Evolveo StrongPhone Z1 - zimankó idején is

Hirdetés

Külső, kijelző, gombok

Okostelefonos forradalom várható. Nem, nem utaztunk vissza pár évet az időben, sokkal inkább a Google vágyálmáról van szó, amely ezekben a hónapokban kezdi felfuttatni a tényleg filléres Android Go ketyerék piacát, hogy annak is okostelefon jusson a kezébe, aki forintban négy számjegyű összeghatáron belül letudná a mobiltémát, és ez eddig butafont jelentett. Az előnyök között van a gyors internet- és így információelérés, az egyre terjedő és néhol a készpénzest kiváltó mobilfizetés vagy mondjuk a helyzetmeghatározáshoz köthető funkciók, egy sor olyan praktikus megoldást kínálva, amit egy hagyományos készülék nem tud.


[+]

Csakhogy éppen a StrongPhone Z1-féle ajánlatok biztosíthatják, hogy az utóbbi kategória legalábbis részben a felszínen maradjon. Az okostelefon törékeny, az ütésálló fajta pedig bumfordi és tekintélyes a felára, és/vagy komoly hardveres kompromisszummal jár. A 2,4”-es, 240 x 320 pixeles megjelenítővel ellátott Z1 viszont nem törékeny üvegpanelt, hanem talán könnyebben karcolódó, de nehezebben betörhető plasztik védelmet kapott, így sokkal kevésbé kell tartani a megsemmisülésétől. A megjelenítő nyilván nem a QHD+ felbontáshoz szokott szemre lett kitalálva, de nem is ez a lényeg. 262 ezer színt képes megjeleníteni, meglehetősen pixelesek a karakterek és a betekintési szögek sem az igaziak. Napfény alatt viszont nagyjából látni a tartalmait, és ez most a legfőbb szempont.

A StrongPhone Z1 a G2 társaságában
A StrongPhone Z1 a G2 társaságában [+]

A 135 x 60 x 19 milliméteres, gumiborítású váz olyan masszív 154 grammjával, hogy a gyártó vállalja: a Z1 IP68-as szabvány szerint kívül tartja a port és a vizet (1 méteres vízoszlopnak minimum 30 percig ellenáll, mint írja), a mobil pedig ütés- és rázkódásálló. Bár az utóbbi mértéke nincs pontosítva és MIL-STD minősítés sincs feltüntetve, a Z1 az Evolveo szerint határozottan terepre termett strapatelefon, legyen szó kirándulásról, építkezésről vagy műhelyi munkáról, és a tetején lévő, méretes és átlag feletti fényerejű zseblámpa is jelzi speciális funkcióját. Ezt a bal felső számpaneles gomb indítja hosszú lenyomásra, állandó vagy SOS villogó fénnyel.


[+]

A Z1 nyilván vastag, és kézben fogva, illetve zsebben hordozva határozottan jelzi az éleit, mégis összehasonlíthatatlanul stabilabb a fogása egy széles, vékony, csúszós okostelefonénál, és a kényelmesen működtethető számpanelt a legkisebb tenyérrel megáldott felhasználó is kényelmesen nyomkodhatja egy kézzel. A számok felett, középen az oké és körülötte a négyirányú navigációs gomb kapott helyet a következő funkciókkal. Fel: zenelejátszó. Jobbra: hangprofil. Le: riasztások. Balra: üzenetek. Felül, balra a feloldó/menü, jobbra pedig a vissza billentyű tapintható ki. A zöld és a piros festés alattuk egyértelműen jelzik a jó öreg hívásfogadás és hívásmegszakítás funkciókat, gyors kameraindításra viszont nincs lehetőség (talán jobb is).


[+]

A számbillentyűk feliratai jól láthatók nappal és megfelelően megvilágítottak sötétben. Mivel a bekapcsolás a híváselutasító hosszú lenyomásával történik, külön oldalsó gomb ennek nem jutott, illetve ezúttal dedikált SOS billentyű sem, így balra csak két gomb van a hangerő szabályozására. Felül a 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenetet, alul pedig a microUSB portot védi egy-egy, gondosan visszazárandó fül. Hagyományos füleseink és kábeleink gond nélkül helyükre csúsztak, a doboz egyébként mindkettőből rejt egyet-egyet, plusz egy 0,5 amperes töltőfejet és a szokásos papírmunkát.


[+]

Az ilyen telefonoknál tekintélyesnek mondható, 1700 mAh-s telepet a hátlapot lecsavarozva lehet kiemelni és cserélni, ehhez egy fémlapot kínál a gyártó, amivel a két csavar könnyedén kilazítható. Sajnos a standard és microSIM, illetve a különálló microSD kártyafoglalat eléréséhez is ki kell emelni az akkumulátort. Mivel a Z1 nem médiatárolásra lett kitalálva, az utóbbi mindenképpen szükséges a kamerafelvételek mentéséhez és a zeneszámok, ne adj isten a videoklipek lejátszásához. A multimédiás hang hátul, az 1,3 megapixeles kamera mellől szólal meg, ez az egyetlen fényképező, és mivel a zseblámpa nem arra veti fénycsóváit, a vakuról le kell mondani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

 • CAT S41 - oszd meg és uralkodj!

  A strapatelefonok trónjára tör a CAT új ajánlata, amelynek hőkamerája ugyan nincs, akkora telepe viszont igen, hogy megossza másokkal, és még fényképezésben sem utolsó.

 • Evolveo EasyPhone XD - könnyűnek találtatott

  Régen volt már szerencsénk úgynevezett nagyitelefonhoz, noha nem hisszük, hogy a termékkategóriára vonatkozó igény ne lenne legalább akkora, mint az EasyPhone XD gombjai.

 • Evolveo StrongPhone X2 - célszerszám

  Az Evolveo kínálatába két, hagyományos kialakítású strapatelefon is érkezett. Ha az X3-ra azt mondtuk, hogy rémesen egyszerű, az X2 a faék kategória, ugyanakkor minden lényeges alapfunkciót kiválóan ellát.

 • Evolveo StrongPhone Q4 - erődemonstráció

  A cseh gyártó várva várt újdonsága nem csupán hardveres téren ígér előrelépést, hanem külsőleg is, hiszen IP67 védettséggel rendelkezik, és még ütésálló is.

Hirdetés