fájdalmas a használatuk.

StrongPhone Z1
StrongPhone Z1 [+]

Továbbra is szükség van olyan eszközökre, amelyek alapfunkciókat látnak el, megerősített készülékházzal és fokozott ellenállósággal rendelkeznek – ezt a Z1 is tudta, sokéig bírják töltés nélkül – ez is megvolt, emellett viszont nagyon nem árt, ha mondjuk képesek internetelérést biztosítani olyan készülékeknek, amiket a hívásokon és rövid szöveges üzeneteken kívül másra is lehet használni. Ehhez kell HotSpot és minimum egy 3G képes modem, amivel a Z1 nem rendelkezett. A Z3 viszont igen.


[+]

A szokásos megjelenésű csomag tartalma is a szokásos. Van benne garilevél, kezelési útmutató, célszerszám a csavarokhoz, mikrofonos sztereó headset, microUSB adat- és töltőkábel, illetve egy 500 mA-es hálózati töltőfej. Nagyon várjuk, hogy a strapakategóriába mikor esik be egy alapszintű lapkakészlet, ami gyorstöltést is támogat. A Z3 2800 mAh-s, cserélhető akkumulátorához pont jól jönne. (Igen, a teszt során a későbbiekben is elrejtettünk néhány tippet a gyártók számára az ultimate nyomógombos strapatelefon megalkotásához.) A mellékelt kijelzővédő fólia viszont hasznos és kellemes meglepetés.

Kialakítás, megjelenítő

A StrongPhone Z3 maradt a hagyományos, nyomógombos kivitelnél, amibe egy 2,4 hüvelykes, 240 x 320 pixel felbontású, 262 ezer színárnyalatot megjeleníteni képes TFT panelt szereltek fokozott nyomás és karcolódás elleni védőréteggel (tehát egy komolyabb plexi). A fényerő ötfokozatú skálán manuálisan állítható, egészen kontrasztos és nagyon erős megvilágítást leszámítva jól látható a legtöbb szögből. Van fényerőcsökkenés, minimális inverzió, de nem tragédia. Ha rápillantunk, vagy életszerűen fogjuk a készüléket és akarunk is vele valamit csinálni, nem csak azt bizonyítani, hogy egyértelműen létezik ennél jobb panel, akkor minden további nélkül használható.


[+]

Persze ettől még valaki igazán ráállíthatna végre egy gyártósort a 2,4 hüvelykes, akár monokróm OLED panelekre is, garantáltan lenne rá kereslet, de a Z3 azért messze jobb, mint a sokéves átlag. Katonai sztenderdek szerinti hitelesítéssel nem rendelkezik, de a szokásos IP68-as védettség (és a gyártói garanciavállalás 1 méter mélységben 30 percig), illetve a ránézésre is robosztus, masszív és megerősített készülékház, fedett csatlakozókkal és remek fogással és kezelhetőséggel továbbra is adott.


[+]

A 135 x 60 x 19 milliméteres, 153 grammos test pont megegyezik a StrongPhone Z1 kiterjedésével és tömegével, csak az akkumulátor kapacitása nőtt. A felső élen továbbra is a hatalmas LED segédfény a domináns, ami vallatólámpának azért szerény, de szükség esetén egy átlagos háztartási zseblámpát – amivel a szabványos nagymamák szoktak dolgozni sötétben – azért bőven kivált. Dedikált gombbal kezelhetjük a készülék feloldása nékül és SOS jelzést is le tud adni. Mellette elfért egy 3,5 milliméteres jack csatlakozó is gondosan szigetelve, amibe bármilyen normál fülest dughatunk, nem csak azt, amit az Evolveo kiutalt.


[+]

Az oldalélek recézett felületét három csavar rögzíti, balra a jól kitapintható hangerőszabályzók találhatók, az alsó élen pedig a microUSB port. Szintén szigetelve. A jobb élen nincs semmi, a bekapcsológomb a fizikai billentyűzetre került, sajnos külön megjelölés nélkül. A hívást elutasító, piros gomb az. A hátlapon két csavart mozdíthatunk saját hatáskörben, ehhez eszközt is mellékeltek, a felnyíló fedlap alatt pedig az akkumulátoron alatt egy microSIM, egy sztenderd SIM és egy microSD kártya hely tűnik fel. A hangszóró a felső harmadba ferült a 2 megapixeles kamera mellé.

Szoftver, adatkommunikáció

A Z1 az indokoltnál is butácskább volt, cserébe az ára is ennek megfelelően lett kialakítva. A StrongPhone Z3 viszont pont annyit és annyiban fejlődött, ami ahhoz kell, hogy a Z1 már jó legyen. Először is mindkét SIM-kártya, amit bele lehet tenni, tud 3G adatkapcsolatot létesíteni, illetve kapott egy WiFi HotSpot funkciót. Van olyan menüpont, hogy szolgáltatások, egészen úgy néz ki, mint egy böngésző, de nem az, mert olyan nincs a Z3-ban. A WiFi hálózatokat listázza, csatlakozhatunk is azokra, de ezen kívül semmi egyebet nem tudunk kezdeni a vezeték nélküli eléréssel, e-mail kliens sincs; erre mindössze azért volt szükség, hogy legyen HotSpot.


[+]

A két SIM dual standby módban 850/900/1800/1900 MHz-en tud csatlakozni, de elérhető az internetmegosztás, amivel lényegesen potensebb eszközökkel oszthatjuk meg a mobilnetet. Ez a lehetőség a Beállítások, Csatlakozási lehetőségek menüpontban lesz, a nem specifikált verziószámú Bluetoothszal együtt. Ennyit tud a Z3 hardveresen, a szoftver pedig nem próbált meg olyasmit integrálni, ami a numerikus fizikai billentyűzettel amúgy is kínszenvedés lenne használni.


[+]

A menürendszer megegyezik a Z1-nél megismert funkcionális és egyszerű felhasználói felülettel, ami áll egy főképernyőből és egy grafikus, 3x3 elrendezésű menüből. A két legfelső nyomógomb kontextuális, a képernyőn közvetlenül fölötte lévő dolgot fogja csinálni, a d-pad pedig programozható. Alapesetben jobbra a profilok nyílnak meg, balra a rendszer nyelvét választhatjuk ki, felfelé a zenelejátszó, lefelé pedig a riasztások érhetők el. Ebből már nyilvánvaló, hogy ilyen funkciók és beállítási lehetőségek vannak a Z3-ban.


[+]

A menü kilenc nagyméretű, egyértelmű ikonból áll, kezdve a híváslistával, amit a telefonkönyv és a fájlkezelő követ. Ebből kiderül, hogy a készülék saját memóriája 43,8 MB, ami 500 névjegy és 300 SMS tárolásásra elég. Meg nagyjából másfél „jó”-nak címkézett minőségű fotóra. A memóriakártyát külön kezeli, a mappákat a rendszer igényeinek megfelelően kell kialakítani, mert magától nem ismeri fel a különböző formátumokat. Üzenetkezelés címszó alatt futnak az SMS-ek, e-mail nincs, viszont van külön menüpont a testreszabható felhasználói profiloknak. A módosítható általános, halk, találkozó és kültéri mellett létrehozhatunk teljesen egyedi profilt is.


[+]

A Szervező menüpontban találunk számológépet, naptárat (ahol események létrehozására is van lehetőség), stoppert, világórát, jegyzetelési lehetőséget max 100 karakterben, riasztást, feladatokat és e-book olvasót. Azóta se értjük, hogy ezt miért hagyják benne a rendszerben, nagyobb tételben fogadok rá, hogy ekkora készüléken senki nem fog e-könyvet olvasni, a műszaki rajzokat meg nem epub formátumban szokták küldözgetni.

Multimédia, üzemidő, összegzés

Van kamera, továbbra sem használható, noha a Z1 1,3 megapixeles, fix fókuszos egységét egy 2 megapixeles, szintén fix fókuszos valamire cserélték, ami képes a fényt olajfestménnyé konvertálni. A képminőség lehet alacsony, normál vagy jó, kábé pont mindegy, a felbontást pedig natívan 1200 x 1600, de csökkenthető,. Állíthatjuk sematikusan a fehéregyensúlyt, választhatunk jelenetmódot annak megfelelően, hogy közeli vagy éjszakai képet szeretnénk lőni; vannak effektek (szépia, zöld és kék szépia, szürkeárnyalatos és negatív) és ennyi. A fix fókusz, az alibi szenzor és algoritmus ezt tudja produkálni. A videó 240 x 320 QVGA lehet, minősíthetetlen, de igazából nem baj. Ez nem multimédiás eszköz.


[+]

A zenelejátszóról annyi jó mondható el, hogy fut a háttérben is és iszonyú hangos. Még úgy is, hogy a multimédiás hangszóró a hátlapra került. Ezt a zajt nehéz elnyomni. Zenehallgatásra nyilvánvalóan nem alkalmas, amiket amúgy is csak akkor hajlandó lejátszani, ha a) nem veszteségmentes formátumban vannak kódolva b) beletesszük őket egy My Music nevű mappába. A mappaszerkezetet nem érzékeli, de a számok ömlesztve megjelennek a lejétszóban, ha frissítjük.

A gyárilag mellékelt fülhallgatóval sem jobb a helyzet, amiről azt sem egyszerű megállapítani, hogy melyik fülünkbe dugjuk, mert nincs jelezve. Valószínűleg azért mert tök egyforma a két fele. Hangminőségről nem érdemes beszélni, telefonálni lehet vele, ennyi pont elég is. De az is dobozos kicsit. Az FM-rádiót viszont foghatjuk, ha a beszélgetős műsorokat részesítjük előnyben, akkor nem lesz gond. Az opciók viccesek: az audió minőség lehet sürgős vagy nem sürgős. Amúgy lehet aktiválni a hangszórót és rögzíteni az adást memóriakártyára, ami elég praktikus.


[+]

A Z3 akkumulátora 2800 mAh-ra nőtt, ez 1100 mAh-val több, mint a Z1 kapacitása, pedig a készülék képességeihez mérten az is elég komoly üzemidőt garantált. Gyorstöltés nincs, de úgy hetente nyilván belefér az 500 mAh-s hálózati töltőfej tempója. Nem tudtuk lemeríteni az eszközt, igaz, életszerű körülmények között használni sem. Az üzemidő felméréséhez legalább egy hét kén, folyamatos 3G hálózaton, internetmegosztással, de erős a gyanúnk, hogy elbírná. Mármint a hetet.

Értékelés: Evolveo StrongPhone Z3
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 2 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 0 pont
Felhasználói felület élménye 6 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 7 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 6 pont
Multimédia
Vizuális 2 pont
Audio 4 pont
Egyebek
Üzemidő 10 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

A StrongPhone Z3-ban az a legjobb, hogy még mindig tök buta, de nem próbál okosnak tűnni suta megoldásokkal és extrákkal. Van WiFi, de nincs se böngésző, se e-mail kliens. Előbbi értehető. 2,4 hüvelyken, nyomógombos rendszernavigációval mégis mit akarna bárki az interneten keresgélni a rendelkezésre álló platformokon?? Utóbbi, egy e-mail kliens, esetleg elférne, mert van annyira korrekt a kijelző, hogy legalább gyorsan tájékozódjunk, hogy ki az, mit akar és fontos-e, de a szoftvert nem foltozgatták feleslegesen. A felületen való navigáció nagyon gyors, a bevitel a normálisan kialakított felületeknek köszönhetően is rendeltetésszerű, könnyen és értelemszerűen kezelhető. A strapabíróságra lehetne még gyúrni, legalábbis papíron, mert a készülék nyilvánvalóan masszív konstrukció, de MIL-STD hitelesítéssel nem rendelkezik, az IP68-at viszont 1 méteres vízoszlopnak megfelelő nyomás mellett 30 percig vállalja a gyártó. Telefonálni kiválóan lehet, SMS küldésére maradéktalanul megfelel, állati hangos, a multimédiát úgy is nyugodtan felejtsük el, hogy 2 megapixelre nőtt a kamera felbontása, az üzemidőről viszont 2800 mAh-s akkumulátor gondoskodik. A 3G hálózati kompatibilitás, a HotSpot és a lényegesen nagyobb akkumulátor 25 ezer forintba kerül, amivel még mindig azt mondjuk, hogy ajánlott, ha valaki tisztában van azzal, hogy mire és hol van szüksége. De azt sokáig. A 4G viszont így is hiányzik.

Evolveo StrongPhone Z3

AliceWake

Specifikáció

Evolveo StrongPhone Z3
Evolveo StrongPhone Z3 Általános
Technológia GSM
Méret 135 x 60 x 19 milliméter
Tömeg 154 gramm
Színvariációk fekete/narancs
SIM-foglalat 1x standard SIM + 1x microSIM
Kijelző
Kijelző átlója 2,4 hüvelyk
Kijelző felbontása 240 x 320 pixel (167 ppi)
Kijelző típusa TFT
Színárnyalatok száma 262 ezer
Hardver
SoC típusa MediaTek
RAM mérete nem ismert
Memória
Telefonkönyv kapacitása 500
SMS memória 300
Belső tárhely 43,8 MB
Memória bővíthetősége microSD
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900
LTE nincs
IrDA / Bluetooth nincs / van
WiFi van (802.11a/b/g/n; 2,4 GHz; HotSpot)
USB microUSB
Push-to-talk / RSS nincs / nincs
GPS vevő nincs
GLONASS nincs
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok vannak
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / nincs
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform zárt rendszer
WAP / HTML böngésző nincs / nincs
E-mail kliens nincs
Játékok nincs
Valutakonverter nincs
Extra szoftverek Számológép, stopper, e-book olvasó, feladatok, riasztás, világóra, jegyzetek, képmegjelenyítő, videolejátszó, zenelejátszó, hangrögzítő
Multimédia
Fő kamera 2 megapixel, fix fókusz
Másodlagos kamera nincs
Videófelvétel
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó nincs
FM-rádió van (RDS)
Üzemidő
Alap akkumulátor 2800 mAh-s Li-Ion
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, IP68, LED zseblámpa, zajszűrő mikrofon