Hirdetés

Evolveo StrongPhone Z1 - zimankó idején is

A Z1 nem okos, viszont strapabíró és nem kerül egy vagyonba. Multimédiára mondjuk nem érdemes fogni, túrázni viszont el lehet vinni, és nem merül le.

Hirdetés

Külső, kijelző, gombok

Okostelefonos forradalom várható. Nem, nem utaztunk vissza pár évet az időben, sokkal inkább a Google vágyálmáról van szó, amely ezekben a hónapokban kezdi felfuttatni a tényleg filléres Android Go ketyerék piacát, hogy annak is okostelefon jusson a kezébe, aki forintban négy számjegyű összeghatáron belül letudná a mobiltémát, és ez eddig butafont jelentett. Az előnyök között van a gyors internet- és így információelérés, az egyre terjedő és néhol a készpénzest kiváltó mobilfizetés vagy mondjuk a helyzetmeghatározáshoz köthető funkciók, egy sor olyan praktikus megoldást kínálva, amit egy hagyományos készülék nem tud.


[+]

Csakhogy éppen a StrongPhone Z1-féle ajánlatok biztosíthatják, hogy az utóbbi kategória legalábbis részben a felszínen maradjon. Az okostelefon törékeny, az ütésálló fajta pedig bumfordi és tekintélyes a felára, és/vagy komoly hardveres kompromisszummal jár. A 2,4”-es, 240 x 320 pixeles megjelenítővel ellátott Z1 viszont nem törékeny üvegpanelt, hanem talán könnyebben karcolódó, de nehezebben betörhető plasztik védelmet kapott, így sokkal kevésbé kell tartani a megsemmisülésétől. A megjelenítő nyilván nem a QHD+ felbontáshoz szokott szemre lett kitalálva, de nem is ez a lényeg. 262 ezer színt képes megjeleníteni, meglehetősen pixelesek a karakterek és a betekintési szögek sem az igaziak. Napfény alatt viszont nagyjából látni a tartalmait, és ez most a legfőbb szempont.

A StrongPhone Z1 a G2 társaságában
A StrongPhone Z1 a G2 társaságában [+]

A 135 x 60 x 19 milliméteres, gumiborítású váz olyan masszív 154 grammjával, hogy a gyártó vállalja: a Z1 IP68-as szabvány szerint kívül tartja a port és a vizet (1 méteres vízoszlopnak minimum 30 percig ellenáll, mint írja), a mobil pedig ütés- és rázkódásálló. Bár az utóbbi mértéke nincs pontosítva és MIL-STD minősítés sincs feltüntetve, a Z1 az Evolveo szerint határozottan terepre termett strapatelefon, legyen szó kirándulásról, építkezésről vagy műhelyi munkáról, és a tetején lévő, méretes és átlag feletti fényerejű zseblámpa is jelzi speciális funkcióját. Ezt a bal felső számpaneles gomb indítja hosszú lenyomásra, állandó vagy SOS villogó fénnyel.


[+]

A Z1 nyilván vastag, és kézben fogva, illetve zsebben hordozva határozottan jelzi az éleit, mégis összehasonlíthatatlanul stabilabb a fogása egy széles, vékony, csúszós okostelefonénál, és a kényelmesen működtethető számpanelt a legkisebb tenyérrel megáldott felhasználó is kényelmesen nyomkodhatja egy kézzel. A számok felett, középen az oké és körülötte a négyirányú navigációs gomb kapott helyet a következő funkciókkal. Fel: zenelejátszó. Jobbra: hangprofil. Le: riasztások. Balra: üzenetek. Felül, balra a feloldó/menü, jobbra pedig a vissza billentyű tapintható ki. A zöld és a piros festés alattuk egyértelműen jelzik a jó öreg hívásfogadás és hívásmegszakítás funkciókat, gyors kameraindításra viszont nincs lehetőség (talán jobb is).


[+]

A számbillentyűk feliratai jól láthatók nappal és megfelelően megvilágítottak sötétben. Mivel a bekapcsolás a híváselutasító hosszú lenyomásával történik, külön oldalsó gomb ennek nem jutott, illetve ezúttal dedikált SOS billentyű sem, így balra csak két gomb van a hangerő szabályozására. Felül a 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenetet, alul pedig a microUSB portot védi egy-egy, gondosan visszazárandó fül. Hagyományos füleseink és kábeleink gond nélkül helyükre csúsztak, a doboz egyébként mindkettőből rejt egyet-egyet, plusz egy 0,5 amperes töltőfejet és a szokásos papírmunkát.


[+]

Az ilyen telefonoknál tekintélyesnek mondható, 1700 mAh-s telepet a hátlapot lecsavarozva lehet kiemelni és cserélni, ehhez egy fémlapot kínál a gyártó, amivel a két csavar könnyedén kilazítható. Sajnos a standard és microSIM, illetve a különálló microSD kártyafoglalat eléréséhez is ki kell emelni az akkumulátort. Mivel a Z1 nem médiatárolásra lett kitalálva, az utóbbi mindenképpen szükséges a kamerafelvételek mentéséhez és a zeneszámok, ne adj isten a videoklipek lejátszásához. A multimédiás hang hátul, az 1,3 megapixeles kamera mellől szólal meg, ez az egyetlen fényképező, és mivel a zseblámpa nem arra veti fénycsóváit, a vakuról le kell mondani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • CAT S41 - oszd meg és uralkodj!

  A strapatelefonok trónjára tör a CAT új ajánlata, amelynek hőkamerája ugyan nincs, akkora telepe viszont igen, hogy megossza másokkal, és még fényképezésben sem utolsó.

 • Evolveo EasyPhone XD - könnyűnek találtatott

  Régen volt már szerencsénk úgynevezett nagyitelefonhoz, noha nem hisszük, hogy a termékkategóriára vonatkozó igény ne lenne legalább akkora, mint az EasyPhone XD gombjai.

 • Evolveo StrongPhone X2 - célszerszám

  Az Evolveo kínálatába két, hagyományos kialakítású strapatelefon is érkezett. Ha az X3-ra azt mondtuk, hogy rémesen egyszerű, az X2 a faék kategória, ugyanakkor minden lényeges alapfunkciót kiválóan ellát.

 • Evolveo StrongPhone Q4 - erődemonstráció

  A cseh gyártó várva várt újdonsága nem csupán hardveres téren ígér előrelépést, hanem külsőleg is, hiszen IP67 védettséggel rendelkezik, és még ütésálló is.

Hirdetés